Loading

Minner fra Skogn Folkehøgskole Håndball Brasil

Espen Navjord (36), Lier

Når var du elev på SkoFo og hvilken linje gikk du på?

- Jeg var elev på linjefaget håndball i 2001/2002. Fant reklame for skolen på Eiker vgs. Var da meg og to kompiser som dro. En på rock-blues og band og to på håndball.

Hvem var din linjelærer og hvordan vil du beskrive ham/henne?

- Hovedlæreren på linja var/er Jørn Kristian Berg. Vi hadde også Geir Tore Leira og Thomas Leirseth som hjelpelærere. Vikar for Hege Lill Bråten var Bo Terje Varslot. Første kontakt med Jørn var da han ringte for et kort telefonintervju. Det var en livlig og morsom trønder i andre enden av røret. Dette gjorde at jeg hadde et forhold til noen på skolen før jeg i det hele tatt hadde kommet. Jørn er en fantastisk lærer og kompis. For lærerne blir faktisk kompiser når man tilbringer så mange timer med hverandre. Han la til rette for et fantastisk miljø hvor vi kunne bidra på vår måte å utvikle oss som mennesker og håndball spillere. Humøret alltid på topp. Nå etter så mange år, så snakkes vi innimellom på melding telefon og får alltid gratulasjon på bursdagen min. Fantastisk ambassadør for Skofo.

Hvorfor valgte du å gå et år på folkehøgskole?

- Jeg var skolelei og ønsket å gjøre noe annet. Få utvidet min horisont. Jeg har og ei søster som hadde gått på folkehøgskole. Og hun anbefalte det på det sterkeste.

Hva var årsaken til at du valgte akkurat SkoFo?

- Jeg var fast bestemt på at jeg skulle gå på håndballinje. Og da begrenset det seg ganske mye. Brosjyren fra Skogn som lå på skolen min var fengende og flott. Så det fikk jo oppmerksomheten min over på Skofo. Ble enige med mine to kamerater at vi dro sammen til Skogn.

Hvilke forventninger hadde du til skolen og skoleåret?

- Jeg hadde i utgangspunktet ingen forventninger til året. Jeg hadde søkt litt på nettet og kikket litt på Skogn som sted. Det er jo et kjempelite sted. Mest kjent for Norske Skog sin fabrikk. Så helt ærlig var jeg litt nervøs for at det skulle bli litt kjedelig på fritiden. Men i etterkant så var dette en STOR fordel. Dette gjorde at elevene knyttet enda sterkere bånd på skolen.

Hva fikk du personlig ut av året som elev på Skofo?

- Å si at året på Skogn Folkehøgskole er det beste året i mitt liv, er ingen overdrivelse. Jeg har jo to barn og kone, så dette er selvfølgelig høydepunktene i mitt liv. Men bortsett fra dette så er året på Skogn mitt beste år. Som person vokste jeg MYE i løpet av året. Bratt læringskurve når det gjaldt romvask og klesvask. Plutselig måtte vi gjøre slike ting selv. Det hadde alle godt av. Spesielt gutta. På Skofo bor man tett på mange forskjellige mennesker. Fra hele Norge og noen fra utlandet. Alle kommer til skolen uten å vite hva de går til. Alle blir litt «tvunget» til å søke sammen å bli kjent. Dette gjør at vennskapene jeg fikk på Skogn ble ekstra gode.

Jeg fikk utrolig mange gode venner og mange gode minner fra Skogn. Dette sitter friskt i minne og jeg bruker erfaringene hver dag i møte med nye mennesker. Dette kommer godt med i mitt yrke. Jeg fikk også utviklet meg som håndballspiller. Men jeg velger å legge vekt på det menneskelige. Det er her et år på Skofo gjør alle godt.

Er det noen spesielle opplevelser du husker ekstra godt?

Mange opplevelser jeg husker godt:

  • Bli kjent turen som endte i leteaksjon etter 3 elever.
  • Isbadingen hver onsdag
  • Når Jørn røk akillessenen i håndballkamp. Han måtte humpe rundt på krykker med en stor skinne på beinet.
  • Gjørmedagen hvor alle elevene badet i gjørme i skogen. Da vi kom tilbake til skolen ble vi spylt med hageslangen av lærerne.
  • Kreativiteten ble noen kvelder stor. Vi filmet ”jackass stunts” og morsomme påfunn på kvelden.
  • Siste dagen på skolen. Avslutningen var den største påkjenningen. Å ta farvel med sine beste venner for så å dra i hver sin retning. Det var skikkelig tøft. Jeg var attpåtil konferansier på avslutningen. Det var tårer som presset på hele dagen.

Hadde året på folkehøgskole noen påvirkning på utdanning eller yrkesvalg senere i livet?

- Nei. Men jeg hadde jo allerede en jobb jeg trivdes med. Men jeg er sikker på at jeg har fått mange kvaliteter jeg bruker hver dag i jobben min.

Har folkehøgskolelivet endret deg som person på noen måte?

- Ja. Jeg ble mer selvstendig. Jeg har og lært meg å kjenne mennesker. Lærte og at man må godta mennesker som de er og at det er noe fint og godt i alle. Og de vennene jeg fikk har gitt meg så mange gode minner. God livserfaring

Har du noen form for kontakt med medelever eller lærere fra SkoFo?

- Ja, som sagt tidligere så har jeg periodisk kontakt med Jørn (linjelæreren) flere av vennene mine fra Skogn har flyttet til Oslo. Etter det har vi hatt flere fester og møter. Vi hadde og reunion etter elleve år i Trondheim.

Vil du råde andre ungdommer til å gå et år på folkehøgskole og evt. hvorfor?

- Jeg kan ikke få poengtert nok hvor mye jeg anbefaler et år på folkehøgskole. Dette er en unik mulighet for selvutvikling. Man må kaste seg ut i dette året med et åpent sinn. Vær åpen for å prøve nye ting med mennesker som kanskje blir dine nye bestevenner.

Folkehøgskole kan kalles et friår hvor man kan drive med det man syntes er morsomt. Samtidig som man får nye venner. Mennesket i fokus!

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.