Loading

Genua meer dan dit..2021 De nieuwe CITYGIDS van Dolcevia.com #genovamorethanthis #liguriatravelshow

Reportage & Fotografie : Elisabeth Jane Bertrand

Eindredactie : Nelleke Pruijs. Productie van Dolcevia.com 2019 © Harper Douglas-MAX - Uitgave : 2 - Publicatiedatum 14.09.2019

Panorama dek van het Museo del Mare 'Il Galata'
Wil je ons werk steunen? Boek museum tickets, excursies en onze aanbevolen hotels
Uitzicht over de Oude Haven vanaf het observatie dek van het Museo del Mare 'Il Galata'
"De weg naar Genua vanuit Milaan is zo onaangenaam dat de Genovesi deze waarschijnlijk opzettelijk zo hebben gebouwd om de Milanesi buiten te houden."

Genova 'La Superba'

Te lang geleden dat ik er voor het laatst was, dus is een nieuw bezoek aan deze onsterfelijke stad zeker niet overbodig. Genua, waar zoveel geschiedenis werd geschreven, zoveel namen naar voren komen als je even nadenkt: van Cristoforo Colombo en Paganini, wiens viool te zien is in het Palazzo Tursi, tot Renzo Piano die niet alleen het Centre Pompidou ontwierp maar ook veel van de restyling van Genua op zijn naam schreef o.a. de enorme bal (Biosphere) bij de Botanische Tuin en Grimaldo Canella. aartsvader van de Grimaldi´s.

Maar ook Marco Polo, Peter Paul Rubens, Andrea Doria, Van Dijck, Caravaggio, Stravinsky, en Simonetta Vespucci, de mooiste vrouw in haar tijd en geschilderd door Botticelli, dit zijn maar een klein aantal van de namen die me te binnen schieten. In de middeleeuwen werd in de hoogte gebouwd waardoor een van de banden die Genua met New York heeft ontstond, samen met de miljoenen emigranten uit Europa die de zeeroute tussen de twee steden aflegden.

Hoe komt het dat Genua zo weinig genoemd wordt onder de kunststeden van Italië? Want of het nu literatuur is of muziek, architectuur of schilderkunst, de lijst is bijna oneindig, je zou eerder kunnen vragen, wie is hier niet geweest, werd hier geboren of heeft geen stempel achtergelaten?

Il Porto Antico

Genua is al aantal jaren bezig met de restauratie van verschillende delen van de stad die historische waarde hebben, zo ook de oude haven en de parken. Vooral het zee aquarium, een van de belangrijkste in Europa, is indrukwekkend en ik wil nog een keer terug want ik heb nog lang niet alles kunnen zien. In 1992 werden tijdens de herdenking van Cristoforo Colombo al grote delen van de haven gerestaureerd en daarna, in 2004, toen Genua cultuurstad van Europa was, werd ook het maritieme museum opnieuw ingericht en geopend. Maar wie nu voor de eerste keer in Genua komt zal helemaal tot de zuiderdokken moeten lopen voor de échte oude haven, het stuk wat geflankeerd wordt door het nieuwe Piazzale Mandraccio met speeltuinen, cafés en rijen palmbomen.

Il Porto Antico: Piazzale Mandriaccio

De Malapagamuren gezien vanaf het Piazzale Mandriaccio, deze historische stadsmuren zijn te zien vanaf de Porta Siberia tot aan de gevangenis voor schuldenaars genaamd ´Casone della Malapaga´ aan het Piazza Cavour. Het Luzzati-museum (ook erg leuk voor kinderen) is gevestigd in het indrukwekkende Porta Siberia-gebouw, een historisch monument dat dateert uit de 16de eeuw en werd ontworpen door architect Galeazzo Alessi.

Zwembaden, fitnesscentra, cafés plus winkels en restaurants aan de oude haven van Genua. (De foto is genomen aan de luxe jachthaven, bij het nieuwe congrescentrum en de gerenoveerde pakhuizen) #LaMiaLiguria #genovamorethathis

Acquario di Genova

Het Aquarium van Genua is niet alleen fascinerend het is ook de grootste expositie van biodiversiteit en ecosystemen in Europa! Je ontdekt maar liefst 12.000 exemplaren die tot 600 diersoorten horen en 200 plantensoorten. Het aquarium is eigenlijk veel meer dan een show van vissen en zeedieren, het omhelst ook tropische vogels, het Biosfeer; een tropische tuin en heel veel autodidactische ruimtes, en je kunt hier zelfs trouwen...

Nieuw in 2019 - De gigantische octopus uit de Stille Zuidzee
Diverse attracties doen dienst aan de nieuwe 'Ramblas' van Genua. Zo ook de BIGO die je hier ziet. Deze boulevard ligt net naast de winkel en restaurants van Eataly.

Er bestaan online verschillende soorten entreebewijzen voor het Aquarium maar ook combinaties tickets voor het Museo del Mare, een bezoek aan een échte onderzeeboot, de Biosfeer en de BIGO, de panorama lift. Vanaf € 26,- Volw. 4-12 jaar € 18,- www.acquariodigenova.it/en/plan-visit

'Il Galata' Il Museo del Mare

Dit gigantische museum heeft maar liefst 5 verdiepingen en mag je niet missen. Las het maar gerust in als eerste stop in Genua, hierna weet je meer over de stad dan menig Genovese en het is FUN! In het Museo del Mare leer je over het leven van schippers, zeilers, passagiers en emigranten. Het grootste scheepvaartmuseum ter wereld en het onderscheidt zich ook door innovatie en levensechte reconstructies, zoals een realische ervaring met storm op zee of het aankomen als immigrant op Ellis Island in New York. De Submarine S518 Nazario Sauro ligt net voor de entree (in het water) en kan je ook bezoeken met een supplement van € 2. Let wel op dat je op een tijd aankomt wanneer het schip ook open is, want de openingsuren zijn anders dan die van het museum, je kunt het vragen aan de balie. Een ander hoogtepunt is de gerestaureerde tweemaster uit de 17e eeuw, de Brigantine; een razende storm rond Kaap Hoorn; een stoomschip op weg naar Amerika.

Museo del Mare 'Il Galata'
Impressies uit het Museo del Mare 'Il Galata'

Tentoonstelling over Immigratie

Aankomst Ellis Island in New York

Een belangrijk deel van dit museum gaat over moderne immigratie, verhalen over de tochten vertelt door de vluchtelingen die de laatste jaren in wankele bootjes aankwamen in Europa via de Italiaanse eilanden. Een heel leerzaam deel van het museum dat je eigenlijk niet te snel mag overslaan.

Kaartjes voor 'Il Galata' Museo del Mare kan je online kopen via deze link van het Aquarium van Genua. Je kunt hier ook combinatie kaarten kopen. Website Museo del Mare : www.galatamuseodelmare.it

Dogen Paleizen

Net als in Venetië heersten de Dogen over Genua. Het Palazzo San Giorgio werd in 1260 gebouwd, Marco Polo heeft hier historie geschreven. Verder zijn er de Palazzi dei Rolli, die deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed: La Strada Nuova en de Palazzi dei Rolli. In totaal telt Genua niet minder dan 114 adellijke paleizen, waarvan er 42 op de Werelderfgoed lijst worden genoemd. De meest beroemde is het Palazzo Rosso dat tegenwoordig een museum is.

Via Garibaldi

Genua is onlosmakelijk verbonden met twee belangrijke figuren uit de geschiedenis van Italie gedurende de eenwording. Het zijn met name Giuseppe Garibaldi (22 juli 1807 - 2 juni 1882) en de anarchist Mazzini (22 juni 1805 – 10 maart 1872) beiden zijn samen en als vrienden opgegroeid in Genua, maar blever er niet wonen, Mazzini leefde later in ballingschap in Frankrijk en Garibaldi keerde na 20 jaar terug naar Italie vanuit Zuid Amerika. Garibaldi is volgens mij, waarschijnlijk de meest kleurrijke van de twee, Garibaldi was een revolutionair en in zijn jongere jaren zeker geen voorbeeldig burger, maar Genua viert het bestaan van de charismatische generaal in vele vormen: de belangrijkste is wel een hoofdstraat door het oude centrum waar je het ene palazzo na het andere kunt bewonderen.

Teatro Carlo Felice met een standbeeld van Giuseppe Garibaldi #LaMiaLiguria #genovamorethathis
HISTORISCHE WINKELS
Achteruitgang van het Palazzo Rosso in Genua

Palazzo Rosso & Palazzo Bianco

UNESCO-werelderfgoed: Via Garibaldi heeft een originele museumroute die drie belangrijke paleizen met elkaar verbindt: Palazzo Rosso, Palazzo Bianco en Palazzo Doria Tursi.

Tijdens de jaarlijkse open dagen

Palazzo Rosso is een adellijke residentie versiert met fresco's van de grootste Ligurische 17de-eeuwse schilders en kostbare meubilair. Er is een rijke collectie schilderijen waaronder werken van Dürer, Veronese, Guercino, Strozzi, Grechetto, Van Dyck en vele anderen.

Een tuin op een verdieping

Een bezoek aan Palazzo Rosso, Palazzo Bianco en Palazzo Tursi kost € 9 per volwassene.

Hoog boven de straat een rustige wandeltuin

Meer informatie : http://www.museidigenova.it/it/museo/palazzo-rosso

Palazzo Comunale

De Rolli days
De Rolli Days

Tientallen prachtige paleizen die sinds 2006 deel uitmaken van het werelderfgoed van UNESCO, houden opendeur dagen tijdens de Rolli Days. Net als in voorgaande jaren zullen de gebouwen gratis worden opengesteld voor het publiek om zo de geheimen van de aristocratie van Genua te onthullen.

De Via Garibaldi

Raadpleeg de website van de stad Genua voor exacte data. Iedere editie van de Rolli Days is een reis door de renaissance- en de barok, achter de deuren van weelderige stadspaleizen en landgoederen die behoorden aan de Genuase adel, zij herbergen een pracht en praal die ongevenaard is. De statige palazzi langs de Via Nuova (Via Garibaldi) werden vooral gebouwd ter demonstratie van finesse en rijkdom.

WANNEER? De Rolli Dagen worden tijdens het tweede of derde weekend in mei en oktober gehouden

Palazzo Ducale

Het Palazzo reale

Het Palazzo Reale of Palazzo Stefano Balbi is het Koninklijk Paleis in Genua en is een van de belangrijkste historische gebouwen in Genua. Het doet dienst als museum bestaande uit de historische residentie, de aangrenzende tuin en de kunstgalerie, de galerij van het Koninklijk Paleis is een van de belangrijkste galerijen in de stad. Het paleis bevat veel originele meubels en decoraties, waaronder fresco's, schilderijen en standbeelden uit de 17de en 18de eeuw .

Het Palazzo Reale
De spiegelzaal van het Palazzo Reale van Genua
De tuinen van het Palazzo Reale

Via Balbi, 10, 16126 Genova - Openingstijden zaterdag en zondag vanaf 13.30 tot 18.30. Dinsdag en vrijdag vanaf 09.00 tot 13.30 en woensdag en donderdag 09.00 - 18.30.

Website : http://palazzorealegenova.beniculturali.it/

Piazza de Ferrari naar het Piazza Corvetto

Teatro Carlo Felice http://www.carlofelicegenova.it/ #LaMiaLiguria #genovamorethathis

Wie mooie winkels zoekt, een tikje cultuur of misschien liever zijn tijd verdoet op het terras van een mondain café gaat richting Piazza de Ferrari en de Via Roma. De mooiste winkels zoals Gucci of Patricia Pepe liggen aan de mooie Via Roma. Steek je het plein over naar de winkelgalerijen aan de Via XII Ottobre dan vind je de grotere winkels zoals Zara of Berschka. Tussenin ligt de prachtige antieke galerij van Giuseppe Mazzini aan de achterkant van het grote Teatro Carlo Felice. Op een heerlijk warme vrijdagavond bestel ik op het terras van Bar Il Filleo de perfecte aperitivo onder het genot van een paar klassieke deuntjes die uit het Teatro Felice lijken te komen. Wie de perfecte espresso zoekt op een elegant terras loopt liever naar het imposante Piazza Corvetto bij Pasticceria Mangini.

Edoardo Chiossone Museum of Oriental Art #LaMiaLiguria #genovamorethathis
Via Roma
Galleria Mazzini
Edoardo Chiossone Museum of Oriental Art #LaMiaLiguria #genovamorethathis
Mangini, Via Roma #LaMiaLiguria #genovamorethathis
Impressies tussen Piazza de Ferrari en Piazza Corvetto
Via Palestro met aan het einde Villa Gruber & Parco Villa Gruber

Edoardo Chiossone Museum of Oriental Art

Edoardo Chiossone Museum of Oriental Art #LaMiaLiguria #genovamorethathis

(Museo d'Arte Orientale) Het Edoardo Chiossone-museum voor oosterse kunst in Genua is een belangrijke verzameling Aziatische kunst, een van de meest belangrijke collecties ter wereld in feite. Een bezoek aan het museum is perfect voor een rustige middag na de lunch bijvoorbeeld. De collecties schilderijen, prenten en geïllustreerde boeken uit de XVII-XIX eeuw zijn erg populair en bekend over de hele wereld, evenals de bronzen beelden en het porselein.

De tuin van het Edoardo Chiossone Museum of Oriental Art met schildpadden #LaMiaLiguria #genovamorethathis

Villetta di Negro

Dit klinkt natuurlijk niet goed maar ik heb de naam ook niet bedacht en we schrijven einde van de 19de eeuw. Deze originele tuin, een weelderige groene oase met tal van watervallen en kunstmatige grotten, leidt je naar een soort uitkijk-doolhof.

Edoardo Chiossone Museum of Oriental Art
Eduardo Chiossone Museum of Oriental Art

Museo d'Arte Orientale Edoardo Chiossone Piazzale Mazzini 4 - Openingstijden : maandag-vrijdag 9.00-19.00 (18.30 uur in de winter), zaterdag en zondag 10-19.30 uur (9.30-18.30 uur in de winter). Entree : € 5 per volw. ( Bezoek aan de tuinen en belvedere zijn gratis).

Edoardo Chiossone Museum of Oriental Art #LaMiaLiguria #genovamorethathis

DE CARRUGI

Een doolhof van nauwe straatjes (caruggi) die vaak doodlopend eindigen en die in de middeleeuwen een strategische bescherming waren voor de vijand; letterlijk in een hoek gedreven was er geen ontkomen meer aan. Ga er niet op je eentje zonder wegwijzer rondlopen, want je bent wel even bezig om een uitgang te vinden. Je kunt het beste beginnen aan het Piazza de Ferrari, je vindt daar achter het theater Felice de Vico della Casana, het is maar een klein steegje en je mist het snel als je niet uitkijkt naar het bord richting Historisch Centrum. Je loopt via de gezellige wirwar van steegjes helemaal weer terug naar de Porto Antico, maar neem de tijd, want je vindt veel sfeervolle pleintjes met heerlijke cafés zoals het Piazza Lavagna en kleine tokootjes met streetfood zoals Farinata di Ceci, Foccacia Genovese, Pesto in alle vormen en maten, Pasqualino met artisjokken en rozemarijn.

Via Luccoli
De etalage van Antica Sciamadda in de Via San Giorgo, centrum Genua
De keuken van Ligurie wordt wel de ´witte keuken´genoemd, omdat veel van de productie die hier gebruikt worden wit zijn. Hier pens en witte bonen uit Pigna.
Lunch: torta di bietole, farinata, pasqualina met artisjokken en ei, gebakken ansjovisjes gevuld met marjolein en andere kruiden
Farinata, een hartige pannenkoek van kikkererwtenmeel.
De keuken van Liguria

Basilica di Santa Maria delle Vigne

Katholieke kerk met een weelderig barok interieur en een Romaanse klokkentoren en klooster.

Basilica di Santa Maria delle Vigne

Sant'AgostinO

In een van de oudste delen van de stad ligt de mooie gotische kerk van de Augustijnen waarschijnlijk gesticht in 1260, het is een van de weinige gotische gebouwen die nog in de stad over gebleven zijn, na het vele slopen in de 19e eeuw. De wijk rondom de kerk is een populair uitgaans gebied geworden met veel gezellige bistros, cafes, markten en andere festiviteiten.

De Giardini Luzzati
Festiviteiten in het Giardino Luzzati

Een bijzonder gezellig plekje in het hart van Genua, de Giardino Luzzati (Luzzati Gardens) is een veilige plek waar kinderen buiten kunnen spelen, waar straatartiesten komen oefenen, waar pap en mam rustig een pintje kunnen nemen met de andere buurtbewoners. Het is een plaats met een multicultureel karakter, progressief en creatief. In 7 jaar hebben ze hier al meer dan 1200 evenementen georganiseerd boven de ruines van een Romeins amfiteater. Het buurthuis doet zomers dienst als populair cafe en tapt biertjes voor het volk dat op het plein op de terrassen zit, soms komen er ook wel een paar pizza's aan te pas van de pizzaboer op de hoek, soms zitten er wat senioren aan de bridgetafel of kletsen de moeders met elkaar terwijl de kinderen in de speeltuin bezig zijn.

Maar Genua is zoveel meer !

#GENOVAMORETHANTHIS
Meila Hotel Genova

CARIGNANO

Klein Parijs

De Carignano-heuvel, het is de laatste van de heuvels rond de stad die nog bij het historisch centrum van Genua behoren, het kijkt uit over de zee met een rotsachtige kustlijn naar het westen en eindigt bij het stadsdeel Le Foce in het oosten. Tot de 19de eeuw vond je hier alleen wat kloosters en patriciërs villa's. De urbanisatie van dit gedeelte van Genua dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw, de modernisering heeft het gebied gedeeltelijk getransformeerd, het is nu een elegante en prestigieuze woonwijk die mij heel erg doet denken aan Parijs. Op dit uitkijkpunt is er een hoogteverschil van wel 50 meter met de straat eronder. De prachtige koepels en dakterrassen van de gebouwen en huizen doen je zeker denken aan de daken van Parijs. Op de top van de heuvel domineert de imposante basiliek van S. Maria Assunta, momenteel is de koepel in restauratie (mei 2018).

Op de achtergrond de Basiliek van S. Maria Assunta
Basiliek van S. Maria Assunta

STADSWANDELING GENUA

We hebben een stadwandeling samengesteld voor Genua. Deze duurt minstens 3 uur en neemt je mee langs alle belangrijke bezienswaardigheden en punten die in deze stedengids naar voren komen. Begin en eindpunt is aan het Toeristisch Infopunt aan het Piazza Cavour in de Oude Haven. (De wijken Boccadasse en Carignano zijn niet opgenomen in deze wandeling.)

BOCCADASSE & ALBARO

DE ZEEMEERMINNEN VAN GENUA
BOCCADASSE, CAPO SANTA CHIARA & VERNAZZOLA

De historische wijk Boccadasse (letterlijk de ezels muil) is een heerlijke plaats om te ontdekken, honderden boten in alle kleuren liggen in de haven en de huizen er om heen geven je dezelfde indruk als in Cinque Terre maar dan zonder de mensenmassa´s. Op de boulevard Corso Italia langs het strandje van Albaro kon ik het niet laten een ijsje te kopen bij mijn favoriete Cafe & Rottiserie Sereno 1950. Ga je wat omhoog vanaf de zee dan kom je in de wijken Albaro en Sturla met statige appartementsgebouwen uit de vorige en voorgaande eeuw. De trappen aan de zuidkant van de kleine baai van Boccadasse leiden naar het strand van Vernazzola met het enige volledig ingerichte gehandicapten strand van de Levante. Hiertussen ligt het geheime strandje van Capo Santa Chiara verborgen.

Bagni di Capo Santa Chiara
Het strand van Vernazzola
Nieuw in 2019! Sereno 1950 Brasserie & Grand Cafe in Boccadasse
De straatjes bestaan grotendeels uit trappen; #LaMiaLiguria #genovamorethathis
De bistro van Bagni di Capo Santa Chiara, s avonds de plek voor een romantische apero

Ten oosten van Boccadasse ligt Vernazzola wat zich uitstrekt tot aan een ander klein dorp Marinaro.

Mooie details in de gevels; #LaMiaLiguria #genovamorethathis
Bij La Strambata neem je een cocktail of een (zeer goed) glas wijn gewoon mee het strand op, direct aan het water (zie foto hieronder).
Iedereen vermaakt zich prima op het miniscule kiezelstrandje van Boccadasse #LaMiaLiguria #genovamorethathis
Hoe kom je hier vanuit het centrum van Genua ?

Ik heb dit gedaan met een taxi vanaf Piazza Cavour: Kosten € 8. Veruit de gemakkelijkste manier om Boccadasse of Albaro te bezoeken is met de trein vanaf Genua Principe of Brigole en uitstappen in Sturla, helaas is het dan nog 15 minuten lopen en nog iets langer naar Albaro. Je kunt ook met de bus, dit duurt ongeveer net zo lang, een reeks nieuwe (2019) stadsbussen met airco maakt de rit aangenaam zelfs in de zomer.

Sportclub en lido met alles er op en aan in de wijk Albaro #LaMiaLiguria #genovamorethathis
Uitkijkend over zee, aan de Corso Italia in #Albaro #Boccadasse
AAN HET STRAND IN GENUA
Impressies van Boccadasse

Hoewel Ligurie over prachtige stranden en badplaatsen beschikt langs de meer dan 300 km lange kust hoef je voor een gezellige strandvakantie niet de stad uit. Genoa heeft de laatste jaren haar kustlijn extra aantrekkelijk gemaakt, langs de brede boulevard liggen strandpaviljoens die werkelijk alles bieden. Daar ga je natuurlijk naar toe voor een dagje aan zee, maar laten we vooral niet de intieme strandjes vergeten. Op de kiezeltjes genieten van de zonsondergang terwijl je rustig je glas meeneemt uit een van de leuke cafeetjes aan het water, een dorp in de stad. Sommige plekjes zullen je aan Cinque Terre doen denken, de kleurrijke huizen rond de kleine baai zijn zeker zo aantrekkelijk maar missen daarentegen de duizenden toeristen. Genua heeft zelfs een speciaal strand waar huisdieren welkom zijn.

+ HET zuidelijkste puntje van de stad : NERVI
Nervi

Openbaar vervoer in Genua

Zoals je misschien al hebt gelezen is Genua lang (35km) en niet breed maar het is gebouwd tegen de bergwanden op. Dit is een bijzonder fenomeen en vraagt daarom ook om een buitengewone aanpak met betrekking tot het openbaar vervoer binnen de stad.

Spianata Castelletto

Het "balkon" wat je hier op de foto ziet hangt als het ware boven het historische centrum, je hebt vanaf dit punt een uitzicht van 360° op de stad en de haven. Je kunt tot dit punt met de kabelbaan of 'funicular'. In Genua zijn er veel van dit soort kabelbanen maar ook liften die straten met elkaar verbinden. Hiernaast heb je nog de de Zecca en de Granarolo Funicular, om je binnen een paar minuten naar de heuvels te verplaatsen. De Granarolo vertrekt vanaf het treinstation (Genova Principe) en de eindbestemming is de piek van de heuvel tussen het stadscentrum en de Valpolcevera vallei. De verscheidenheid aan liften, zowel privé als openbaar, schuin en verticaal zijn nodig omdat het klimmen van hoge trappen en steile straten toch wat zwaarder wordt met het ouder worden.

Treinen, bus, metro

Bijna alle wijken en dorpen binnen de stadsgrenzen zijn verbonden met de trein. Genua heeft ook een metro maar dat is meer een gelimiteerd vervoersmiddel met maar 7 haltes die erg kort op elkaar volgen voornamelijk langs de havens. In de stad (in de lengte) heb je maar liefst 21 haltes met de trein, deze wordt gewoon uitgebaat door Trenitalia, maar een stadsvervoerbiljet is op de trein ook geldig binnen de gemeente. De busroutes lopen echt kriskras door de stad en overstappen is meestal wel nodig voor grotere afstanden. In 2019 is een groot deel van de bussen vernieuwd en deze zijn allen voorzien van airco. Het grote busstation ligt bij het station Brignole. Voor €4 koop je een dagkaart met ongelimiteerd overstappen.

In Genua betaal je een prijs t.w. € 1,50 voor een stadsbiljet 'transporto urbano', deze is 100 minuten geldig en je kunt er mee van het ene uiteinde van het net naar het andere uiterste punt en terug als je het binnen de tijd houdt. Het maakt niks uit of je de bus, trein of metro pakt de prijs blijft hetzelfde.

Voor de liften en funicular betaal je € 0,90 per rit. Je kunt voor je bezoek online tegelijk 5 kaartjes kopen voor € 7,50 (Zie voor meer informatie Carnet Web van de AMT)

ETEN & SLAPEN IN GENUA

MIJN FAVORIETE ADRESJES
De Mercato Orientale van Genua

DE MERCATO ORIENTALE

De Oosterse markt is de overdekte markt van Genua die in 1899 werd geopend. Gelegen in de centrale ader de Via XX Settembre, in het gebouw dat een klooster had moeten worden maar nooit is afgemaakt. De markt staat naast de kerk van Consolazione, gebouwd tussen 1684 en 1706. Het is een markt voor de meest verwende gastronoom, koks komen hier inkopen doen. Ik heb veel markten gezien in Italie maar weinig komen in deze richting. Dit is echt uniek, misschien wel omdat Ligurie zoveel te maken heeft met goed eten en de nabijheid van Piemonte waar iedere week de verse seizoensgroenten vandaan komen, in de herfst betekent dat natuurlijk veel prachtige porcini en truffels. Overigens heeft de naam niets met het Verre Oosten te maken, deze geeft alleen aan dat dit de markt was van het oostelijk deel van de stad.

Mercato Orientale

NIEUW IN 2019 - MOG

Het idee om de Oosterse Markt wat nieuw leven in te blazen, werd uitgevoerd door een groepje gepassioneerde ondernemers uit de stad Genua en geopened in 2019. Een groots project met meer dan 2000 m2 aan gastronomisch aanbod vooral uit Ligurie, een specialiteiten restaurant, vele kiosken met heerlijke verse gerechten en streetfood. Absoluut een aanrader voor iedere bezoeker aan Genua.

MOG in het Mercato Orientale
SLAPEN WAAR JE NOOIT WEG WILT

HOTEL AANRADERS

 • NH Collection Marina***** : Location location location! Prachtig gelegen en goedverzorgd 4 sterren hotel in de Oude Haven op twee passen van het Aquarium, Museo del Mare. Het ligt naast het replica galjoen dat gebruikt werd voor verschillende films zoals o.a. Neverland.
 • Melia Genova***** Via Corsica 4 in de wijk Carignano. Subliem Art Deco architectuur, de marmeren facade is origineel, binnen is het interieur deels gerenoveerd of nieuw in replica Art Deco. Luxe 5 sterren hotel met binnenzwembad.
 • Palazzo Grillo**** ligt in het hart van de oude binnenstad op een rustig plein vlakbij de oude haven. Het is een van de meest bijzondere hotels van Genua met een schitterend dakterras en een eigen Vespa tourwagen. Piazza delle Vigne 4.
 • Hotel de Ville****, Via di Sottoripa 5/1-2, . Het hotel ligt in het oude centrum en heeft een perfecte locatie nabij de haven. De kamers overtreffen je verwachting en zijn groot en zeer modern ingericht. Heerlijk ontbijt buffet.
Palazzo Grillo
 • Bed & Breakfast Acquario***, Vico Cimella 6 R, Porto Antico. Prima prijs/kwaliteit verhouding en heel centraal en modern. Gelegen in drie 17de eeuwse gebouwen tussen de kleine steegjes van het oude centrum.
 • Hotel Le Nuvole ****, Piazza delle Vigne 6. Mooie kamers, design interieur gecombineerd met authentieke elementen van een oud gebouw in het historisch centrum. Bijzonder vriendelijk personeel. Zeer aangename
 • Il Giardino di Albaro*** Via Oreste De Gaspari, 19 C. Een prachtige villa n de charmante ambiance van de wijk Albaro, op korte loopafstand van Borgo di Boccadasse de fraaie promenade aan zee. Zeer vriendelijk personeel.

Waar heb ik geslapen? Gezien ik erg laat boekte was er helaas nog maar erg weinig beschikbaar. Ik koos daarom voor een Airbnb in de oude haven van Genua. Monica is de eigenares, ze heeft een piepklein appartementje waar ik heerlijk heb geslapen en voor weinig geld. De trap naar het appartement is middeleeuws en bijzonder steil. Ik heb wel gemerkt dat je via Airbnb leuke appartementjes kunt boeken vooral in Boccadasse en Albaro.

ETEN IN GENUA

De keuken van Ligurië en dus die van Genua wordt ook wel de ´witte keuken´ genoemd, omdat veel van de lokale producten wit of witachtig van kleur zijn. Het land tussen zee en bergen heeft maar een kleine strook land waar producten kunnen worden verbouwd en er was weinig plaats voor vee. Vandaar dat Ligurië ook wel een keuken voor vegetariërs wordt genoemd, er wordt erg weinig vlees gebruikt en ook leverde de zee niet veel bruikbare vis op. De vissoep van de streek, ciuppin, wordt vaak gepureerd omdat de vis in de soep zoveel kleine graatjes bevat. En dan is er stoccafisso waar de Genovese vooral van houden.

TYPISCHE STREEKPRODUCTEN UIT LIGURIE

De strook land wordt als een tuin gecultiveerd en levert fantastisch goede producten op die door de Ligurianen tot in perfectie worden gebruikt in de specialiteiten van de streek. Zodra je de drukke kust verlaat en landinwaarts trekt zie je het vruchtbare land met haar heerlijke producten, de geur van de overvloed aan wilde mediterrane kruiden en de rijen olijfbomen die een delicate zoete olijfolie produceren.

Onder typische streekgerechten behoort in ieder geval de focaccia die hier gevuld wordt met schijfjes ui, zachte witte kaas of verse kruiden. Het is de balans die de keuken van Liguria treft die elk simpel gerecht tot perfectie brengt. En pesto natuurlijk, de beroemde en toch zo eenvoudige saus uit Genua, die gemaakt wordt met de soort basilicum die alleen daar groeit.

De ingredienten voor Pesto

Hoewel in een van de grootste havens van Italie grote hoeveelheden specerijen werden binnengebracht, heeft de Ligurische keuken daar zelden gebruik van gemaakt. Men vond het duidelijk niet nodig om de lokale gerechten te verbeteren.

Pietro Romanengo fu Stefano op het Piazza Soziglia

Wel had men van de Arabische keuken de kunst van het kristalliseren van fruit, geconfijte vruchten, geleerd, een techniek die hen wereldberoemd maakte. Je kunt dit zien bij de winkel van Pietro Romanengo fu Stefano op het Piazza Soziglia.

Ravioli gevuld met kruiden en groenten heet hier Pansoto con Preboggion, hier demonstratie in Eataly in Genua.
De keuken van Ligurie wordt wel de ´witte keuken´genoemd, omdat veel van de productie die hier gebruikt worden wit zijn. Hier pens en witte bonen uit Pigna.
Cavour 21, waar de beste pesto ter wereld gemaakt wordt en waar dagelijks lange rijen voor de deur staan om binnen te komen. Heb het maar niet geprobeerd, maar men zegt dat het prima is en niet duur.
Lunch: torta di bietole, farinata, pasqualina met artisjokken en ei, gebakken ansjovisjes gevuld met marjolein en andere kruiden
Farinata, een hartige pannenkoek van kikkererwtenmeel.
Impressies van het eten in Genua

Een paar favoriete adresjes in Genua

 • La Cantina Clandestina, Salita Pallavicini, 25, Genua. Tel. 010 859 6069. Een typische trattoria in een schemerig steegje aan het begin van de Caruggi achter de via Roma. Een dagelijks wisselende kaart, populair te noemen vooral voor de lunch. Reserveer vooraf. Zondag gesloten. Lunch en diner.
 • Antica Sciamadda Genova : Gezond, streetfood maar altijd met de meest verse ingrediënten en lokale producten. Beste adres voor Farinata. Via S. Giorgio, 14/R 10.00–14:30 en 17:30–19:30 Dagelijks behalve Zondag. Geen terras.
 • Cavour 21 : In de rij staan voor de pesto gerechten van de wereldkampioen, iedere dag open 12.00-14.30 en 19.00-22.00. Maandag gesloten. Piazza Cavour, 21 Reserveer op voorhand! Tel. 393 851 1140. Geen terras.
 • Antica Trattoria Osvaldo in Boccadasse : In het charmante dorpje Boccadasse op twee passen van het strand vind je dit intiem en gezellig restaurant. De gerechten zijn traditioneel Liguriaans met veel vis en altijd met een vleugje innovatie. Reserveren is noodzakelijk. Via Dellacasa, 2R, 16146 Genova Tel. 010 377 1881 Terras aanwezig.
 • Sereno 1950 : Een gezellig modern adresje naast de zeemannenkerk van Boccadaasse. Onlangs zeer smaakvol gerenoveerd in een 50er jaren stijl, de keuken is ook volledig vernieuwd en biedt nu een rotisserie, patisserie, pinserie (soort pizza achtig gerecht) en zelfs een eersteklas hamburgerie. Via Felice Cavallotti, 1 R, Genova Tel. 010 095 9679 Dagelijks geopend.
 • Le Marin a Eataly in Porto Antico van Genua: Ik weet niet wat hier het beste is? Het uitzicht of het eten. Het mogen beide zijn. Le Marin is een zeer verzorgd restaurant waar je heerlijk kunt genieten van het beste wat Liguria je te bieden heeft. Via Calata Cattaneo op de tweede verdieping. Maandag - Donderdag en Zondag vanaf 10.00 tot 22.30 en Vrijdag en Zaterdag tot 23.00 Tel. 010 8698721. Geen terras maar wel panorama uitzicht.
 • La Cicale in Citta : Absoluut een favoriet adresje. Dit restaurant is onderverdeeld in kleine zalen met antieke spiegels wat het erg sfeervol maakt. Hier eet je verse visgerechten, bereid op een klassieke manier maar je eet er gewoon goed en het personeel is vriendelijk, de chefkok spreekt ook Engels. Via G. Macaggi 53 Tel. 010592581 Geen terras.
 • San Giorgio : Via Alessandro Rimassa, 150r in de wijk Le Foce. Wil je graag op top niveau eten dan is dit een goed keuze maar de gerechten staan centraal, ieder is een kunstwerk van heerlijk en dan nog eens heerlijk. Reserveren is noodzakelijk Tel. 010 595 5205. Geen terras.
 • Trattoria della Riabetta : Vico Caprettari 12 tegenover het aquarium. Klein, knusse trattoria, niet pretentieus maar gewoon eerlijke gerechten die altijd vers zijn. Je kunt hier altijd een goede doorsnede van de Ligurische keuken proeven en met kinderen is het zeker aan te bevelen. Iedere dag voor de lunch en diner open behalve op Maandag. Tel. 010 246 8877. Geen terras.
 • Il Fabbro : Een knus restaurant op het sfeervolle plein Piazza delle Vigne. Verse streekgerechten voor een democratische prijs en een goede wijnkaart. Tel.010 265871 Terras aanwezig.
 • Ristorante Capo Santa Chiara: Via Al Capo di Santa Chiara, 69 in Boccadasse. Uitstekende locatie aan zee, eersteklas keuken en bediening. Reserveren is verplicht om teleurstellingen te voorkomen. Absoluut een van mijn favoriete restaurants in Genua. Tel. 010 798 1571. Geopend van 12 - 14.30 en van 19.30-10.00.
 • Da Olindo in de Porticciolo van Nervi (zuidelijk) Dit is de aangezen plek voor liefhebbers van inktvis en calamaris. Een van mijn persoonlijk favoriete restaurants, klein en romantisch. Je komt het restaurant tegen als je de nauwe weg naar boven loopt aan de noordkant van de kleine haven. Via Andrea Provana di Leyni, 17r Genua. Tel. 010 372 8205
 • La Piedigrotta da Carmine & Antonio, Via Angelo Gianelli, 29E/r Genua. Een mooier terras met uitzicht over zee zal je niet snel vinden in deze wijk van Quinto. Ondanks het wat pafferig publiek met behoorlijk wat prof voetballers plus entourage is de keuken behoorlijk goed. Veel visgerchten, top kwaliteit. Woensdag gesloten. Open voor lunch en diner. Tel. 010 320 0561
 • MOG in de Mercato Centrale van Genua aan de Via XX Settembre. (Zie hierboven)
 • Probeer ook een van kleine bistros rondom het zwembad van Albaro.

evenementen 2021

Dit lijst met grote evenementen wordt ieder kwartaal geactualiseerd.

 • GENOVA SMART WEEK V EDIZIONE
 • Vanaf 29 november 2021
 • Tot 4 december 2021
 • Genova organiseert de 5de-editie van de Genova Smart week, een week van evenementen, meetings en innovaties gewijd aan de Smart City. Dit jaar wordt het evenement gesponsord door Associazione Genova Smart City en comune di Genova, met de organisatorische ondersteuning van het Clickutility-team.
 • ROLLI DAYS-OKTOBER 2021
 • Vanaf 8 oktober 2019
 • Tot 10 oktober 2019
 • De herfst in Genua wordt sprankelend met de lichtjes van de Rolli Days: op 18 en 10 oktober viert de stad de buitengewone opendeurdagen van de palazzi dell'aristocrazia Genovese (paleizen van de Genuese adel), die in 2006 werden opgenomen als een UNESCO World Heritage site.
 • PANORAMISCH REUZENRAD IN PIAZZALE MANDRACCIO
 • Tot 31 oktober 2021
 • Van vrijdag 21 juli tot en met donderdag 31 oktober 2021 vind je een panoramisch reuzenrad in Piazzale Mandraccio. Een prachtige lokatie waar je pas echt kunt genieten van het uitzicht over de stad. Je kunt er 7 dagen per week op en het heeft zelfs een aantal VIP-cabines. Toegang is ook mogelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Bovendien wordt een speciale prijs gehanteerd als je in het bezit bent van een aquarium biljet: je ontvangt dan een coupon van €2 korting
 • GENOA BOAT SHOW 2021
 • Vanaf 16 september 2021
 • Tot 21 september 2021
 • Dit jaar worden er 986 exposanten verwacht en meer dan 1.000 boten, 98 conferenties en talrijke evenementen in de stad zoals GenovaInBlu.
 • PAGANINI GENOVA FESTIVAL-III EDITIE
 • Vanaf 10 oktober 2021
 • Tot 26 oktober 2021
 • Dit jaar wordt het "Paganini Genova Festival" gehouden van 10 tot 26 oktober en omvat 17 concerten, 14 meetings en lezingen, een studiedag, rondleidingen, themadiners en spelletjes voor scholen gewijd aan de violist.

UITGAAN IN GENUA

De Genovesi komen er maar slecht van af als je andere Italianen hoort praten; ze zijn geen beste vrienden van Romeinen, de Milanesi en vooral niet van de Venetianen. De Genovesi willen concurreren, dat zit hun in het bloed. Er bestaan erg veel volksmoppen over de Genovesi, met name dat ze gierig zijn en tegelijkertijd ook niet erg sociaal. Daarom lijkt dit misschien een tegenstelling maar aperitivo tijd is in Genua toch de leukste tijd van de dag. De traditie van een pintje drinken na je werk moet er volgens mij ergens zijn ingeslopen met een schip vol Vlamingen, want ook al is dit Italië, bier lijkt de favoriete drank te zijn op de terrassen. Ze doen het goed en vooral in de binnenstad, bijvoorbeeld op Piazza Lavagne in het hart van de Carrugi. Of wat dacht je van de zuiderdokken van de oude haven bij de oude katoenmagazijnen aan de Calata Molo Vecchio, waar de fantastische superjachten liggen, wat een uitzicht is dat! In de wijken ten oosten van het centrum, richting Portofino zal ik maar zeggen, heb je wel in elke dorp aan zee een leuke bar waar het rond een uur of 7 ´s avonds gezellig druk is. Een van mijn favorieten is La Strambata aan het strandje van Boccadasse met een eigenzinnige wijnkaart en heerlijke cocktails. In de zomer kies ik het minder drukke Bagni Santa Chiara of het prachtige terras van Cicale il Bistro in Albaro. Ook aan te bevelen zijn de cafes en bistros rond La Piscina di Albaro.

MEER OVER GENUA

Wil je graag meer zien over Genua? Bezoek dan de fotogalerijen van deze reisreportage. Deze zijn op Google Fotos te bekijken. Wil je meer weten over de streek Ligurië en de Bloemenriviera, kijk dan ook op Dolcevia.com voor tips en reisaanbiedingen, klik hier.

Hoe kom ik in Genua?

KLM vliegt tot en met 4 september dagelijkse non-stop vlucht naar Genua (in het weekend 2 keer) na 4 september 3 keer per week, helaas vliegt er geen Belgische lijndienst direct naar Genua (het wordt tijd). Inmiddels wordt de route naar en van Genua drie maal per week gevlogen. Prijzen vanaf 119,- per enkele reis. Reis je vanaf Eindhoven dan rijd er een KLM-pendeldienst naar Schiphol Airport voor de verbinding naar Genua. Je kunt natuurlijk ook op Milaan Linate of Turijn vliegen,beide luchthavens liggen op ongeveer 1 1/2 uur vanaf het centrum van Genua en zijn makkelijk bereikbaar met de bus of treinverbindingen.

Hoe reis je naar de luchthaven? Neem de VOLABUS-shuttle die vertrekt vanaf de treinstations Brignole en Principe, en er maar 30 minuten over doet om het vliegveld te bereiken. De bussen rijden van 05:00 tot 23:00 en buiten die tijd verdient het aanbeveling om een taxi te nemen of om privétransport te organiseren naar de luchthaven.

Foto galerijen Genua
BEZOEK OOK DE GIDS LIGURIE OP Dolcevia.com
Bekijk andere onderdelen van deze Italie website
Created By
Dolcevia Redactie
Appreciate

Credits:

Created with images by ptrabattoni - "genoa italy tourism" • mel_88 - "sea coast village"Elisabeth Jane Bertrand for Harper Douglas-MAX Dolcevia.com