Pulau Bali Lawatan ke sebuah tempat yang mearik

Pada bulan Jun, saya telah pergi ke Bali, juga dikenali sebagai Pulau Dewata. Bali ialah sebuah pulau di Indonesia yang terletak di antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok. Bali terkenal sebagai destinasi pelancongan, khususnya bagi orang Jepun dan Australia. Tetapi, tidak banyak orang tahu tentang sejarah pulau ini.

Satu monumen sejarah di Bali

SEJARAH BALI

Penghuni-penghuni pertama di pulau Bali dipercayai merupakan penghijrah-penghijrah dari Asia yang datang pada 2500 SM. Zaman prasejarah kemudian berakhir dengan kedatangan orang-orang Hindu dari India pada 100 SM. Pada zaman kerajaan Majapahit, hampir seluruh nusantara beragama Hindu. Namun seiring dengan datangnya Islam, berdirilah kerajaan Islam di nusantara yang menyebabkan keruntuhan Majapahit sekitar tahun 1500. Kebanyakan orang Hindu datang dari Pulau Jawa.

Penjelajah Eropah pertama telah menemui Bali pada 1597. Mereka mula menjajah Bali, dan mencetuskan perang yang melibatkan seluruh rakyat. Ejak penubuhan Republik Indonesia, Bali telah menjadi sebahagian negara tersebut.

matahari terbenam di kuil uluwatu

kuil uluwatu

Saya telah pergi ke Kuil Uluwatu, satu 'pura segara' (Balinese sea temple), di Kuta Selatan. Tempat ini telah menjadi satu hotspot pelancongan dan telah dikhusus kepada Sang Hyang Widhi Wasa dalam manifestasi sebagai Rudra. Kuil dibina di pinggir tebing tinggi 70 meter atau batu mengunjurkan ke dalam laut. Walaupun sebuah kuil kecil didakwa telah wujud sebelum ini, struktur itu telah berkembang dengan ketara oleh sage Jawa, Empu Kuturan pada abad ke-11. Satu lagi bijaksana dari Jawa Timur, Dang Hyang Nirartha dikreditkan untuk membina tempat-tempat suci padmasana dan dikatakan bahawa dia mencapai moksha sini, acara yang dipanggil 'Kecak Dance'. Ia adalah menunjukkan api dan tiket telah dijual pada harga $ 5 bagi setiap orang dewasa dan $ 3 setiap kanak-kanak. Sarong dikehendaki memasukkan kawasan kuil ini.

Satu orang yang telah menghadapi monyet.

Kuil ini didiami oleh monyet, yang terkenal kerana meragut barang pelawat. Mereka biasanya boleh dipujuk ke dalam perdagangan barang-barang untuk buah-buahan, walaupun ini hanya menggalakkan mereka untuk mencuri lagi. Nasib baik, kami tidak menghadapi sebarang monyet hari itu.

Saya menikmati tarian api yang mereka pakai. Di bawah adalah video dan beberapa gambar yang saya ambil semasa tarian.

Tarian ini adalah gabungan upacara kuno, tarian, drama dan juga mempunyai rasa humor di dalamnya. Ini, ditambah dengan latar belakang matahari menetapkan atas tebing, membuat satu prestasi ini satu yang paling menakjubkan. Terdapat 5 perbuatan drama di mana ia bermula dengan bagaimana Sita (isteri Putera Rama) telah ditangkap oleh raja lain, Rhawana, dan keseluruhan proses menyelamat. Seperti yang saya katakan sebelum ini, ada juga humor disuntik ke dalam persembahan kerana ada adegan di mana Raja Monyet mengejek penonton. Ia tidak benar-benar perkara di mana yang anda duduk, sekiranya anda berfikir bahawa beberapa baris atas adalah "lebih selamat", sebagai Raja Monyet secara rawak akan memilih "mangsa" beliau.

TEMPAT-TEMPAT LAIN DI BALI

Saya juga telah pergi ke beberapa lain tempat, seperti Kuta Beach dan 'Bedugul Fruits & Vegetables Market' di Pasar Candi Kuning. Di situ, kami telah lihat beberapa jenis buah-buahan yang baru, seperti jambu batu merah!

KESELURUHAN

Apabila saya pergi ke situ, saya telah mendapat tahu tentang bagaimana penduduk tempatan hidup dan juga, sejarah dan kesusahan Bali semasa zaman penjajah dahulu. Saya mahu melawat tempat itu tidak lama lagi.

Kredit untuk imej-imeg

Adobe Photos, Wikipedia & Kamal Sawlani (saya)

Credits:

Created with images by sasint - "agriculture asia bali"

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.