Loading

La Marató 2021 19 DE DESEMBRE

LA MARATÓ 2021, PER LA SALUT MENTAL

La salut mental centrarà La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d'aquest any. El programa insígnia de la solidaritat a Catalunya arribarà a la 30a edició el diumenge 19 de desembre tot posant el focus sobre uns problemes de salut molt comuns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn.

A partir d'avui, la Fundació La Marató de TV3 i els mitjans de comunicació de la CCMA, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, despleguen una campanya que té com a objectiu divulgar i sensibilitzar sobre la salut mental, i contribuir així a la normalització i visibilitat social d'aquests trastorns. La campanya, que inclou la difusió de la imatge gràfica i de l'espot, l'emissió d'espais dedicats a la salut mental i la realització de milers de sessions divulgatives als centres educatius d'arreu de Catalunya, entre altres, culminarà amb el programa de ràdio i televisió del 19 de desembre. En aquesta edició, a més a més, se sumaran diverses accions especials i participatives que s'han dissenyat per celebrar els 30 anys d'un projecte plenament arrelat a la nostra societat.

Com sempre, La Marató arrencarà de bon matí a Catalunya Ràdio amb una edició especial del programa ”El suplement”, dirigit i conduït per Roger Escapa, que, durant cinc hores, posarà en marxa la fórmula maratoniana que combina divulgació, sensibilització i entreteniment. Televisió de Catalunya se sumarà poc després, amb un programa dirigit per Àngels Molina, ple de bellesa i sensibilitat, que ajudarà a fer divulgació sobre aquests trastorns amb l’art com a fil conductor. Perquè tothom pot tenir-ne un al llarg de la seva vida, perquè la prevenció en la infantesa i la joventut és essencial, perquè s’ha d’aprendre a reconèixer-ne els seus símptomes i perquè només així s'acabarà trencant l’estigma que encara acompanya aquests trastorns.

Amb l'energia de sempre i l'orgull de fer 30 anys gràcies a la implicació de la societat, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio dona el tret de sortida a aquesta campanya de sensibilització. Us hi esperem!

LA SALUT MENTAL

Una de cada quatre persones tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Els trastorns mentals són alteracions de la salut que impliquen una disfunció del pensament, les emocions, la conducta i que impacten en tots els àmbits de la vida.

Poden afectar totes les persones de qualsevol edat i més de la meitat d’aquests trastorns comencen a l’adolescència, que és un moment de canvis importants i cal estar-hi alerta. La prevenció i el tractament precoç són fonamentals per aconseguir una evolució positiva.

El 45% de les persones amb algun problema de salut mental no demana l’ajuda que necessitaria. Fer-ho és el primer pas per sortir-se’n.

La salut mental encara arrossega estigmes i mites que cal trencar. El coneixement és la via més eficaç per aconseguir-ho.

Els experts assenyalen que hi ha una gran varietat de trastorns mentals i cadascun presenta manifestacions diferents. Afirmen que, en la majoria de casos, no estan completament aclarides les causes que influeixen en la seva aparició, evolució i pronòstic. Tanmateix, s'ha comprovat que hi ha implicats múltiples factors que poden interactuar amb un entorn desfavorable o estressant. Aquestes influències modifiquen els mecanismes cerebrals que regulen els processos psíquics que permeten fer una vida satisfactòria i autònoma. Per això, es treballa des d'una perspectiva integral i comunitària de la salut mental, en què els elements biopsicosocials són presents.

Gràcies a la recerca en salut mental, en podrem arribar a tenir un diagnòstic més precoç, perfeccionar-ne els tractaments i prevenir molts trastorns. L’objectiu final és aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

CAMPANYA DE DIVULGACIÓ ALS CENTRES EDUCATIUS

Sensibilitzar els joves sobre els problemes de salut mental és un dels grans eixos de la campanya que precedirà el programa del 19 de desembre. Segons indiquen els experts, més de la meitat d’aquests trastorns comencen a l’adolescència i s'han agreujat notablement durant la pandèmia. Per això, enguany, aquesta sensibilització adreçada al jovent que acompanya sempre La Marató resulta més necessària que mai.

Entre el 18 d'octubre i el 19 de desembre, la Fundació preveu dur a terme al voltant de 5.500 sessions divulgatives als centres educatius de secundària, de batxillerat i cicles formatius, així com a altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya. Al voltant de 200.000 joves coneixeran de prop els trastorns mentals de la mà de 400 professionals de la salut. La campanya es fa amb la col·laboració del Departament d’Educació a través dels seus centres de recursos pedagògics.

