Loading

Lynæs Posten Nr. 2 · juli 2018

Tak til vejrguderne!

Det er synd for landmændene, og det er synd for dyrene, men efter tre meget kolde og regnvåde somre må det være tilladt at være lidt henrykt over den endeløse række af lange, varme sommerdage, vi har haft nærmest non-stop siden maj. Meteorologerne tæller kun dem med, hvor det er over 25 grader, men man kan vel også tillade sig at kalde en dag med skyfri himmel og 23 grader for en dejlig sommerdag. Og så bliver det til rigtig, rigtig mange.

Dræbersneglene er i krise, flåterne uddør, og græsset skal ikke slås. Det er de gode nyheder. De dårlige er, at næppe var Lynæsposten kommet ud af trykken med Jørgen Carlos beretning om det skrinlagte byggeri overfor børneinstitutionen, før vi fik nyheden om, at grunden nu er sat til salg. De læser næppe Lynæsposten i kommunen, så det var da noget af et tilfælde efter ti år. Lynæsposten skal nok være på pletten, når der er nyt i sagen.

Som nævnt i sidste nummer er der mange, der har efterlyst flere fælles aktiviteter, og det er der så sparket gang i denne sommer med god opbakning. Der er yoga tirsdag og søndag ved fælleshuset, der er petanque hver onsdag, og vi har haft en enkelt fugletur med løfte om flere senere på året. Der er også udsigt til en aften med fællessang i sommeraftenen, og en del har foreslået havevandringer, hvor vi kan se og blive inspireret af hinandens vidt forskellige haver. Flere ideer, nye initiativer? Kom endelig med dem. Det står selvfølgelig enhver frit for at sætte gang i noget, ligesom jeg også fortsat gerne tager mig af kommunikationen.

Tekst: Lis Norup

Layout: Henrik Ludvig Christensen

Send indlæg og forslag til: lisnorup@mail.dk

Sommerportrættet #2

Af: Lis Norup

Ditte Funder og Thomas Hedegaard har sammen med deres børn, Alma på 19 og Sigrid på 6, gang i en fremtidsvision – og de nyder vejen dertil.

Der var faktisk kun én betingelse for Thomas, da han og Ditte begyndte at lede efter sommerhus for tre-fire år siden. Det skulle være et hus, hvor der ikke skulle laves noget.

Det må jo så være skæbnens ironi, for siden da har det vist ikke været muligt at passere deres sted på Dværgbakken uden at se Thomas i gang med et eller andet stykke værktøj. Og der kan heller ikke være nogen, der er i tvivl om, at det er et større byggeprojekt, der er i gang derinde.

De ledte efter et familiesommerhus sammen med Dittes far tilbage i 2014, og Ditte havde også bare en betingelse. Det måtte ikke være en kolonihave.

Men så dukkede OF Lynæs op på nettet, huset på Dværgbakken nr. blev købt, og næste morgen bestilte Thomas tagplader og begyndte at reparere på huset. Og det har han så gjort siden.

Ditte er i gang med at male loftbrædder i orangeriet.

Pippi filosofien

Thomas er egentlig uddannet kontrabassist på Rytmisk Musikkonservatorium, hvor man ikke lærer meget om håndværk. Men ifølge Ditte er han frygtløs og har samme indstilling som Pippi Langstrømpe. Altså ”det her har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg godt”.

Ditte er arkitekt, og hun har en vision med huset. Hun har et mål for øje og en fin model, der illustrerer målet. Men hun kan ikke lade være med at få ideer hele tiden, så tingene rykker sig efterhånden. Og Thomas er som antydet rigtig god til at få ideerne ført ud i livet.

Foran det oprindelige hus på 21 m2 er det sidste års tid vokset en imponerende bygning frem i træ med masser af vinduer og ovenlys.

”Det er orangeriet”, fortæller, Ditte. ”Det er en festsal, men det er også et atelier, hvor jeg kan male, og det er en dansehal, hvor vi danser tango. Det startede med vinduerne, som en håndværker i København var i gang med at smadre. 46 vinduer blev sat på en trailer og kørt til Lynæs, hvor de blev sat i stand og monteret i huset. ”Næsten alle øvrige materialer er fundet i Den Blå Avis eller skrab-sammen fra folk i foreningen. Vi har spurgt mange til råds og fået meget hjælp. Og vi er glade. Vi bruger faktisk huset hele året rundt som nogle af de få. For halvandet år siden holdt vi jul heroppe med hele familien i hovedhuset på 21 m2. Vi havde juletræ i haven, bundet op ad et birketræ. Det blæste og regnede, lige indtil vi skulle danse om juletræet. Så blev det fuldkommen stille og stjerneklart. Det var en fantastisk oplevelse.”

"Thomas er frygtløs og har samme indstilling som Pippi Langstrømpe. Altså ”det her har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg godt”

Lange, men gode udsigter

Thomas og Ditte har boet i et byggeprojekt i treethalvt år, og det kommer de til at gøre i hvert fald i tre år til. Og til det siger Thomas, som i hvert fald ikke skulle have et hus, hvor der skulle laves noget:

”No problem. Jeg slapper af med det. Det er sundt. Det at skabe noget er fantastisk, men det ville alligevel være rart snart at blive færdige med orangeriet.”

For begge gælder det, at glæden ved at være en del af et fællesskab er meget stor, og gæstfriheden lyser simpelthen ud af dem.

” Vi er foreningsmennesker”, siger Ditte. ”Vi involverer os i fællesskabet, og jeg kan enormt godt lide mennesker og kan drikke kaffe med andre i timevis heroppe. Vi kan virkelig godt lide, når folk kommer forbi. Så ingen tvivl om, at vi er havnet det rigtige sted.”

Af: Johnny Hedegaard, Elvervænget 1

"...mind mig om en dag på Skagen, da engblåfuglen under parringsflugten fløj rundt som himmelstumper hele dagen med ekko af det blå fra Jammerbugten......"

Inge Christensen/Sommerfugledalen

Tak til alle der kom forbi

Hvidstribet Humlesvirreflue - Spyflue - Almindelig stueflue - Almindelig Sneppeflue - Snudebille - Bladlus - Klæg - Flåt - Springedderkop - Stor Husedderkop - Korsedderkop - Dværgedderkop - Jordhumle (rede) - Stenhumle - Gedehams - Diverse Svirre-/blomsterfluer - 6-Plettet Køllesværmer - Mariehøne (gul og rød) - Snyltehveps - Admiral - Hvid Admiral - Engrandøje - Skovrandøje - Græsrandøje - Kejserkåbe - Ildfugl - Dagpåfugleøje - C/Album - Aurora - Blåvinge - Kålsommerfugl - Diverse Orme og Snegle - Rådyr - Mosegris - Snog - Skrubtudse - Salamander - Solsort - Skovspurv - Jernspurv - Rødstjert - Musvit - Blåmejse - Sortmejse - Krage - Råge - Allike - Husskade - Ringdue - Fasan - Flagspætte - Stær.

Fik jeg dem alle med? - Nej, for jeg har ikke gæstebog, så det er frit efter den aldersrelaterede hukommelse. Men det er nogle af de væsener, der på det seneste har beriget os med deres inspirerende tilstedeværelse på matriklen på Elvervænget. Andre har slået rod på matriklen: Engnellikerod - Dueurt - Almindelig Mjødurt - Tidsel - Brændenælde.

Selv om de fleste ses oftere end en kassedame i Netto, overser man dem ofte. De er jo så almindelige. Og det er synd, de sådan bliver skubbet til side; for ligesom kassedamen er de utroligt spændende, når man lærer dem nærmere at kende.

Der er altid noget ganske særligt inde bag "almindeligheder" og "plejer". Lidt interesse og konstruktiv nysgerrighed, så bliver vi lukket ind i et ganske anderledes og inspirerende liv:

Med forstørrelses glasset for øjet kan man se snudebillens lange "snabel" med antennerne, der sidder på tværs på midten.

Snudebille - Akvarel: HC

Med det blotte øje kan man nyde synet af den elegante snyltehveps med den lange, og mere end synåletynde læggebrod. En læggebrod som den bruger til at bore ind i barken for at lægge et æg på den larve, som den kan mærke med fødderne, er derinde. Hvorefter en anden art snyltehveps borer sin læggebrod ind, og lægger et æg på den første snyltehveps' snyltende larve.

Eller ringduen, der er SÅ irriterende at høre på klokken fem om morgenen. Men duer er de eneste fugle, der kan drikke ved at suge vandet op. Og de er de eneste fugle, der producerer "mælk", og opfostrer ungerne med det.

Eller spættens hjerne der er placeret i et specialophæng for ikke at få hjernerystelse.

Bladlusen, enhver moderne karrierekvindes rollemodel: Hun formerer sig næsten hæmningsløst gennem hele sommeren uden hannens forstyrrende tilstedeværelse (partenogenese/jomfrufødsel). Men når der om efteråret skal produceres unger, der kan klare vinterens strabadser, får hannen tålt ophold et kort øjeblik

- For slet ikke at tale om haletudsen, der starter sit liv som plantespisende fisk med gæller, og siden udvikler sig og indtager landjorden som et firbenet rovdyr, der ånder med lunger. Hér er vi simpelthen øjenvidner til evolutionens million-år-lange udvikling, kogt ned til et par sommermåneder.

Er man nysgerrig og kan undres over hverdagens almindeligheder, har man noget tilfælles med videnskabsfolk og kunstnere.

Det er ikke et spørgsmål om HVAD de ser, men HVORDAN de ser.

Og så er der noget ved alting. Hverdagens almindeligheder og "plejer" bliver til noget ganske særligt. Prøv selv.

Inspirationen er lige uden for døren.

Eller indenfor. Opvasken skal jo også ordnes.

Åbent hus hos bierne

Linda og Allan inviterede til åbent hus, hvor mange troppede op for at se, hvordan livet i bistaderne udformer sig. Linda serverede labre bilarver og honninglemonade, mens Allan gav os et kig ind til biernes allerhelligste.

 • Lemonaden var populær, så her er opskriften:
 • 1 dl. Honning
 • 1dl sukker
 • Saft af 3 citroner
 • 8 dl vand
 • Lidt citronmelisse blade
 • Lidt mynteblade
 • Honning og sukker opløses i lidt vand og citronsaften.
Hyggelig snak på vejene...

Så er det sommer

- og den mongolske jurt er atter blevet opstillet i Hjördis og Hans Paulis have på Elvervænget 23.

Jurten er et halvkugleformet filttelt, der benyttes af nomader på stepperne i Centralasien. Det er et telt med en ældgammel historie og det har været brugt af nomader i årtusinder. Hjördis sætter det kun op når vejret tillader det. Det fugtige danske vejr er ikke normalt jurt vejr.

Familien er glad for farver og parrets have er en oplevelse i glade farver, samt smukke og sjove detaljer. Så selv i gråvejr kan man kun blive i godt humør. /HC

Er der en opskrift du er specielt glad for er det her da en meget god ide! "Så er den da altid lige ved døren"
Måske en god ide så nøglen til fælles-s..... ikke bliver væk og retningen er stukket ud.

Sommerfest lørdag den 21. juli

Storeklint og kik mod Kulhuse

Sankt Hans på Bloksbjerget

Selv med et bålforbud kan der sagtens fejres en stemningsfuld Skt. Hans. Det gælder bare om at bruge fantasien. I fællesskabets tegn blev der spontant arrangeret et Skt. Hans arrangement med rigtig god opbakning – og hvad kan være mere oplagt end at holde Skt. Hans på vores helt eget Bloksbjerg i OF Lynæs.

Så midsommersangen kunne afsynges som altid – i dette tilfælde blot i lanternernes skær. /HC

Velvære under åben himmel

Hver søndag og med lidt held også tirsdage hen over sommeren er der yoga uden for fælleshuset. Det er en umådelig afstressende og fredfyldt oplevelse, hvor alle kan være med. Det kræver ingen forkundskaber, så kom bare, hvis du vil have en god oplevelse.

Velkommen til!

Der er kommet mange nye andelshavere til de sidste par år. Velkommen til et dejligt sted. På vores hjemmeside of-lynaes.dk kan du læse dig frem til det meste om vores forening. Bl.a. kan du se den vigtige hvide mappe, af hvilken vores regler og retningslinjer fremgår. Du kan også hente den hvide mappe i ægte plastic i fælleshuset om søndagen fra 11-12, hvor der altid er et bestyrelsesmedlem til stede. Her kan du også få udleveret sneglegift og nøgle til bommen, såfremt du ikke allerede har en.

Husk at beskære ud til vejen

Det sker med jævne mellemrum, at vi får klager, fordi lastbiler og kloakservice ikke kan komme gennem vores grusveje pga. vildtvoksende træer og buske. Eller endnu værre – de får ridser i lakken.

I henhold til brandvedtægterne skal vejene altid holdes fri i 4 meters højde og 2 meters bredde fra midten af vejen (i alt 4 meters bredde). Så hvis det ikke er tilfældet, må I have gang i beskæringen.

Græsslåning og motorredskaber

 • Mandag – lørdag kl. 9-18.
 • Fredag er det tilladt at slå græs og bruge maskiner til kl. 19.
 • Søn- og helligdage kl. 9-12.

Værktøj til låns

Du kan låne værktøj i fælleshuset til mange formål. Kontakt Leif på Nøkkevangen 2 eller et medlem af bestyrelsen.

Fælles arbejdsdage

Det er helt frivilligt, om du vil deltage i vores fælles arbejdsdage. Udover at få ryddet op på fællesområdet og ordnet små og store reparationer, er det hyggeligt og en god måde at lære hinanden at kende på. Og så udløser det et honorar på 100 kr.

De sidste arbejdsdage i 2018 er:

 • 19. august 10:00 – 12:00
 • 9. september 10:00 – 12:0

Har du høje træer, der skal fældes for naboens skyld?

Du kan nu evt. få tilskud til at fælde træer, hvilket jo godt kan være en kostbar affære. Der er afsat 50.000 kr. til træfældning på budgettet. Skriv dit ønske om træfældning vedlagt pris, beskrivelse og forslag til tilskud og send det til bestyrelsen senest søndag den 19. august 2018 kl. 12.

Bestyrelsen vil drøfte de indkomne forslag og ønsker til træfældning på bestyrelsesmødet samme dag.

Mobile Pay

Vores Mobile Pay nummer er 16354 og kan bruges til vaskemaskine (30 kr. pr. vask), leje af fælleshus, leje af trailer, indbetaling til salgserklæring osv. Mød op i fælleshuset søndag 11-12 for at reservere f.eks. trailer eller leje af fælleshuset. Der er en kalender, hvor du kan skrive dig på.

Nye initiativer

På generalforsamlingen i marts blev der stillet forslag om at etablere en terrasse ved fælleshuset, et fælles brusebad og en ny og bedre legeplads. Udvalgsarbejdet er i gang, og så snart der er noget at fortælle, vil Lynæsposten være på pletten.

Hverken bruge ild eller vand

I skrivende stund er der forbud i hele kommunen mod at vande og mod at bruge åben ild.

Vandingsforbuddet gælder al vanding med slange, påfyldning af bassiner, bilvask med slange og lignende.

Og siden begyndelsen af juni har vi også haft afbrændingsforbud.

Altså ikke nogen form for bål.

Det er stadig tilladt at grille, hvis grillen står på fliser eller cementunderlag.

Bestyrelsen

Mads Willads Petersen, Formand • Elvervænget 2 • mwillads@gmail.com
Jacob Søborg, Næstformand • Elvervænget 4 • jacob@sinatra.dk
Ingelise Hallengren, Kasserer • Elvervænget 21 • ingelise@hallengren.net
Jytte Borch, Bestyrelsesmedlem • Dværgbakken 34 • clajyt@mail.tele.dk
Jan Svane • jansvanec@gmail.com
Lis Norup, Suppleant og lokalredaktør • Elvervænget 3 • lisnorup@mail.dk
Henrik Christensen • Hjemmeside og Lynæsposten

Har du ideer eller indlæg til bladet, så send indlæg og forslag til: lisnorup@mail.dk

LYNÆSPOSTEN · 2 · juli 2018

På gensyn i vores hyggelige afdeling.

Created By
Henrik Christensen
Appreciate

Credits:

lis Norup og Henrik Christensen

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.