Loading

INTERNET BROWSERS WELKE KIES JIJ?

Een internetbrowser is het portaal tot het wereldwijde web, zowel op mobiel als op de laptop. De ideale browser zorgt ervoor dat pagina’s sneller laden of biedt andere extra’s voor een optimale gebruikservaring. Welke browser is de ideale keuze voor jou?

Een Veilig Digitaal Magazine special

In deze Veilig Digitaal special belichten wij de bekende maar ook de minder bekende, maar daarom niet minder interessante browsers. U kunt de door u gewenste browser downloaden door op de naam te klikken........

Je staat vaak niet stil bij je internetbrowser: een webpagina omgeven met een adresbalk om hyperlinks in te voeren, plus meestal een balk voor je favoriete websites. Toch verschillen de internetbrowsers onderling in performance en extra functionaliteiten die je kunt gebruiken. De browsers in dit overzicht hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Een goede internetbrowser bevat de functionaliteiten die jij nodig hebt, maar is vooral een kwestie van smaak. Veelal beperken wij ons tot de bekende browsers zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox. Er zijn echter meer smaken, veelal toegespitst op een specifieke taak. Laat u verassen.........

Hoe stel je een standaard browser in?

Op vrijwel alle computer die draaien op Windows (van Microsoft) of MacOS (van Apple) kun je zelf instellen wat je standaardbrowser is. Als je bijvoorbeeld op een link in een mailtje klikt, dan opent deze link automatisch in je standaard browser.

Je kunt je standaard browser wijzigen door in je browser naar keuze naar instellingen te gaan. Hier staat meestal direct een link om je huidige browser in te stellen als standaard browser. In Windows 10 moet je naar de instellingen van je computer gaan om je standaard browser te wijzigen. Klik op het Instellingen-scherm op Apps > Standaard apps > Webbrowser. Selecteer hier je browser.

In verband met de uitfasering en ontwikkeling van Internet Explorer is deze niet meer opgenomen in dit overzicht.

Google Chrome

Chrome, de internetbrowser van Google, is wereldwijd de populairste internetbrowser. Dit komt voor een belangrijk deel doordat de browser synchroniseert met je Google-account, zodat je overal (ook op je mobiel) toegang hebt tot je favoriete websites en je surfgeschiedenis. Daarnaast is Chrome een hele snelle browser die ook nog eens minimalistisch is vormgegeven zodat je tijdens het surfen niet onnodig wordt afgeleid.

Chrome bevat bovendien een winkel vol met handige extensies. Via deze optionele uitbreidingen kun je direct zien hoeveel nieuwe mailtjes je hebt zonder dat je naar je e-mailprogramma hoeft te gaan, webpagina’s opslaan zodat je ze later kan lezen of een adblocker kan activeren. Via een adblocker kun je irritante reclames op websites blokkeren.

Chrome een hele snelle browser

Toch heeft Chrome ook nadelen. Allereerst vraagt de browser nogal wat rekenkracht van je computer, waardoor het niet een geschikte keuze is op minder krachtige computers. Daarnaast gebruikt Google je internetgeschiedenis om jouw zoekresultaten, advertenties en andere Google-producten te verbeteren. Dit delen kun je overigens uitzetten, maar de gedachte dat Google toegang heeft tot je surfgeschiedenis is niet voor iedereen even prettig.

Firefox

Het marktaandeel van Firefox is de afgelopen jaren gedaald, maar deze opensource webbrowser -die is ontwikkeld door honderden vrijwilligers- is wereldwijd de twee-na-grootste browser, na Chrome en Internet Explorer.

Qua performance scoort Firefox in de middenmoot

Firefox krijgt elke zes weken een update om de browser zo veilig en snel mogelijk te houden. De internetbrowser bevat net als Chrome handige extensies om je van alle gemakken te voorzien. Qua performance scoort Firefox in de middenmoot. Firefox wijkt qua design af van de concurrentie. Zo heeft de browser bijvoorbeeld nog steeds een losse zoekbalk. In andere browsers (maar ook in Firefox) kun je ook gewoon zoeken door een term in de adresbalk in te voeren.

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en wordt standaard geleverd op Windows 10-apparaten. Edge is bovendien de standaard browser in Windows 10, maar wordt tegelijkertijd niet ondersteund door andere besturingssystemen.

Edge is de standaard browser in Windows 10

Edge is een snelle browser die ook nog eens plezierig oogt. Het design sluit aan bij het uiterlijk van Windows 10. Helaas ligt het aantal beschikbare extensies niet bijster hoog. Verder richt Microsoft zich met Edge voornamelijk op websites die draaien op moderne website-technieken, waardoor het kan voorkomen dat oudere pagina’s niet of niet goed worden weergegeven.

Apple Safari

Safari is Apple’s tegenhanger van Microsoft’s Internet Explorer en Edge. Safari is de standaard browser op Apple-apparaten.

De browser richt zich met name op de privacy van haar gebruikers

De browser richt zich met name op de privacy van haar gebruikers. Op haar site omschrijft het bedrijf dit als volgt: 'Privacy en beveiliging is niet iets waar je op moet hopen, het is iets wat je zou moeten verwachten.' Volgens Apple is de eigen browser op de Mac een stuk krachtiger dan zijn concurrentie. Bovendien zou je langer met je accu kunnen als je surft met Safari, in plaats van Chrome of Firefox. U houdt Safari up-to-date voor de versie van macOS die u gebruikt door via de App Store de nieuwste macOS-updates te installeren.

Opera

De volgende browser in ons overzicht is Opera. Deze browser heeft wereldwijd een marktaandeel van slechts ongeveer anderhalf procent, maar Opera biedt desondanks een hoop functionaliteiten.

Opera heeft een mooi en minimalistisch uiterlijk en bevat daarnaast standaard al een hoop handige functies. Zo heeft de browser een ingebouwde adblocker, een batterijbesparende modus en zijn chatdiensten als WhatsApp of Facebook Messenger ingebouwd in een zijbalk aan de linkerkant van het scherm.

Opera bevat een Turbo modus

Ook bevat Opera een Turbo modus. Met deze modus bespaar je een hoop data en hiermee kun je bovendien blijven surfen terwijl je op een hele langzame internetverbinding zit. De modus comprimeert namelijk de data die je verbruikt, zodat je zelfs op een instabiele verbinding in bijvoorbeeld dat ene koffietentje kan internette

De 2021 test

Systeem belasting

Chrome zorgt voor een maximale belasting van de processor van 70% (!) en een gebruik van 2,5 gigabyte van het intern geheugen. Fitefox kent een maximale belasting van de processor van 16% en een belasting van 450 megabyte (extreem laag!) van het intern geheugen. Opera kent een maximale belasting van 53% van de processor en 1,7 gigabyte gebruik van het intern geheugen. Edge zorgt voor een maximale belasting van 48% van de processor en gebruikt maximaal 2,8 gigabyte van het intern geheugen. Als laatste de Brave browser (Veilig Digitaal gebruikt deze browser ivm zijn veiligheid- en privacy opties)). Brave zorgt voor een maximale belasting van 27% van de processor en een maximaal gebruik van 1,7 gigabyte van het intern geheugen.

Snelheid

Wat betreft snelheid is er een duidelijke winnaar: VIvaldi

Wil je zo weinig mogelijk belasting van jouw systeem, dan is de Firefox browser de aangewezen optie. Voor de hoogste belasting van jouw systeem zorgt de Google Chrome browser, de keus van velen. Wil je snelheid, valt de keus op de Vivaldi browser. Misschien toch overstappen?

De alternatieven

Tot zover de algemeen bekende browsers. Nu de alternatieven.......

Avast Secure Browser

Avast Secure Browser. Nog een browser? Ja. U hebt namelijk een browser nodig die is ontwikkeld met uw belangen in het achterhoofd. Een browser die niet de hele tijd bijhoudt wat u opzoekt, op welke koppeling u klikt of wat u koopt. Een browser die het mogelijk maakt al uw privacy- en beveiligingsprogramma's op één bekende plek te combineren.

Een browser die niet de hele tijd bijhoudt wat u opzoekt

De experts die onze internationaal toonaangevende antivirussoftware hebben ontwikkeld, hebben nu ook de ideale browser ontworpen, waarmee u in alle privacy en snel en veilig kunt browsen.

Vivaldi

Een vreemde eend in de bijt is Vivaldi. Deze relatieve nieuweling is inmiddels de snelste browser. Ook qua ondersteuning van extensies loopt Vivaldi iets achter op de concurrentie.

Je kunt het uiterlijk van Vivaldi volledig aanpassen

Toch biedt deze browser iets unieks ten opzichte van de concurrentie: je kunt het uiterlijk van Vivaldi volledig aanpassen. Van het kiezen van de kleur, tot het verplaatsen van de adresbalk. Je kunt de browser precies zo inrichten als je zelf wil. Volgens het Amerikaanse bedrijf Vivaldi heb je een persoonlijke browser nodig, omdat je nou eenmaal veel tijd besteed op het web. Vivaldi bevat ook een ingebouwde notitiemogelijkheid. De Vivaldi-browser draait op Windows, Mac OS X en Linux.

SRWare Iron

Eén van de populairdere varianten van Chrome is SRWare Iron. De ontwikkelaars van deze spin-off beweren dat alle functies die een gevaar zijn voor de privacy eruit gehaald zijn. Functies als het opslaan van de geschiedenis uit de adresbalk (omnibox) zijn niet alleen standaard uitgeschakeld, ze zijn er volledig uitgesloopt. Het ontbreken van deze opties heeft wel gevolgen voor de functionaliteit. Iron checkt niet automatisch of er updates beschikbaar zijn, ook dat beschouwen de ontwikkelaars als een inbreuk op de privacy van de gebruiker.

Net als bij Chromium moeten updates handmatig worden doorgevoerd

Een vreemde wijziging in Iron is de verbinding met de extensiegalerij. Bij het zoeken naar plugins wordt de gebruiker niet doorgestuurd naar Google's Chrome Extentions Gallery, maar naar chrome-plugins.info. Op die site staan alleen plugins die geselecteerd zijn door SRWare.

Net als bij Chromium moeten updates handmatig worden doorgevoerd. Het gebruik van Google Sync is wel mogelijk, zodat favorieten, wachtwoorden en instellingen gesynchroniseerd kunnen worden tussen verschillende computers.

Brave

Brave is gebouwd met het doel het web "terug te geven" aan de gebruiker. De browser blokkeert praktisch alles wat ook maar iets te maken heeft met tracking of analytics. Advertenties worden automatisch door de browser vervangen door "acceptabelere" versies en gebruikers kunnen zelfs bepalen welke advertentienetwerken geld mogen verdienen aan de kliks van de gebruiker.

De browser blokkeert praktisch alles wat ook maar iets te maken heeft met tracking of analytics.

De browser is verder zo ontworpen dat deze alleen advertenties weergeeft op basis van signalen aan de browser-kant en standaardwoorden zonder gebruik te maken van een user-id of een identificeerbare cookie. Uitgevers zijn hier uiteraard niet blij mee en proberen de organisatie achter de browser dwars te zitten.

Desalniettemin is het een goede, snelle browser die minder streng is dan een adblocker (gebruikers zien immers nog steeds op sommige plekken advertenties) maar de gebruiker toch wat meer controle geeft.

Comodo IceDragon

Een interessante variant van Chrome is die van Comodo. Het beveiligingsbedrijf heeft Chrome omgebouwd naar Comodo Dragon, een eigen versie die een aantal extra beveiligingsmaatregelen kent. Tijdens de installatie krijgt de gebruiker de optie gebruik te maken van Comodo's eigen DNS-systeem, Secure DNS. Dat alternatieve DNS-systeem blokkeert automatisch websites die op de zwarte lijst staan. SecureDNS is een optie, geen verplichting.

De interface van Dragon ziet er bijna hetzelfde uit als die van Google's Chrome, met uitzondering van de knop die leidt naar de instellingen. Comodo heeft ervoor gekozen op die plaats een knop naar de eigen Site Inspector te plaatsen, die dienst geeft aan of een website geïnfecteerd is met malware. Net als Iron doet ook Dragon veel aan privacybescherming.

De interface van Dragon ziet er bijna hetzelfde uit als die van Google's Chrome

De grootste verschillen met Google's Chrome zitten onder de motorkap. Zo heeft Comodo het Chrome Client ID-systeem en tracking- en bugreporting-functies uit de browser gehaald. Verder is er nog de optie om de HTTP-referer header, waarmee websites kunnen zien via welke url iemand binnenkomt, te onderdrukken. Dragon heeft ook standaard de 'incognito'-functie aan staan, waardoor er geen cookies en browsergeschiedenis worden bewaard.

Epic Privacy Browser

's Werelds enige privé- en veilige webbrowser: blokkeert advertenties, trackers, vingerafdrukken, cryptomining, ultrasone signalen en meer. Stopt 600+ trackingpogingen in een gemiddelde browsesessie. Schakel netwerkprivacy in met de gratis VPN (servers in 8 landen).

Epic Privacy browser wordt mogelijk gemaakt door Firefox en is een in India gebaseerde browser.

Epic Privacy browser wordt mogelijk gemaakt door Firefox en is een in India gebaseerde browser. Het biedt je de nieuwste films en liedjes, live cricket scores, nieuws uit meerdere regionale bronnen. De beste functie van Epic is dat het een privacymodule heeft die de gebruikers beschermt tegen het volgen van adverteerders en MNC's.

Falkon Browser

Falkon is een KDE-webbrowser ( voor Linux) met behulp van de QtWeb Engine engine, voorheen bekend als QupZilla. Het wil een lichtgewicht webbrowser zijn die beschikbaar is voor alle belangrijke platforms. Dit project is oorspronkelijk alleen gestart voor educatieve doeleinden.

Falkon heeft alle standaardfuncties die u van een webbrowser mag verwachten

Maar vanaf het begin is Falkon uitgegroeid tot een feature-rijke browser. Falkon heeft alle standaardfuncties die u van een webbrowser mag verwachten. Het bevat bladwijzers, geschiedenis (beide ook in zijbalk) en tabbladen. Daarnaast is standaard het blokkeren van advertenties ingeschakeld met een ingebouwde AdBlock-plug-in.

Ghost Browser

Ghost Browser is een gratis Chromium-gebaseerde browser die ontwikkeld is met productiviteit in het achterhoofd. De browser heeft heel veel verschillende toepassingen, van social media management tot SEO en van het beheren van meerdere Google accounts tegelijk. Maar je kunt ook WordPress websites met meerdere account niveaus ontwerpen en ontwikkelen.

Ontwikkeld met productiviteit in het achterhoofd

Er zijn twee belangrijke features die Ghost Browser ideaal maken voor WordPress ontwikkelaars: Sessions – Een set van tabbladen die een ‘cookie jar’ delen die geïsoleerd is van andere sessies in je browser venster. Projects – Een verzameling van Sessions waarbij je altijd ingelogd bent.

Lunascape

Lunascape-browser is op veel manieren anders dan andere browsers. De meest opvallende eigenschap van deze browser is dat deze drie verschillende engines gebruikt die worden weergegeven. Het zijn de Trident, Gecko en de Webkit. Met één klik op de knop kunt u schakelen tussen deze engines, waardoor deze browser ideaal is voor nerds en technologen.

De meest opvallende eigenschap van deze browser is dat deze drie verschillende engines gebruikt

Midori

Deze lichtgewicht Midori browser (voor Linux) is voornamelijk en speciaal ontworpen voor al die mensen die zich zorgen maken over hun privacy. Het maakt gebruik van een GTK + 2-interface en een WebKit-engine om weer te geven. Ook wordt de zoekopdracht gedaan via DUCKDUCKGo.

Een privacy beschermende browser

Opera Neon

Opera probeert het internet steeds voorwaarts te stuwen. De Noorse ontwikkelaar bracht in het verleden al paginazoom en ingebouwde zoekmachines naar webbrowsers, en met Opera Neon probeert het een revolutie te ontketenen. Opgelet: je kan al aan de slag gaan met Neon, maar voorlopig zijn het nog steeds bètaversies. Dat betekent dat je mogelijk tegen bugs en andere kleine problemen aanbotst.

De browser weegt met 36 MB erg licht en je hebt er bijna geen installeren aan. Wanneer je hem opent, merk je meteen dat het programma meer wegheeft van een tweede bureaublad dan van een ouderwetse browser. Alle tabbladen die open zijn staan weergegeven als cirkels die doen denken aan Facebook Messenger-tekstballonen. Eens je pagina’s opent op volledig scherm, lijken ze aparte vensters binnen het nieuwe bureablad te zijn. Het geeft de interface een fris gevoel, al is het even wennen. Na verloop van tijd besef je wel hoe gek het klinkt: een venster binnen een venster bovenop je eigenlijke bureaublad; het lijkt ons ingewikkelder dan nodig.

Neon is een feest voor jouw zintuigen

Alle standaardfunctionaliteit van een gewone browser is aanwezig, maar steeds met een kleine twist. Overal zijn speciale animaties toegevoegd om je een speciaal gevoel te geven tijdens het gebruik, en aan zowat elk aspect werd een eigen design-draai gegeven. Dat is leuk en voelt vernieuwend aan, maar soms is het daardoor even zoeken naar de optie die je zoekt; zelfs een venster sluiten is niet langer vanzelfsprekend – je moet een venster minimaliseren alvorens je het kan wegklikken.

Je kan ook twee vensters naast elkaar openen; het doet denken aan hoe je dat doet bij Android, iOS en Mac. Bij Vivaldi krijg je eveneens een gelijkaardig effect, en die browser werd ontwikkelt door een voormalig werknemer van Opera. Opnieuw leuk dus, maar verre van baanbrekend.

Pale Moon browser

Pale Moon is een web browser die afgesplitst is van Firefox. Pale Moon is geoptimaliseerd voor moderne hardware. De browser heeft zijn eigen interface en is niet meegegaan met de nieuwe Australis-interface van Firefox.

Pale Moon is geoptimaliseerd voor moderne hardware.

Sommige oudere Firefox-extensies zijn compatibel met Pale Moon, maar u kunt ook speciale Pale Moon addons downloaden. Standaardzoekmachine is DuckDuckGo, maar Google is ook beschikbaar. Voor wie de oude interface van Firefox prettiger vond is Pale Moon het proberen waard.

Dooble Browser

Dooble is een open source en multi-platformbrowser. Het biedt een reeks ontwerpen en ideeën en functies die worden verwacht door de moderne browsers. Het heeft een vriendelijke downloadmanager, een informatieve weergave voor cookiebeheer en een eenvoudig en eenvoudig bladwijzersysteem.

Het heeft een vriendelijke downloadmanager

Coowon Browser

De droom van een gamer, de Coowon-browser staat bekend om de faciliteiten die deze biedt voor topspelers zoals het uitvoeren van geautomatiseerde taken, opnemen en spelen voor muisklikken, Gamepad-ondersteuning en het regelen van de snelheid van games. Coowon is populair vanwege de functies zoals het opnieuw openen van de knop met gesloten tabbladen; dubbelklik voor het sluiten van tabbladen, zwevend venster en doorschijnend venster.

Coowon is populair vanwege de functies

BlackHawk

BlackHawk is een browser die voldoet aan de droom van elke gebruiker die zowel Chrome als Firefox heeft gebruikt. Het combineert de beste eigenschappen van beide browsers. Het resultaat is een browser met de werkende snelheid van Chrome en de praktische functionaliteit van Firefox. Afgezien van dit, biedt het ook een prachtig cookie-beheersysteem.

Een browser met de werkende snelheid van Chrome en de praktische functionaliteit van Firefox

Net Groove

NetGroove-browser is gebaseerd op Chromium. Het is licht en snel en vereist geen installatie. NetGroove heeft een volledig menu met nuttige koppelingen en hulpmiddelen voor navigatie en bevat vooraf gedefinieerde koppelingen naar nuttige sites. NetGroove is een webbrowser met tabbladen op basis van Chromium, licht en snel.

NetGroove is een webbrowser met tabbladen op basis van Chromium, licht en snel.

Browzar Browser

Browzar is een gratis en snelle webbrowser, waarvoor geen installatie vereist is, omdat deze portable is. Het is een van de kleinste en snelste browsers ter wereld! Het is werkt uitstekend om onze privacy te beschermen, omdat deze automatisch surfbestanden opruimt wanneer u klaar bent met surfen! Het is portable dus je kunt het overal gebruiken; Je kunt het bijvoorbeeld met je mee dragen met een USB-stick, en het is geweldig voor gedeelde computers.

Het is portable dus je kunt het overal gebruiken

SlimBrowser

Slim Browser is een echt snelle browser met sneller opstarten, snellere bestandsdownload, sneller browsen en een hogere uploadsnelheid. Het heeft efficiënte automatiseringsfuncties en integratie met beveiligingshulpmiddelen.

Het biedt u verschillende functies die zorgen voor de beste snelheid, veiligheid, privacy en comfort

SlimBrowser is een geweldig alternatief voor populaire browsers die er zijn. Als u op zoek bent naar een lichtgewicht browser met verschillende functies om te gebruiken, dan is dit de juiste browser voor u. Hoewel veel reguliere browsers mogelijk grote installatiebestanden hebben en uw systeembronnen sneller verbruiken, doet deze eenvoudige webbrowser het tegenovergestelde. Het biedt u verschillende functies die zorgen voor de beste snelheid, veiligheid, privacy en comfort in uw activiteit op het web, terwijl het gebruik van systeembronnen zo laag mogelijk blijft. Het werkt met bijna alle versies van Windows-besturingssysteem, en het heeft een freeware-licentie. Met deze browser kunt u met meer snelheid en kracht op internet surfen.

Avant Browser

Avant Browser is een ultrasnelle webbrowser. De gebruikersvriendelijke interface brengt een nieuw niveau van transparantie en efficiëntie in uw internetervaring en frequente updates hebben de betrouwbaar meer en meer verhoogd. Avant Browser is freeware. 100% Gratis! Geen reclame, geen Virussen, geen Spyware, geen Malware! Absoluut zonder kosten van enigerlei aard, ooit. Avant Browser ( Ontworpen op het Windows besturingssysteem) is de browser die het minst van het geheugen vraagt. Het gebruik van het geheugen is één van de belangrijkste factoren om de prestaties van een browser te meten.

Avant Browser ( Ontworpen op het Windows besturingssysteem) is de browser die het minst van het geheugen vraagt

Avant Browser kan de video's in de webpagina die u bekijkt waarnemen, en u kunt ze dan downloaden met slechts een klik van de muis. Het downloaden van bestanden van Internet en het beheren van deze bestanden gaat sneller en is makkelijker door het gebruik van de ingebouwde meer-kanaals dowloader. Het in hogere mate gebruiken van Ajax Technologie in websites veroorzaakt frequent bevriezen of crashen van de meeste browsers. Avant Browser heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om dit probleem op te lossen, het maakt het surfen een vloeiende ervaring. Nieuwe dynamische multi-processing technologie kan uw browse-snelheid effectief verhogen, geheugen besparen en het CPU gebruik significant verlagen. Het geeft uw een hele nieuwe, frisse ervaring.

