Loading

Heidi & ronald Heidi Lenaerts en Ronald Verhaegen, een koppel in tijden van corona

De wereld verkeert momenteel in woelige tijden. Het coronavirus beheerst niet alleen het nieuws maar ook ons dagelijkse leven. Hoe trachten we desondanks alles onze routines verder te zetten of hoe passen we ons aan? UiT in Oostende stak zijn licht op bij enkele bekende en minder bekende Oostendenaars.

door Robine Vanderhaeghe

Hoe ervaar je deze coronacrisis en hoe dichtbij is corona volgens jou?

Heidi: Iedereen zit samen in deze crisis en dat geeft ergens wel een gevoel van solidariteit: we moéten hier samen door. Ik hoop gewoon dat iedereen zijn of haar best blijft doen. Het is niet dat er véél van ons gevraagd wordt. We moeten niet vechten, onderduiken of vluchten. We moeten gewoon binnenblijven en afstand bewaren. Persoonlijk ervaar ik wel wat meer drukte dan anders: ik werk thuis nu en de kinderen zijn thuis... Dat is niet evident! Maar ook daar moeten we samen door. Ik ken ook wel wat mensen die het virus hadden of hebben maar gelukkig de milde variant.

Ronald: De wereld voelt raar. Als ik op straat loop, voel ik verbondenheid met andere mensen, maar tegelijk zijn het ook potentiële dragers van het virus. Sinds de lockdown is het ook mooi weer geweest, dat maakt het nog verwarrender. Ik ben nog niet aangetast door het beestje, maar het is wel onder mijn vel gekropen. Letterlijk, ik voel mijn zenuwen soms gespannen staan op het einde van de dag.

Ik presenteer het programma Django op Klara vanuit ons zeehuis. (Heidi)

Hoe houd je je bezig dezer dagen?

Heidi: Ik presenteer het programma Django op Klara en tot nu toe deed ik dat heel de lockdown al vanuit ons zeehuis. Dat is wat éxtra werk voor mij dus ik weet wel wat te doen. Verder wordt er natuurlijk meer gekookt nu de kinderen ook thuis zijn. Daarbovenop is er het schoolwerk dus er is meer dan genoeg te doen.

Ronald: Mijn job in De Grote Post loopt gewoon door van thuis uit. Het is best druk want het is volop ‘brochuretijd’, we bereiden seizoen 2020–2021 voor. Op zaterdag rijd ik naar de VRT voor mijn radioprogramma. (Ronald presenteert momenteel de Classics1000 op Radio 1, nvdr.) Vorige week zag ik drie vrolijk kwetterende vogels op de linkerrijstrook van de ring rond Brussel. Gekker moet het niet worden.

Wat moet je momenteel missen in Oostende? En wat is het eerste wat je zal doen als deze crisis achter de rug is?

Heidi: Naar de kapper gaan! Nikae! Of naar het nagelsalon! Mooii! (Reclame maken mag nu wel vind ik). Binnenspringen in mijn lievelingswinkels zoals Lily en Ferm/Homme, brunchen of roze drankjes drinken met vriendinnen bij Albrecht of in De Grote Post, aperitieven met zicht op zee in Et Alors, lekker uit eten gaan in Passe-Vite of Brasserie Albert... dat soort dingen. Rondhangen in Fort Napoleon of Mu.ZEE. Amai ik kijk er zo hard naar uit om weer écht buiten te komen!

Ronald: Ik mis de gezellige drukte van het CultuurCafé, de voorstellingen in De Grote Post natuurlijk en ook het samenspelen met mijn combo in de muziekacademie. Er is niet iets wat ik eerst ga doen, want ik denk niet dat deze crisis op één welbepaalde dag voorbij zal zijn. Het zal met beetjes gaan en nog lang duren vooraleer alles terug normaal wordt.

Vorige week zag ik drie vrolijk kwetterende vogels op de linkerrijstrook van de ring rond Brussel. Gekker moet het niet worden. (Ronald)

Welk vervelend klusje heb je nu (eindelijk) kunnen doen?

Heidi: De vervelende klusjes hou ik voor de tweede week van de paasvakantie. Dan heb ik verlof. Nu heb ik nog geen tijd gehad om me te vervelen. Ik kijk eigenlijk vooral uit naar nog eens goed bingewatchen of een goed boek lezen! Ik las héél veel op de trein richting het werk in Brussel en weer terug naar huis. Toch al gauw zo'n drie uur per dag! En dat mis ik nu toch heel erg!

Ronald: Ik hou niet van multitasken, maar nu moet het noodgedwongen. Werken, kinderen bezig houden of aan het werk zetten. Dat is vermoeiend, maar de hele dag met de kinderen samen zijn, is tegelijk ook een groot cadeau.

Heb je een leuke doetip (en/of gewoon goede raad) voor wie thuis zit met kinderen?

Heidi: Laat ze soms gewoon eens doen! Onze kinderen begonnen zelf met 'Corona-nieuwsjes' op te nemen. Verder dansen ze en spelen ze veel met Lego. Natuurlijk vertoeven we genoeg in de buitenlucht en spelen we ook meer Uno dan anders. Ik vind veel meer samen zijn met het gezin heel erg leuk.

Ronald: Ik weet niet welk virus ze hebben opgelopen, maar mijn twee meisjes vragen dagelijks om te gaan voetballen. Iets waar ze nog nooit ofte nimmer interesse voor hebben getoond en wat ik als vader van dochters al lang had opgegeven. Geweldig. We voetballen op het strand en sjotten de bal over en weer door het Altar-kunstwerk voor het Thermae Palace.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2020)

Foto’s: Heidi Lenaerts / Ronald Verhaegen / Nick Decombel

Meer interessant leesvoer op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate