Loading

Henk en Linda in ZA Mei 2019

Een hartelijke groet vanuit Zuid-Afrika! We kijken ernaar uit om veel van jullie over twee weken weer te zien. Om het 55-jarig huwelijksjubileum van de ouders van Henk mee te kunnen vieren ZIJN we IN juni TWEE WEKEN IN NEDERLAND! In deze nieuwsbrief delen we graag hoe de afgelopen maanden voor ons privé en in 7de Laan waren.

Er is veel babynieuws te vertellen, en nee dan bedoel ik niet privé, maar nieuws uit 7de Laan.

Eind maart mocht ik, Linda, wel iets heel bijzonders meemaken. Ik was voorin 7de Laan toen een gespannen vrouw naar me toe kwam en vertelde dat er iemand aan het bevallen was en al in een vergevorderd stadium was terwijl de ambulance die haar naar het ziekenhuis zou moeten brengen niet op kwam dagen. Een lang verhaal kort, de ambulance kwam dus niet en uiteindelijk heb ik de baby opgevangen! Gelukkig was er ook een oudere tante van de moeder bij, die al eerder een bevalling had begeleidt. De ambulance broeders kwamen 40 minuten na de geboorte aan. Gelukkig, want toen was de placenta nog niet geboren. Een hele bijzondere ervaring erbij en ook echt een eer. Godzijdank waren er geen complicaties!

In onze vorige nieuwsbrief schreef ik over René, een jonge meid uit 7de Laan die ik terug naar school heb mogen helpen. Kort na onze vorige nieuwsbrief bleek dat ze zwanger was. Voor haar erg schrikken en voor mij ook echt even slikken. Gelukkig gaat het redelijk goed met René, maar dit kindje zal niet in een stabiel gezin geboren worden.

Door René's zwangerschap is het idee ontstaan om een zwangerschapscursus aan te bieden in het Hope centrum. Ik organiseer dit samen met collega Phoebe. Natuurlijk zijn we geen professionals, maar Caroline Huijgen (zwangerfit Fyshiohuis) heeft ons op weg geholpen en Phoebe en ik hebben samen vijf zwangerschappen en bevallingen doorstaan, dus we hebben toch wel wat ervaring. Oh, en ik trouwens dus ook nog een bevalling van iemand anders. :) In 7de Laan en de omringende gemeenschappen hebben we zes zwangere vrouwen (meiden) gevonden, waarvan vijf meedoen in onze Belly, Baby & Me groep. Drie hiervan zijn nog tieners en onze jongste deelneemster is nog maar 14 jaar oud.

De onverwachte zwangerschappen hebben de levens van deze meiden behoorlijk overhoop gegooid. In onze groep willen we daarom vooral steun geven. We merken dat er met angst naar de bevalling wordt toegeleefd. Ook is er veel onwetendheid. Gedurende vijf weken halen we de meiden op vrijdagmiddag op, doen we wat leuks samen, delen we een vers uit de Bijbel en geven we de meiden informatie over één van deze onderwerpen; vrouwelijk voortplantingsstelsel en conceptie, bevallen, borstvoeding, zorg voor de baby, herstel en gezondheid. Zo hebben we samen een gezellig en ontspannen moment om de meiden te helpen op een positieve manier toe te laten leven naar het krijgen van hun baby. We hopen dat we met deze Belly, Baby & Me groep tot zegen mogen zijn voor de moeders en hun kindjes!

We moesten ongeveer per direct beginnen met onze Belly, Baby & Me groep, want twee meiden waren al hoogzwanger en de uitgerekende datums waren nogal vaag. Eén van de meiden is inmiddels bevallen. Helaas heeft ze een spoedkeizersnee moeten ondergaan en verblijft ze op dit moment al een week in het ziekenhuis, omdat het kindje superklein is. Het overheidsziekenhuis voor bevallingen met complicaties is een half uur rijden vanaf 7de Laan en deze meid krijgt dus erg weinig bezoek. Ze heeft ook geen moeder meer, maar gelukkig wel een goede relatie met haar vriend. Dankzij de Belly, Baby & Me groep en de bezoekjes in het ziekenhuis hebben we deze meid kunnen leren kennen en mogen we er voor haar zijn in deze uitdagende periode.

Tot zover even het babynieuws.. Maar we kunnen doorvertellen over familie, want mijn ouders hebben ons een paar weken terug weer bezocht! Bezoek van onze familie is altijd iets waar we erg naar uitkijken. Dit keer hebben we de garage een facelift gegeven en zo een derde slaapkamer gecreëerd. De kunst op de foto is van Micha! (rotondes en zwembaden)

Naast veel leuke uitjes hebben mijn ouders er een echte werkvakantie naar Zuid-Afrika van gemaakt met veel afwassen, voor de kinderen zorgen en vrijwilligerswerk doen bij HOSA. ;)

Vanaf hier schrijft Henk verder..

De mannenavonden lopen nog steeds goed en we krijgen een steeds grotere harde kern vanwege de mannen die terug komen uit de verschillende afkick programma’s. Het was bijzonder om weer samen op pad te zijn met Linda’s vader. Hij mocht de mannen twee woensdagavonden bemoedigen en hij kon meemaken dat we met z’n allen voor W. baden voordat hij de volgende dag naar De Ark (christelijk afkick centrum) werd gebracht.

We mochten Goede Vrijdag ’s morgen in onze gemeente vieren en ’s avonds met de mannen bij J. thuis, die als één van de eerste mannen clean terug kwam uit de Ark en nu voorlopig weer bij z’n ouders in Mitchells Plain woont. We vierden ook dat K. zijn programma succesvol had afgerond tijdens deze Goede Vrijdag worship avond.

Later hebben we samen nog twee mannen bezocht in de Ark om de jongens aan te moedigen vol te houden tijdens dit zware programma van zes maanden.

Meer mooie momenten in de afgelopen maanden waren onder andere dat er weer zeven mensen uit Strandfontein hun Job Readiness training hebben afgerond en dat Ricky zijn rijbewijs code 10 heeft gehaald. Een fantastische prestatie waarmee hij weer laat zien aan de rest van de mannen wat mogelijk is na een periode in een rehab en het programma van U-turn. Met dit rijbewijs voor voertuigen tot 16 ton vergroot hij zijn kansen op een baan. Zijn droom is om uiteindelijk als rehab counsellor in een afkick kliniek aan de slag te gaan. En op dit moment volgt hij dan ook op vrijdagavonden een opleiding tot rehab assistant bij Prospect Hill.

Afgelopen maandag is Brumando als eerste jongere uit één van de vier communities waar wij werken gestart bij de Communiversity of South Africa voor een training van vier maanden. Het programma is speciaal samengesteld voor jongeren die hun middelbare school niet hebben kunnen afronden. Het doel is om deze jongeren voor te bereiden op een baan of terug te helpen naar school of college. We zijn erg benieuwd hoe Brumando het gaat doen en hopen daarna de kansen die dit programma biedt aan te kunnen bieden aan meer jongeren met wie wij werken.

Met ons persoonlijk gaat het goed. Linda heeft wel een paar weken met veel doktersbezoeken achter de rug. Ze had een huidinfectie waarbij het even duurde voor de juiste diagnose werd gesteld. Gelukkig gaat het nu een stuk beter. We vinden het best fijn om over twee weken het werk in 7de Laan dat behoorlijk intensief kan zijn even te kunnen laten liggen om het straks weer op te pakken. Graag vragen we jullie aanhoudend gebed voor ons en het HOSA team om op een goede manier Gods liefde te brengen in 7de Laan.

Liefs en voor velen tot snel!

Heb je onze vorige nieuwsbrief gemist dan kan je hem hier vinden.

Of neem een kijkje op onze website www.henkenlindainafrika.nl

lindavandegeest@live.nl

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.