eTwinning u strateškim partnerstvima Korištenje eTwinninga u planiranju i provedbi Ključne aktivnosti 2 u okviru programa Erasmus+

Portal eTwinning (www.etwinning.net), europska online zajednica odgojno-obrazovnih djelatnika, sastavni je dio Ključne aktivnosti 2 (Strateška partnerstva) programa Erasmus+.

To znači da se preporuča korištenje eTwinninga prilikom planiranja projekta i u svim fazama provedbe vašeg partnerstva. U nastavku pogledajte kratki pregled eTwinning alata primjenjivih u svim fazama partnerstva:

Prvi korak u korištenju eTwinninga je registracija na portal eTwinning koja traje nekoliko minuta i slična je otvaranju novog računa elektroničke pošte. Klikom na narančasti gumb "Registrirajte se sada" započinjete postupak registracije.

S obzirom na to da su sadržaji na eTwinningu prevedeni na sve europske jezike, jezik u svakom trenutku možete promijeniti u gornjem desnom uglu početne stranice:

Prilikom registracije, trebate unijeti podatke o vama, vašim interesima i ustanovi u kojoj radite. Također ćete trebate unijeti podatke o ravnatelju/ici ustanove (ime, prezime i adresu elektroničke pošte), pa vam preporučamo da izvijestite vašeg ravnatelja/icu da se namjeravate registrirati na eTwinning. Prilaganje službenih dokumenata o vama ili ustanovi nije potrebno za registraciju na portal. Preporučamo da podatke o vašim interesima unesete na engleskom jeziku kako bi vaš eTwinning profil bio razumljiv najvećem mogućem broju korisnika eTwinninga.

PLANIRANJE PROJEKTA PUTEM ETWINNINGA

Nakon što ste se registrirali i unijeli potrebne podatke, dobili ste vaš vlastiti eTwinning Live profil koji izgleda ovako:

Na početnoj stranici vašeg profila imate pristup različitim alatima za traženje partnera i komunikaciju s njima, što je razlog zašto se ovaj dio eTwinninga naziva eTwinning Live. U prvoj rubrici gornjeg dijela ekrana pod nazivom People/Korisnici možete pretražiti korisnike eTwinninga po ključnim riječima, predmetima koje predaju, državama, dobi učenika i sl.

Klikom na ime i prezime korisnika u dobivenim rezultatima pretrage, dolazite na njegov profil te ga možete dodati u kontakte i poslati mu poruku s prijedlogom za suradnju.

Pomoću rubrike Projects/Projekti možete pretražiti sve eTwinning projekte, završene ili u tijeku. Klikom na rubriku otvara se tražilica, slična kao i u rubrici People/Korisnici.

Klikom na naziv projekta u dobivenim rezultatima pretrage, lako možete doći do podataka o osnivačima projekta i svim projektnim partnerima, te željenom korisniku poslati zahtjev za kontakt ili poslati poruku.

U slučaju da već imate ideju za Erasmus+ projekt, možete je objaviti u Partnerskim forumima, također dostupnim putem vašeg eTwinning Live profila. Prvi korak je klik na kategoriju projekata prema dobi učenika, a zatim na dnu stranice možete objaviti svoj kratki oglas za traženje partnera.

S potencijalnim partnerima možete komunicirati putem e-maila ugrađenog u vaš eTwinning Live profil, a pristupate mu klikom na ikonicu omotnice u gornjem dijelu ekrana:

Ako ste pronašli partnere za projekt, možete s njima uspostaviti suradnju putem eTwinninga i prije nego što podnesete prijavu za projekt strateškog partnerstva. eTwinning projekt vam može poslužiti za oblikovanje učinkovite suradnje s partnerima. Provedbom manje zahtjevnog projekta u online okruženju vidjet ćete na koji način rade vaši partneri i imat ćete iskustvo međusobne suradnje što će povećati kvalitetu vašeg projektnog prijedloga i kasnijeg partnerstva u slučaju njegovog financiranja.

Za registraciju projekta na eTwinningu, dovoljan vam je još jedan registrirani korisnik koji će s vama biti osnivač projekta. Zatim u projekt dodajete ostale partnere koji se mogu, ali i ne moraju poklapati s vašim partnerima u strateškom partnerstvu. Za registraciju projekta potrebno je još opisati ciljeve, metode, rezultate i glavne aktivnosti i vaš eTwinning projekt može početi.

Portal eTwinning je sredstvo povećanja kvalitete vašeg partnerstva, te je poželjno u projekt uključiti i dodatne korisnike zainteresirane za temu projekta i na taj način povećati njegovu vidljivost i kvalitetu diseminacije.

Isto tako, projektne aktivnosti u eTwinning projektu ne moraju nužno slijediti sve aktivnosti u strateškom partnerstvu. Možete odabrati one koje biste željeli dodatno razraditi ili proširiti. Putem eTwinninga također možete uključiti učenike koji nisu bili sudionici mobilnosti te time povećati učinke vašeg partnerstva.

ETWINNING I PROVEDBA PROJEKTA

Vaš eTwinning projekt na portalu ima zasebno sučelje za objavu projektnih aktivnosti koje se naziva TwinSpace. Ovako izgleda TwinSpace jednog eTwinning projekta:

Stranice s aktivnostima (Pages) možete sami oblikovati i uređivati, ovisno o strukturi vašeg projekta. TwinSpace vam omogućuje učitavanje svih vrsta datoteka, uključujući audio i video zapise te komunikaciju s partnerima putem chata, foruma ili videokonferencija. Ove mogućnosti mogu biti posebno korisne u svrhu pripreme za mobilnost osoblja i učenika ili nakon mobilnosti za nastavak komunikacije, razmjenu materijala ili aktivnosti diseminacije.

eTwinning projekt povezan s temom partnerstva omogućuje povećanje relevantnosti vašeg projekta u odnosu na ciljeve i prioritete programa Erasmus+. Ciljevi programa, poput korištenja IKT-a za uvođenje inovacija i povećanje kvalitete obrazovanja, učinkovitog umrežavanja i partnerstava odgojno-obrazovnih ustanova, kao i povećanja transverzalnih kompetencija (digitalnih, građanskih i poduzetničkih) su ujedno ključni elementi projektne nastave koja se provodi na eTwinningu. Također treba istaknuti jačanje jezičnih kompetencija učenika koji u eTwinning projektima komuniciraju na stranom jeziku i uče nastavno gradivo pomoću stvarnih životnih situacija.

U nastavku pogledajte TwinSpace strateškog partnerstva OŠ Pantovčak iz Zagreba. Djelatnici škole su zajedno s partnerima pokrenuli eTwinning projekt "Pollution! Find a STEM solution!", te su na eTwinningu dodatno razradili nastavne aktivnosti s učenicima. Putem eTwinninga u projektne aktivnosti su mogli uključiti i one učitelje i učenike koji nisu sudjelovali u mobilnostima, te su na taj način povećali učinke projekta u svojoj školi.

Na eTwinningu možete iskoristiti različite fizičke i virtualne mogućnosti stručnog usavršavanja kako biste dodatno jačali kompetencije projektnog tima za uvođenje pedagoških inovacija vezano za ciljeve partnerstva.

Razlikujemo sljedeće oblike stručnih usavršavanja na eTwinningu:

eTwinning mobilnosti su kratkoročna usavršavanja u trajanju do tri dana. eTwinning mobilnosti mogu biti kontaktni seminar s ciljem upoznavanja europskih kolega, uspostavljanja suradnje i pokretanja novih eTwinning projekata. Na konferencijama sudionici raspravljaju o učinku i značaju eTwinninga u školama, dok na radionicama sudionici usavršavaju svoje vještine korištenja informacijsko - komunikacijske tehnologije u nastavi i provođenju projekata. Nacionalna služba za podršku eTwinningu objavljuje natječaje za hrvatske sudionike mobilnosti, a više informacija možete pogledati na sljedećoj poveznici: http://etwinning.hr/hr/sadrzaj/usavrsavanja/

Na eTwinningu možete pronaći i raznovrsna online usavršavanja: webinare u trajanju do sat vremena i mrežne edukacije - dvotjedna usavršavanja koja vode istaknuti obrazovni stručnjaci i praktičari.

Pregled usavršavanja možete pogledati na vašem eTwinning Live profilu, u rubrikama Events/Događanja i Professional Development/Stručno usavršavanje. Prijava se vrši klikom na naziv događanja i na opciju Join Event/Pridruži se događanju.

Vaš eTwinning projekt je potencijalni dobitnik nacionalnih i europskih oznaka za kvalitetu i eTwinning nagrada koje se dodjeljuju krajem svake kalendarske godine za najkvalitetnije projekte u protekloj godini. Na fotografiji možete vidjeti dobitnike nacionalne nagrade COMET na svečanoj dodjeli tijekom godišnje eTwinning konferencije u Zagrebu. Više o oznakama kvalitete pogledajte na sljedećoj poveznici: http://etwinning.hr/hr/sadrzaj/kvaliteta-nagrade/.

eTwinning projektom povezanim s vašim Erasmus+ partnerstvom možete povećati vidljivost vašeg rada i rada vaših učenika, te povećati prepoznatljivost vaše ustanove na europskoj razini.

Osim pokretanja eTwinning projekta, na eTwinning Liveu postoje brojne mogućnosti aktivnog angažmana na eTwinningu, prvenstveno u svrhu povećanja kvalitete diseminacije projektnih rezultata.

Ističemo rubriku Groups/Grupe koja sadrži diskusije na različite teme. Svaki registrirani korisnik može i sam pokrenuti grupu na željenu temu.

Također postoji mogućnost pregleda i sudjelovanja na različitim događanjima pomoću rubrike Events/Događanja. U ovoj rubrici nalaze se webinari, fizička usavršavanja, konferencije i sl. koje objavljuju sami korisnici koji žele promovirati svoje projekte ili aktivnosti u nastavi. Svaki korisnik može otvoriti i vlastito događanje, otvoreno svima ili samo određernim korisnicima.

Za provedbu mrežnih događanja koristi se program Adobe Connect, ugrađen u eTwinning Live platformu.

ETWINNING NAKON PROJEKTA

Ne zaboravite da, kao što i vi možete pretražiti korisnike i projekte na eTwinningu, kolege diljem Europe mogu pronaći vas, pogledati vaš projekt, a možda vam se i javiti radi uspostavljanja nekog budućeg partnerstva.

Čak i nakon što vaš projekt završi, možete pokrenuti grupu ili zakazati događanje na kojem ćete predstaviti vlastita iskustva u provedbi projekta i povezati se s ostalim korisnicima eTwinninga.

Pozivamo vas da nam se javite za dodatne informacije i upute:

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.