Loading

Brønderslev Forfatterskole Evaluering 2020

Brønderslev forfatterskole er sådan et sted, hvor man kan være sikker på, at folk venter, når man bukker sig ned for at binde sit snørebånd. Jeg fik så meget selvtillid af at krænge hjertet ud på et papir og så fremføre for hele skolen. Jeg synes, det er så nemt på BF. Jeg føler mig tilpas, respekteret, og jeg holder inderligt af de mennesker, der er her. Det er så rart med et sted, hvor folk bare er kloge nok til at vide, hvor langt man kommer med at være venlig. Jeg elsker Brønderslev Forfatterskole.

Brønderslev Forfatterskole 2020

Brønderslev forfatterskole gennemførte 2020

Det var med krydsede fingre og bævrende hjerter, at vi holdt øje med pressemøder og udmeldinger omkring covid-19 og dens medfølgende restriktioner. For det var lige ved og næsten, at Brønderslev Forfatterskoles 17. år måtte aflyses. Men ingen kan holde skriveglade 13-20-årige nede, ikke restriktioner og heller ikke venner, der ikke måtte holde om hinanden og på ingen måde bunkehygge i sofaen med nogen uden for familiegruppen. 70 elever blev optaget og 70 elever troppede op, nytestede og uden tegn på smitte. De kendte reglerne, holdt afstand og blev fordelt i familiegrupper med krammeelever. Et noget anderledes år, men med stor glæde over at det lykkedes.

Trods Corona situationen, men Louise og generelt bare alle de andre voksne osv. formåede at skabe en virkelig god, hyggelig og lærerig uge. Selvom vi ikke måtte kramme, med dem uden for vores familiegruppe, synes jeg ikke, at det forhindrede os i, at få venner uden for den gruppe. Jeg har fået en masse nye venskaber og nogle af mine bedste veninder, har jeg mødt på skolen.

Sommerens forfatterskole bestod af 70 elever fordelt på seks hold: Fantasy begynder, Fantasy forsætter, Poetry slam, YA novelle, Begynder novelle og Essay

Jeg kan ikke beskrive, hvad dette ophold har gjort for mig, jeg har lært så mange nye mennesker at kende, jeg har lært så meget om fantasy. Boris gjorde undervisningen interessant og fyldestgørende, og formåede at uddybe begrebet forfatter for mig så meget, og har for alvor åbnet mine øjne for de utallige muligheder fantasy har at byde på.

2020 bød på flere kendte lærere og én helt ny

Fantasy begynderholdet undervist af Boris Hansen

Boris Hansen har med sit store projekt 60uger (til udgivelse), sit SoMe engagement og sine velskrevne bøger gjort sig til en stor dansk fantasy forfatter. Han påtog sig jobbet at føre 12 unge igennem syv dage på Brønderslev Forfatterskole på Fantasy begynderholdet. Det kom der 12 fantastiske noveller ud af.

Poetry slam begynderholdet undervist af Peter Dyreborg og Lasse Nyholm Jensen
Fantasy forsætterholdet undervist af Cecilie Eken
Young Adult-holdet undervist af Sanne Munk Jensen
Novelle begynderholdet undervist af Caroline Ørsum
Essay-holdet undervist af Zakiya Ajmi

De syv dage i Brønderslev bruges på at skrive en helt ny tekst i holdets respektive genre. Alle elever får individuel feedback, samt klasseundervisning. Teksten, de skriver på, bliver udgivet i årets bog. Undervejs redigerer de selv i teksten, men efter ugen er omme, bliver den korrekturlæst af nogen, der ikke tidligere har set på teksten, underviserne har den af to omgange under deres kyndige briller, og så bliver teksterne sendt til tryk.

Jeg har oplevet hele processen fra løs idé til færdig tekst og har nu større indsigt i, hvordan denne foregår, og hvordan man forholder sig i de forskellige stadier af skrivningen. Jeg kan ikke beskrive, hvad dette ophold har gjort for mig, jeg har lært så mange nye mennesker at kende, jeg har lært så meget om fantasy.

Det har især i år været en helt unik følelse at tage imod 70 unge, der ønsker at dygtiggøre sig inden for skrivning. Med afstand, sprit og restriktioner satte de sig igen for at levere det bedste, de kunne skrive, for så at pille det fra hinanden, beholde det bedste, starte igen, arbejde ud fra enkelte ord, med lyd, med rim, med tankeblomster. De bliver udfordret som aldrig før, og de gennemgår en proces, som kun en sådan osteklokke af en uge kan tilbyde. Vi ved, at Brønderslev Forfatterskole er vigtig, og vi ser også, at vores institution er anerkendt og elsket af vores elever såvel som vores samarbejdspartnere. De muligheder, der under ugen og efterfølgende tilbydes de skrivende unge, giver indsigt og mulighed for, at de unge kan ruste sig som kunstnere i dagens Danmark.

Det er noget helt specielt, lidt ligesom en bekymringsfri kuppel man svæver rundt i, og jeg tror man skal have været der for at kunne relatere til det at være sammen med så mange super talentfulde unge mennesker, der alle sammen dyrker den samme "sportsgren" som én selv.

Et år med Brønderslev Forfatterskole aktiviteter

2020 har været et år, hvor vi har skulle tænke i antal, alternative løsninger og selvfølgelig digitalt. Vi har haft en helt enestående mulighed i vores støtte til Talentveje i Litteraturen til at skabe digitale skrivefællesskaber bl.a. på Facebook, hvor vi har oprettet Teams i Nord, Syd og Øst, der engagerer fællesskabet for skriveglade unge.

Jeg synes det er et super dejligt tiltag både rent skrivemæssigt (skriveøvelser mv) men også for at kunne holde lidt mere kontakt med dem, man ellers ikke lige skriver/snakker med privat.

Januar 2020

Eva Wille Bach

Brønderslev Forfatterskole er med i projekt Litterære Livsvidner, som handler om de nære samtaler og det fællesskab, litteraturen kan give. Eva Wille Bach, elev fra Brønderslev Forfatterskole, har skrevet et slam til projektet. Det handler om julen, som jo skulle være hjerternes fest, men hvad gør man, når julen er blevet smertens og ulykkelig kærlighed midt i den store fest. Ja det har Eva skrevet et slam om, som vi har brugt særligt med projektets deltagere fra skole og gymnasier til at starte en samtale om, når livet er svært, selv om alle andre forventer, at det burde være godt. Den samtale kan litteraturen åbne på en helt særlig måde

Februar

Talentveje i Litteraturen gav os muligheden for et lærerigt samarbejde med talentlinjen på Vendsyssel Teater: Teatertalent Vendsyssel. Her har begge talenthold arbejdet med processen bag stykket ”Stormene”. Romanen Stormene er skrevet af Maria Helleberg, som er uddannet mag.art. i teatervidenskab og dansk. Teaterets forestilling over Maria Hellebergs roman Stormene omdannede den opsigtsvækkende romanfortælling om Stygge Krumpen og Elisabeth til brændende kærlighedsteater, lige her i Vendsyssel.

Dramatiseringen skrives af Maj Rørbæk Damgaard, der er uddannet fra Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater. Eleverne fik lov til at se med på dramatisering og læse i manuskriptet og fik et helt unikt indblik i, hvordan litteratur bliver til teater, og hvad denne proces kræver. Maj Rørbæk Damgaard holdt oplæg om processen og svarede på alle elevernes mange spørgsmål. Efterfølgende så vi alle stykket sammen, hvilket var en magisk forestilling på Vendsyssel Teaterets runde scene.

Marts

Biblioteker fra forskellige fylker i Norge var nysgerrige på, hvordan vi i Danmark arbejder med inddragelse af borgere. Louise var afsted for at fortælle om projektarbejde med inddragelse af unge skrivetalenter. Der blev blandt andet vist og snakket om poetry slam fra Brønderslev Forfatterskole.

En ting, jeg helt sikkert kan tage med mig videre fra Brønderslev, er, at selvom det kan føles ensomt og isolerende at skrive, så findes der massere af glade, dygtige og entusiastiske skrivevenner derude - hvis man blot har et sted som Brønderslev til at samle os.

Brønderslev Forfatterskole skulle med Talentveje i Litteraturen have været på Skolemesse i Aarhus, men dette arrangement blev desværre aflyst

April

I sommerferien blev alle kommuner bedt om at tænke særligt på børn, som var påvirket af COVID-19, og her kunne Brønderslev Forfatterskole også byde ind. Skoler blev derfor tilbudt online undervisningstilbud, hvor fantasien fik frit løb. Det online univers er noget, vi særligt er blevet gode til i år, det har været en nødvendighed, men samtidig har det givet os nye kompetencer, som vi kan tage med ind i arbejdet 2021.

Det betyder utroligt meget at kunne dele sin interesse med nogen og at kunne få andres feedback på det, man skriver. Jeg er blevet mødt i øjenhøjde af en fantastisk dygtig underviser, som virkelig har motiveret og inspireret mig og fået mig til at tro på, at jeg er dygtig – og at det er værd at fortsætte.

Ordkraft er et af årets højdepunkter for Brønderslev Forfatterskole, her åbner vi for næste holds ansøgningsportal og fejrer det med dage fyldt med litteratur, foredrag og workshops. - Desværre skulle det ikke være sådan i 2020, men vi er klar til Ordkraft i en coronasikker udgave i 2021 og er gået i dialog med styregruppen bag, omkring hvordan vi igen kan deltage.

Juni

Med projekt Talentveje i Litteraturen tog vi på Johannes V Jensen og Thit Jensens Museet. Her havde vi hjælp fra forfatter Zakiya Ajmi, som underviste i at skrive et essay. Sammen med en grundig rundvisning på museet var det nu op til de deltagende unge at skrive en tekst baseret på fortællingen om de to søskende og forfattere og deres liv. Temaet for museet var i år: Forfatter på vej. Her deltog eleverne fra Brønderslev Forfatterskole med deres nye tekster. Der blev skrevet om de svære valg i livet, feminisme, racisme og om at være fra en lille by.

Et lærerigt projekt, hvor teksterne og eleverne indgik i museets arbejdende udstilling.

Hvor havde vi glædet os til at være en del af Danmarks Biblioteksforening og Tænketanken Fremtidens biblioteker og være med til at lave den skønneste biblioteks- og kulturcamp midt på Folkemødet. Desværre blev også disse planer aflyst, men vi lavede det om til et samarbejde med bibliotekerne på Bornholm. Vi glæder os til næste år, hvor vi håber planerne kan gentages.

August

Kulturmøde Mors var i år flyttet online, men heldigvis var Brønderslev Forfatterskole også med i denne version på nettet. Danmarks biblioteksforening satte litteraturens betydning til debat og havde inviteret elev Milan Rasmussen med. Milan startede med at læse lidt fra sit essay op, som han har skrevet på Brønderslev Forfatterskole. For Brønderslev Forfatterskole var det en god oplevelse også i det online univers at være med til at sætte fokus på, hvorfor litteraturen kan noget særligt for alle aldersgrupper.

Online teater med Teater V

Corona gav mulighed for nye digitale samarbejder og at øve nye muligheder. Derfor indgik vi sammen med Teater V et samarbejde, hvor skoleklasser og elever fra Brønderslev Forfatterskole kunne se teater live men online. Efterfølgende var der mulighed for at stille skuespillerne og teaterdirektør Pelle Koppel spørgsmål. Det helt fantastiske ved eksperimentet var, at via zoom kunne deltagerne se sig selv på skærmen ved siden af skuespillerne, det gav en helt ny dimension og fornemmelse.

September

I 2020 deltog vi i ungdomsbureauets ungdomsnetværksgruppe. Her har vi sammen med andre aktører fra hele Danmark sat fokus på, hvordan vi skaber de bedst mulige tilbud om inddragelse og aktivering af unge. Det har givet os nye perspektiver på vores måde at tænke i netværksgrupper og givet os nye samarbejdspartner i hele Danmark.

Jeg har lært så meget af det her sted, og jeg føler, at selvom jeg har det godt i min hverdag, er det her virkelig, hvor jeg hører til.

MIN TOURNÉ med en Gallerivæg var en performativ udstilling af kunstneren Ida Brottman, som bevægede sig gennem Danmark for at undersøge processerne i det danske kunstmiljø og var landsdækkende. Projektet tog udgangspunkt i en hvid væg og inviterede kunstnere fra forskellige steder i landet til at agere med væggen gennem en række endags soloudstillinger. Da udstillingen kom til Brønderslev, var det elever fra Brønderslev Forfatterskole, som fik udstillet deres tekster på væggen og læste op, mens vægen blev skubbet rundt i Rododendron parken i Brønderslev. Et samarbejde med Talentveje i Litteraturen og Unges Møde med Kunsten (ummk.dk)

Oktober

Vi har haft planlagt fysiske møder med vores Teams i løbet af 2020. Det var Team Øst, vi skulle have haft en dag med, som vi flyttede online. Alle fik tilsendt pakker til deres adresse. Der var gæstebesøg af nordjyske forfatter Janni Olesen, der bl.a. fortalte om at have skriveblokade, at skrive i en ukonventionel genre og at leve som forfatter. Vi havde mange skriveøvelser, der var feedback og samskrivning iblandt dem, og så havde vi altså også gang i noget fjol, for man har brug for afbræk fra skærmen. Latter, snak og skrift gav online skrivedag humør og luft.

Vi fik mulighed for at se teaterstykket Polly og stormene på Vendsyssel Teater. Vores lærer fra Forfatterskolen Sanne Munk Jensen er er medforfatter på bogen Tag gaden tilbage, der er forlægget til teaterstykket, der foregår i Vendsyssel. Forestillingen var enkel grafisk, men stærk i sit udtryk og noget helt andet end bogen på grund af disse virkemidler. Det gav os noget at tænke over, for når vi ser kunst udspringe af ord, som giver noget helt unikt, kan vi også bedre forstå, hvordan vi skaber netop den kunst, der inspirerer. Det viste også at Nordjylland i litteratur og teater er relevant og vigtigt.

Brønderslev Forfatterskole var med til at afholde Ensomhedsdag på Hjallerup kulturhus for to niende klasser. Her italesatte vores elever med slam digte, hvad ensomhed kan være, og hvordan den også viser sig. Deltagerne havde på forhånd set og arbejdet tekstnært med tekster af elever fra Forfatterskolen. Vi medvirkede til den efterfølgende workshop i omvendt brainstorm, hvor deltagerne skulle komme med deres bedste ideer på at gøre ensomhed værre for så at arbejde sig frem til, hvordan man forhindrer netop det. Alle fremførte på scenen deres bud, hvilket satte mod på prøve og et nødvendigt og sundt fokus på ensomhed. Her er litteratur virkeligt relevant, for det giver os noget at spejle disse svære følelser i og hjælpe os igennem det.

Endelig er der et tilbud, som er målrettet os. Et tilbud, hvor der plads til alle uanset alder, skrivestil, form eller farve. Brønderslev forfatterskole er med andre ord et fantastisk sted. Et sted mange unge og voksne bestemt ikke vil være foruden.

Brønderslev Fofatterskole tog til biblioteket i Rønne og lavede en efterårsferie skriveworkshop. På workshoppen fik vi besøg af forfatter Morten Ramsland, som skriver bøger til både voksne og børn. Morten fortalte om, hvorfor han blev forfatter, og hvordan han skriver sine bøger. Derefter skrev unge fra Bornholm sammen med elever fra Brønderslev Forfatterskole korte tekster om det uhyggelige. Det blev til alt fra ensomhed, zombier til en tekst om tandlægen.

November

Da Albus Festivalen blev afholdt, var Nordjylland lukket ned pga. COVID-19, og derfor kunne Louise ikke tage derned. Heldigvis kunne tidligere elev Henriette Schmidt og nordjyske forfatter Julie Midtgaard tage derned med projekt Talentveje i Litteraturen.

Vi afholdt en skriveworkshop, hvor elever fra Brønderslev Forfatterskole deltog sammen med unge fra Aarhus Kommune, som selv havde tilmeldt sig på Dokk1. Forfatter fra Brønderslev Forfatterskole Sanne Munk Jensen var også på programmet og eleverne deltog i hendes skriveworkshop samt besøgte Sarah Engell i en samtale om at være forfatter.

Eleverne var samlet efter en dag på Albus festival

En del af Albus Festivalen var afsløringen af vinderen af den landsdækkende konkurrence 500 ord, som er et samarbejde med Gyldendal, Dokk1 og Brønderslev Forfatterskole. Den ene præmie er en udgivelse på Gyldendal, og den anden er et ophold på Brønderslev Forfatterskole. I år var der mange historier, hvori COVID-19 var en faktor i historien.

Jeg elsker, at der hver aften er arrangeret forskellige indslag. Det gør, at vi får kendskab til ting, vi måske ikke ville kende til eller prøve, hvis ikke vi var her.

Mens Nordjylland var lukket ned afholdt vi endnu en Online Skrivedag for Team Nord og Syd. Alle deltagere fik tilsendt pakker, hvilket bragte mange grin med grundet det herlige juletema. Vi fik gæstebesøg af Janni Olesen. Hendes forfatterskab er inspirerende og hendes kritik af elevernes tekster fra skriveøvelserne er skarp og skærer ind til benet. Det at få kritik i øjeblikket giver en anden indsigt, og det at være med til at give kritik af andres tekster gør også en til en bedre læser af sine egne. Muligheden for at mødes og nørde litteratur med skriveøvelser og sjov er helt unik, og vi er så glade for at Talentveje i Litteraturen giver mulighed for det.

En helt unik mulighed

Digt skrevet af elev på baggrund af en skriveøvelse på Team Nord:

Brændende broer

Broerne brager brændende bliver blændende bål

Blikkene bliver blanke

Blodet bredes bliver brændende blikke

Blikke bærer bønner

Ber’ bittert

Bad branden blive borte

Blikke bakker bilen bort fra brændende broer i blæksorte nætter

Begynder bygge bedre, bygge blybroer

Blikket er bange for branden

For blusende, blændende bål

De andres skrivemåder og skrivelyst har også inspireret mig rigtig meget som forfatter, og det vil jeg tage med videre.

Fælles for hele dette år er Talentveje i Litteraturen. Det har givet os mulighed for at tænke i bredere sammenhænge og forsøge at skabe engagement, tværgående samarbejde mellem eleverne og aktiviteter, vi ikke tidligere har haft mulighed for. Eleverne får ca. ugentlig en skriveopgave på deres respektive Facebookgrupper. Efter august er de også selv begyndt at lave skriveøvelser, udfordre hinanden og der blev tilmed lavet en julekalender på Team Syd, som eleverne selv engagerede, holdt i gang og lavede 24 afsnit af.

Vi ser, at det har manglet, og at det, at fastholde et fællesskab, skabe rammerne for det og give noget, der kan arbejdes videre med, giver en masse tiltro til de unge. Vi har adspurgt dem, hvad de gerne vil med deres gruppe, og fælles var, at de især ønsker, vi vedbliver med at lave skriveøvelser, minde dem om at det at skrive er fedt og huske i en travl hverdag, at man ikke behøver at skrive mere end ti minutter for at have skrevet noget. Det videre arbejde bliver både godt og spændende, og det stigende elevengagement skal påskønnes og fremavles.

Jeg har fået nogle super gode venner og en masse nyttig viden omkring det at skrive ved at være på Brønderslev Forfatterskole, og en af de ting, jeg helt klart vil tage med mig videre, er, den måde vi alle sammen bakker hinanden op på.

Nu kommer den nye bog!

Ikke decideret utilpas er titlen på dette års bog fra Brønderslev Forfatterskole. 2020 har budt på smukke tekster om forældre, der bliver til monstre, om at kærester giver sommerfugle i maven, om følelser der næsten ikke kan sættes ord på og alt det unge har i hovedet og fingrene.

Titlen er som altid bestemt af hvem, der vandt årets Poetry Slam konkurrence i Forfatterskoleugen. Atter stort tillykke til Thomas Petersen, der sprængte alle sine egne restriktioner og gjorde noget, han troede var umuligt. Titlen rammer meget godt den følelse, vi alle har måtte stå med i 2020. Den rummer også er alt det sublime unge kan, og vores elever på Forfatterskolen er særdeles dygtige. Bogen byder på det ypperste, de har præsteret og bringer stolthed og ære, når de får den i hænde.

Tak for støtte til Brønderslev Bibliotek, Slots- og Kulturstyrelsen kampagne Læselyst, Brønderslev Kommune, Fritids- og Kulturudvalget Brønderslev Kommune, KulturKANten, Spar Nord Fonden og Region Nordjylland – I har igen i år sørget for 70 unge fik en uge ud over det sædvanlige

I gør en forskel.