Loading

Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign Ås videregående skole

Et yrkesfaglig utdanningsprogram for deg som liker å være nøyaktig og utholdende, sosial og omgjengelig - og i tillegg er kreativ, har estetisk sans og er interessert i visuelle uttrykksformer!
Hverdagen på Vg1 FBIE handler om å jobbe med hender, øye, hjerte og mennesker!
Vg1 Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign

Gjennom temabasert undervisning kan du i stor grad selv velge om du vil undersøke de ulike retningene innen yrkesløpet, eller om du vil fordype deg i ett av de. Programfagene på Vg1 er:

Kommunikasjon, kunde og arbeidsliv

Faget lærer deg å bruke ulike kommunikasjonsformer, analysere oppdrag/bestillinger, visualisere ideer, utvikle og presentere produkter og tjenester, beregne pris og forstå lønnsomhet, vise selvstendighet, samarbeidsevner, og om gode arbeidsrutiner. Faget gir kunnskap om krav, plikter og rettigheter, HMS og bærekraft

Produktutvikling og produksjon

Faget handler om å planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere eget arbeid, prosess og læring, og etablering av kunnskap om materialer og produkter. Faget gir kunnskap om virkemidler, redskaper/verktøy og vedlikehold, orden, teknikker, farger, HMS, og visuelle og digitale verktøy for utvikling, dokumentasjon og presentasjon.

Sjekk ut hvordan årets Vg1-elever opplever utdanningsløpet Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign:

Frisørfaget

Vg2 Frisør 20/21

Frisørfaget er et kreativt og spennende yrke der kommunikasjon med andre er sentralt. På Ås har vi flotte lokaler og dyktige faglærere som underviser etter det internasjonale opplæringsprogrammet Pivot Point. I programfagene lærer man de grunnleggende teknikker og arbeidsmåter som skal til for å kunne lage en planlagt frisyre og gi god kundebehandling.

Å se og tilpasse form

Det er fokus på praktisk arbeid, så undervisningen legges derfor nær opp til det å jobbe ute i salong som mulig. Det er også vanlig at elevene får være med på forskjellige praktiske prosjekter der de samarbeider med andre aktører og er med på å lage visninger av hår, makeup og klær.

Eksempel fra fotoprosjekt

I faget Yrkesfaglig fordypning har elevene praksis ute i bedrift og kundedager i egen salong.

Kundebehandling i praksis

Gjennom Vg1 og Vg2 arbeides det gradvis med faget slik at vi kan sende ut dyktige og trygge lærlinger. Etter Vg 2 Frisør er det vanligste å jobbe som lærling i 2 år før du kan ta fagbrev som frisør. Du kan også velge å søke Vg3 påbygning til generell studiekompetanse

Velkommen til vår egen salong - VG2Frisørene

Vg2 Interiør og eksponeringsdesign

Her kan du jobbe praktisk og kreativt med estetikk og trend. Ideutvikling, interiør og utstillingsdesign er helt sentrale begrep i dette skoleåret.

Detalj fra utstilling

Programfagene legger vekt på praktisk arbeid med ulike materialer, redskaper og teknikker. Det fokuseres på kreative idefaser og profesjonelle presentasjonsformer med digitale verktøy, og to og tredimensjonale arbeider, og du får være med på prosjekt som knyttes direkte opp mot næringslivet.

Montering av utstilling på egen frisørsalong

Det er viktig å holde seg oppdatert i bransjen, så elevene er ute i opplæring i bedrift en dag pr uke i faget Yrkesfaglig fordypning. Etter Vg2 Interiør og eksponeringsdesign kan du på Ås videregående skole fortsette på Vg3 Eksponeringsdesign og bli eksponeringsdesigner, eller VG3 Interiør og bli Interiørkonsulent. Tilbudet avhenger av elevenes ønsker fra år til år. Du kan også søke Vg3 påbygging til generell studiekompetanse, eller gå videre som lærling i faget Profileringsdesign.

Foliering av logo i butikk
Utstillingsdesign, vinterkolleksjon Urban

Vg3 Interiør

Har du sans for interiør og liker å kommunisere visuelt med ulike mennesker? Da kan interiørkonsulent være yrket for deg!

Kunnskap om materialer og egenskaper står sentralt

En interiørkonsulent må ha sans for form og farge, du kommer til å lære deg å lage interiørløsninger til kunder og veilede disse frem til gode interiørvalg. Gjennom det siste skoleåret får du arbeidspraksis i lokale bedrifter store deler av skoleåret, samt jobbe med entrepenørskap gjennom arbeid med ungdomsbedrift. Dette for å få innsikt og arbeidserfaring som gjør deg rustet for arbeidsmarkedet.

Store deler av året foregår som utplassering i bransje

Interiørkonsulenter veileder kunder og får oppdrag med forskjellig størrelse og varighet. Du kan også søke Vg3 påbygging til generell studiekompetanse.

Sjekk ut Rogaland fylkeskommune sin informasjonsfilm om samme utdanningsløp!

Noe mer du lurer på angående dette yrkesfaglige utdanningsløpet?

Ta kontakt med avdelingsleder for estetiske fag:

Estetiske fag: FBIE/HDP/KDA

Kristine Skjeslien kristineno@viken.no/64975736

Vil du vite mer om de andre utdanningsløpene vi kan tilby på Ås videregående skole? Klikk deg inn:

Studieforberedende løp:

Yrkesfaglige utdanningsløp: