Loading

Autovrije Zondag 2021 ZOTTEGEM CENTRUM - ZONDAG 19 SEPTEMBER

Op zondag 19 september maken we onze centrumstraten volledig autovrij voor de derde editie van de Autovrije Zondag in Zottegem! We nodigen iedereen uit om die dag met z’n allen de straten in te palmen en naar hartenlust te wandelen, fietsen, rolschaatsen, springtouwen en zoveel meer. Dit jaar zal het autovrije centrum bruisen als nooit tevoren met een bijzonder aantrekkelijk en gevarieerd programma vol sportieve, culturele en culinaire activiteiten voor jong en oud.

Rainbow Run

Dé publiekstrekker wordt ongetwijfeld de tweede Rainbow Run, met start en aankomst op de Markt. De eerste editie in 2019 was een echte knaller. Honderden lopers kwamen na een loop van 5 km, deels door het autovrij centrum, over de aankomstlijn als een echte regenboog. Dit jaar voorzien we drie parcours: 2 km voor de kinderen, 5 én 10 kilometer. Langs het parcours zorgen we niet alleen voor animatie en live muziek, er zijn ook zes ‘color hot spots’ waar alle lopers kleurenpoeder over zich heen krijgen.

  • Rainbow Run-dorp: vanaf 13.00 uur
  • Opwarming: vanaf 14.00 uur
  • Start: 14.30 uur
  • Ticket: 5 euro - online of schrijf in ter plaatse
  • Ingeschreven? Vergeet je witte T-shirt en zonnebril niet!

Vrijetijdsmarkt

Na een aantal jaren in de Bevegemse Vijvers keert de Vrijetijdsmarkt terug naar het centrum en vindt het plaats tijdens de Autovrije Zondag, van 12.00 uur tot 19.00 uur op de Heldenlaan.

Ontdek het rijke cultuur-, sport-, jeugd- en vrijetijdsaanbod in Zottegem voor groot en klein. Kom langs en maak kennis met onze vrijetijdsdiensten en Zottegemse verenigingen. Op het podium op de Markt zijn er ondertussen verschillende demo’s en optredens. Gratis toegang.

Foodtruckfestival & Streekproductenmarkt

Zottegemnaars zijn echte Bourgondiërs dus we zorgen ook voor voldoende eet- en drankgelegenheid. De Markt toveren we om tot een sfeervol openluchtrestaurant met het Foodtruckfestival, van 12.00 uur tot 19.00 uur. Meer dan 10 hippe, retro foodtrucks prikkelen je smaakpapillen met hemelse gerechten en dranken. Betalen doe je ter plaatse cash.

Daarnaast is er in de Hoogstraat een Streekproductenmarkt, waar we de consumptie en productie van duurzame, korte keten, producten uit eigen streek promoten. Iedereen welkom op deze gezellige openluchtmarkt!

Nóg meer activiteiten!

Jeugdboekenverkoop

En er valt nog veel meer te beleven! In de BIB in het Egmontkasteel houden we een mini-boekenverkoop voor de jeugd met voorleesactiviteiten.

Street Art Project

In de Stationsstraat maken kinderen, samen met leerkrachten van de kunstacademie SABK, de langste waslijn van Zottegem, een uniek Street Art Project. Alle kinderen zijn welkom om mee te doen!

Op tournée met SAMWD

Op verschillende locaties in en buiten het autovrije centrum kan je ook genieten van de activiteit ‘Op tournée met SAMWD’ en tijdens een korte wandeling de artistieke pareltjes ontdekken van leerlingen en leerkrachten van onze stedelijke muziekacademie SAMWD.

Naast al deze activiteiten is er live muziek en straattheater, en springkastelen voor de allerkleinsten. Op de Zavel kan je je fietstalent tonen op een gekke fietsen-parcours, en op de Markt komt een photobooth om deze ongetwijfeld fantastische dag vast te leggen. Uiteraard zetten we die dag ook duurzame mobiliteit in de kijker. Zo kan je onder meer kennis maken met de deelwagens die in Zottegem ter beschikking zijn.

Praktische info

Het stadscentrum wordt volledig autovrij gemaakt van 10.00 uur tot 19.00 uur. Er geldt een die dag ook een parkeerverbod vanaf 10.00 uur. De autovrije zone bevindt zich tussen de spoorweg (station) en de Meerlaan. Een plan kan je hieronder bekijken.

Belangrijk om weten: om veiligheidsredenen mogen in deze autovrije zone tussen 10.00 uur en 19.00 uur de parkings niet gebruikt worden. De parkings die wel beschikbaar zijn liggen vlak buiten het centrum: De Muze (Beislovenstraat), OCMW (Deinsbekestraat), Ledebergstraat, Lyceumstraat, Heilig Hartplein, Bevegemse Vijvers en Désiré Van Den Bosschestraat. De bussen verhuizen voor deze gelegenheid naar de achterkant van het station. Sint-Elisabeth ziekenhuis is bereikbaar via de Broeder Mareslaan en de Godveerdegemstraat.

We vragen aan inwoners en handelaars in het centrum om hun wagen ofwel in hun garage te plaatsen of deze – liefst zaterdagavond al maar zeker vóór 10.00 uur zondagmorgen – op één van bovenvermelde parkings te plaatsen. Bezoekers van buiten het centrum wordt aangeraden om zoveel mogelijk autovrij te komen.

Autovrije Zondag is een samenwerking tussen de stadsdiensten Milieu, Mobiliteit, Jeugd, Sport, Bibliotheek, CC Zoetegem, SABK en SAMWD.

Credits:

Gemaakt met afbeeldingen van Arne Bousard - LubosHouska - "books bookstore book" • Hans - "clothespins clothes line dry"