‘Vermoedelijk worden de 24 profclubs in twee gekapt’ Huidige play-offsysteem wordt binnen dit en 2 jaar waarschijnlijk aangepast.

‘Play-Off 2 is een kerkhof.’ De halvering van de punten in Play-Off 1 is gelijk aan competitievervalsing.’ ‘Lierse moet zich bekocht voelen met dit nieuwe, vergezochte systeem. Veelgehoorde uitspraken en kritiek aan het adres van de Koninklijke Belgische Voetbalbond(KBVB). Kritiek die we in de Belgische volksmond méér dan regelmatig te horen krijgen. ‘Maar er staan veranderingen op til’ , zegt Jos Weyts, lid van Provinciaal Comité Antwerpen van de KBVB.

Jos Weyts, al jaren actief bij de KBVB, erkent dat het huidige play-offsysteem zijn gebreken heeft. ‘Wat klopt, is onder meer dat voetbalclub Lierse SK inderdaad ten prooi gevallen is aan het huidige systeem.’ De Pallieters(bijnaam van de Lierse-aanhangers) eindigden in eerste klasse B op het einde van de competitie met het meeste aantal punten. Vijf ganse punten bedroeg het verschil tussen Lierse en de “Great Old” van Wim De Decker, Royal Antwerp FC. En toch ging de strijd om de promotie naar eerste klasse A met voetbalgrootheden als RSC Anderlecht, Club Brugge en Standard tussen periodekampioenen Antwerp en Roeselare.

‘Nieuwe minicompetitie tussen twee periodekampioenen en ware kampioen.’ Jos Weyts

Reglement met lacunes

Volgens Weyts kan en mag dit eigenlijk niet. ‘In de eerste plaats werd het nieuwe systeem ingevoerd voor attractiever voetbal. Dat hebben we ook deels gekregen, maar honderd procent eerlijk is het misschien toch niet. Het reglement bevat zeker zijn lacunes(onvolledigheden). Onder meer het feit dat Lierse niet promoveert valt op zijn minst betwistbaar te noemen. Ook de puntenhalvering in Play-Off 1 heeft zijn gebreken. Dat beseffen we bij de Belgische Voetbalbond ook. Ik weet dan ook dat er al brieven/voorstellen op weg zijn naar de verantwoordelijken in kwestie om dit systeem aan te passen.’ Een van die voorstellen is om de kampioen van eerste klasse B, wanneer deze geen periodekampioen is, toch te laten deelnemen aan een soort van nieuwe play-off. Hiermee bedoel ik een nieuwe minicompetitie tussen de twee periodekampioenen en de ware kampioen. In dit geval dus Royal Antwerp FC, KSV Roeselare en ook Lierse SK. Zij strijden dan met drie ploegen om de promotie naar eerste klasse A.’ Nu zit Lierse toch maar weg te kwijnen in Play-Off 2. Het hoogste wat de geel-zwarten hier uit kunnen puren is na een zeer lange weg een Europees ticket. Een leuke beloning, maar tevens zeer moeilijk te bewerkstelligen met onder meer kleppers als Racing Genk en Standard uit eerste klasse A.

‘Het systeem van eerste klasse B, daar willen we zo vlug mogelijk vanaf.’ Jos Weyts

Vooraleer deze “na-competitie” van start gaat spelen de clubs natuurlijk eerst dertig matchen om uit te maken wie in welke play-off terechtkomt. Erg ingewikkeld allemaal. Daarom willen de meeste clubs naar een competitieformule met alle 24 profclubs samen. Een struikelblok om deze formule door te voeren is het feit dat alle profclubs akkoord moeten gaan met dit voorstel. Dat voorstel moet namelijk gestemd worden op een algemene vergadering. Weyts stelt tegelijk ook wel dat de meerderheid van de clubs het erover eens is dat het huidige systeem erg veel spanning oplevert en dat ze de play-offs dus zeker in voege willen houden. Maar het systeem van eerste klasse B, daar willen ze zo vlug mogelijk vanaf. Laat dat duidelijk zijn.

Derde editie

De jonge voetbalfans hebben nooit iets anders meegemaakt dan play-offs. De eerste editie ervan gaat al terug tot het seizoen 2009-2010. In 2017 zitten we dus al aan de derde formule. Voor 2009 speelden de profvoetballers in eerste klasse met achttien clubs, zonder halvering van de punten en nog allerlei andere poespas. Vanaf juli 2009 werd dan plots beslist dat de eerste zes clubs na een reguliere competitie van dertig speeldagen, daarbovenop nog eens een extra competitie van tien speeldagen moesten afwerken om uit te maken wie dan uiteindelijk kampioen van België zou worden. Kunnen jullie nog volgen? Velen alvast nauwelijks.

Ook kregen de met alle respect, iets kleinere garnalen, een alternatief systeem op hun bord. De twee clubs die laatst eindigden in eerste klasse moesten in verschillende onderlinge confrontaties uitmaken wie zou degraderen naar tweede klasse(Play-Off 3). De voorlaatste kreeg voor deze onderlinge titanenstrijd drie punten bonus en mocht één wedstrijd meer in eigen stadion afwerken. Deze formule is ondertussen ook al afgeschaft. In Play-Off 2 vormde de Voetbalbond eerst twee groepen van telkens vier teams. Sinds dit jaar steeg dat aantal naar zes teams. De twee winnaars van deze groepen strijden na tien speeldagen dan tegen elkaar voor het laatste Europees ticket. En na acht jaar zijn we dus aan systeem drie toegekomen. Drie maal is scheepsrecht zeker?

Zestig wedstrijden

Play-Off 3 hoeft voor Weyts nooit meer terug te komen. ‘Daar hebben we toch niets aan’ , weet de ervaren voetbalspecialist. Play-Off 1 vindt Weyts wel een spannende zaak. Aan de andere kant vindt hij wel dat de topclubs die Europees voetbal spelen met de play-offs soms wel zestig wedstrijden op een seizoen moeten spelen. ‘Dat is net wat te veel van het goede als je het mij vraagt. Zo riskeer je onder andere nog extra blessures en schorsingen. De gezondheid van de mens moet voorrang hebben op alles, maar die jonge knapen gaan nu eenmaal altijd tot de limiet en soms er net een tikkeltje over.’ Ik zou Play-Off 1 en 2 zeker behouden, want uit Play-Off 2 komt ook nog een extra Europese ploeg voor België als land.’

Maar er kunnen nog zaken veranderen’ , vertelt Weyts enthousiast. Zo kan het zomaar dat 1A en 1B samengevoegd worden. De meeste profclubs koesteren de droom om uiteindelijk tot een samenvoeging van de 24 profclubs te komen. ‘Of hoe gaan ze het doen ? Twee reeksen van twaalf teams misschien en het play-offsysteem dan weer lichtjes aanpassen? ‘Dat is een kwestie waarover de profclubs het onderling nog over moeten hebben. Ik kan wel zeggen dat tussen dit en twee jaar heel wat veranderingen op dit gebied zullen gebeuren.’ Zo zal de halvering van de punten in Play-Off 1 binnen twee jaar ook afgeschaft worden, denkt Weyts. De leider in de competitie zit zich dertig speeldagen uit de naad te werken om met een zo groot mogelijke voorsprong Play-Off 1 aan te vatten. En dan ben je ineens zonder pardon de helft van je opgebouwde voorsprong kwijt. In principe kan dit niet. Ook zullen de acht ploegen uit eerste klasse B zo goed als zeker verdwijnen, dit is geen competitie meer’ , besluit Jos Weyts.

‘Rare kronkels systeem komen bloot te liggen.’ Ben Bruynseels

Zure appel

Met 8 teams een competitie spelen, voor het seizoen 2016-2017 kon niemand het zich indenken. Toch gebeurde het en werd Lierse SK er deze keer de grote dupe van. Ben Bruynseels, persverantwoordelijke bij de Pallieters, is dan ook enorm blij dat er voorstellen tot competitiehervorming op tafel liggen. Weliswaar is er vandaag nog niets concreet beslist. ‘Dat kunnen we ook niet van vandaag op morgen verwachten. Onze niet-promotie was een erg zure appel om doorheen te bijten, maar we zijn daar als club ondertussen allemaal samen ook wel van hersteld geraakt. Wanneer we het van de andere kant bekijken, kunnen we ook zeggen dat we op voorhand wisten dat dit lot ons deel zou kunnen zijn. Wij, als club, hebben dit competitieverband ook mee ondertekend. Het is erg pijnlijk dat enkele rare kronkels van het systeem nu komen bloot te liggen, maar het is nu eenmaal gebeurd’ , stelt Bruynseels teleurgesteld. De klap is ondertussen wel verwerkt in Lierke Plezierke. Lierse SK zal dus samen met de ganse stad moeten afwachten tot er een beslissing over de hervorming uit de bus valt. Uitkomst binnen dit en twee jaar.

Mathias Vranckx

Created By
Mathias Vranckx
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.