Loading

Gelecek Bilimde Bilimsel İletişim Platformu

Nedir?

Gelecek Bilimde, toplum ile bilim arasındaki köprü olmayı amaçlar.

25’i aşkın genç gönüllüsü ile birlikte bilimi daha çok insana ulaştırabilmek ve bilimsel düşünce farkındalığı yaratmak için tutku ve heyecanla çalışır.

Popüler bilim değil, bilimsel iletişim platformu!

Kalıplaşmış popüler bilim platformu sisteminden sıyrılmış olan Gelecek Bilimde; Twitch üzerinden canlı yayınlar, röportajlar ve eğitici içerikler, interaktif projeler, sosyal dönüşüm kampanyaları üreten yeni nesil bir bilimsel iletişim platformudur.

İstatistikler

✔ Official Twitch Partner

350+ saat Canlı Yayın

7.000+ Twitch Takipçisi

288.000+ Görüntülenme

9.000+ Youtube Takipçisi

33.000 + Podcast Dinlenmesi

Biz Kimiz?

Gelecek Bilimde, 2018 yılında Burak Çankaya ve Cevdet Acarsoy tarafından kurulmuş olsa da, 25+ gönüllüsü ile kocaman bir ailedir.

"Günümüz dünyasının karşı karşıya kaldığı en büyük felaket rasyonel ve bilimsel düşünceden uzaklaşmaktır."

Bu inançla bizler, önce Türkiye'de sonra da dünyada rasyonel ve bilimsel düşünceyi yaygınlaştırmak için daha önce izlenmiş kalıpsal yollardan farklı olarak, yeni nesil teknoloji ve gençliğin tüm kanallarını yenilikçi şekilde kullanıyoruz.

Neden Farklıyız?

Çünkü, bilimi sevdirmek için bilimi popülerleştirmek, basitleştirmek, haber değeri katmak için abartmak gerektiğini düşünmüyoruz. Bilimsel bilgileri "sadeleştirip" aşağı çekeceğimize, bilim seveleri ve bilim insanı adaylarını yukarı çıkarmayı tercih ediyoruz.

Gelecek Bilimde İlkeleri

1. Yenilikçilik

Gelecek Bilimde, her zaman en güncel teknolojiyi inovatif şekilde kullanarak, kutu dışı projeler ve fikirler üretir. Kayıtlı videolardan ziyade canlı yayınlar yapmamız, sosyal ağları tam potansiyeliyle kullanmamız, interaktif yarışmalar, soru-cevap sistemleri ve ortak çalışma sistemlerimiz örnek olarak sayılabilir.

2. Ortak Çalışma

Gelecek Bilimde, tek başına bir bilim platformu olarak değil, Türkiye'deki bütün bilim severlerin ve popüler bilim, bilim iletişimi ve bilim haberciliği platformlarının birleştirici ortak canlı sahnesi olmak hedefindedir. Bu sebeple, her alandan bilim insanı, her bilim platformu ile ortak çalışabiliriz ve güçlerimizi birleştirerek daha geniş kitlelere bilimi ulaştırabiliriz.

3. Bilimsellik

Gelecek Bilimde, tüm içerik ve yayınlarında, o andaki bilimsel bilgi birikimini yansıtır ve APA formatıyla kaynaklar gösterir. Bu yayınları, kaynakları ve bilgileri herkese açık şekilde şeffaf yayınladığı için, büyük bilim topluluğunun kolektif düzeltmesine sunmuş olur. Bilim güncellendikçe yayınlar ve içerikler de güncellenir. Bu sayede, içerikler ve yayınlar her zaman olabildiğince gerçek bilim literatürünü yansıtır ve değiştirmeden aktarır.

