Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 164, septembrie 2021

Cel de-al doilea forum SELFIE va avea loc online pe 7 și 8 octombrie. Acest eveniment este organizat de Centrul Comun de Cercetare (CCR) B4, în parteneriat cu Directoratul General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură (DG-EAC) la care se adaugă și contribuția Directoratului General pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (DG-EMPL).

Pe parcursul forumului, va fi lansat modulul de învățare la locul de muncă al instrumentului SELFIE. Acest nou modul are scopul de a apropia instituțiile de educație și formare profesională (VET) și companiile pentru a le susține dialogul cu privire la modul în care pot încorpora tehnologiile digitale în educație și formare. Pentru a vă face o idee despre noul instrument, urmăriți videoclipul de prezentare:

Înscrierile sunt deja deschise pe site-ul SELFIE iar pentru întrebări, puteți contacta echipa JRC SELFIE pe adresa: JRC-EAC-SELFIEFORUM@ec.europa.eu.

Evenimentul invită factorii de decizie politică în educație și formare, liderii școlilor, profesorii, studenții, cursanții, formatorii, coordonatorii naționali, cercetătorii, practicienii și alte categorii de utilizatori potențiali să participe, să contribuie și să construiască o comunitate dedicată domeniului VET.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret va deschide forumul, iar Nicolas Schmit, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, va lansa noul modul SELFIE pentru învățare la locul de muncă.

Atelierele interactive planificate și diversele evenimente sunt menite să contribuie la interacțiunea între participanți. Forumul din acest an se va concentra pe schimbul inspirațional de idei, dar și pe discuțiile și schimbul de experiențe practice ale școlilor și profesorilor, pentru a-i susține în crearea propriilor planuri digitale de acțiune și pentru a impulsiona în dezvoltarea capacității digitale a școlilor implicate.

Din cuprins:

 • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Reuniunea rețelei de inspectori școlari responsabili cu proiectele educaționale europene —//— Certificatul lingvistic european - proiecte pemiate la ediția din 2021 —//— #ErasmusDays 2021 – Ediția a 5-a —//— 2021 - CONNECTOR 6 - ediție online —//— Erasmus fără hârtii – Semnătura electronică —//— Vrei să fii AmbasaDOR de învățare?
 • Povești Erasmus+ de succes, coordonate de instituții din România: PEACE SITE –Educația parentală și conștientizarea comunității pentru a permite includerea socială a adolescenților expuși riscului de a deveni părinți
 • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Ultimele termene limită din etapa curentă a programului
 • Învățământ universitar în Erasmus+: Erasmus+ App —//— Povești din experiența mea Erasmus – inspirația de care ai nevoie
 • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: MASTERS - Make ApprenticeShip aTtractive in European SMEs —//— Proiect Erasmus+ implementat în pandemie: Elevi cu CES către SUCCES pe piața muncii prin mobilități VET —//— Implementarea în condiții pandemice a proiectului „Competențe europene în mecanica agricolă“ —//— Se poate și ... în pandemie!
 • Educație școlară în Eramus+: Ultima mobilitate din proiect, un nou început cu Erasmus+
 • Tineret în Erasmus+: Erasmus+ și ESC la Summitul Tinerilor din Mediul Rural
 • Corpul European de Solidaritate: Festivalului Voluntariatului la Craiova
 • Formator – transformator
 • Eurodesk România te informează
 • Multilingv. Multicultural
 • Publicațiile Eurydice
 • Vă recomandăm & 3/lună

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Reuniunea rețelei de inspectori școlari responsabili cu proiectele educaționale europene

După aproximativ doi ani de la ultima întâlnire, în perioada 22-24 septembrie 2021 ANPCDEFP a găzduit reuniunea rețelei de inspectori școlari responsabili cu proiectele educaționale europene. Timp de 3 zile, am realizat un proces de inducție a noilor membri ai rețelei, ne-am conectat și reiterat misiunea acestetia, dar am organizat și ateliere de formare pentru obținerea acreditării școlare și promovarea parteneriatelor la scară mică în școlile din țară.

În plus, în cadrul reuniunii, ANPCDEFP a propus și 2 ateliere în acord cu prioritățile actualei generații a programului Erasmus, respectiv dezvoltare durabilă și includere. Astfel, toți inspectorii au fost consultați cu privire la maniera de promovare și implementare a acestor priorități în cadrul organizațiilor școlare, urmând să fie partenerii noștri în acest sens.

La reuniune au participat și Marina Manea, secretar de stat și Marinica Stoian, inspector general în cadrul Ministerului Educației, prezentând informații utile și mesajele de suport în activitatea inspectorilor.

Certificatul lingvistic european - proiecte pemiate la ediția din 2021

În fiecare an, pe 26 septembrie, sărbătorim Ziua Europeană a Limbilor și acordăm Certificatele lingvistice europene celor mai inovatoare proiecte din domeniul predării și învățării limbilor străine. Prioritățile anului curent au avut în vedere:

 1. Îmbunătățirea învățării limbilor străine prin intermediul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) și al mass-mediei digitale.
 2. Învățarea limbilor străine și promovarea echității, coeziunii sociale și cetățeniei active.
 3. Dezvoltarea profesională a profesorilor de limbi străine.

Ediția curentă a admis pentru ultima oară proiecte finanțate din orice surse, urmând ca de anul viitor distincția să fie acordată doar proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Au fost 31 de candidaturi, reprezentând în special domeniul școlar, dintre care 5 proiecte au primit Certificatul lingvistic european. Acestea sunt:

Proiectele premiate în 2021 și descrierile acestora pot fi consultate pe site-ul programului. Ceremonia de atribuire a avut loc pe 29 septembrie, în timpul conferinței online „Languages for NEETs integration in the future Europe“, care a fost transmisă în direct și a cărei înregistrare este în continuare disponibilă online. Conferința a făcut parte din evenimentul LinguaFest Ediția a 10-a, care s-a desfășurat între 24 - 30 septembrie 2021.

Mentoring Under Constuction - let's face it!

Mentoring Under Constuction - let's face it! continuă procesul început de mai bine de un an și jumătate de construcție a unei comunități internaționale de mentori în cadrul programului Corpul European de Solidaritate. De data aceasta într-un eveniment față în față!

Poți participa dacă...

 • ești deja mentor în proiecte de voluntariat sau te pregătești pentru această experiență;
 • ești implicat în proiecte de voluntariat în calitate de coordonator sau de facilitator al proceselor de învățare;
 • dezvolți resurse sau instrumente de mentorat (indiferent că acest lucru se întâmplă în Corpul European de Solidaritate sau în afara sa).

Pentru că este important să dezvoltăm o comunitate de suport, dedicată și implicată, acest eveniment își propune să:

 • conecteze profesioniști din domeniul mentoratului din toată Europa;
 • ofere un spațiu de lucru și de împărtășire a bunelor practici și a resurselor relevante;
 • abordeze provocările care apar în activitatea de mentorat;
 • identifice și să pună bazele următorilor pași de lucru împreună și a sprijinului reciproc.

Evenimentul se va desfășura în limba engleză, în București, între 24 - 28 octombrie. 25, 26 și 27 octombrie vor fi zile efective de lucru, iar celelalte două zile vor fi alocate călătoriei.

#ErasmusDays 2021 – Ediția a 5-a

#ErasmusDays se adresează nu numai participanților la programul Erasmus+, ci tuturor organizațiilor interesate de promovarea valorilor europene, învățării sub toate formele sale, implicării comunitare și dorinței de schimbare în bine prin educație.

Prin excelență, însă, #ErasmusDays 2021 comunică marca Erasmus+ și, pe parcursul a trei zile: 14, 15 și 16 octombrie 2021, vorbește despre rezultatele și impactul proiectelor Erasmus+ pentru a le face vizibile cetățenilor, comunității, profesioniștilor și factorilor de decizie.

Sunt invitați să se înscrie toți actorii implicați în program (instituții de învățământ și de formare, întreprinderi, centre de cercetare, camere de comerț, agenții de ocupare a forței de muncă, asociații și ONG-uri etc.) dar și celor care intenționează să devină parte a marii comunități Erasmus+, cu toții fiind încurajați să prezinte impactul proiectelor și inițiativelor întreprinse.

Se recomandă organizarea de evenimente care vizează prioritățile programului Erasmus+ 2021-2027: includerea persoanelor cu oportunități reduse, transformarea digitală, dezvoltarea durabilă, participarea tinerilor la luarea deciziilor.

CONNECTOR 6 – online: 9 - 12 noiembrie 2021

Aflat la a 6-a ediție, CONNECTOR 6.0 își propune să creeze un spaţiu online de interacţiune pentru pasionați și facilitatori ai procesului de învățare non-formală. Evenimentul se adresează tuturor celor interesați de învăţarea interactivă: formatori, facilitatori, lucrători de tineret, cadre didactice din toate sectoarele acoperite de programul Erasmus+: tineret, educaţia adulţilor, educaţie formală (preuniversitară sau universitară), formare profesională (VET).

Connector 6.0 se va desfășura online, pe platforma Zoom, pe parcursul a 4 zile, iar persoanele selectate vor avea posibilitatea să participe la unul din atelierele propuse a căror descriere va fi publicată în curând, pe pagina evenimentului.

Criterii de selecţie:

 • implicarea activă în organizația pe care o reprezintă;
 • motivaţia personală şi profesională;
 • motivația de a împărtăși metodele învățate și a le pune în practică în comunitatea din care provin;
 • abilităţi lingvistice, evenimentul se desfășoară integral în limba engleză.

Alte informații:

 1. Numărul maxim de participanți din România: 30. Se așteaptă un număr de 100 de participanți din întreaga Europă, iar împărțirea pe ateliere va avea în vedere o distribuire geografică.
 2. Participarea NU presupune vreo taxă sau alt cost de participare
 3. Toți participanții selectați vor fi contactați individual în vederea selectării atelierului la care urmează să ia parte

Erasmus fără hârtii - SEMNĂTURA ELECTRONICĂ

Încă din 2016, conform aplicării unor reglementări și regulamente la nivel european, instituțiile administrației publice din statele membre trebuie să utilizeze și să accepte semnătura electronică. Din perspectiva implementării cât mai urgente a conceptului Erasmus fără hârtii (”Erasmus without paper” - instrument dedicat inițial învățământului universitar, care urmează să fie extins și către celelalte domenii), ANPCDEFP încurajează toți beneficiarii și colaboratorii să utilizeze alternative și tehnologii care au în vedere simplificarea circuitului documentelor.

Colegii din rețelele de colaboratori (inspectori școlari, coordonatori Erasmus din universități, formatori etc.) sunt rugați să anunțe toate instituțiile pe care le pot contacta din zonele și comunitățile pe care le reprezintă pentru a impulsiona introducerea semnăturii electronice calificate, digitalizarea fiind o prioritate majoră nu numai la nivel Uniunii Europene, dar și la nivelul Guvernului României. Astfel, toată corespondența oficială ocazionată de finanțarea proiectelor de mobilitate, cooperare, solidaritate sau participare la evenimente internaționale va fi mult simplificată și se va derula mai rapid.

Costurile privind obținerea kitului și reînnoirea certificatului digital pentru perioada de implementare a proiectelor finanțate prin programele Erasmus+ și/sau ESC (Corpul European de Solidaritate) pot fi acoperite din bugetele aferente capitolelor Management și implementare proiect/Sprijin pentru organizarea mobilităților.

În România, începând cu aprilie 2020, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) – pe care îl cunoașteți din interacțiunea cu serviciile 112 sau RO-ALERT – a fost desemnat ca unul dintre prestatorii de servicii de încredere, calificate, pentru gestionarea sistemelor de semnătură electronică care vor fi folosite de instituțiile și autoritățile publice centrale. Intrarea în posesia semnăturii digitale se poate face prin trimiterea unei solicitări la relatiipublice@sts.ro.

Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Termen limită deschis)

Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.

ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi.

Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.

Ce trebuie să faci?
 1. Să completezi acest scurt formular de înscriere.
 2. Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
 3. Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.

Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere

Ce oferim?

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.

Povești Erasmus+ de succes, coordonate de instituții din România

Spațiul care găzduiește rezultatele tuturor proiectelor Erasmus+, implementate în întreaga Europă, este Platforma Erasmus+ Project Results (EPRP) de pe site-ul Comisiei Europene. Această bază de date oferă un acces simplu și rapid la descrierile și rezultatele proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+ dar și la proiecte finanțate prin programele precedente dedicate educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Fiecare descriere de proiect include și datele de identificare ale instituțiilor coordonatoare și partenere, reprezentând o reală sursă de inspirație și alcătuind o colecție bogată de bune practici și povești de succes. Proiectele din aceste două categorii s-au distins prin relevanță și inovație în abordare, prin potențialul de comunicare, impact sau design.

Platforma permite multiple opțiuni de identificare a proiectelor după cuvinte cheie, după acțiuni sau ani, prin opțiunea de căutare sau de căutare avansată. Lista proiectelor care vă interesează – rezultată în urma aplicării propriilor filtrări și sortări – poate fi salvată ca fișier Excel sau ca broșură (în format pdf).

Până în acest moment, sunt încărcate în această bază de date 13 povești de succes și 300 proiecte de bune practici coordonate de instituții din România. O mare parte dintre ele sunt deja finalizate. Pe parcursul anului, vă vom prezenta o serie de articole lunare care se vor concentra pe aspecte legate de sustenabilitatea acestor proiecte. Veți afla cum au supraviețuit rezultatele proiectului după încheierea perioadei de finanțare și dacă au generat implementarea altor proiecte, ce a devenit parteneriatul și cum s-au implicat instituțiile partenere în transferul rezultatelor către alte grupuri țintă sau instituții.

Vă invităm să parcurgeți aceste povești care vă pot ajuta să vă transformați propriul proiect într-o poveste de succes, să găsiți soluții la unele dintre problemele cu care vă confruntați în instituția sau comunitatea dvs. sau să găsiți parteneri pentru viitoare proiecte.

Educația parentală și conștientizarea comunității pentru a permite includerea socială a adolescenților expuși riscului de a deveni părinți

Parteneriatul strategic Erasmus+ „Parenting Education and Awareness of Community to Enable Social Inclusion of Teens Exposed to the risk of becoming parents“ (PEACE SITE) – 2017-1-RO01-KA204-037448 – a fost derulat în perioada septembrie 2017 – august 2019 de către un consorțiu constituit din 7 parteneri coordonat de Asociația de Educație prenatală din România, căreia i s-au alăturat Universitatea pentru Străini din Perugia, 4 asociații omoloage din Grecia, Cipru, Belgia și Letonia, precum și un al 2-lea partener român – Fundația Romtens.

Partenerii au dorit încă de la început ca activitățile și produsele proiectului să contribuie la îmbunătățirea relației de comunicare între părinți și copii în general și pe temele proiectului în special.

În acest sens, în cadrul proiectului a fost realizat un studiu comparativ cu 398 de respondenți părinți din țările partenere (198 din România). Scopul studiului a fost identificarea nevoilor resimțite de membrii familiilor implicate privind comunicarea cu copiii pe temele educației sexuale și educației prenatale.

Surprinzătoare sau poate nu, au fost răspunsurile pe care părinții l-au dat la unele întrebări ale studiului.

De exemplu, întrebându-i pe părinți dacă au discutat cu copilul lor despre cum ar fi bine să reacționeze când nu se simte în siguranță în prezența unei persoane necunoscute, abordând o strategie în 3 pași de prevenire a abuzului: ”Spune nu, îndepărtează-te, vorbește cu cineva în care ai încredere”, un procent considerabil au recunoscut că nu au discutat niciodată acest aspect cu copilul lor, pentru că nu au știut ce să îi spună, cum să o facă sau nu s-au simțit confortabil cu subiectul! (42,6% din părinții copiilor cu vârstele cuprinse între 2-4 ani, 37% din părinții copiilor cu vârste cuprinse între 5-8 ani și 33% din părinții copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani).

Din aceleași considerente, 50% dintre părinții copiilor cu vârstele cuprinse între 9-12 ani și 46% dintre părinții copiilor cu vârste cuprinse între 13-18 ani nu au discutat cu copilul lor despre importanța de a refuza relații sexuale prea devreme în viață care ar expune copilul la tulburări de dezvoltare, suferință sau îmbolnăvire, inclusiv la apariția unei sarcini nedorite.

Rezultatele studiului i-au impulsionat pe parteneri să dezvolte produsele proiectului astfel încât să ofere părinților, profesorilor, inclusiv adolescenților, cât mai multe răspunsuri și instrumente care să ajute la realizarea unei comunicări autentice părinte – copil privind aceste aspecte esențiale ale vieții, pentru o dezvoltare armonioasă a copilului și pentru a preveni anumite situații indezirabile din viața sa.

Dezvoltarea Platformei OMAEDU a permis găzduirea a 9 module e-learning adresate părinților, dar și profesorilor, fiind deopotrivă deschise accesului copiilor și adolescenților, cu scopul îmbunătățirii relației de comunicare, facilitării respectării drepturilor și protecției copiilor, dezvoltării respectului de sine etc. Participanții adulți (absolvenți ai unei universități) care au finalizat cele 9 module de e-learning și au promovat evaluarea finală au avut posibilitatea de a obține un certificat de la Universitatea pentru străini din Perugia cu 3 credite universitare (CFU, ECTS).

Totodată au fost create 4 materiale doodle animate, postate și pe youtube, adresate părinților și copiilor, vizând 4 categorii de vârstă: ”Am grijă de corpul meu” (2-4 ani), ”Fiecare copil este o ființă unică ” (5-8 ani”, ”Energia sexuală este asemenea curentului electric” (9-12 ani), ”Alegerile de fiecare zi îți modelează viitorul” (13 -18 ani)

În paralel, s-a realizat o aplicație pentru android, CHECK PACCS, cu mesaje săptămânale primite de abonați pentru îmbunătățirea relației de comunicare părinți-copii și un jurnal alcătuit din 8 liste de verificare a calității relației de comunicare părinți-copii pentru diferite categorii de vârstă.

Rezultatele proiectului Erasmus + au fost apreciate la activitățile de diseminare organizate în toate țările partenerilor. Atât părinții cât și copiii au fost interesați să primească cât mai multe informații despre temele abordate.

Ceea ce a contribuit la obținerea acestor rezultate a fost o foarte bună comunicare dintre parteneri, motivați să colaboreze și să descopere cum pot îndeplini mai bine obiectivele propuse înspre beneficiul grupurilor țintă, dar și o comunicare la fel de bună cu reprezentantul ANPCDEFP care a oferit sprijin și sfaturi utile pe toată perioada derulării proiectului.

Iată câteva ecouri - testimoniale despre acest proiect:

M.C., mama unei adolescente de 14 ani: ”Mi-a facut plăcere să fiu parte din acest proiect. Activitățile la care am participat și ideile care au luat naștere mi-au fost de mare folos. E relaxant și încurajator să descoperi că sunt profesioniști, oameni cu mintea deschisă, care depun eforturi sa găsească răspunsuri și soluții la problemele părinților, probleme care par banale, comune dar care ne consumă timpul si energia. Prin noi, părinți mai informați și mai relaxați, câștigă copiii noștri. Mulțumesc!

„În 2019 am participat la proiectul Erasmus + "Parenting Education and Awareness of Community to Enable Social Inclusion of Teens Exposed to the risk of becoming parents“. A fost o experiență extraordinară datorită faptului ca am avut ocazia sa întâlnesc persoane noi din diferite țări și am aflat foarte multe lucruri despre copii și comunicarea cu aceștia dar și cum să gestionăm momentele în care copiii sunt nemulțumiți și își exprimă nemulțumirile și frustările plângând. Eu am doi copii gemeni în vârstă de 6 ani acum, fetiță și băiat. Dar când am participat la acest proiect aveau 4 ani iar momentele de frustare erau zilnice, mai ales din partea băiatului. Am aflat din dicuțiile cu participanții la acesat proiect cum pot face să previn aceste momente din experiența lor de părinți cu copii deja adolescenți. Educative au fost și comunicările cu privire la comportamentul adolescenților, fazele prin care ei trec, problemele cu care aceștia se confruntă, anturajul pe care îl au și care poate avea o influență nefericită asupra lor. Un proiect important în care s-au discutat subiecte mereu actuale și care de fapt ar trebui diseminat în gradinițe și școli.” (Cristina Oros)

P.S., adolescentă 15 ani: ”Educația sexuală este foarte importantă pentru fiecare din noi, mai ales pentru adolescenți. Sunt de părere că acest subiect nu ar trebui să mai fie considerat ”tabu”, deoarece informarea este bine să fie făcută din timp. A fi informat înseamnă a fi protejat. Părinții sunt cei care ar trebui să se apropie de copii și să aibă discuții deschise despre acest subiect fără să se simtă inconfortabil. Sunt lucruri firești, prin urmare așa ar trebui să le abordeze cu adolescenții, și pentru a evita ca aceștia să își ia informațiile din surse greșite!

În calitate de director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Ilfov, am diseminat în cadrul activităților metodice cu cei 36 de profesori consilieri școlari din județul Ilfov, informații despre proiectul Erasmus+ PEACESITE (studiul comparativ, modulele de e-learning, desenele animate). Produsele proiectului au fost accesate de colegii din cabinetele de asistență psihopedagogică de pe site-ul www.omaedu.ro și utilizatate ca suport în cadrul activităților specifice cu elevii, fiind apreciate ca foarte utile.” Profesor psihopedagog - Cozma Rodica, director CJRAE Ilfov

Lavinia Nanu, laviniamihaela@yahoo.com

#DiscoverEU

Din cauza pandemiei de Covid-19, ambele runde DiscoverEU planificate în 2020 au fost anulate și amânate. Pentru tinerii care încă nu au utilizat permisul de călătorie DiscoverEU câștigat la runda din noiembrie 2019, a fost prelungită perioada de călătorie până la data de 30 septembrie 2022. Ei vor fi contactați de echipa DiscoverEU care îi va ghida în continuare.

Dacă situația epidemiologică și reglementările din Europa vor permite, inițiativa DiscoverEU va fi relansată în această toamnă, în perioada 12-26 octombrie 2021, iar nu mai puțin de 60.000 de premise de călătorie vor fi puse la dispoziția tinerilor interesați.

Puteți urmări website-ul Erasmus+ unde veți găsi actualizări în mod constant, de asemenea, Portalul European pentru Tineret și grupul oficial de pe Facebook #DiscoverEU.

Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Pe parcursul ultimelor două săptămâni au fost publicate apelurile la propuneri de proiecte care finalizează faza curentă de implementare a Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021 în România. În prezent, pentru fiecare dintre sectoarele cărora li se adresează programul există deschis cel puțin un apel.

Instituțiile de învățământ universitar pot depune propuneri de proiecte de cooperare și de mobilitate, cu termen limită 25 octombrie 2021, ora 13:00 (ora României). Există, de asemenea și un apel căruia îi pot răspunde universitățile – o noutate absolută în program – și care se adresează Componentei Roma. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor de proiecte care vizează includerea copiilor romi în școală este 03 decembrie 2021, ora 13.00 (ora României).

Același termen limită îl au și instituţiile din sistemul de învăţământ preuniversitar cu rol în susţinerea dezoltării educaţiei în şcoli – Inspectorate Şcolare Judeţene (ISJ), Centre Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), Case ale Corpului Didactic (CCD) – care pot trimite proiecte relevante pentru activitatea lor, conform detaliilor și cerințelor din apel.

Școlile profesionale, liceele tehnologice şi companiile/întreprinderile lor partenere implicate în proiecte pot alege să depună proiecte de cooperare și mobilitate (cu termen limită 1 februarie 2022, ora 13.00, ora României) sau proiecte naționale (cu termen limită 15 februarie 2022, ora 13.00, ora României).

Pentru a veni în sprijinul găsirii de parteneri în Norvegia – cu sprijinul partenerului nostru de program din Norvegia, The Norwegian Center for International Cooperation in Education (DIKU) – vă propunem să consultați următoarele pagini de resurse:

Învățământ universitar în Erasmus+

Nu lăsa formalitățile să te țină departe de o experiență de mobilitate Erasmus+!

În Erasmus+ App găsești un ghid pas cu pas cu informații utile, sfaturi practice sau povești de mobilitate ale altor studenți! Accesează varianta desktop sau instalează aplicația din Google Play Store / iTunes App Store pe smartphone sau tabletă.

Povești din experiența mea Erasmus – inspirația de care ai nevoie

Am plecat cu gândul că, indiferent de gravitatea situației legate de COVID-19, o să încerc să vizitez, să discut cu oameni noi și să cunosc lucruri pe care nu le-aș fi putut cunoaște în România și așa a fost!

Am cunoscut oameni de-a dreptul minunați, de la studenții veniți în Erasmus ca și mine până la personalul universității gazdă (fie ei profesori, student buddy sau chiar domnul de la intrare la Rectorat). A fost mai complicată interacțiunea cu persoanele necunoscătoare de engleză (și din păcate sunt multe, acesta fiind principalul minus care m-ar opri să mai merg vreodată în Polonia fără un cunoscător de poloneză), însă faptul că m-am înscris la un curs de poloneză gratuit, făcut de un profesor de treabă, m-a făcut să pot înțelege câteva cuvinte fără să folosesc mereu Google Translate.

Este o experiență minunată care te face să vezi și altfel de orizonturi, să înțelegi diversitatea umană, să conviețuiești fără ajutorul părinților (asta dacă nu o faci deja), te ajută să îți îmbunătățești stima de sine, iar dacă esti o persoană introvertă te va face să ieși din propria carapace, lucru de folos pe viitor.

Profesorii au fost mereu înțelegători, colegii au încercat mereu să mă ajute, am primit informații atât din România cât și din Polonia atunci când le-am cerut, condițiile de trai sunt mult mai ridicate decât în România, iar faptul că primiți finanțare pentru a învăța în altă țară mi se pare un super pont. Consider că astfel de experiențe te schimbă, cel puțin pe mine m-a schimbat și de abia aștept să pot pleca și cu practică.

Aida Dicu este studentă a Universității Transilvania din Brașov și a participat în perioada octombrie 2020 – februarie 2021 la o mobilitate de studiu la Jan Kochanowski University of Kielce, Polonia.
Am reușit să înțeleg, pus fiind în TOT FELUL DE situații, ce înseamnă cu adevărat să fii medic. Experiența Erasmus, fără îndoială, mi-a schimbat modul de percepție asupra vieții.

Prima săptămână a fost mai mult introductivă. Am reușit să termin cu greu formalitățile necesare: cazare, înscriere la facultate și stagiu, deschiderea unui cont bancar, abonament anual pentru transport, aplicație pentru CAF etc. Am procurat cărțile pentru primul semestru și am început să le răsfoiesc puțin. Eram optimist, chiar dacă încă mai aveam probleme în a înțelege totul în franceză la spital.

Am început primul stagiu de trei luni la Neurochirurgie la spitalul Kremlin-Bicêtre și am fost fascinat să văd cât de ușor este pentru un medic francez, cu ajutorul robotului neurochirurgical ROSA să efectueze o procedură de stimulare cerebrală profundă cu o precizie milimetrică în cazul unui pacient cu Parkinson idiopatic într-un stadiu avansat.

Am efectuat gărzi în care am fost pus față în față cu urgențe ușoare și medii, fiind nevoit să fac anamneza cazului primit, un examen clinic și o posibilă conduită terapeutică înainte de a prezenta cazul unui rezident și a obține avizul lui. Am reușit să înțeleg, pus fiind în tot felul de situații, ce înseamnă cu adevărat să fii medic. Experiența Erasmus, fără îndoială, mi-a schimbat modul de percepție asupra vieții.”

Andrei Avădanei este student al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași și a participat în perioada septembrie 2019 – iunie 2020 la o mobilitate de studiu la Université Paris-Sud, Franța.
Am fost generația Erasmus care a „sfidat” pandemia și pentru majoritatea studenților aceasta mobilitate de studiu a fost una dintre cele mai frumoase, speciale și de neuitat experiențe din toată viața.

Despre experiența mea de mobilitate aș putea vorbi la nesfârșit și probabil tot aș omite unele părți. Am legat prietenii în adevăratul sens al cuvântului.

Pe lângă cunoștințele teoretice dobândite, sistemul de învațământ austriac m-a învățat câteva lucruri importante. Lucrul în echipă îmbunătățește considerabil rezultatele muncii. Persoanele care predau nu sunt doar profesori, ci colegi și, uneori, prieteni. Ascultă și analizează obiectiv feedback-ul primit, întotdeauna.

Dacă nu iei inițiativă și nu te bucuri de o experiență Erasmus, nu te poți considera student european. O mobilitate de studiu nu reprezintă doar un semestru petrecut în altă țară, ci înseamnă zeci de noi prieteni, sute de noi experiențe, mii de amintiri surprinse în fotografii sau videoclipuri și un bagaj inegalabil de cunoștințe dobândite. În același timp, experiența Erasmus+ înseamnă un proces accelerat de dezvoltare personală, profesională și intelectuală a unei persoane. Da, ați citit bine: ERASMUS SCHIMBĂ VIEȚI!”

Dorinel Todoran este student al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș și a participat în perioada septembrie 2020 – februarie 2021 la o mobilitate de studiu la University of Applied Sciences Kufstein, Austria.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

MASTERS - Make ApprenticeShip aTtractive in European SMEs

Proiectul ”M.A.S.T.E.R.S” promovează ucenicia în cadrul întreprinderilor mici și mjlocii din România, Italia, Spania și Polonia. Ucenicia, ca modalitate de formare, are rolul de a ajuta angajații și viitorii angajați să își îmbunătățească abilitățile, iar companiile pot astfel să dobândească o mai mare flexiblitate și libertate de a atrage și de a-și asigura noi generații de forță de muncă.

Beneficiarii direcți și indirecti ai rezultatelor proiectului vor fi: tutori din cadrul companiei, consilieri de carieră/practicieni, IMM-uri, organizații pentru ocuparea forței de muncă, ucenici din companii și furnizori de educație și formare profesională.

Cei șase parteneri transnaționali implicați în acest proiect ambițios dezvoltă instrumente practice pentru a sprijini implementarea eficientă a programelor de ucenicie prin dezvoltarea profesională a tutorilor, formatorilor și consilierilor în carieră din IMM-urile din cele patru țări. Aceștia sunt:

 1. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii – Filiala Arad, România (CNIPMMR ARAD) – Coordonator de proiect
 2. ERIFO VOCATIONAL EDUCATIONAL TRAINING – Roma, Italia
 3. FYG Consultores – Valencia, Spania
 4. Centre For Education And Entrepreneurship Support – Rzeszow, Polonia
 5. Istituto Istruzione Superiore „I.I.S. Donato Bramante” – Roma, Italia
 6. Agenția de Dezvoltare Regională Rzeszow în Polonia – Rzeszow, Polonia

Activitățile proiectului ”Masters” au demarat în luna octombrie 2019 printr-o amplă cercetare privind schemele de învățare prin muncă, programele de ucenicie și procedurile manageriale la nivel european. Acest raport de cercetare a analizat rolurile profesionale și provocările schemelor de ucenicie la locul de muncă în ceea ce privește politicile, sistemele și bunele practici europene. Totodată, organizațiile partenere au dezvoltat și testat un program de studiu comun pentru dezvoltarea profesională a tutorilor și consilierilor în carieră din cadrul companiilor.

Contextul actual global, marcat de pandemia SARS COV 2 (COVID -19), a generat provocări pentru toți partenerii proiectului, astfel că am fost nevoiți să amânam unele activități până la relaxarea restricțiilor internaționale de călătorie și revenirea la organizarea cu prezență fizică a evenimentelor publice. Cu toate acestea, experții au menținut legătura on-line, au evaluat rezultatele obținute și au avansat elaborarea ghidurilor de învățare, testarea pilot a programelor de învățare cu tutorii și consilierii din cadrul firmelor selectate, precum și dezvoltarea unui set de instrumente pentru recunoașterea învățării formale și non-formale dobândite anterior.

Rezultatele proiectului, realizate până acum, sunt:

 • Un raport de cercetare cu privire la rolul tutorilor de companie și al consilierilor de locuri de muncă pentru învățarea bazată pe muncă, practica uceniciei la locul de munca în țările partenere.
 • Două programe curriculare și ghidurile de învățare respective pentru „tutorii în companie” și „consilieri în carieră/ traineri educaționali vocaționali” care identifică și definesc propriile obiective și domenii pentru dezvoltarea profesională.
 • O platformă online de învățare și testare a cunoștințelor dobândite – pe baza informațiilor cheie, colectate în timpul activităților de cercetare aprofundate în cursul proiectului MASTERS, a fost conceput un program de training pentru dezvoltarea profesională a tutorilor din cadrul companiei. Acesta își propune să ofere tutorilor din cadrul companiei abilitățile și competențele potrivite pentru gestionarea și furnizarea unei formări de succes a ucenicilor la locul de muncă.

Pe site-ul proiectului se găsește pachetul de resurse pentru curs care include teste, studii de caz și îndrumări pentru implementarea activităților practice și a sesiunilor de „formare a formatorului”.

Dat fiind contextual pandemic, durata proiectului a fost prelungită cu încă 6 luni, astfel încât să putem organiza și desfășura în format fizic activitățile afectate de restricții, respectiv activitățile de învatare, precum și evenimentele de multiplicare.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta pe email, la contact@imm-arad.ro sau cnipmmr.arad@gmail.com, tel 0727200214, persoana de contact Ioana Pecican, managerul proiectului.

Proiect Erasmus+ implementat în pandemie: Elevi cu CES către SUCCES pe piața muncii prin mobilități VET

Centrul Școlar de Educație Incluzivă “Sfânta Filofteia”, beneficiarul acestui proiect, este o unitate de învățământ special de referință din județul Argeș, care școlarizează elevi cu diverse cerințe educaționale speciale: deficiență mintală ușoară, moderată și severă; tulburări asociate; tulburări de învățare și deficiențe neuromotorii. Ideea proiectului (2019-1-RO01-KA102-061890) a pornit de la nevoia de îmbunătățire a nivelului de competențe și de aptitudini profesionale, sociale, lingvistice și personale ale elevilor cu nevoi speciale care urmează cursurile învățământului special profesional. Proiectul a avut inițial o durată de 12 luni, însă – din cauza pandemiei – a fost necesar să prelungim perioada cu încă 12 luni.

Partenerii noștri au fost Associação Terras Lusas Movimentos Europeus (ATLME) și compania Auto Reparadora Octavio Costa –Unip., LDA din orașul Barcelos, Portugalia. ATLME are o bogată experiență în mobilități ale elevilor cu nevoi speciale și ne-a asigurat pe durata mobilității tot ce am avut nevoie. Compania de practică Auto Reparadora Octavio Costa – Unip., LDA este o companie dezvoltată în domeniul mecanicii și care colaborează cu instituții școlare din Portugalia și internaționale pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică.

Organizarea mobilității nu a fost ușor de realizat. Inițial, am programat mobilitatea pentru perioada mai-iunie 2020, însă am amânat-o din cauza pandemiei globale. Greutățile întâmpinate nu ne-au descurajat, dimpotrivă ne-au accentuat și mai mult dorința de a duce la bun sfârșit proiectul început. A trebuit să luptăm cu pandemia, cu teama părinților și cu reticența celor din jur care nu acordau șanse de reușită acestei mobilități în condițiile respective. Dar, nu a fost așa, mobilitatea a avut succes, elevii s-au bucurat de o experiență inedită. După îndelungi consultări cu partenerii, am reușit să organizăm mobilitatea. Ne-am asumat cu toții riscuri, dar am luat măsuri de precauție: am încheiat asigurări de călătorie care au inclus și riscul de îmbolnăvire cu virusul SarsCoV2, am obținut cardul european de sănătate pentru toți participanții, am avut măști de protecție, dezinfectant, kit de igienă personală și trusă medicală de urgență. În grupul de profesori însoțitori am avut un asistent medical și considerăm că decizia de implicare a acestuia a fost una foarte bună în condițiile pandemice în care s-a derulat stagiul. În ciuda stresului și a greutăților pe care le-am întâmpinat înainte de mobilitate, totul a decurs bine pe perioada stagiului, ne-am putut bucura de pregătirea profesională și de activitățile culturale oferite de parteneri. Și, da, emoțiile au fost mari, grija, stresul, de asemenea. Toate acestea au dispărut instant, la întoarcerea din mobilitate, când am coborât din microbuz în curtea școlii, la ora trei dimineața. Eram cu toții bine!

La stagiu au participat 10 elevi cu nevoi speciale: 3 elevi de clasa a XI-a și 7 elevi de clasa a XII-a din învățământ profesional special, domeniul mecanică, calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii. Fiind elevi cu nevoi speciale și cu obstacole economico-financiare, adaptarea lor la mediul nou de conviețuire și de lucru a fost facilitată de prezența noastră, a persoanelor însoțitoare; i-am supravegheat permanent, i-am ajutat în comunicare, le-am asigurat suportul fizic, afectiv și emoțional necesar desfășurării optime a activităților. Acești copii cu cerințe educaționale speciale au nevoie de șanse egale, de înțelegere, bunătate și de speranță.

Elevii au realizat practica pe o perioadă de trei săptămâni, în compania de primire Auto Reparadora Octavio Costa – Unip., LDA, Barcelos, stagiul însumând 90 de ore de activități. Aceste activități – filetare manuală interioară și exterioară, asamblare a pieselor prin nituire, prin filet, activități de polizare și găurire – au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor și specifice conținuturilor modulelor de CDL ale claselor. Elevii au fost îndrumați, supravegheați de tutore și de profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Cunoștințele, competențele și abilitățile practice dobândite pe parcursul stagiului de către elevii participanţi au fost evaluate de către tutorele de stagiu. La finalul stagiului elevii participanți au primit documentul Europass Mobility și certificatul de participare. Pe toată durata mobilității, elevii au respectat normele de igienă și de siguranță la locul de muncă specifice pandemiei, au fost atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri.

Pe toată durata proiectului Erasmus+, elevii C.S.E.I. “Sfânta Filofteia” și-au dezvoltat competențele profesionale, de comunicare în limba engleză, de socializare, de îmbunătățire a stimei de sine și a autonomiei personale.

Activitățile desfășurate au fost diseminate pe pagina de Facebook a școlii, pe paginile Facebook personale; pe site-ul școlii; într-un articol din media locală; în articole ale revistei școlii “Universul special” nr. 14, 15, 16; într-un articol din revista Colegiului Tehnic “C.D.Nenițescu” Pitești; la întâlnirile de consiliu profesoral, consiliu de administrație; în comisii metodice; la ședințele cu părinții elevilor.

Impactul pe termen scurt asupra școlii și elevilor se reflectă în:

 • rezultatele obținute de elevi la examenul de certificare profesională, nivel 3, calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii: toți elevii participanți au promovat examenul de absolvire;
 • a crescut motivația elevilor pentru profesionalizare, pentru continuarea studiilor: o elevă continuă studiile și s-a înscris în clasa a XI-a liceu;
 • a crescut șansa de angajare a absolvenților: până la această dată s-au angajat 2 din cei 7 absolvenți 2021, participanți la mobilitate;
 • a crescut numărul de elevi înmatriculați la clasa a IX-a profesională.

Interacțiunea cu oameni și culturi diferite au contribuit la formarea și dezvoltarea unor deprinderi și atitudini sociale, precum: spiritul de echipă, comunicarea, creativitatea, curiozitatea, toleranța, ascultarea, încrederea, gândirea independentă, respectul, simțul responsabilității, schimbul de idei și bune practici, exersarea limbilor străine în contexte reale, concrete, deschiderea orizontului cultural. Toate acestea reprezintă beneficii pe termen lung în viața elevilor. Pentru toți elevii participanți a fost prima experiență departe de familii, prima călătorie cu avionul și majoritatea elevilor au văzut pentru prima dată „marea”... Oceanul Atlantic.

Mobilitatea va deschide drumul către cooperarea internațională și îi va stimula și pe alți elevi din școală și din alte școli speciale din județ să facă parte din viitoare echipe de proiect, așa cum rezultă și din impresiile participanților, la finalul aceste experiențe:

“Am avut șansa de a mă afla printre elevii participanți la mobilitatea din cadrul proiectului ERASMUS+ derulat în școala mea. Am fost pentru prima oară plecată departe de familie un timp atât de mare, 3 săptămâni. Am pornit cu emoții: emoția testării COVID, emoția zborului cu avionul (am zburat cu avionul pentru prima dată), emoția despărțirii de familie. Mi-am testat flexibilitatea și adaptabilitatea în contexte reale, diferite, am avut emoții când avionul s-a desprins de la sol, însă apoi totul a fost de neuitat. Partenerii din Portugalia ne-au condus la locația de cazare, Casa do Monte din Barcelos, care e un loc foarte frumos, și ne-au asigurat tot ce am avut nevoie. Sunt oameni minunați, foarte primitori, ospitalieri!

Am vizitat școala Agrupamento de Escolas de Barcelos și compania Toyota Macedo&Macedo din Póvoa de Varzim, unde am fost foarte bine primiți și îndrumați; mi-au plăcut spațiile școlare, dotarea acestora, dar și tehnologiile moderne din industria auto care ne-au fost prezentate. La final, reprezentanții Toyota ne-au oferit daruri. Acest proiect a reprezentat o experienţă de neuitat din toate privințele, unică, plină de întâmplări şi amintiri, un plus adăugat CV-ului meu şi multe informații acumulate de-a lungul programului de practică. A fost o oportunitate imensă care mi-a schimbat mentalitatea, mi-a deschis mintea și m-a determinat să mă gândesc serios la continuarea studiilor. Această experiență mi-a îmbunătățit și competențele de comunicare în limba engleză, de socializare, mi-a dezvoltat autonomia personală. Recomand tuturor să se implice în proiectele Erasmus și sper ca pe viitor să se aprobe mai multe astfel de proiecte pentru elevii cu nevoi speciale! Mulțumesc Erasmus+!” (Ana–Maria Șerbănescu – elevă clasa a XII-a profesională)

A fost prima mea participare într-un proiect Erasmus+ și sunt foarte încântat de această oportunitate, întrucât am avut posibilitatea de a lua parte la un program de formare profesională în domeniul în care mă pregătesc, am avut ocazia să vizitez numeroase obiective turistice și culturale din Portugalia, Barcelos și împrejurimi (care m-au impresionat și mi-au plăcut foarte mult), am participat la schimburi culturale, mi-am îmbunătățit competențele de comunicare într-o limbă străină. Sper să mai am această șansă în viitor! Călătoria m-a ajutat foarte mult, am cunoscut oameni noi și m-am dezvoltat ca om. Am călătorit pentru prima oară cu avionul. În cadrul proiectului am efectuat activități practice în compania de primire. În timpul stagiului de practică, am conversat în limba engleză cu personalul, mi-am făcut prieteni de la o unitate de învățământ și m-am împrietenit chiar și cu un tutore, cu care păstrez legătura”. (Niță Denis – clasa a XI-a profesională)

Mi-a plăcut foarte mult modul cum s-a desfășurat programul de învățare. Tutorele, ne explica foarte clar ceea ce aveam de realizat și la șfârșitul zilei eram satisfăcut că reușeam să rezolv toate sarcinile de lucru, deși inițial părea că este greu. Am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam și pe care nu le-am aplicat practic niciodată la școală! În Portugalia am învățat ce înseamnă o companie, cum să ne protejăm într-o companie și cum se desfășoară activitățile într-o companie.” (Țurcanu Cătălin – clasa a XI-a profesională)

Profesor Daniela Vîlcu – coordonator proiect C.S.E.I. “Sfânta Filofteia”

Implementarea în condiții pandemice a proiectului „Competențe europene în mecanica agricolă“

Cu o vechime de 21ani, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea se numără printre unitățile prestigioase ale Olteniei, câștigându-și renumele prin rezultatele de excepție la concursurile școlare. În unitate învață 710 elevi, în 28 de clase, sub îndrumarea unui colectiv de 63 de profesori. Școala noastră oferă un cadru coerent, flexibil în care cooperarea, competiția, gândirea independentă constitue dimensiuni definitorii. Liceul școlarizează la filiera tehnologică, profil tehnic, specializările tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, tehnician mecatronist, mecanic agricol, zi și seral, peste 300 de elevi.

Pricipalele nevoi identificate la nivelul unității școlare și care au determinat implementarea proiectului (2019-1-RO01-KA102-061947) au fost legate de:

 1. promovarea unei culturi a învăţării pe tot parcursul vieţii, prin dezvoltarea de activități metodice, stimularea participării cadrelor didactice la sesiuni științifice si la activități cu dimensiune europeană.
 2. promovarea unei politici educaţionale conforme cu cea din comunitatea europeană, în scopul asigurării unei educaţii complexe, în spiritul dezvoltarii competenţelor profesionale-cheie pentru elevii filierei tehnologice.
 3. dezvoltarea relațiilor parteneriale dintre școala și instituții cu profil similar, din Europa.

Astfel că obiectivele acestui proiect au vizat:

 • dezvoltarea competenţelor metodice şi de specialitate ale profesorilor, pentru eficientizarea acțiunilor de adaptare curriculară la nevoile actuale de pe piaţa muncii europene
 • creşterea calităţii procesului instructiv-educativ pentru formarea şi dezvoltarea competenţelor profesionale specifice ale elevilor filierei tehnologice, în spiritul creșterii performanțelor acestora la examenele de certificare, cu minim 25%
 • progresul la învățătură și ameliorarea rezultatelor la examenele naționale, cu minim 10%
 • creșterea cu 50% a calității proiectelor europene, prin dezvoltarea unei viziuni și unei politici educaționale de internaționalizare coerente, eficiente;
 • armonizarea intereselor legate de dezvoltarea personală a elevilor filierei tehnologice (dezvoltarea civismului, a cetățeniei active și a dialogului intercultural, a muticulturalismului) cu cele ale comunităţii locale, regionale, naționale și europene şi cu solicitările societăţii actuale, într-un procent de 25%.

Obiectivele specifice urmărite în cadrul proiectului ,,Competențe europene în mecanica agricolă", implementat în perioada 02.09.2019 - 01.12.2021, s-au concentrat pe:

 1. Dezvoltarea competenţelor de specialitate a 21 de elevi, de la învățământul profesional, zi, filiera tehnologică domeniul mecanică, calificarea mecanic agricol, prin achiziția elementelor specifice unei culturi europene a muncii, în vederea creșterii performanțelor la învățătură și eficientizării tranziției de la școală la viața activă, pe parcursul a 12 luni de proiect
 2. Dezvoltarea competențelor și abilităților generale a 21 de elevi, de la învățământul profesional, zi, filiera tehnologică, domeniul mecanică, calificarea mecanic agricol, prin contactul cu un mediu de muncă transnațional, pentru sporirea adaptabilității lor la un mediu socio-economic dinamic, pe parcursul a 12 luni de proiect
 3. Crearea unui parteneriat transnaţional, durabil care să pledeze pentru calitate in EFP, recunoaşterea rezultatelor învățării stagiarilor VET şi competitivitate pe piaţa europeană a muncii, pe parcursul a 12 luni.

Aceste obiective au fost luate în calcul la organizarea mobilității de 21 de zile, din Paphos, Cipru. Printre rezultatele preconizate și atinse pe parcursul acestei mobilități se numără:

I. Dezvoltarea unor competențe specifice profilului profesional, cum ar fi: stabilirea procesului tehnologic de asamblare, cunoașterea unor metode de asamblare; identificarea datelor inițiale ale procesului de asamblare; asigurarea condițiilor materiale necesare asamblării; identificarea tipurilor de asamblări nedemontabile și demontabile utilizate la realizarea de produse specifice; executarez operațiilor de asamblare nedemontabilă și demomtabilă a parților componente pentru produse specifice; realizare produse specifice prin asamblări nedemontabile; efectuarea lucrărilor de asamblare demontabilă; aplicare procedurilor de asigurare a calității;

II. Dezvoltarea unor competențe generale necesare susținerii unui parcurs personal și profesional la standarde ridicate: competențe lingvistice, interculturale, de negociere și argumentare, competenţe antreprenoriale și de rezolvare a unor problemelor complexe, gândire critica, creativitate, coordonarea cu ceilalți, inteligență emoțională, raționament, luarea deciziilor, flexibilitate cognitivă, comportament democratic, moral-civic și pragmatic.

Nicoleta-Cristina Sâmcea

Se poate….. și în pandemie !

Proiectul de mobilitate VET „Practică de calitate - absolvenți competitivi pe piața muncii” (2018-1-RO01-KA102-047986), derulat la Liceul Tehnologic Nr. 1 Valea lui Mihai, a debutat în luna septembrie 2018 şi s-a încheiat în august 2021, (fiind prelungit cu un an, din cauza condițiilor impuse de pandemia de Covid 19 ). Primul flux s-a derulat în condiții optime, în anul școlar 2018-2019, în Barcelos, Portugalia, așa cum a fost planificat în proiect. Fluxul al doilea trebuia să se deruleze în anul școlar 2019-2020, însă criza creată de pandemia Covid 19 a avut repercusiuni asupra implementării proiectului, fapt ce ne-a determinat să solicitam prelungirea perioadei de derulare. În pofida faptului ca pandemia nu s-a încheiat, echipa de proiect și-a asumat riscul de a derula această mobilitate, pe parcursul anului școlar 2020-2021, în perioada 14.06.2021 -25.06.2021, la 2 organizații de primire: Hotel la Nleves si Hotel ABBA din orașul Granada- Spania. Derularea stagiului s-a realizat prin intermediul firmei intermediare MEP Europrojects Granada Spania, care a asigurat toate resursele necesare implementării în condiții de pandemie a stagiului de practică.

În perioada stagiului, ambele țări se aflau în scenariul verde, ceea ce a permis desfășurarea în condiții optime a activităților profesionale și culturale propuse. Derularea celui de-al doilea flux s-a desfășurat fără incidențe majore, printr-o planificare judicioasă și o colaborare eficientă a echipei de implementare cu toți partenerii implicați: firma intermediară, cele 2 firmele de stagiu, părinții elevilor, firmele care au asigurat serviciile contractate (agenția de turism, firmele de transport), elevii participanți la stagiu. Am ținut permanent legătura cu partenerii de proiect din Spania, astfel încât să identificăm împreună soluția optimă în desfășurarea stagiului de practică pentru ca obiectivele proiectului să fie îndeplinite fără a afecta starea de sănătate a parțicipanților, elevi și cadre didactice însoțitoare. Un rol pozitiv l-a avut și experiența acumulată pe parcursul implementării proiectelor anterioare de mobilitate și de parteneriat strategic. Cu toate riscurile, asumate de toți participanții, stagiul a avut loc în bune condiții, atingându-ne obiectivele stabilite.

Experiența ne-a unit forțele, ne-a întărit, ne-a îmbogățit profesional și spiritual și ne-a pregătit pentru noi provocări. Așa că am prins curaj și vom pleca într-o nouă aventură, într-un nou proiect de mobilitate VET, într-o țară care de data aceasta se află în scenariul roșu: Portugalia. Suntem optimiști și convinși că totul va fi bine !

Responsabil proiect: prof. dr. Ștefania Anica Derșidan

Educație școlară în Erasmus+

Ultima mobilitate din proiect, un nou început cu Erasmus+

Proiectul (TRANS)FORMAREA ÎNCEPE CU M.I.N.E. – Mijloace Incluzive pentru Nevoile Elevilor, inițiat de Școala Gimnazială Preutești și cofinanțat prin programul Erasmus+ se apropie de final odată cu diseminarea ultimei mobilități. Însă noi proiecte și aventuri culturale ne așteaptă din toamnă, cu noul program Erasmus+. Nu spunem adio, ci ne luăm la revedere prezentând mai jos observațiile și mărturia personală a doamnei profesoare Nadejda Lungu, beneficiară a formării desfășurate în cadrul Universității de vară Francophonia din Nisa, Franța.

După încheierea celor trei mobilități din Franța, Grecia și Spania, a urmat cea de-a patra în Franța, Nisa, bineînțeles cu respectarea condițiilor sanitare de maximă siguranță impuse de criza Sars-Cov-2, în perioada 05.07-17.07 a.c. Echipa Francofoniei a conceput cursuri interactive, interculturale și unice. Profesori din România, Danemarca, Norvegia, Albania, Portugalia, Suedia, Italia și Spania s-au întâlnit pentru reflexii, transmitere, descoperire, inovație și schimbare a sistemului educațional.

Participanții au fost doi profesori cu specializarea limba și literatura franceză: prof. Nadejda Lungu și prof. înv. primar, coordonator de proiect Adina Popa.

Mobilitatea a avut scopul de a dezvolta competențe pe plan personal, profesional, social, lingvistic, managerial și digital. S-a urmărit crearea legăturilor între educația formală, învățarea nonformală și formarea profesională. De asemenea, s-au promovat spiritul și integrarea europeană prin accesarea liniilor de finanțare europeană și realizarea de parteneriate cu parteneri europeni.

Cei doi profesori au participat la patru cursuri structurate: 1. Jouer pour apprendre; 2. Les techniques théâtrales au service de l'apprentissage des langues; 3. Activités ludiques pour faire parler les émotions et rendre les apprenants acteurs de leur apprentissage; 4. Utiliser la bande dessinée de façon ludique et creative.

Tineret în Erasmus+

Erasmus+ și ESC la Summitul Tinerilor din Mediul Rural

În perioada 31 august – 4 septembrie, comuna Aroneanu din județul Iași a fost polul tineretului din România, găzduind cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural. La eveniment au participat 150 de tineri din mediul rural din 18 județe, traineri, facilitatori și autorități publice relevante pentru sectorul de tineret, fiind promovate inclusiv programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Pe toată perioada summitului, tinerii au putut să ia contact cu stakeholderii relevanți din organizații naționale de tineret, dar și cu decidenții din instituțiile publice, iar elementul practic din eveniment a fost participarea activă la 21 ateliere de lucru pe teme actuale și de interes pentru dezvoltarea lor: participare și intervenție în comunitate, diversitate și identitate, dezvoltare durabilă, transformare dititală, șamd.

În plus, 40 dintre tinerii prezenți, au avut posibilitatea să participe la ateliere de scriere de proiecte de solidaritate organizate de Corpul European de Solidaritate, acest fapt ajutându-i să ducă mai departe demersul de implicare civică și comunitară.

Evenimentul a fost coordonat de către Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile), și implementat în parteneriat cu Primăria Comunei Aroneanu, Grupul de inițiativă Aroneanu 2021 și Asociația Cavalerii Turnului Înclinat, cu sprijinul Erasmus+ și al Corpului European de Solidaritate. Tot în cadrul evenimentului s-au prezentat și candidaturile celor 7 comune finaliste pentru tiltul de Sat European de Tineret 2022.

Corpul European de Solidaritate

Festivalului Voluntariatului la Craiova

În data de 12 august 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, Asociația ANTER alături de ANDCTR au organizat sub egida Centrului Voluntariat pentru Comunitate, cea de-a 4-a ediție a Festivalului Voluntariatului. În cadrul festivalului au participat ONG-uri locale și instituții atât culturale cât și de tineret (Casa de Cultura a Studenților, DJST Dolj, Casa Traian Demetrescu), precum și numeroși artiști locali care au transmis un mesaj de susținere privind activitatea de tineret și solidaritate pentru comunitate (între aceștia artiști plastici, trupe de dans modern și tradițional).

Festivalul a fost organizat de voluntarii ESC ai asociațiilor mai sus menționate, din cadrul proiectelor “Help and support 4 social equality” și “Solidaritate pentru șanse egale”, la activitățile acestuia participând peste 150 de alți voluntari locali și internaționali care și-au făcut cunoscută oferta de voluntariat și activitatea în cadrul propriilor proiecte. În urma festivalului s-au născut parteneriate și colaborări, invitații la noi evenimente reciproce, prietenii și inițiative locale.

Comparativ cu anul 2020, marcat de restricțiile sociale, anul acesta festivalul a avut un suflu nou, venind cu activități interactive și momente inedite ce au atras numeroși vizitatori: momente muzicale, dansuri, teatrul de umbre, expoziții de obiecte handcraft, expoziții de pictură, exemplificarea modului în care se oferă prim ajutor, oferită de Crucea Roșie, face painting, momente interactive ale Centrului de Tineret din Craiova și altele, reținând atenția mass mediei locale, festivalul fiind mediatizat atât în presa scrisă cât și pe radio și TV.

Georgiana Ruiu - ANTER Craiova

Formator - transformator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

Vă invităm la o întâlnire lunară cu rețeaua de formatori a Agenției, printr-un reprezentant al ei, care va vorbi despre formare - transformare și alte roluri pe care le joacă în acest context – Marian Ancuța (marian.ancuta@gmail.com)!

Formator Vorbitor

Una dintre activitățile preferate ale celor care vorbesc mai multe limbi și mai ales ale celor care își petrec mult timp prin aeroporturi este aceea în care încearcă să recunoască ce limbă vorbesc oamenii de lângă ei: cuplul care aleargă și își strigă copilul rămas în urmă (sună grecește?), bătrâna care vorbește încet și calm la telefon (să fie limba turcă?), numele celor strigați în boxe că au întârziat la îmbarcare (să fie canadieni, scoțieni?), mesajul de pe tricoul unui adolescent care poartă ochelari de soare (oare este scris în rusă?). Câteodată chiar așa apare și interesul pentru a învăța o nouă limbă. În primul rând, este nevoie de acea curiozitate de a descoperi, de a cunoaște mai multe despre alte culturi, despre oamenii care vorbesc altă limbă, de a ști și a recunoaște mesaje, conversații, anunțuri, melodii care folosesc o altă limbă, diferită de cea în care ne-am născut, am crescut și am folosit-o pe tot parcursul vieții.

Peste un miliard de oameni vorbesc limba engleză, ca prima sau a doua limbă, și alte sute de milioane ca a treia sau a patra limbă. Pentru întreprinderi, pentru tinerii absolvenți, pentru oamenii de știință, cercetători, precum și pentru turiștii internaționali, fluența în limba engleză extinde orizonturile, reduce barierele și accelerează schimbul de informații (Raport EF, 2020). În unele țări, folosirea limbii engleze a devenit un fapt cotidian. Olandezii, danezii, suedezii, finlandezii de toate vârstele folosesc limba engleză în aceeași măsură în care își folosesc limbile materne. De aceea, este încurajată învățarea a cel puțin două limbi străine, chiar trei. Bogata diversitate lingvistică a Europei trebuie menținută și încurajată. Există un interes crescut pentru sensibilizarea publicului cu privire la importanța învățării limbilor străine, pentru promovarea plurilingvismul și înțelegerea interculturală la nivelul instituțiilor europene, în general, și la nivelul diverselor programe de învățare europene sau naționale, în particular.

Sunt din ce în ce mai dese situațiile în care cunoașterea a cel puțin unei limbi străine este un avantaj. Fie că ne referim la mediul profesional, unde este cerută adeseori cunoașterea a cel puțin două limbi străine, sau că vorbim despre călătoriile în scop turistic sau educațional, competențele lingvistice sunt omniprezente. De la o conversație simplă în care cerem ajutorul cuiva pentru a găsi o anumită adresă, pentru a face o comandă la restaurant, pentru a cumpăra un bilet de tren și până la citirea unei cărți în limba originală sau susținerea unui discurs pe o anumită temă în fața unui public internațional, abilitatea de a folosi o altă limbă diferită de cea nativă a devenit o normalitate. Avantajele cunoașterii unei limbi străine sunt evidente! Limba este o poartă către cultura și istoria uneia sau a mai multor țări, astfel încât învățarea unei limbi ajută la înțelegerea culturii și istoriei țării respective, permite vorbitorilor o flexibilitate mai accentuată, precum și înțelegerea și aprecierea unor stiluri de viață diferite.

Limba este o interfață care ne ajută să vedem lumea din unghiuri diferite! În lumea noastră din ce în ce mai conectată, acest instrument foarte valoros poate transforma orice călătorie într-o experiență plină de satisfacții. Când vorbim o singură limbă, ne limităm la cultura, istoria și mentalitatea unui singur grup de oameni. De îndată ce începem să ne familiarizăm cu o limbă străină, ne permitem accesul către un mod cu totul nou de gândire și percepție a lumii. Această abilitate ne racordează la ceilalți și ne transformă în cetățeni universali, cetățeni poate mai înțelepți și mai experimentați.

Trecând de la cadrul informal către cel formal, pentru cei mai pretențioși și curioși să își cunoască nivelul de cunoaștere a unei limbi străine, există Cadrul European Comun de Referinţă, cu nivelurile sale și cu descriptorii atașați fiecăreia dintre competențele de comunicare ce pot fi evaluate: înțelegere (ascultare și citire), vorbire (participare la conversație și producerea unui discurs oral) și exprimare în scris. Acesta a fost creat ca un instrument de evaluare a competenţelor lingvistice. Acest cadru a fost creat pentru a uniformiza standardele de măsurare a nivelelor de cunoştinţe într-o limbă străină pe tot teritoriul Europei şi nu numai. Cum altfel ai ști ce înseamnă C1 la franceză, și în Spania și în Slovacia?

Iar dacă vrei să afli cum se vede lumea de peste 10 - 15 ani prin ochii copiilor de gimnaziu de astăzi, urmărește videoclipul:

te informează...

Time to Move – campania Eurodesk revine în octombrie

E din nou acea perioadă a anului - perioada în care se pregătește campania Time to Move, adresată tinerilor din Europa! Voluntariat online? Schimb școlar pentru un semestru? Internship într-o altă țară? Eurodesk e gata să planifice împreună cu tinerii care caută o experiență de învățare într-o altă țară.

Pe parcursul lunii octombrie vor fi organizate sute de evenimente dedicate tinerilor din întreaga Europă!

Pe site-ul campaniei Time to Move, disponibil și în limba română, vor fi înscrise toate evenimentele organizate de experți Eurodesk din toată Europa.

Tinerii pot urmări și concursul organizat în cadrul campaniei, concurs cu mai multe etape care deja a fost lansat. Diferite premii îi așteaptă pe curajoși! No time to lose, it's time to move!

Perioadă: octombrie 2021

Chestionarul Eurodesk – fiecare răspuns contează!

Eurodesk este un serviciu care se adresează tinerilor, încercând să le ofere informații clare și adaptate despre oportunitățile de învățare în Europa. Pentru a adapta și îmbunătăți serviciile sale la nivel european, Eurodesk invită tinerii care au între 13 și 35 de ani să împărtășească, prin completarea chestionarului Eurodesk, experiența lor de căutare a mobilităților internaționale de învățare.

Sunt oferite și 3 premii, constând în 3 camere Polaroid, pentru cei care

 • completează integral chestionarul.
 • își dau acordul de a participa la competiție.

Data limită pentru completare : 30 noiembrie.

Study on Youth Work in the EU – cea mai recentă cercetare a CE, cu date din pandemie

Acesta este cel de-al doilea studiu comparativ realizat de Comisia Europeană pe tema lucrului cu tinerii, după cel din 2014. Dacă primul propunea să descopere lucrurile în comun la nivel european pe această temă și să mapeze politicile de tineret existente, acesta se concentrează pe a identifica nevoile lucrătorilor de tineret și a vedea în ce măsură politicile din domeniu răspund acestor nevoi. Este analizat inclusiv impactul pandemiei asupra lucrătorilor de tineret.

Ursula vor der Leyen propune ca 2022 să fie Anul European al Tineretului

Pe 15 septembrie, în cadrul celui de-al doilea discurs ‘State of the Union’ – președintele Ursula von der Leyen a reafirmat sprijinul UE pentru tineri și a anunțat un nou program, ALMA, care să le ofere tinerilor vulnerabili - care întâmpină diferite dificultăți, nu au un loc de muncă, nu urmează un program educațional sau de formare sau care nu sunt încadrați profesional – posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

De asemenea, Ursula vor der Leyen a anunțat faptul că va propune ca 2022 să fie Anul European al Tineretului.

2021 - Anul european al căilor ferate

Această inițiativă a Comisiei Europene va evidenția beneficiile transportului feroviar ca mijloc de transport durabil, inovator și sigur.

În 2021, o serie de evenimente, campanii și inițiative vor promova transportul feroviar pentru a încuraja utilizarea trenului atât de către cetățeni cât și de către companii pentru a sprijini realizarea obiectivelor ”Pactului ecologic european în domeniul transporturilor”. Acestea vor evidenția multiplele dimensiuni ale transportului feroviar, caracterul inovator al industriei feroviare din Europe, rolul căilor ferate în cultura și patrimoniul european, importanța lor pentru conectarea regiunilor, a oamenilor și a întreprinderilor, contribuția lor la turismul durabil, precum și participarea lor la relațiile UE cu statele învecinate.

Klaipėda: Capitala europeană a tineretului 2021

“Capitala europeană a tineretului 2021” este Klaipėda, al treilea oraș ca mărime din Lituania, port la Marea Baltică, centru administrativ, de afaceri, cultural și recreativ din zona vestică a Lituaniei. Titlul este acordat anual unui alt oraș european de către Forumul European al Tineretului.

Având tema” CHOOSEKLAIPEDA”, orașul urmărește să devină unul deschis și digitalizat cu scopul de a crea oportunități pentru ca toți tinerii să se dezvolte, să trăiască, să muncească, să inoveze și să-și împărtășească ideile. Tinerii sunt încurajați să creadă în eforturile lor, astfel încât să fie lideri în domeniul politicilor de tineret și să lucreze împreună pentru binele tinerilor din Klaipėda și din întreaga lume.

Chooseklaipeda vă invită să vă creați propria poveste în orașul oportunităților!

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

În perioada 24 - 30 septembrie, a avut loc Săptămâna LinguaFEST, Ediția a 10-a, eveniment care a acordat atenție fenomenului multilingvismului prin activități online, offline și hibride.

Pe 27 septembrie,  Comisia Europeană a organizat și a transmis online evenimentul „Competențe lingvistice în Spațiul European al Educației”, care este încă disponibil. 

Pe 29 septembrie, a avut loc evenimentul hibrid înscris pe agenda Conferinței pentru viitoarea Europă (CoFE) și care s-a adresat Competențelor lingvistice pentru integrarea tinerilor NEETS în viitoarea Europă. Întâlnirea poate fi (re)văzută pe pagina de Facebook Erasmus+ Romania

POVESTEA LUI ,,CLIL…” – proiect premiat cu Certificatul Lingvistic European

Povestea a început cu mult timp în urmă, acum 25 de ani, când intram în primul an de învățămât, la Grădinița cu program normal din Cioranii de Sus, Prahova, localitatea natală, grădinița unde fusesem și eu preșcolar. Tocmai terminasem Liceul Pedagogic din Ploiești și mă reîntorceam cu bucurie și emoție în sat, de această dată în calitate de cadru didactic. Dintru început îmi propusesem ca tot ceea ce voi realiza cu preșcolarii să fie frumos, atractiv, creativ și să aduc multe elemente de noutate. Astfel că, pe lângă activitățile obișnuite, am abordat la grupele mele și limba engleză.

În liceu m-a fascinat stilul de predare al doamnei profesoare de engleză și mi-am promis atunci ca voi aduce și eu în fața copiilor această limba, adaptată vârstei lor. Și așa am și făcut! Numai că, nu am abordat-o ca pe o oră distinctă, obligatorie, ci în joacă, relaxat. Am adoptat o tehnică nouă și mult mai eficientă. Ori de câte ori aveam ocazia, îi învățam pe copii câte un cuvânt nou în limba engleză, legat de tema zilei respective. Și așa, au trecut zile, săptămâni, luni și preșcolarii încheiau anul cu un vocabular asimilat (cuvinte, poezii, cântecele), fără a fi forțați, ci într-o absolută naturalețe și cu deplină bucurie. Peste ani mi-am întocmit chiar o planificare de parcurs opțional – Engleza pentru cei mici!

Totul până în 2019, când, mergând la ISJ pentru avizarea planificării la opționalul ales, una dintre doamnele inspector pentru învățământ preșcolar mi-a propus să transform opționalul de limbă engleză într-un proiect județean și să îl numesc ,,CLIL la grădiniță”.

Am dat curs provocării, mai ales că în acel an tocmai se discuta despre implementarea unei limbi străine la grădiniță ,,altfel”. Am studiat ce însemna această nouă abordare, am mers la originile unui astfel de proiect dezvoltat în Europa și am decis că, da, se poate. Ba mai mult, mi-am dat seama că această abordare CLIL – Content and Language Integrated Learning –funcționa deja fără să știu că se numea așa, încă din primul meu an de învățământ.

A fost simplu să creez acest proiect, să-l modelez și să-l implementez, pentru că tehnica de lucru era în ființa mea, o abordasem atâția ani la rând, cu atâta ușurință, fără să o denumesc în vreun fel. Proiectul ,,CLIL la grădiniță” a fost dezvoltat rapid, la nivel județean (2019-2021), pe parcursul a doi ani, și am avut satisfacția unui impact extraordinar în rândul colegelor educatoare din cele 15 grădinițe care au solicitat parteneriat educational.

Proiectul a fost promovat atât la nivelul unității școlare, cât și în comunitatea locală, dar și la nivel județean. În octombrie 2019, am susținut la ISJ Prahova o activitate metodico-științifică demonstrativă cu 185 educatoare participante, unde am prezentat metode și tehnici practico-aplicative în predarea atractivă a limbii engleze pentru preșcolari. O abordarea,,altfel”, un proiect ambițios, care s-a bucurat de recunoaștere și apreciere. Activitățile au fost variate:

 • amenajarea spațiului educațional ,,English Corner”
 • realizarea unor materiale didactice pe diverse teme
 • utilizarea de CD-uri și DVD-uri interactive pentru copii
 • organizarea serbări școlare (,,Mother`s Day”)
 • organizarea de concursuri la care au participat grădinițele partenere
 • redactarea unei broșuri online cu exemple de bune practici în implementarea CLIL (lucrări ale educatoarelor din grădinițele partenere), cu ISSN

Am promovat proiectul și la nivel național prin crearea unui grup de lucru pe Facebook (,,CLIL la grădiniță), cu membri înscriși atât din județ, cât și din țară și din Republica Moldova și a unui blog al grădiniței unde am postat materiale specifice.

Acest tip de proiect aduce entuziasm în rândul copiilor, motivându-i. Le creează bună dispoziție prin faptul că sunt încurajați să exploreze și să experimenteze, să descopere singuri. Aud, văd și repetă. Muzicalitatea acestei limbi le dezvoltă auzul fonematic. Ei pot asimila ușor cuvinte chiar de la vârsta de 1 an și jumătate.

Participarea cu acest proiect la concursul pentru obținerea Certificatului Lingvistic European 2021 a constituit o nouă etapă, un pas înainte în recunoașterea valorii unui asemenea proiect implementat la cea mai fragedă vârstă, și anume, preșcolaritatea. Obținerea acestui premiu mă motivează și mai mult să merg mai departe, să creez noi legături, să atrag noi parteneri și, de ce nu, să-l duc la nivel de proiect național în Calendarul de Activități Educative.

Profesor învățământ preșcolar, Cristina-Mirela Coțoapă, Grădinița cu program normal, Cioranii de Sus, Prahova

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

 • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
 • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
 • instruirea multiplicatorilor;
 • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Adult education and training in Europe: Building inclusive pathways to skills and qualifications

Dezvoltarea continuă a abilităților și a competențelor este esențială pentru toată lumea. Totuși, nu toți adulții participă la învățarea pe tot parcursul vieții. Adulții cu cele mai scăzute niveluri de pregătire, în special, tind să participe mai puțin la activități de educație și formare profesională decât cei cu niveluri superioare de calificare. Acest aspect provoacă îngrijorare, mai ales în vremuri precum cele din prezent, marcate de schimbări rapide, presiuni economice și sociale, digitalizare extinsă și impactul pandemiei. Ce fac sistemele europene de educație pentru a facilita participarea adulților cu un nivel redus de competențe de bază sau de calificare la educație și formare profesională? Acest raport își propune să răspundă la această întrebare printr-o analiză a abordărilor naționale actuale privind promovarea învățării pe tot parcursul vieții, cu o atenție deosebită pe politicile și măsurile care sprijină adulții cu un nivel redus de competențe și calificare să acceseze oportunitățile de învățare.

Pe parcursul celor opt capitole ale raportului sunt analizate abordările actuale cu privire la promovarea învățării pe tot parcursul vieții, cu accent deosebit pe politicile și măsurile care sprijină accesul adulților cu un nivel scăzut de competențe și calificare la oportunitățile de învățare. Se explorează, printre altele, modul în care sunt coordonate la nivel național inițiativele de educație și formare profesională a adulților și dacă strategiile naționale promovează accesul adulților cu un nivel scăzut de competențe de bază și calificare la oportunități de învățare. Raportul conține și o prezentare unică a programelor de educație și formare profesională cu (co)finanțare publică adresate adulților și a măsurilor existente de orientare și sprijin pentru cei cu cele mai scăzute niveluri de calificare.

Raportul a fost elaborat pornind de la prioritățile prevăzute în Recomandarea Consiliului privind parcursurile de actualizare a competențelor. Conținutul său are de asemenea o relevanță foarte mare pentru cele mai recente inițiative de politici ale Uniunii Europene care subliniază importanța investițiilor în competențele adulților și învățarea pe tot parcursul vieții, inclusiv Planul de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale cu ținta ambițioasă de 60 % pentru participarea adulților la educație și formare profesională până în 2030, Agenda pentru competențe în Europa și Comunicarea privind Spațiul european al educației.

Raportul valorifică mai multe surse de date: informațiile colectate de la unitățile naționale Eurydice, care reprezintă 42 de sisteme de educație și formare profesională din 37 de țări europene, completate de date calitative și cantitative furnizate de alte organizații, inclusiv Cedefop, Eurostat și OCDE.

Prin contribuția la o mai bună înțelegere a situației educației adulților în Europa, acest nou raport ne permite să reflectăm asupra modului în care putem răspunde mai bine provocărilor actuale și viitoare din acest domeniu.

Vă recomandăm:

Află care este diferența dintre limbi și dialecte:

Altfel despre schimbările climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Și, dacă vrei să-ți analizezi dieta și impactul ei asupra mediului înconjurător, ai special pentru asta un …. calculator creat de BBC. Poți afla mai multe și despre cum îți poți reduce amprenta ecologică în 9 pași foarte simpli.

sau ...

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by akshayapatra - "children infant girl" • MemoryCatcher - "start ready competition" • justinkilian1 - "woman masses event" • geralt - "internet cyber network" • klimkin - "dandelion background connection" • geralt - "kanban work work process" • geralt - "business the next step next" • Victoria_Borodinova - "eyes eyelashes brows" • KevinSchmid - "norway reflection travel" • LTDatEHU - "technology classroom education" • milivigerova - "map sail sailor" • PublicDomainPictures - "tools hammer wrench" • Krzysiek - "mechanics engine springs" • palacioerick - "indoors vacation table" • picjumbo_com - "child kid play" • geralt - "human jump luck" • graphisland - "hands support solidarity" • Pexels - "balloons colorful multicolored" • geralt - "network person silhouette" • Didgeman - "background pattern spectrum" • Didgeman - "train railway s bahn" • geralt - "personal network social media" • geralt - "umbrella yellow black" • tigerlily713 - "impossible possible eraser" • klimkin - "currant grade cup" • andreas160578 - "climate change climate drought"