Loading

ENGLISH COUNTS VEČER MATEMATIKE, 2020.

ENGLISH COUNTS BOARD GAME

Ovdje možete preuzeti predložak za igru.

Provjerite rješenja.

IDIOMS WITH NUMBERS

Play this game and learn.

PUTOVANJE PRIKO BARE

Možda je i tebi, kao i mnogima san otputovati u New York, grad u SAD-u s preko 8 milijuna stanovnika, kojega zovu i Velika jabuka. Nadamo se da će ti se jednoga dana taj san i ostvariti, al' tada moraš biti spreman ne samo na odličan provod koji obuhvaća šetnje Central parkom, posjet National Museum of Mathematics na Manhattanu, obilazak Kipa slobode i brojnih drugih znamenitosti, nego i na komunikaciju drugim jezikom i mjerenje drugim mjernim jedinicama. Sada ćeš se upoznati s onim što te čeka.

Dakle, krenuo si sa zagrebačkog aerodroma Franjo Tuđman u 8:15 na doček nove godine u New York. Ne putuješ direktnim letom, pa si, nakon 55 min, prvo sletio u Beč.

Razmisli pa izračunaj: u koliko sati si sletio na aerodrom john F. Kennedy u New York? ___________________

Čim si iz izašao iz aviona, osjetio si da je jako hladno, ali na displeju u aerodromskoj zgradi piše da su 33 stupnja. Kako 33? Pa na 33 stupnja si obično na plaži i ližeš sladoled, a sad je jedini led koji ti pada na pamet onaj po kojem možeš klizati! E, pa Amerikanci temperaturu mjere u Fahrenheitovim stupnjevima. A njih ćeš pretvoriti u Celzijusove ako oduzmeš 32 i broj kojeg dobiješ podijeliš s 1.8.

Dakle, u zraku je trenutno ___ °C i možeš krenuti na klizanje ispred Rockefeller centra.

Od klizanja si ogladnio i kupio čaj za 5 dolara i hot dog za 9 dolara. U SAD-u se, naravno, ne plaća kunama ili eurima, nego američkim dolarima. Da vidimo kako ćeš to preračunati!? Kune si još u Splitu pretvorio u dolare. Za 1 dolar dao si 6.55 kn. Koliko si kn platio? _____________

Želiš posjetiti i zoološki vrt u Central parku. Na njegovoj internetskoj stranici piše da otvara u 10:00 AM, a zatvara u 4:30 PM. AM označava prijepodnevno vrijeme, a PM poslijepodnevno. U koliko sati, napisano kako je uobičajeno u Hrvatskoj, zatvara zoološki? _____________

Imaš priliku prisustvovati hranjenju pingvina koje se odvija svakoga dana u 10:30 a.m. i 2:30 p.m. Poželio si saznati nešto više o njima pa si pročitao, među ostalim, ovo o kraljevskim pingvinima: The king penguin stands at 28 to 39 in tall and weighs from 21 to 40 lb. Znaš da „tall“ označava visinu, a „weight“ znači masa, ali gdje su tu centimetri i kilogrami? Pa, nema ih. Angloamerička mjerna jedinica za duljinu je stopa (engl. Foot, oznaka: ft). Stopa je jednaka 12 palaca. Zapisujemo: 1 ft = 12 in. Ako znamo da je 1 in = 2.54 cm, koliko centimetara su visoki pingvini? Zaokruži na najbližu deseticu!

Kad je o masi riječ, lb je oznaka za funtu. Jedna funta jednaka je 0.45359237 kilograma. Koliko kilograma mogu imati pingvini? Zaokruži na najbližu desetinku!

I, eto, približio se dan povratka. Uzeo si avionsku kartu da provjeriš s kojeg aerodroma polaziš i koliko traje let. Evo što piše. Popuni praznine! Uputa: Chicago nije u istoj vremenskoj zoni kao New York. Kad je u New Yorku podne, u Chicagu je 11 sati.

Ako si dobro računao, ispalo je da si u zraku proveo 12 h 24 min. Naravno, to je puno dulje nego pri putovanju iz Zagreba u New York, jer si imao jedno presjedanje više. No, je li to jedini razlog? Razmisli…

Za kraj, sačuvaj ovaj papir, možda ti posluži kad jednog dana otputuješ „priko bare“ .

AGATHA CHRISTIE

Agatha Christie, najčitanija književnica svih vremena, majstorica napetosti i detektivskih romana vodila je i zanimljiv život vrijedan pažnje. Rođena je 16. rujna 1890. u mjestu Torquay u Devonu (Engleska) kao Agatha Clarissa Mary Milller. Bila je najmlađa od troje djece američkog poslovnog čovjeka i imala je, kao što je sama govorila, sretno djetinjstvo. Iako se nikada nije formalno školovala, nije joj nedostajalo znanja. Njena majka je vjerovala da djeca ne moraju znati čitati prije osme godine života, no Agatha je sama naučila čitati s četiri godine. Njen otac učio ju je matematici pomoću problemskih priča, a obitelj je često igrala igre prepune zagonetki, pitanja i odgovora. Agatha je dobivala pouke sviranja klavira, koje je voljela i pouke plesa, koje nije voljela, a kada nije mogla učiti francuski u školi, zbog nedostatka formalnog školovanja, njena je obitelj unajmila mladu Francuskinju koja nije znala ni riječi engleskog, kao njenu dadilju i pratilju.

Zamisli da si mala Agatha i da sa svojom obitelji rješavaš zagonetke koje će ti, kad odrasteš, pomoći u izmišljanju zapleta detektivskih romana. Obzirom da si rođen/a u Engleskoj, prirodno je da su zadaci koje rješavaš postavljeni na engleskom jeziku. Pročitajte zadatak, prevedite ga na hrvatski i otkrijte tko je ukrao torbu!

One of the three thieves known as Mačak, Šef i Mrva, has stolen the bag with the money. At the hearing each of them gave their statements.

U toku istrage je utvrđeno da su od tri izjave svakog lopova dvije istinite, a jedna lažna. Tko je ukrao torbu?

Za vrijeme Prvog svjetskog rata bila je dio vojne pomoći, radeći kao priučena medicinska sestra. Radila je u bolnici u Torquayju i voljela je svoj posao, nazivajući ga: "jednim od najhvalevrjednijih zanimanja koje netko može obavljati". Kao dio vojne pomoći kasnije je radila u bolničkoj ljekarni, poslu koji je jako utjecao na njeno kasnije pisanje, jer je većina ubojstava u njenim knjigama počinjena otrovom.

Jedan od otrova o kojemu je puno naučila radeći u bolnici i kojim su se često događala ubojstva u njenim knjigama bio je strihnin. Strihnin drvo (Strychnos nux-vomica) raste u Indiji i jugoistočnoj Aziji, a u sebi sadrži dva otrova: Brucin i mnogo opasniji Strihnin koji se nalazi u voću drveta. Strihnin proizvodi neke od najbolnijih reakcija na otrov na svijetu. Smrtonosna doza iznosi 1 – 2 miligrama Strihnina po kilogramu odraslog čovjeka. Prevedite zadatke i odgovorite na pitanja na hrvatskom jeziku!

1. Determine how much strychnine the murderer used in Agatha’s story “The Mysterious Affair at Styles” if the victim weighed 65 kg.

2. Determine the victim’s weight in Agatha’s story “The Coming of Mr Quin” if the murderer used 160 mg of strychnine.

Agatha Christie imala je buran ljubavni život. Prvi brak s vojnim pilotom Archibaldom Christiejem trajao je od 1914. do 1926. Nakon toga, godine 1930. Agatha se udala za arheologa Maxa Mallowana kojeg je upoznala na putu u Mezopotamiju. Njihov brak bio je veoma sretan i takvim je ostao sve do njene smrti 1976. godine. Max ju je upoznao sa svijetom kvalitetnih vina, ali ona se nikad nije privikla na ovo aromatično piće već je uvijek i svugdje pila samo vodu. Agatha je u ovo vrijeme neuspješno pokušala prisilno postati pušačicom (smatrala je da je to jako moderno), pušeći jednu nakon ručka i jednu nakon večere svaki dan u trajanju od šest mjeseci.

Agatha je često razmišljala o tome isplati li se pušiti da bi bila moderna. Prevedi tekst na hrvatski i odgovori na pitanja koja je Agatha sebi postavljala:

a) How many cigarettes did I smoke in those six months?

b) If there are 2 milligrams of nicotine in one cigarette, how much nicotine did I inhaled into my body?

c) One drop of nicotine is lethal to a non-smoker. In one drop there are 50 milligrams of nicotine. How many times I could have died until today?

Maxovo zanimanje bilo je njezino veliko nadahnuće. S njim je proputovala svijet. Tako su nastali romani: "Ubojstvo Roberta Eicoffa", "Leš u sarkofagu", "Ubojstvo u Orient expressu", "Deset malih crnaca", "Ubojstvo u Mezopotamiji", "Sajam zločina" itd. Objavila je 65 detektivskih priča, 12 drama, 16 tomova kratkih priča, dvije poeme i knjigu za djecu "Star over Bethlehem". Pod pseudonimom Mary Westmacott objavila je šest romantičnih romana.

Ni sama Agatha ponekad nije znala koliko je toga napisala. Pomozite joj izračunati koliko je ukupno književnih djela napisala i dopunite rečenicu:

Agatha Christie wrote___________________ books altogether.

Zadatak za domaću zadaću:

Prema najpoznatijem detektivu iz knjiga Agathe Christie snimljen je i niz serija koje su se mogle gledati na HTV. Ako znaš ime tog detektiva, napiši ga, a ako ne znaš, istraži kući o kojem je detektivu riječ.

The most famous detective in Agatha Christie’s stories is ________________________.

Priredile učiteljice: Marija Čarija Agoli, Blaženka Kunac, Alenka Miljević i Nina Šegvić
Created By
alenka miljević
Appreciate

Credits:

Created with images by ariesa66 - "slide rule count math" • infinitecroatia - "zagreb art pavilion croatia" • Pexels - "new york ny usa" • PublicDomainPictures - "rainbow beautiful devon" • jarmoluk - "apple books classroom"