BAZI YENİLİKLER

  • CANLI & ETKİLEŞİMLİ YAYIN: Evrimleşen medya sisteminde artık gençler televizyon izlemiyor, facebook'a girmiyor. Her şey canlı ve o anda gerçekleşiyor. Bu nedenle biz yayınlarımızı Twitch Kanalımızda gerçekleştiriyoruz. Böylece, izleyiciler chat üzerinden anından soru sorabiliyor, yaptığımız yanlışları düzeltebiliyor (evet, bilim insanları da hata yapar), bize kritik sorular yönelterek yayınlarımızı güzelleştiriyorlar.
  • CANLI SORU-CEVAP SİSTEMİ: İlk defa bizim kullandığımız, Google Slides soru-cevap sistemi ile, gelen soruları tek bir havuzda toplayıp, aldıkları oylara göre ekrana verebiliyoruz ve doyurucu şekilde yanıtlıyoruz.
  • BİLİMSEL KAYNAKLI İÇERİK: Her türlü içerik ve yayında bilimsel kaynak gösteriyoruz. (Bkz. #kaynakgöster hareketi)
  • KAYNAK BULUTU: Geçmiş bütün yayınlarımızın ve konuklarımızın kaynakları, dosya ve sunumları, ilk defa bizim kullandığımız bulut depoda duruyor. Tüm izleyiciler ister yayında ister başka bir zaman bu kaynaklara ulaşabiliyorlar.
  • YAYIN TAKVİMİ: Apple iCal ya da Google Takvim'e entegre edilen yayın takvimi sayesinde, değişen etkinliklerden ve yayınlardan anında haberi olan izleyiciler, istedikleri etkinlikle ilgili hatırlatma da alabiliyor.
  • HERKESE AÇIK SAHNE: Gelecek Bilimde gönüllüsü olmak hatta kendi canlı bilim programınızı hazırlayıp kanalımızda sunmak çok kolay! Bilimsel kriterleri yerine getiren ve uygun program formatını hazırlayan herkese kapımız açık.
  • İNGİLİZCE KELİME SETLERİ: Yayınlarımız sırasında bahsi geçen İngilizce kelime, kalıp ve terimleri Quizlet hesabımıza çalışma setleri olarak ekliyoruz. Böylece, izleyicilerimiz sonrasında kendi hızlarında bu kelimeleri öğrenip kendilerini test edebiliyorlar. Ayrıca, bazı yayınlarda interaktif olarak hep birlikte bu kelimelerden quiz yapıp oynuyoruz.
  • DİJİTAL KİTAPLIK: Yayınlarda kaynak olarak kullandığımız ya da önerdiğimiz kitapları Goodreads hesabımıza kategorilerine ayrılmış olarak ekliyoruz ki izleyicilerimiz daha sonra satın alıp okuyabilsin.

Neler Yapıyoruz?

Projelerimiz

Soru & Cevap Platformu

Hepimiz aklımıza gelen soruları Google'da aratıyoruz zaman zaman, fakat karşımıza çıka cevapların doğruluğundan ne kadar eminiz?

Aklımızdaki sorulara güzel yanıtlar alabileceğimiz derli toplu bir site olmalı! Quora, Yahoo Answers, UzmanTV vb. pek çok sitede bu yapılıyor zaten.

Fakat sorun şu ki; verilen cevaplardan yine emin değiliz. Uzmanlar bile bir konuda farklı fikre sahip olabiliyorlar!

İşte tam bu nedenle, Gelecek Bilimde Soru & Cevap sitesinde, herkes soru sorabiliyor fakat sadece o alanda uzman kişiler, bilimsel kaynak göstermek şartıyla cevap verebiliyor!

Onaylı hesaplarıyla sitemizde bulunan ve doğrudan soru sorabileceğiniz uzman ve platformlar:

  • Prof. Dr. Sinan Canan
  • Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy
  • Dr. Tevfik Uyar
  • Dr. Burak Karabey
  • Dr. Tansu Daylan
  • Dr. Cihan Taştan
  • Dr. Çağrı Mert Bakırcı
  • Dr. Umut Yıldız,
  • Dr. Çağrı Yalgın
  • Dr. Işıl Arıcan
  • Dr. Çağrı Mert Bakırcı
  • Kozmik Anafor
  • Yalansavar
  • Evrim Ağacı
  • Nöroblog
  • Mozart Cultures TR

#kaynakgöster hareketi

Bir çok bilgiye internetten anında ulaşabiliyoruz, fakat bir sorun var!

İnternetteki bilgilere güvenemiyoruz!

Haber sitelerinde gördüğümüz haberler yanlış, fotoğraflar birkaç yıl önceki bir olaya ait çıkabiliyor. Youtube gibi video içerik platformlarında ve hatta televizyonlarda bile oldukça yalan yanlış bilgiler dolanıyor.

İşte bunun için #kaynakgöster hareketini başlattık! Doğruluğundan şüphe ettiğiniz bir içeriğin, haberin ya da bilginin altına yorum yazılabilecek, haber sitesi, sosyal medya vb. her yerde yorumlara #kaynakgöster yazmanız yeterli.

Canlı Bilim Yayınları

Twitch Kanalımızda, ortalama haftada 5 canlı yayın gerçekleştiriyoruz.

Bilimin çok çeşitli alanlarıyla haşır neşir, her kesimden bilim severin ilgisini çekebilecek özgün formatlarımız:

  • Konuk: Celal Şengör'den Cem Say'a, Tevfik Uyar'dan Sinan Canan'a pek çok ünlü bilim insanı ile canlı sohbetler gerçekleştiriyoruz ve onları ilk defa Twitch ortamına taşıyoruz. Kritik sorularla röportajdan ziyade bilimsel tartışma yapıyoruz.
  • Gelecek Postası: Haftanın bilim haberlerini makale kaynakları ile konuşuyoruz.
  • Her Şeyin Psikolojisi: Gündelik hayatın her yerinden, her şeyin psikolojisini Uzm. Klinik Psikolog Cevdet Acarsoy, üniversite seviyesinde psikoloji sunumlarıyla açıklıyor.
  • Twitch Psikoloğu: İnternet ortamında gördüğümüz örnekler ve aktüel olaylarla psikoloji kavramlarını açıklıyor, sorularınızı yanıtlıyoruz.
  • Çağrı Hoca ile İngilizce: Profesyonel bir İngilizce hocası ve bir YouTuber olan Çağrı Menteş , canlı yayında İngilizce makale okuyor ve tek tek çeviriyor.
  • Göğe Bakma Durağı: Kozmik Anafor ekibi ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz, Kemal Cihat Toprakçı ve Zafer Emecan' ın sunduğu programda, amatör astronomi hakkında her konuda sohbetler ve sunumlar gerçekleşiyor.
  • Hızlı Bilim: PBS stüdyolarından Crash Course YouTube kanalı işbirliğimizle, 10 dk. lık İngilizce bilimsel eğitim videoları izleyerek birlikte çeviriyor ardından bu İngilizce kelimeler ile canlı yarışmalar yapıyoruz. Fizik, Bilgisayar Bilimi ve Bilim Tarihi vb.
  • Mühendislik Sohbetleri: Yük. Elektrik-Elektronik Mühendisi Burak Çankaya kariyer tavsiyeleri, başvuru stratejileri ve meslek hayatında başından geçen ibretlik hikayeleri paylaşıyor.
  • Enerji Postası: Yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrik şebekelerini anlatıyoruz.
  • Oyun içinde Oyun: Özkan Dağ ile oyun geliştirmenin temellerine gireceğimiz bu programda, Unity oyun motorunu tanıyacağız. Grafiklerimizi oyun motoruna nasıl yerleştireceğimizi göreceğiz.

Yayın Arşivi

Canlı yayınları kaçırdıysanız YouTube kanalımızda yayınlarımızın yüksek çözünürlüklü tekrarlarını bulabilirsiniz.

Podcast

Spotify, Apple iTunes Podcast, Google Podcast vb. pek çok platformda yayınlarımızı podcast olarak dinleyebilirsiniz.

Sesli Sohbet Sunucusu

Discord sunucumuzda takipçilerimi ve uzmanlar bir araya gelip sesli şekilde iletişim kurabiliyor. Bu sayede bilim severlerin bir araya geldiği nezih bir sosyal ağa dönüşüyor.

WhatsApp Sticker Paketi

WhatsApp'daki yazışmalarınıza bilim ve mizah katmak istersiniz diye, Gelecek Bilimde Sticker Paketi hazırladık!

Bu stickerlar ile karşı taraftan kaynak göstermesini isteyebilir, The Royal Society'nin mottosu olan "Nullius in Verba" (Kimsenin sözüne göre değil) diyebilir ya da ünlü bilim insanları gibi gülebilirsiniz.

Bize Destek Olabilirsiniz!

Yaptığımız işleri beğeniyorsanız ve "yapmaya devam edin, hiç bırakmayın!" diyorsanız bize 3 şekilde destek olabilirsiniz.

1. Aktif Destek: Bir Gelecek Bilimde gönüllüsü olarak ekiplerimizden birine katılabilir hatta kendi canlı bilim programınızı yapabilirsiniz. Aynı zamanda, bilim iletişimi adına bizimle yaptığınız çalışmaları özgeçmişinize ekleyebilir ve sadece gönüllülerimizin yararlanabildiği "GB-içi-Eğitimlere" katılarak kendiniz geliştirebilirsiniz.

2. Maddi Destek: Patreon ve Kreosus gibi kitle fonlama siteleri üzerinden bize bağışta bulunabilirsiniz. Böylece, okullarda kurmaya başladığımız Gelecek Bilimde kütüphaneleri vb. kampanyalar ya da yaptığımız kitap çekilişlerini arttırabiliriz. Ayrıca, yaptığımız yayınları daha iyi ekipmanlar ve profesyonel ücretli yazılımlar ile yaparak görüntü, ses ve interaktivite kalitemizi arttırabiliriz.

3. Manevi Destek: Diğer şekillerde destek olmak için zamanınız ve durumunuz yoksa hiç sorun değil, düşünmeniz yeter! Türkiye'de çok daha fazla insana ulaşabilmemiz ve onlara bilimsel düşünce ve bilim kültürü aşılayabilmemiz için yardımcı olabilirsiniz. Bize en büyük desteği, bizi takip ederek, yayınlarımızı sosyal medyada paylaşarak ve bizden çevrenize bahsederek yapmış olursunuz!

Sosyal Medya Hesaplarımız

Ekibimiz

Sosyal Medya Ekibi

  • Esra Tanırgan
  • Ozan Karakaya
  • Mert Çıkla

Reji Ekibi

  • Kaan Soykuvet
  • Şeyma Usta
  • Nazan Arıöz
  • Kaan Corut
  • Emirhan Ertürk
  • Berke Nar
  • Menderes Barut
  • Ege Akıner
  • Tuana Aksu

Konuk Ekibi

  • Mediha Selin Bozkanat
  • Barış Bayraktar
  • Hüseyin Şahin
  • Ramazan Sancar

Teknik Ekip

  • Murat Terzioğlu
  • Ramazan Sancar
  • Hamit Zor
  • Yusuf Rende

HR Ekibi

  • Baran Kurtboğan
  • Emre Usan
  • Elif Çınar
  • Berat Ünal

Bize Ulaşın

Bilim Müttefiklerimiz