Loading

Daniel POPESCU Raport de activitate pentru perioada Septembrie - Decembrie 2019

Moțiunea a trecut! Guvernul PSD a fost demis !!!

Cele mai importante contribuții pe care le-am adus împreună cu echipa biroului parlamentar și alături de alți colegi parlamentari pentru a rezolva principalele problemele pe care mi le-ați semnalat:

 1. Am contorizat peste 300 de interacțiuni prin intermediul primului birou parlamentar online din România și peste 50 de audiențe și dezbateri prin intermediul cabinetelor parlamentare din județul natal (mun. Suceava, mun. Câmpulung-Moldovenesc, mun. Vatra Dornei) precum și în Republica Moldova (Chișinău), contribuind astfel decisiv la eliminarea obstacolelor din calea interacțiunii dintre parlamentar și cetățenii din străinătate și din țară.
 2. Am adoptat în plen Legea Zonelor Metropolitane 2.0, care permite celor 46 de municipii de rangul doi din România (cu peste 40 de mii de locuitori) să îşi înfiinţeze zone metropolitane care să ajute la creşterea vitezei de dezvoltare a acestor sisteme urbane, având în vedere că finanţările europene de după 2020 se vor adresa cu precădere acestui tip de asocieri urbane.
 3. Am adresat Guvernului peste 80 întrebări și interpelări pe probleme punctuale, ce țin de viața și provocările noastre din țară și din străinătate;
 4. Am prezentat informări periodice privind BREXIT-ul atât pe site-ul USR, cât și pe site-ul personal și canalele social media.
 5. Am inceput în teritoriu o serie de dezbateri și consultări în vederea modificării Codului Silvic.
AM pornit de la constatarea cĂ existĂ NENUMĂRATE obstacole În calea INTERACȚIUNII directe dintre parlamentari Și CETĂȚENI Și de la faptul cĂ platformele de comunicare online reprezintĂ cea mai RĂSPÂNDITĂ Și mai practicĂ SOLUȚIE pentru o comunicare rapidĂ Și eficientĂ.

I. Activitatea parlamentară în regiunea Nord-Est și în Circumscripția electorală nr. 35 - SUCEAVA

Am început o serie de consultări cu reprezentanții instituțiilor abilitate la nivel local (Suceava) și central, în vederea modificării Codului Silvic.

Închideţi Groapa de Gunoi din Pasul Mestecăniş şi opriţi otrăvirea localnicilor, turiştilor şi mediului!

Am condamnat faptul că anunţul privind semnarea recepţiei finale a Gropii de Gunoi, a fost făcut chiar de Ziua Bucovinei, în şedinţa Consiliului Judeţean din data de 28 noiembrie 2019. Proiectul Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniş este probabil cel mai aberant şi contestat proiect de acest tip dintr-un stat membru al UE.

Conform studiului de fezabilitate şi opiniilor specialiştilor în domeniu, deşeurile ce vor fi depozitate în groapa de gunoi vor creşte riscul de contaminare cu substanţe cancerigene a populaţiei, apelor, pajiştilor, animalelor sălbatice şi domestice, mierii de albine, a produselor de origine animală - carnea, laptele şi produsele din lapte - şi vegetală - ciuperci şi fructe de pădure sau legume. Această bombă ecologică poate distruge şansele locuitorilor să îşi câştige traiul din agroturism, apicultură şi creşterea animalelor.

Comunitatea locală şi toţi cei care au luptat împotriva acestui proiect îşi păstrează încrederea în justiţie, în instanţele de judecată şi în Direcţia Naţională Anticorupţie, că vor constata lungul şir de ilegalităţi, minciuni, abuzuri şi fraude ale Consiliului Judeţean Suceava, Consiliului Local Pojorâta şi autorităţilor publice responsabile cu avizarea proiectului.

am solicitat în Parlamentul României măsuri de stopare a defrişărilor ilegale din ultimii 30 de ani, precum şi a acţiunilor criminale ce se derulează în acest moment în pădurile de pe întreg teritoriul României.

Am propus şi susţinut în Comisia de resort amendamente prin care personalul silvic care asigură paza pădurilor în timpul exercitării activităţii să poată fi dotat cu echipamente specifice, inclusiv armament de serviciu letal şi neletal.

 1. asigurarea unei protecţii reale a pădurarilor (dotarea cu arme de serviciu letale sau neletale a personalului silvic cu atribuţii de pază a fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional şi a ariilor naturale protejate);
 2. eliminarea prevederii privind gratificaţia de minimum 5 salarii brute acordate “din oficiu” tuturor silvicultorilor la atingerea vârstei standard de pensionare, şi înlocuirea acesteia cu o gratificaţie diferenţiată, acordată în urma unei evaluări obiective, bazată pe criterii de performanţă măsurabile, a unităţii angajatoare.
 3. întărirea protecţiei personalului silvic expus la abuzurile hoţilor de lemne, dar şi la cele venite din partea şefilor ierarhici printr-o legislaţie a muncii care să protejeze angajatul în faţa presiunilor de orice fel, în echilibru cu respectarea principiului subordonarii specific relaţiilor de muncă.
Am adoptat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege prin care a fost majorată valoarea indemnizațiilor pentru invalizi, veterani și văduve de război
susțin ECHITATEA socială în privința pensiilor și indemnizațiilor. susțin în continuare proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale. Acesta prevede, printre altele, eliminarea pensiilor speciale ale funcționarilor parlamentari, ale senatorilor și deputaților, ale personalului Curții de Conturi și Curții Constituționale.

În ceea ce privește modificarea la Legea nr. 49/1991 pe care am susținut-o, valorile indemnizațiilor invalizilor, veteranilor și văduvelor de război vor fi :

 • pentru invalizii de război: 1500 lei lunar, pentru marii mutilati și cei încadrați în gradul I de invaliditate, 1000 lei lunar, pentru cei încadrați in gradul II de invaliditate, 900 lei lunar, pentru cei încadrați in gradul III de invaliditate,
 • pentru veteranii de război: 600 lei lunar,
 • pentru văduvele de război, dacă nu s-au recasatorit: 600 lei lunar.

CFR Marfă are nevoie urgentă de restructurare și revitalizare pentru a putea redeveni o companie profitabilă, care își respectă angajații

Am solicitat de la Ministerul Transporturilor o serie de clarificări referitoare la stadiul plăților pentru orele suplimentare prestate de angajații Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă (CFR Marfă) în cursul ultimilor doi ani, având în vedere întârzierile care s-au raportat în presă și la cabinetele parlamentare din teritoriu.

II. Activitatea parlamentară în Circumscripția electorală nr. 43 - Diaspora

În problematica din jurul Brexit-ului, Consider că românii trebuie să fie informaţi corect şi cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană şi despre consecinţele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo şi asupra celor care intenţionează să emigreze în UK.

Am urmărit îndeaproape negocierile care au avut loc atât pe teritoriul britanic, cât și în plan european în ceea ce privește Brexit-ul, pentru a oferi o cât mai bună informare a cetățenilor români din Marea Britanie care sunt direct interesați de această problematică.

În calitate de deputat USR de diaspora și vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, am solicitat Ministerului Sănătății să implementeze procedura online de obținere a cardului european de sănătate.

Am cerut CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) să accepte cererea mea de a se introduce PROCEDURA DE SOLICITARE ONLINE a cardului european de sănătate, prin dezvoltarea unei platforme digitale.

Momente din campania pentru alegerile parlamentare, în județul Suceava. O doamnă care astepta autobuzul ne-a spus ce avea pe suflet.

 • Eu: Bună ziua, doamnă! Am tras cu urechea la discuția pe care ați avut-o cu colegul meu care a revenit în țară după 15 ani de străinătate.
 • Ea: Bună ziua. Am o durere mare în suflet, e ca un ghimpe. Nepotul e plecat în străinătate, nu avut un viitor aici. L-am purtat în facultate, a învățat bine, dar nu și-a putut găsi un loc de muncă. Mă doare sufletul că e un copil tare bun. N-a avut loc de alții.
 • Eu: Doamnă, înțeleg. E povestea unor generații întregi. Nici noi nu am avut loc că erau alții cu privilegii. Pe mine scoala m-a ajutat să ies din România. Nu e normal sa fim fortati sa plecam.
 • Ea: Noi aici murim de inimă rea și dor. Nu ne-am gândit că România o să ajungă așa rău. Toți au promis că fac, că dreg. În urmă e pustiu, cum și ce o să faceți voi?
 • Eu: E o provocare. La asta s-a ajuns pentru că românii au votat de 30 de ani răul cel mai mic. România trebuie să fie condusă de cineva care chiar să-și dorească cu adevărat să schimbe ceva. Să știți că nu suntem chiar puțini, chiar dacă oamenilor le este frică să fie dezamăgiți sau mințiți.
 • Ea: Dumnezeu să vă ajute și să puteți face ceva pentru noi și cei plecați!
 • Eu: Doamne-ajută! Mergeți la vot și votați cu încredere!
România trebuie să devină un stat care să ne facă viața mai ușoară și să ofere oportunitățile de care tinerii au nevoie pentru a fi fericiți aici, acasă. Dan Barna și Alianța USRPLUS face toate lucrurile pe care vechea clasă POLITICĂ le-a ratat în ultimii 30 de ani și Vom reclădi acest stat din temelii.

L-am audiat pe domnul Bogdan Aurescu, ministrul propus pentru portofoliul ministerului de externe.

Am dorit să aflu ce va face concret ministrul propus pentru a reda încrederea românilor din #diaspora în instituțiile statului român.

Am făcut și două recomandări care pot crește gradul de încredere al diasporenilor în instituțiile românești și pot înzdrăveni legăturile dintre aceștia și țara mamă:

✅ una de reformă completă a ministerului/ departamentului pentru românii de pretutindeni, precum și a tuturor instituțiilor din subordinea altor ministere și Parlamentului, care ar trebui să susțină comunitățile românești din afara României;

✅ a doua, de a mobiliza diplomația românească și experții în discuții cu autoritățile competente din țările în care avem comunități semnificative de români, în vederea introducerii limbii române ca limbă străină (materie opțională) în învățământul preuniversitar în state precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța etc.

În urma sesizărilor primite în cadrul cabinetului parlamentar din Republica Moldova, Am solicitat Ministerului Sănătăţii să îmbunătăţească procedura soluţionării dosarelor de autorizare a medicilor din Republica Moldova

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019

Avem suspiciuni legate de intențiile PSD în organizarea alegerilor prezidențiale, având în vedere că insistă să rezolve, prin această comisie, pe banii contribuabilului, o problemă inexistentă, și prin punerea la îndoială a sistemelor informatice actuale. USR a cerut o Comisie de anchetă a modului dezastruos în care au fost organizate alegerile europarlamentare în Diaspora, nu a unor presupuse fraude și nereguli din mintea inițiatorilor PSD-ALDE.

În traducere liberă, continuă ancheta PSD despre cum a organizat și pierdut PSD alegerile. Încă din iulie a fost evident că PSD urmărește să obțină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri.

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din sep. 2019)

Am ajutat la îmbunătăţirea condiţiei socio-economice şi profesionale a medicului veterinar, cu precădere a celor din mediul rural şi la o creştere simţitoare a calităţii serviciilor de asistenţă veterinară.

Proiectul de lege nr. 148/2019 corectează nişte inechităţi vechi în sistemul sanitar-veterinar prin uniformizarea tipului de contract pentru realizarea unor activităţi veterinare în circumscripţiile veterinare şi acordarea unei sume lunare de 10.000 lei pentru cabinetele veterinarilor concesionari care desfăşoară un program zilnic de 8 ore şi au în grijă minim 300 de unităţi vită mare. USR a votat pentru defeudalizarea serviciilor medical-veterinare în teritoriu

am votat ca personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal.

Am susţinut la nivelul comisiei de specialitate amendamente prin care personalul silvic care asigură paza pădurilor în timpul exercitării activităţii să poată fi dotat cu echipamente specifice, inclusiv armament de serviciu letal SAU neletal.

tăierile ilegale de pădure reprezintă un fenomen extrem de îngrijorător, care durează de ani buni de zile şi care pune în pericol viitorul ţării. Este necesară o viziune naţională şi unitară de gestionare durabilă a pădurilor!

Un alt amendament al meu pune în centrul atenţiei recunoaşterea meritelor profesionale şi a riscurilor asumate de pădurari de-a lungul carierei, viza introducerea la atingerea vârstei de pensionare a unei gratificaţii diferenţiate, acordată în urma unei evaluări obiective, bazată pe criterii de performanţă măsurabile.

am solicitat guverului să ia măsurile necesare pentru prevenirea acestor atacuri printr-o politică responsabilă în ceea ce priveşte partea de management a populaţiei urşilor

Defrișările iresponsabile și înmulţirea excesivă a urşilor de pe raza judeţului Suceava a dus la producerea unor atacuri asupra oamenilor și animalelor domestice din gospodării. Mai avem nevoie de acțiuni consecvente de informare și atenționare a oamenilor aflați în zonele cu risc crescut de interacțiune cu urșii.

Alături de colegii mei am participat la audierea ministrului propus pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, deputatul Nechita-Adrian Oros.

Am reușit să adresăm doar două întrebări: una despre pesta porcină africană, a doua despre viziunea dumnealui în legătură cu viitorul apiculturii românești.

Cel mai important lucru pentru cei afectați de pesta porcină africană (PPA) este că ministrul a promis mai multă informare prin intermediul Camerelor Agricole, propuse în programul de guvernare al PNL. Angajamentul și efortul necesar pentru combaterea PPA este unul colectiv instituțional și nu doar unul individual.

Legat de apicultură, am pus în vedere că Romania are apicultori de înaltă clasă. Datorită acestui fapt țara, noastră se află pe primele locuri din UE la producţia şi exportul de miere.

Ministrul a declarat că susține înființarea unui registru genealogic și că va lucra la măsuri de protecție a apicultorilor autohtoni.

Voi urmări ca domnul Oros să se țină de cuvânt cu privire la ceea ce și-a asumat la audieri, mai ales în ceea ce privește dorința dumnealui de a lucra împreună cu noi la rezolvarea problemelor semnalate.

De peste un an am discuții cu apicultorii suceveni, bistriţeni și din alte județe din țară. Faptul că acest proiect este tergiversat de peste doi ani ne arată că Guvernul şi Parlamentul nu doresc să rezolve problema etichetării și controlului calității produselor apicole, precum și a sancționării celor care încalcă legislația în domeniu.

Printre aspectele ridicate de către apicultorii prezenți la dezbateri în legătură cu PLx 221/2017 care modifică Legea apiculturii nr.383/2013, se numără:

 1. Măsuri de protecție împotriva mafiei mierii contrafăcute; prezența pe piața românească a mierii neconforme din spațiul extracomunitar (Ucraina, China), falsificate sau fără origine corect declarată (uneori prezentată ca producţie naturală şi autohtonă).
 2. Activități de prevenire și informare cu privire la stropirile locale, multe care conțin substanțe ce dăunează albinelor; obligarea fermierilor să afişeze la loc vizibil substanţele folosite la tratarea culturilor pentru a scădea rata de mortalitate și îmbolnăvire în rândul coloniilor de albine;
 3. Prevenire și tratare boli și dăunători - relația apicultorilor cu medicii veterinari;
 4. Activități de prevenire și informare cu privire la stropirile locale, multe care conțin substanțe ce dăunează albinelor; obligarea fermierilor să afişeze la loc vizibil substanțele folosite la tratarea culturilor pentru a scădea rata de mortalitate și îmbolnăvire în rândul coloniilor de albine;
 5. Selecția și ameliorarea albinei locale - propunerea conservării și ameliorarea acesteia prin înființarea de stații de împerechere în zone (montane) protejate, pentru fiecare ecotip/regiune.
 6. Lipsa de aplicabilitate a programului „Mierea în şcoli”;
 7. Finanţarea insuficientă prin Programul Naţional Apicol (#PNA); reformarea sau chiar desființarea acestei instituții.
 8. Nevoia de laboratoare de analiză a produselor apicole cu scopul de a-i ajuta pe apicultori să îşi comercializeze şi să îşi valorifice produsele;
 9. Sprijinirea apiculturii prin învățământ formal și informal, inclusiv activități extracurriculare.

Autorităţile abilitate, inclusiv Parlamentul și Ministerul Agriculturii, trebuie să ia mai multe măsuri pentru a-i sprijini pe apicultori şi pentru a consolida poziţia României pe piaţa europeană şi mondială a mierii naturale. Ținând cont de distanțele mari până la București, mă voi asigura ca dezbaterile din Comisia pentru agricultură să fie transmise și în mediul online (http://www.cdep.ro/pls/dic/htp_direct?idl=1).

III. Relația cu Republica Moldova

SUSȚIN parcursul european al Republicii Moldova și incurajez un sprijin cât mai solid din partea României în această direcție.

În primul rând, consider că investițiile în sistemul de educație al Republicii Moldova sunt fundamentale pentru dezvoltarea sa economică și socială, iar faptul că România participă la un asemenea demers este îmbucurător și meritoriu. Asistența financiară de 26 de miliarde de euro pentru reconstruirea infrastructurii preșcolare din Republica Moldova arată că preocuparea și grija pentru parcursul european comun al celor două țări surori sunt cât se poate de reale. Cu aceste fonduri au fost renovate în ultimii trei ani 845 din totalul de 1461 de grădinițe de peste Prut.

În al doilea rând, România rămâne cel mai important partener și susținător al Republicii Moldova într-o Europă extinsă și unită. Motivele sunt nenumărate - de la istoria comună, unitatea de limbă și proximitatea geografică, până la dezideratele politice și economice. De aceea, continuarea dialogului politic și a cooperării între cele două țări trebuie continuată la toate nivelurile.

Nu în ultimul rând, ceea ce unește cele două state nu este doar rădăcina lor istorică, lingvistică și culturală, ci și problemele de societate cu care ele se confruntă. Merită amintită doar emigrația masivă, care afectează cele două țări în modul cel mai serios. 30% din forța de muncă activă din Republica Moldova se află peste hotare, iar din România au plecat din țară în ultimi 10 ani circa 3,4 milioane de oameni. Pe acest fond, este vital ca cele două țări surori să-și continue cooperarea și să găsească împreună soluții pentru creșterea nivelului de educație și de trai, pentru atenuarea procesului de emigrare și mai ales pentru încurajarea revenirii în țară a celor care au plecat.

IV. Inițative legislative

Vă invit să vizitați pagina oficiala a Camerei Deputaților, secțiunea Inițiative legislative pentru a consulta lista tuturor proiectelor legislative pe care le-am susținut în această sesiune parlamentară. Printre cele mai importante inițiative se numără:

 • Pl-x nr. 387/2018 Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a IV-a - Rețeaua de localități și a Legii administrației publice locale nr.215/2001. Schimbările intervenite în ceea ce privește repartizarea populației României atât în mediul urban cât și în rural, modificările demografice intervenite că urmare a migrației unei părți importante din populația activă (20–40 ani), a scăderii natalității și a creșterii speranței de viată au creat, pe lângă neajunsuri, și premise favorabile unor adaptări ale structurilor administrative teritoriale și ale mediului de afaceri la noile condiții. În situația în care în mod evident există discrepanțe majore în ceea ce privește gradul de dezvoltare al diferitelor regiuni naționale, este necesar, pentru o dezvoltare echilibrată pe tot cuprinsul teritoriului țării, acest proiect de lege, care creează condițiile legislative favorabile realizării unor parteneriate voluntare pentru constituirea unor zone metropolitane în jurul municipiilor de rangul II aflate la distanțe mai mari de 30 km de orice municipiu de rangul I sau de Capitala României.
 • BP615/2018 Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru modificarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Este cunoscut faptul că cetățenii români care dețin pașapoarte de tip CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate) sunt discriminați în comparație cu cetățenii români care au părăsit țara după 2007, dar nu au renunțat la domiciliul din România. Această propunere legislativă prevede că cetățenii românii cu domiciliul în străinătate au dreptul să solicite autorităților române eliberarea cărții de identitate/cărții electronice de identitate, cu menționarea domiciliului din străinătate.
 • Pl-x nr. 7/2018 Propunere legislativă pentru completarea și modificarea art.18 al Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Inițiativa a prevăzut dublarea termenului de valabilitate pentru pașapoartele simple electronice ale adulților. Ulterior, Guvernul a inițiat propriul proiect de lege cu o intervenție mai amplă asupra Legii nr.248/2005 și în cuprinsul căruia se regăsesc textele din inițiativa legislativă inițială. Concret, pașapoartele simple electronice pentru cei care au peste 18 de ani sunt valabile zece ani, nu cinci, cum a fost până acum. Iar pentru cei care au între 12 și 18 de ani, pașaportul electronic simplu e valabil cinci ani. Pentru cei sub 12 ani, valabilitatea a rămas aceeași, respectiv trei ani. Inițiativa a fost promulgata în iunie 2018.

Întrebări și interpelări

Vă invit să vizitați pagina oficială a Camerei Deputaților, secțiunea Intrebări și Interpelări, pentru a consulta baza de date a întrebărilor și interpelărilor pe care le-am adresat structurilor de stat în această sesiune parlamentară.

Priorități pentru sesiunea parlamentară ianuarie - august 2020

 • Sprijin pentru oprirea punerii în funcțiune a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș
 • Legea Zonelor Metropolitane 2.0 - urmărirea și finalizarea dezbaterilor în Comisii și adoptarea legii în cele două camere ale Parlamentului
 • Consultări și dezbateri publice cu privire la proiectele de lege cu incidență asupra românilor din țară și din străinătate
 • Pregătirea unei vizite de lucru în Ucraina, regiunea Cernăuți
 • Organizarea de audiențe parlamentare publice pe cuprinsul județului Suceava și adresarea cu celeritate a chestiunilor aduse la cunoștință de către cetățeni
 • Continuarea monitorizării și informarea românilor afectați cu privire la evoluția negocierilor pentru BREXIT
 • Monitorizarea atentă a alegerilor locale și parlamentare din 2020 și implicarea în evenimentele de pre-campanie și campanie ale USR în Diaspora și jud. Suceava.

Odată cu acest bilanț de sesiune parlamentară, doresc să reafirm angajamentul de a susține în continuare lupta pentru apărarea drepturilor tuturor românilor, a identității culturale și lingvistice a românilor de peste granițe, dar și pentru punerea în aplicare a reformelor de care România are atât de mare nevoie pentru a merge înainte.