RAUHA sukat puikkomaisteri

Rauha ei ole tässäkään väreistä tai koosta kiinni. Samoilla silmukkamäärillä päästään haluttuun lopputulokseen vaihtamalla puikkojen kokoa tai lanka paksumpaan. Liekkikuvion kaavio on peräisin jostain koneneulontakuviokirjasta, mutta sen alkuperäistä lähdettä en ole löytänyt. Ihastuin kuvioon, jota jaettiin FB:n villasukkaryhmässä, mutta koska en nähnyt mieleisiäni sukkia toteutetun sen ympärille, tein nämä omani. Kuviokaan ei taida enää olla ihan silmukalleen sama.

Tässäkin toteutuksessani ovat langat pääosassa: Madelinetoshin sukkalanka ihan hohtaa ja riittävän tiivis neulos takaa kuvion kauniin rakenteen. Kuvio tulee paljon kauniimmin esille kuin paksulla langalla neulottuna. Vastavärit toimivat tässä hyvin.

Tarvitset

Madelinetosh Tosh Sock, 50 g kumpaakin väriä:

 • Madelinetosh Tosh Sock, 50 g, pohjaväri (PV): Fathom
 • Madelinetosh Tosh Sock, 50 g, kuvioväri (KV): Ginger
 • Puikot 2 mm ja 2,5 mm

Koko

37/38 ja (40–41) syntyy samoilla silmukkamäärillä, mutta vaihtamalla puikot isompiin (2 mm ja 3 mm) sekä neulomalla isommassa koossa jalkaosasta 1–1,5 cm pidemmän.

Ohje

Luo neuloen pienemmillä puikoilla 4 x 18 (72 s.) silmukkaa pohjavärillä (PV). Neulo *1 krs 1 o, 1n* joustinneuletta, toista *—* kerros loppuun. Seuraavalla kerroksella ota työhön kuviovärin (KV) lanka ja neulo *1 o PV, 1 o KV*, toista *—* kerros loppuun.

Neulo 8 kerrosta: *1 o PV, 1 n KV*, toista *—* kerros loppuun.

Ota työhön isommat puikot ja neulo 2 krs oikein pohjavärillä.

Neulo kaavion mukaan kerrokset 1—32, (huomaa 1 silmukan lisäys joustinneuleen jälkeen).

Kaavio

KANTAPÄÄ

Kuvan sukissa on silmukat luotu huvin vuoksi eri väreillä. Kuva: Susa Junnola 2015.

Kantalappu

Neulo puikolle IV puikon I alusta 12 silmukkaa: 1 oikein kuviovärillä, 1 oikein pohjavärillä.

Siirrä pystyraitojen oikealta puolelta 12 silmukkaa puikolle IV (yhteensä 37 silmukkaa) ja tasaa loput silmukat (36 s.) puikoille I ja II.

Tarkasta, että puikon I ensimmäinen silmukka on kaaviossa esitetty rivin 33 silmukka 13. Jätä jalkapöydän silmukat odottamaan.

Käännä työ. Nosta aina kerroksen 1. silmukka neulomatta (PV lanka silmukan edessä edessä) ja neulo

 • NP: *1 silmukka nurin PV ja 1 nurin KV*, toista *—* kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa, neulo ne pohjavärillä 1 nurin, 1 oikein.
 • OP: *1 oikein PV ja 1 oikein KV*, toista *—* kunnes puikolla on jäljellä 2 silmukkaa, neulo ne pohjavärillä oikein.
 • Toista näitä kahta kerrosta vielä 15 kertaa. Yhteensä 16 reunasilmukkaa.

HUOMAA: Jos jalkapöytä on korkea tai haluat väljemmät sukat, voit tarvita korkeamman kantalapun, neulo silloin vielä muutama kerrospari lisää.

VINKKI: kuljeta nurjalla nostetun silmukan jälkeen kuvioväreinen lanka pohjavärisen langan yli, mutta jatkossa PV-lanka KV-langan yli työn toiselle puolelle ja pidä vastaavasti oikealla PV- lanka lähimpänä työtä nostettuasi ensimmäisen silmukan ja sen jälkeen tuotuasi PV-langan KV-langan yli.

Kantakäännös

Ota aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Kun kavennusten vuoksi on peräkkäin kolme pohjaväristä silmukkaa, neulo niistä keskimmäinen kuviovärillä, muuten neulo aina kavennus ja sen jälkeinen silmukka pohjavärillä sekä kuviovöriset silmukat kuviovärillä ja pohjaväriset pohjavärillä.

1. krs. (OP): nosta 1 s. neulomatta, neulo 21 s. vasemmalla puikolla on 15 s., joista ensimmäinen on PV). Neulo 2 s. yhteen takareunoistaan (PV) ja seuraava silmukka oikein (PV), käännä työ.

2. krs. (NP): nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 1 n. (neulo pystyraidoitusta 7 s., 2 nurin yhteen, 1 nurin, käännä työ. 3. krs

3. krs (OP): Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein, neulo pystyraidoitusta kunnes edellisen kerroksen käännöskohdan isomman silmukkavälin edellä on 1 silmukka, neulo se ja seuraava silmukka takareunoistaan oikein yhteen, neulo seuraava silmukka oikein. Käännä työ.

4. krs. (NP): nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 1 n., jatka pystraidoitusta kunnes edellisen kerroksen käännöskohdan isomman silmukkavälin edellä on 1 silmukka, neulo se ja seuraava silmukka nurin yhteen (PV), neulo seuraava silmukka nurin (PV). Käännä työ.

Toista kerroksia 3. ja 4. kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu. Viimeisillä kavennuskerroksilla (OP ja NP) neulo viimeiset silmukat kuviovärillä.

Kavennusten jälkeen kantapään puikolla on 23 s. Neulo 12 s pystyraitaneuletta, ota työhön takaisin V puikko ja neulo seuraavat 11 silmukkaa sille. Poimi (ja neulo edelleen raitaneuletta 1 oikein KV, 1 oikein PV), kantalapun sivusilmukoista 16 s, poimi ja neulo pohjavärillä yhteen viimeinen sivusilmukka puikkojen välistä poimittavan silmukan kanssa.

I puikolla on nyt 28 s.

HUOMAA Mikäli teit korkeamman kantalapun, poimit enemmän silmukoita ja vastaavasti työssä on myös enemmän silmukoita, ota ne huomioon jatkossa ja katso, että silmukkaluku on sellainen, että jalkapohjan puolella molemmat reunimmaiset silmukat ovat pohjaväriset. Tarvittaessa kavenna 1 silmukka pois poimituista silmukoista.

II ja III puikoilla neulo kaavion rivin 34 mukaan (silmukat 13—48).

IV puikolla poimi puikkojen välistä 1 s ja neulo se pohjavärillä takareunoistaan yhteen pohjavärillä ensimmäisen kantalapun sivusta poimittavan silmukan kanssa. Poimi kantalapun sivusta vielä 16 s. ja neulo ne *1 oikein kuviovärillä ja 1 oikein pohjavärillä*, toista *—* puikon loppuun. Puikolla on nyt 28 silmukkaa.

I ja IV puikoilla neulotaan jatkossa pystyraitaa.

Neulo 2 krs (puikoilla II ja III kaavion B rivit 35 ja 36 ja silmukat 13—48; puikoilla IV ja I pystyraitaa) ja aloita kiilakavennukset.

Kiilakavennukset

Kavenna joka toisella kerroksella (joka kolmannella, jos jalkapöytä on korkea):

 • I puikon lopussa neulomalla kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen pohjavärillä ja
 • IV puikon alussa neulomalla 1. ja 2. silmukka takareunoistaan oikein yhteen pohjavärillä kunnes I puikolla on 17 silmukkaa ja IV puikolla 18 silmukkaa.

Jalkaosa

Jatka pystyraidoitusta I ja IV puikoilla sekä neulo kaavion B rivien 37–88 mukaan kunnes sukan pituus on 18 (19) cm. Neulo kerros loppuun.

Kärki

Jos haluat kärjestä siistimmän, silmukoi kahdella värillä tai virkkaa ketjusilmukoita kärkeen sivussa yhdistämään kulkevat oranssit silmukkaketjut. Kuva: Susa Junnola 2015.

Seuraava kerros: neulo I ja IV puikoilla pystyraidoitus normaalisti. Puikoilla II ja III neulo pohjavärillä ja kuljeta kuvioväri mukana kiertämällä se joka 3. silmukan jälkeen ristiin pohjavärin langan kanssa.

Seuraava kerros: aloita pystyraita myös puikoilla II 1o (*KV, 1o PV*) ja III

Neulo III puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen kuviovärillä.

Neulo 2 krs. pystyraitaa kaikilla puikoilla.

HUOMIO: Tarvittaessa lisää pituutta sukkaan, neulo tarvittava määrä pystyraitaa ennen kavennuksia.

Kavenna 4 kertaa joka toisella kerroksella:

 • I puikon lopussa neulomalla kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen kuviovärillä.
 • II puikon alussa neulomalla kaksi ensimmäistä silmukkaa yhteen ylivetokavennuksella kuviovärillä
 • III puikon lopussa neulomalla kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen kuviovärillä
 • IV puikon alussa neulomalla 2. ja 3. silmukka ylivetokavennuksella yhteen kuviovärillä.

Väikerroksilla neulo kuvioväriset silmukat kuviovärillä ja pohjaväriset silmukat pohjavärillä.

Näiden kavennusten jälkeen tee samat kavennukset joka kerroksella. Jatka kunnes kullakin puikolla on 5 silmukkaa. Katkaise kuviovärin lanka, kiristä ja työnnä lanka sukan sisään. Neulo viimeinen kavennuskerros pohjavärillä, neulo samalla II ja III puikon silmukat samalle puikolle ja IV ja III puikon silmukat toiselle (viimeinen neulottu puikko on I puikko). Katkaise lanka, jätä noin 25 cm pituinen pää.

Kärjen silmukointi

Ota puikot päällekäin vasempaan käteen siten, että lanka on takimmaisen puikon oikeassa päässä.

 • Neulo edessä olevan puikon ensimmäinen silmukka nurin, vedä lanka silmukan läpi ja pudota silmukka puikolta. Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, vedä lanka silmukan läpi, mutta jätä silmukka puikolle.
 • Neulo takana olevan puikon ensimmäinen silmukka oikein, vedä lanka silmukan läpi ja pudota silmukka puikolta. Neulo taemman puikon toinen silmukka nurin, vedä lanka läpi, mutta jätä silmukka puikolle.

Toista näitä kohtia kunnes työssä on jäljellä kaksi silmukkaa. Neulo ne yhteen, pudota puikoilta ja vedä lanka läpi.

Neulo toinen sukka samoin.

Osa Puikkomaisterin Sukkakirjan sukista. Kuvat: Susa Junnola/Moreeni 2015.
Created By
Tiina Kaarela
Appreciate
Susa Junnola & Moreeni 2015.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.