Superbird

Van de honderden browsers die er zijn, vind je SuperBird Browser misschien interessant vanwege het feit dat de ontwikkelaars van de browser de nadruk hebben gelegd op de snelheid van de browser in combinatie met online bescherming en stabiliteit bij het surfen. En misschien ben je het er wel mee eens dat SuperBird Browser inderdaad een snelle browser is.

De ontwikkelaars hebben het ontwerp en de functionaliteit van de browser gebaseerd op de Google Chromium-broncode, met de wijziging dat deze niet langer de gedragsdatum van de gebruiker verzendt. Google leert bijvoorbeeld niet op welke websites de gebruiker het meeste heeft bekeken. Je zou kunnen zeggen dat de Superbird-browser een goed alternatief is voor Google's Chrome en dat de browser over tal van functies beschikt, waaronder een goede zoekmachine, automatische updatefunctie, minder geheugengebruik, NSA / Prism en verbeterde beveiliging. Je kunt de browser gratis downloaden en het duurt een paar minuten voordat deze is geïnstalleerd . Het ondersteunt dezelfde plug-ins als Chrome.

Over het algemeen is het een indrukwekkende webbrowser.

Misschien is het grootste voordeel dat je zou kunnen genieten van het feit dat geen van je privé-informatie wordt verstuurd naar bedrijven of Google zelf, waardoor je veilig bent voor vervelende e-mails en vervelende meldingen. Dus..... geen of minder adware. Over het algemeen is het een indrukwekkende webbrowser.

Torch

De website van Torch lijkt sprekend op die van Firefox, toch lijkt de browser meer op een Chrome-kloon. Dit is ook niet zo gek aangezien de onderliggende code gebaseerd is op de code van Chrome, Chromium genaamd. Net als in Chrome heb je de beschikking over een speeddial-pagina van waaruit je vaak-bezochte sites kunt bezoeken.

Een leuke bijkomstigheid is dat Torch al een paar handige extensies heeft voorgeïnstalleerd.

Een leuke bijkomstigheid is dat Torch al een paar handige extensies heeft voorgeïnstalleerd. Bovenin zie je een paar icoontjes. Opvallend is de knop Torrent. Deze staat standaard op OFF, zet je deze op ON dan kun je meteen torrent-bestanden openen met je browser, je hebt geen speciaal torrent-programma meer nodig. Ernaast vind je een knop voor Torch Music. Dit is een dienst die lijkt op Spotify, maar zich volledig baseert op beschikbare YouTube-video's van liedjes. Je vindt hier bekende popalbums, maar de kwaliteit is niet altijd even goed. Torch heeft nog een paar andere handige functies aan boord, zo kun je advertenties gemakkelijk blokkeren en pagina's delen via Facebook en Twitter.

Yandex Browser

Yandex.Browser is een nieuwe browser gebaseerd op Chromium van de Russische zoekgigant Yandex. Het biedt dezelfde heldere eenvoud als Chrome van Google, met enkele verschillen. De overeenkomsten met Chrome zijn duidelijker dan de verschillen.

De overeenkomsten met Chrome zijn duidelijker dan de verschillen

Er is dezelfde gecombineerde zoek- en adresbalk en de algemene lay-out is hetzelfde. Wanneer u echter een nieuw tabblad opent, wordt een vervolgkeuzepaneel met voorgestelde of meest bezochte locaties weergegeven. Dit kan eenvoudig worden bewerkstelligd door te typen in de zoekbalk van Yandex.Browser. Evenals uit voorgestelde adressen, kunt u ook kiezen uit een van de vier zoekmachines.

Over het algemeen is Yandex.Browser snel en gemakkelijk te gebruiken, maar er is weinig reden om het aan te bevelen via Chrome of andere op Chromium gebaseerde browsers, tenzij u de zoek- en e-maildiensten van Yandex wilt gebruiken. Voor oudere systemen is dit wel een aanrader, omdat het een lichtgewicht browser is.

Tor Browser

De Tor Browser is een browser die verkeer via het Tor-netwerk anonimiseert, zodat gebruikers hun identiteit beter kunnen maskeren. Als jij een concurrent in de gaten houdt, een tegenpartij in een juridisch conflict onderzoekt of simpelweg vindt dat je provider of overheid niets te maken heeft met jouw internetbezoek, is de Tor Browser wellicht de juiste oplossing voor jou.

Multi-platform

Een paar kanttekeningen: Browsen via Tor is een stuk langzamer dan het openbare web en enkele grote webdiensten blokkeren Tor. Ook is het illegaal in sommige autoritaire landen waar overheden willen voorkomen dat gebruikers anoniem lezen, publiceren en communiceren. Journalisten en dissidenten over de hele wereld hebben Tor omarmd als hoeksteen van democratie online en onderzoekers werken er constant aan om anonimiteit van Tor-gebruikers te verbeteren. Voor de meeste mensen is het gebruiken van de Tor Browser zo simpel als downloaden en installeren, net als je met Chrome of Firefox zou doen. Het is beschikbaar voor Linux, Mac en Windows en is geport naar mobiel. Op Android kun je gebruik maken vanOrBot of Orfox via Google Play of F-Droid. Gebruikers van iOS kunnen OnionBrowser uit de Apple App Store halen.

Trager

Als je nog nooit eerder Tor hebt gebruikt, zal je ten eerste opvallen dat het een stuk trager is dan over het openbare internet surfen. Tor is wel een stuk sneller geworden de afgelopen jaren en inmiddels kun je zelfs - mits je een goede internetverbinding hebt - YouTube-video's afspelen op Tor, mocht je dat willen.

De browser geeft behalve toegang tot het openbare web, ook toegang tot .onion sites, die alleen te benaderen zijn in het Tor-netwerk. Ze heb je onion-versies van Facebook en de New York Times; als je op deze links klikt in een reguliere browser, krijg je een foutmelding omdat ze niet te benaderen zijn zonder Tor. Daarmee kun je de bekende Amerikaanse krant anoniem lezen en dat is een waardevolle feature in landen waar je niet wilt dat de overheid ziet in welke nieuwsonderwerpen je geïnteresseerd bent.

Journalisten en dissidenten over de hele wereld hebben Tor omarmd als hoeksteen van democratie

Het gebruik van Tor heeft ook een hinderlijk nadeel: veel prominente webdiensten blokkeren toegang, vaak zonder nuttige foutmelding. Als een site die je normaal gewoon kunt bezoeken opeens een 404 oplevert, blokkeert de dienst waarschijnlijk Tor-verkeer en is die daar buitengewoon ondoorzichtig over. Sites die Tor niet blokkeren vuren vaak een heleboel captcha's op je af om te kijken of je geen bot bent. Het is niet het eind van de wereld, maar vervelend is het wel.

Hoe de browser werkt

Al het verkeer gaat door het Tor-netwerk. Dat bestaat uit een drielaagse proxy, zoals de lagen van een ui (vandaar de naam The Onion Router, TOR). De browser verbindt met een willekeurig knooppunt, vervolgens door een willekeurig gekozen relay en dan naar een derde knooppunt waar het verkeer het netwerk verlaat, de exit node. Je moet dan ook niet verbaasd zijn als Google of een andere dienst je in een exotische taal begroet. Die kijken naar je IP-adres en baseren daar hun taal- en landkeuze op. Als je Tor gebruikt, kan je fysieke locatie zich op een willekeurige plek ter wereld bevinden. Het netwerk routeert allerlei TCP-verkeer, maar is geoptimaliseerd voor webbrowsen. Tor ondersteunt geen UDP, dus probeer geen ISO's te torrenten.

Tot slot een top5 browser overzicht volgens tech Gumbo

©2020 Veilig Digitaal

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate