Loading

Vapaaehtoinen absolutismi Mitä ihmettä ja miksi?

Vapaaehtoisen absolutistin menneisyyteen ei kuulu päihderiippuvuutta, tolkuttomasti ryypänneitä vanhempia, fundamentalistisia tai terveydellisiä syitä. Heillä itsellään ei myöskään ole riippuvaisuuksia. Miksi he ovat ryhtyneet absolutisteiksi?

Absolutisti nauttii Suomessa kansalaisluottamusta sanan varsinaisessa merkityksessä, vaikka hänet usein mielletään ihmiseksi, jolla on takanaan vatsahuuhteluita. Toisille korkin ruuvaaminen kiinni onkin paras ja ainoa vaihtoehto, mutta on olemassa myös vapaaehtoisia absolutisteja. Jututin heitä. Halusin tietää mitä päätöksen takana on?

Päätöksen takana ei ollut mitään yksiselitteistä syytä. Yksikään jututtamani henkilö ei tuonut esiin myöskään terveys- tai kuntoiluharrastusta. Päätöksestä tunnuttiin pitävän kovasti kiinni. Alkoholiton viini ruoan kanssa ei ollut vaihtoehto puhumattakaan tavallisesta viinistä, vaikka sen prosenteilla ei ole vaikutusta juuri mihinkään. Ilmeisesti absolutismissa on itsessään jotain hienoa.

Poikkeus vahvistaa säännön, joten yksi vastaaja oli absolutismista luopunut ja juo ruoalla lasillisen viiniä silloin tällöin. Toinen totesi raittiusimagonsa kaveripiirissä olevan niin vahva, että se ottaisi hittiä heti, jos yhden ottaisi. Absolutismissa näyttäisi joillekin olevan kysymys imagosta, saavutettu raittiushenkilön maine on varjelemisen arvoinen.

Lisäsin haastatteluun vaikeuskerrointa ja kysyin, voisivatko he juoda aterian yhteydessä punaviiniä, jos sen terveyshyödyt ja edut todistetaan aukottomasti. Tämä kysymys sai jotkut miettimään vakavasti absolutisminsa syitä ja aistin vakaumuksessa hienoista horjuntaa. Hyötynäkökulma voisi olla henkinen avain, jota tarjoamalla absolutisti voisi raittiusimagonsa sädekehän kunnialla sammuttaa, mikäli hän niin haluaa tehdä.

Viinin maussa on salaisuutensa. Sen kauneus ja tapa puhutella kieltä avautuvat aloittelijalle vasta ajan myötä. Yleensä ensimmäinen kerta maistuu oudolle, varsinkin jos kohdalle osuu eurooppalaisten tuottajien ylijäämäviini, jota he eivät muualle ole saaneet myytyä ja jota kyykkyviinihyllyltä helposti löytää. Moni absolutisti kertoikin, että ei pidä viinin tai alkoholin mausta eikä siksi halua juoda tai sijoittaa rahojansa alkoholiin.

Suomalainen alkoholipolitiikka on saanut vaikutteita makaronin läpi katsovan kukkahattutädin ikiaikaisesta raittiuskäsityksestä, jossa lähes kaikki on varmuuden vuoksi kiellettyä ja vaarallista. Monille suomalaisille onkin muodostunut viineistä virheellinen käsitys. Monessa Euroopan valtiossa viinit ovat maataloustuotteina luontaisia ruoka- ja seurustelujuomia eikä niiden ympärillä ole sen kummempaa säännöstelyä.

"Makuasiat ovat niitä, joista aina voi kiistellä", totesi ex-työkaverini Matti aikoinaan. Ne lienevät myös selkein yksittäinen syy, miksi jotkut eivät alkoholia juo. "Jos et pidä mausta, sinun ei pidä sitä juoman, ellei se ole yskänlääke", sanoo uusi suomalainen sananlasku.

Viinin terveyshyödyt ovat kiistattomat verrattuna sokeriseen kolajuomaan, jonka moni absolutisti valitsee ateriansa painikkeeksi alkoholittoman viinin sijaan. Monien ravintoloiden viinitarjonta onkin sen tasoista, että kolajuoma voi viiniharrastajallekin olla varteenotettava vaihtoehto.

Vapaavalintaisessa absolutismissa näyttäisi vaikuttavan niin sanottu suomalaisuustekijä. Kun jotain tehdään, ollaan niin tosissaan, että housut palavat puhki. Mitään keskitien ratkaisujahan ei voi olla, vaan ottamatta ollaan niin maan perusteellisen tosissaan, että ollaan absolutisteja. Tämä on eräänlaista käänteistä alkoholismia. Eräs haastatelluista kiteytti tämän täydellisesti: ”En tee edes risottoa, vaikka tiedänkin, että siitä alkoholi palaa valmistusvaiheessa pois.”

Kansallisen alkoholipolitiikan vuosikymmeniä vanha puusilmäinen näkökulma niputtaa kaikki alkoholi vain pahaksi on vaikuttanut monen absolutistin käsitykseen viineistä. Oikein käytettynä ne ovat kuitenkin oiva lisä ruokakulttuuriin ja elämän rikastuttaja. Ne voivat muodostua myös monipuoliseksi ja mielenkiintoiseksi harrastukseksi.

Suomessa alkoholipolitiikkaa ohjailee Sosiaali- ja terveysministeriö. STM:n verkkosivuilla alkoholipolitiikka nähdään lähinnä sosiaalisten, terveydellisten ja yhteiskunnallisten haittojen ehkäisemisenä. Se voitaisiin nähdä myös pientilallisten elinkeinona, mutta tällä vuosituhannella kotimaisten viinitilojen määrä on puolittunut.

Jeesuksen moni mieltää raittiusihmiseksi. Hänkään ei sortunut ultra-leveleille menevään tulkintaan. Kaanaan häissä hän teki ensimmäisen ihmeensä muuttaen veden viiniksi. Se oli parasta laatua. Teologien ihmetellessä maailmalla miten, suomalaiset teologit miettivät, miksi hän niin teki.

Onhan se outoa, että absolutismia joutuu perustelemaan, perskännien vetämistä ei tarvitse selitellä. STM:n kansalaisia antaumuksella syyllistävä alkoholipolitiikka puree ihmisiin, joihin sen ei tarvitsisi tehota. Vapaaehtoiset absolutistit ovat uineet niin syvälle kansalliseen holhousyhteiskuntamalliin, että kun rajoja ei ole, ne asetetaan itse. Kukaan absolutisteista ei tosin väittänyt olevansa parempi ihminen itse valitun raittiutensa myötä, vaikka eivät grillijonon legendaarisiin lauantaiyön rähinöihin osallistukaan.

Lauantain grillijonosta mieleen nousee 90-luvulla televisiossa pyörinyt Valion maitomainos, jossa olutta rakastava henkilö julistaa: "En ole koskaan juonut maitoa, enkä juo!"

Absolutismia voi olla niin monenlaista.

Credits:

kuvat: Joel Ollikkala