VÍDEO DIVULGATIU SOBRE LA SALUT MENTAL

Durant les sessions, s'emetrà un reportatge elaborat per aquesta campanya en què els actors Biel Duran i Mireia Oriol mostren com es conviu amb un trastorn mental. La dramatització està acompanyada de les reflexions de la psiquiatra Montserrat Dolz i la psicòloga clínica Àurea Moreno. El músic Lildami hi posa el punt final amb un tema musical expressament compost per a aquest reportatge.

CONCURS "PINTA LA MARATÓ"

A partir del coneixement aportat per les sessions, els alumnes podran participar en el concurs "Pinta La Marató" fent un exercici de reflexió i expressió artística al voltant de conceptes relacionats amb la salut mental. El premi per a la classe autora del cartell guanyador i dels finalistes consisteix en un cap de setmana en un dels albergs de la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya, finançat pel Departament de Drets Socials.

Cartell guanyador de l'any 2020, realitzat per L'Escola Cor de Maria de Mataró

LA CAMPANYA DE DIFUSIÓ

Amb el contundent eslògan "La Marató que trenca murs", la campanya gràfica d'aquest any, creada per Camil Roca i I'àrea de Màrqueting i Vendes de la CCMA, pretén visibilitzar els problemes de salut mental i eliminar-ne l'estigma i el tabú que encara els envolten. La imatge s'ha aplicat a un cartell i un fulletó divulgatiu, dissenyats per Ogilvy, que es difondran arreu de Catalunya a través de les activitats solidàries i de les sessions divulgatives i que ja es poden descarregar a la web de La Marató. També s’adaptarà a altres suports, com les banderoles municipals, que vestiran els carrers de les principals ciutats catalanes a principis de desembre.

Al mes de novembre, arribarà l'esperat espot de La Marató i les noves edicions del disc i del llibre, que també commemoraran els 30 anys del projecte solidari.

DONATIUS

Ja es poden fer donatius per a la sensibilització i la recerca de la salut mental a través d'internet, Bizum, transferència, o dels caixers automàtics de CaixaBank. I, com sempre, únicament el dia de La Marató, enguay el 19 de desembre, podràs trucar al telèfon 900 21 50 50.

PARTICIPACIÓ SOCIAL

ACTIVITATS SOLIDÀRIES

Com ja ho van fer l'any passat, entitats i col·lectius d'arreu de Catalunya posaran a prova el seu enginy per sumar fons al marcador de La Marató amb la realització d'activitats solidàries que s'adaptin a les mesures de prevenció sanitària actives. Al 2020, en un context de plena pandèmia, es van celebrar 1.793 activitats en una mostra contundent de la implicació de la ciutadania amb aquest projecte solidari.

REPTES PERSONALS AMB MIGRANODEARENA

Un any més, i gràcies a la plataforma de micromecenatge Migranodearena, les iniciatives personals vinculades a l’esport, les celebracions, la família i els amics es poden convertir en reptes per recaptar fons a favor de La Marató.

PANCARTES ALS CARRERS I MANIFEST TEATRAL

Les pancartes que es penjaran als carrers de Catalunya les setmanes prèvies al programa per iniciativa dels ajuntaments i la lectura d’un manifest de suport per part de les sales i companyies de teatre contribuiran a crear l’ambient participatiu que sempre envolta aquest projecte solidari.

VOLUNTARIS I SEUS TELEFÒNIQUES

La Marató recupera enguany les tradicionals quatre seus telefòniques per rebre les donacions el dia programa i ho farà adoptant les mesures sanitàries vigents. D'aquesta manera, s'han modificat els horaris, el nombre i els torns de voluntaris i l'espai entre els telefonistes perquè, al llarg de la jornada, no se sobrepassi el 50% d'ocupació dels diferents espais. Així, i com a novetat d'aquest any, les seus situades al Port de Tarragona i a la Universitat de Lleida acolliran 2 torns de voluntaris, des de les 9.00 fins les 21.00; la seu del Palau de Congressos de Girona tindrà 3 torns, des de les 10.00 fins la 01.00, i la de Fira de Barcelona 8 torns, des de les 14.00 a la 01.30.

Un total de 1.317 voluntaris participaran en la recepció dels donatius telefònics i en altres tasques el dia de La Marató. Totes les persones que el 2020 van ser escollides per sorteig i que finalment no hi van poder participar, a causa de la pandèmia, tenen prioritat a l’hora de fer la preinscripció per a l’edició d’enguany. Aquestes persones rebran un correu electrònic de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, del Departament de Drets Socials, que coordina el voluntariat de La Marató, amb les indicacions per realitzar aquesta preinscripció. Posteriorment, s'obrirà una altra convocatòria i el sorteig per cobrir la totalitat de les places necessàries per al funcionament de les seus telefòniques.

COL·LABORADORS INSTITUCIONALS

Departament de Drets socials: coordina els voluntaris de La Marató i s’ocupa de la inscripció i la formació prèvia de totes les tasques del voluntariat en les quatre seus telefòniques.

CaixaBank i Fundació "la Caixa": posa a l’abast de La Marató tota la seva infraestructura de mitjans tècnics i humans per recollir i gestionar els donatius que arriben per tots els canals.

Movistar: dota de les infraestructures i serveis de telecomunicacions necessaris per garantir la realització dels donatius telefònics.

LA MARATÓ FA 30 ANYS

Amb el programa del 19 de desembre del 2021, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio arribarà a la seva trentena emissió. Gràcies a l'excepcional suport de la ciutadania, el projecte solidari que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va crear el desembre del 1992 s'ha convertit en un esdeveniment social de primera magnitud, en un dels principals motors de la recerca biomèdica a Catalunya i en una ferma impulsora de la divulgació i la sensibilització en l’àmbit de la salut. La CCMA i la Fundació La Marató de TV3 han previst algunes accions per celebrar i agrair les tres dècades d'emoció, de confiança, d'esforç i de solidaritat que milions de persones han invertit en aquest projecte únic al món.

EXPOSICIÓ "30 ANYS DE LA TEVA MARATÓ"

La Fundació La Marató de TV3 ha dissenyat una exposició que recorre els 30 anys de La Marató a través dels cartells que els han protagonitzat i de les fites aconseguides per cada edició. "30 anys de la teva Marató" és un recorregut emocional en el temps que vol retre homenatge a tots els ciutadans que, any rere any, des del 1992, s'impliquen en la manifestació solidària col·lectiva més emblemàtica del món. La mostra, que s'estrena el 7 d'octubre al Teatre Nacional de Catalunya i que s'hi podrà veure durant tot el mes, serà itinerant per diversos espais culturals de Catalunya fins a l'abril del 2022.

LA SAMARRETA DELS 30 ANYS

Aquest any es posarà a la venda una samarreta solidària amb una il·lustració que ha fet el dissenyador Jordi Labanda amb motiu de l'aniversari: "Hi he volgut expressar l'alegria, la comunió i l'esperança que desperta aquest projecte mític de la solidaritat al nostre país. Per això, he dibuixat trenta rostres que simbolitzen els trenta anys d'aquesta aventura amb colors plens de vida i amb una vibració tan alta com la que genera La Marató".

La samarreta, així com altres productes amb el mateix disseny, es posarà a la venda pròximament a la botiga virtual de TV3 i Catalunya Ràdio.

ESPECIAL DELS 30 ANYS

A la web de La Marató trobareu un espai que proposa fer un recorregut per diferents continguts audiovisuals de tota la història del programa, des del 1992 fins al 2021. Un espai que recull els elements més emblemàtics de La Marató, des dels espots als cartells i als discos, i que presenta com a peça central el logo commemoratiu dels 30 anys.

L'IMPACTE DE LA MARATÓ

30 anys d'intensa implicació de la societat catalana amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio han donat com a resultat aquestes excepcionals xifres d'impacte social i científic:

COMUNICACIÓ

Podràs seguir tota l'actualitat de La Marató 2021 a través de la pàgina web i de les xarxes socials. També pots inscriure't als informatius digitals que s'envien regularment per estar al dia de totes les accions que es produiran al voltant d'aquesta 30a edició. Uns dies abans de La Marató, s'editarà la revista MónMarató, que també podràs consultar en línia, i que avançarà algunes de les novetats del programa, testimonis i l'opinió d'experts en salut mental.

SEGUEIX LA MARATÓ!

Departament de Comunicació

comunicacio_fundacio@ccma.cat

93 444 48 16

Col·laboradors de la campanya de sensibilització: