Loading

Daniel POPESCU Raport de activitate pentru perioada Februarie - August 2020

Cele mai importante contribuții pe care le-am adus împreună cu echipa biroului parlamentar :

  1. Această sesiune parlamentară a fost marcată de o gravă criză de sănătate și economică provocată de pandemia de COVID-19 din China. Timp de două luni, pe durata stării de urgență activitatea parlamentară s-a mutat în online. În județul Suceava am încercat să contribui la ameliorarea situației și să colaborez cu toate autoritățile județene și locale abilitate.
  2. Începând cu 15 martie am suspendat audiențele fizice în birourile parlamentare din teritoriu și am rămas în slujba cetățenilor -- a celor din Circumscripția electorală nr. 43 pentru românii din #Diaspora, precum și a celor din Circumscripția nr. 35 #Suceava, prin intermediul BIROULUI PARLAMENTAR ONLINE (primul din România, de altfel)
  3. Am demarat alături de colegii din Suceava inițiativa civică "𝐒𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚", dedicată sucevenilor afectați de criza cauzată de noul coronavirus, continuă să ofere suport și pe durata stării de alertă. Colegii din biroul parlamentar au contribuit voluntar/pro-bono la dezvoltarea platformei, împreună cu ceilalți colegi suceveni.
  4. În plină criză de sănătate cauzată de noul coronavirus, am participat la toate audierile miniștrilor din Comisiile de specialitate. Tot în martie am votat și o modificare la regulamente, astfel încât, votul să poată fi exercitat de la distanța în condiții de stare de urgență declarată.
  5. Am votat la vedere la moțiunea de cenzură, iar apoi am asistat la bătaia de joc la adresa românilor și României, întrucât, în data de 12 martie 2020, premierul desemnat din partea PNL (Florin Cîțu) și-a depus mandatul cu 15 minute înainte de votul de învestitură.
  6. Am început activitatea în Comisia de anchetă pentru cazurile de copii dispăruți, prin solicitări de acces liber la audieri și cereri de date oficiale cu privire la numărul de copii dispăruți.
  7. Am organizat o vizită de lucru în Cernăuți, unde am avut întâlniri cu liderii și reprezentanții mediului asociativ și ai comunității noastre din Ucraina pe tema păstrării identității naționale românești în regiunea Cernăuți. De asemenea, am participat la mai multe evenimente dedicate sărbătorii mărțișorului și am dăruit 400 de mărțișoare confecționate cu drag și suflet de voluntarii unor asociații caritabile din România.
  8. Am co-inițiat, alături de colegii mei din Comisiile de specialitate, proiectul de lege care înființează Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), denumit de mass-media "DNA-ul Pădurilor".
  9. Am co-inițiat, alături de colegii mei din Comisia pentru comunitățile de români din afara țării, un proiect pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS). Proiectul de lege 312/2020 are ca obiect de reglementare modificarea art.6 alin.(4) din Legea nr.248/2005, în sensul renunţării la sintagma „în faţa autorităţilor române şi străine”, astfel încât identitatea să poată fi confirmată şi în faţa unor entităţi terţe, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, în străinătate, au fost înregistrate tot mai multe solicitări din partea unor instituţii bancare sau a angajatorilor pentru prezentarea unui paşaport şi nu a unei cărţi de identitate.
  10. Modificarea Codului Silvic. Această sesiune a fost importantă pentru noi toți cei preocupați de protejarea pădurilor, dezvoltarea și exploatarea sustenabilă, responsabilă a fondului forestier. În urma unor dezbateri ce au durat aproape jumătate de an, am modificat în Comisia pentru agricultură și silvicultură, și adoptat în plenul Camerei Deputaților proiectul de modificare a Codului Silvic, PL-x nr. 356/2020 -- care conține mai multe prevederi împotriva tăierilor ilegale de păduri.
  11. Alături de colegii parlamentari din județele din Moldova, am solicitat Guvernului să aloce 25% din bugetul de infrastructură pentru regiunea noastră.
  12. Am modificat Legea apiculturii, după mai multe dezbateri și consultări cu apicultorii din județele Suceava, Bistrița-Năsăud și Călărași. În data de 20 mai, de ziua mondială a albinelor, am adoptat --în sfârșit!-- în plenul Parlamentului proiectul care modifică și completează legea apiculturii.
  13. Am adoptat inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice
  14. Am contabilizat peste 600 de audiențe în cadrul primului birou parlamentar online din România, eliminând astfel obstacolele din calea interacțiunii dintre parlamentar și cetățenii din străinătate și din țară.
  15. Am avut discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății și am trimis Guvernului mai multe solicitări privind problema recunoașterii în România a titlurilor de medic specialist din Republica Moldova.
  16. Am propus preluarea şi achitarea de către Guvern prin Ministerul Finanţelor Publice a obligaţiilor financiare aferente contractului de credit rezultat din implementarea programului "Utilităţi şi mediu la standarde europene în jud. Suceava"
  17. Am continuat demersurile la Ministerul Mediului pentru limitarea pagubelor în culturile agricole din județul Suceava, produse de mistreți. De asemenea, am continuat demersurile pentru îmbunătățirea procedurii de acordare a pagubelor cauzate de animalele sălbatice.
  18. Am adresat până acum Guvernului peste 120 de întrebări și interpelări pe probleme punctuale, ce țin de viața și provocările noastre din țară și din străinătate;
  19. Am amendat multiple proiecte în comisiile de resort pe parcursul lor parlamentar (legea camerelor agricole, legea solului)
  20. Am prezentat informări periodice privind BREXIT-ul atât pe site-ul USR, cât și pe site-ul personal și canalele social media.
Dezbaterea despre pensiile speciale a pornit în 2017 şi a fost printre primele subiecte puse pe agenda publică de USR după intrarea în Parlament

Am adoptat proiectul de lege prin care pensiile speciale vor fi impozitate! Lupta USR în Parlament de 3 ani şi jumătate nu a dat roade deoarece CCR a declarat ulterior legea neconstituțională.

I. Activitatea parlamentară în regiunea Nord-Est și în Circumscripția electorală nr. 35 - SUCEAVA

Acest proiect nu este doar aberant, ci şi ilegal. Bucovina constituie una din cele mai frumoase zone turistice a ţării, o zonă în care agroturismul, agricultura ecologică şi produsele bio reprezintă un motor important al economiei. Turiştii tranzitează şi vor tranzita zona Pasului Mestecăniş, practic, vor trece la nici 50 m de depozitul de deşeuri. Impactul depozitului asupra cetăţenilor români sau străini este, aşadar, unul deosebit de extins, trecând cu mult dincolo de persoanele care locuiesc în zonă.

  • Am militat pentru transparentizarea condițiilor în care unii investitorii (mai ales străini) devin jucători mari pe piața serviciilor alimentare din județul Suceava. În egală măsură, este imperativă promovarea unor forme asociative care ar permite producătorilor locali să aibă o voce unitară, să negocieze prețuri mai bune pentru materia primă pe care o furnizează - laptele, carnea, lâna, pieile de animale, fructele de pădure etc.

Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autoritățile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local — adică DELOC

  • Am adus în atenţia Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor situaţia îngrijorătoare legată de pagubele cauzate de animale sălbatice și am recomandat primăriilor din localitățile afectate să publice la loc vizibil procedura de obținere a despăgubirilor cauzate de aceste efective.
  • Am solicitat ministrului transporturilor și directorului general al SN CFR SA să clarifice situația juridică a locuințelor de serviciu aflate în patrimoniul Companiei Naționale Cai Ferate “CFR” S.A. Zeci de chiriași nu pot achiziționa aceste locuințe, deși le au în folosință de zeci de ani. Am solicitat actualizări pentru sutele de cereri de cumpărare depuse de locatari în ultimii 10 ani.

II. Activitatea parlamentară în Circumscripția nr. 43 - DIASPORA

Numărul românilor care au plecat din țară doar în perioada 2007-2017 este estimat de organismele internaționale la aproximativ 3,5 milioane. Această cifră plasează România pe locul doi în lume, după Siria, care se află de mult timp într-un sângeros război civil. Dacă din Siria oamenii fug pentru a-și salva viața, din România oamenii pleacă pentru a scăpa de sărăcie sau pentru a se împlini socio-profesional. De multe ori, cei care pleacă sunt tineri, persoane calificate și înalt calificate în domeniile lor de competență.

Am co-inițiat un proiect de lege pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS). Proiectul de lege 312/2020 are ca obiect de reglementare modificarea art.6 alin.(4) din Legea nr.248/2005, în sensul renunţării la sintagma „în faţa autorităţilor române şi străine”, astfel încât identitatea să poată fi confirmată şi în faţa unor entităţi terţe, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, în străinătate, au fost înregistrate tot mai multe solicitări din partea unor instituţii bancare sau a angajatorilor pentru prezentarea unui paşaport şi nu a unei cărţi de identitate.

Am transmis Guvernului mai multe solicitări ale românilor din străinătate privind deschiderea unor consulate, printre care la Nisa și Marsilia (Franța), Peninsula Jutland (Danemarca), funcționarea platformei econsulat.ro și organizarea de consulate itinerante.

  • Am participat la o ședință de lucru Ministerul Sănătății pentru a modifica actul normativ (HG nr. 764/2017) ce vizează dosarele de echivalare ale medicilor specialiști moldoveni.

Am solicitat şi actualului ministru al Sănătăţii, îmbunătăţirea procesului de autorizare a medicilor moldoveni

  • Am avut noi audiențe la Chișinău pe tema dificultăților pe care le întâmpină cetățenii români în procesul de recunoaștere de către Ministerul Sănătății a titlului profesional de medic specialist dobândit în Republica Moldova. Întâlnirea și dezbaterea a avut loc duminică, 9 februarie 2020, la sediul cabinetului parlamentar din Chișinău.

Principalele acțiuni anterioare în legătură cu numărul şi stadiul soluţionării cererilor de practică a medicilor specialiști din Republica Moldova:

Iunie 2020 - Interpelare despre stadiul soluţionării cererilor de recunoaştere a titlurilor oficiale de medic specialist eliberate de alte state. Progresele privind modificarea HG 764/2017 privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic (inclusiv din Republica Moldova) -

Februarie 2020 - Întâlnire de lucru la Ministerul Sănătății - dezbaterea propunerii de modificare a HG 764/2017 privind privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic din alte state

Februarie 2020 - Nouă discuție cu fostul ministru al sănătății, domnul Victor Costache, în vederea organizării unei întâlniri de lucru la Ministerul Sănătății

Februarie 2020 - Ultima audiență parlamentară (înainte de pandemie) cu peste 20 de medici specialiști la cabinetul parlamentar din Chișinău

Noiembrie 2019 - Interpelare despre situaţia întârzierii eliberării avizelor de practică de către Ministerul Sănătăţii

Noiembrie 2018 - Interpelare despre situația deficitului de medici specialiști români. Stadiul soluționării dosarelor de autorizare a medicilor din Republica Moldova -

  • Am retrimis către CNAS o adresă prin care am cerut să implementeze procedura complementară de solicitare online a Cardului european de sănătate. La patru luni de la solicitare, CNAS încă nu a implementat procedura de solicitare online a cardului european de sănătate.
  • Am adoptat proiectul care introduce cartea electronică de identitate. Încă din februarie 2019 am solicitat în plenul Camerei Deputaților reluarea procesului legislativ privind Proiectul de lege nr. 575/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Proiectul este de mare importanță pentru românii din țară și din străinătate și a fost blocat peste 2 ani de zile în Comisia pentru administrație publică a Camerei Deputaților, care nu a dorit să emită un raport favorabil, fără de care proiectul nu putea fi supus dezbaterii și adoptat.

Vizita la Cernăuți (1-3 martie 2020)

Am avut onoarea și deosebita plăcere -- atât ca vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, cât și ca bucovinean -- de a participa la Cernăuți la o serie de evenimente organizate de comunitatea românească din Ucraina:

  • Întâlnire de lucru cu membrii din Consiliul Național al Românilor din Ucraina, alături de alți reprezentanți ai mediului asociativ din regiunea Cernăuți, la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi". În cadrul acesteia am discutat despre problemele și necesitățile comunității noastre istorice din Ucraina și vom reveni separat cu o informare despre concluziile întâlnirii.
  • Acțiunea stradală "Primiți în dar un mărțișor" organizată de Liga Tineretului Român "Junimea" din regiunea Cernăuţi, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți. Am dăruit organizatorilor 150 de mărțișoare confecționate manual de voluntarii Asociația Umanitară Tadeu & Biserica "Sfântul Dumitru-Poştă", Paraclis Universitar și clasa I și a II-a -- Corul Clopoțeii Veseli -- de la Colegiul National "Mihai Eminescu", Bucuresti, sector 4.
  • Festivalul „Mărţişor”- ediţia a XXV-a, organizată de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, cu susținerea Consulatului General al României la Cernăuți. În cadrul evenimentului, am dăruit alte 250 de mărțișoare confecționate și dăruite din suflet de Asociatia Umanitara Freamat de speranta din Câmpulung Moldovenesc, a cărei președinte este doamna Anca Craciun.

Activitate în Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi

Am solicitat conducerii şi biroului Comisiei de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi să asigure publicitatea şedinţelor prin mijloace online și fac un apel către societatea civilă, mass-media şi instituţiile abilitate să solicite acces la şedinţele Comisiei parlamentare pentru anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi!

Am Făcut apel în Camera Deputaţilor la o mai bună gestionare a acestui fenomen, inclusiv prin măsuri de informare şi educare a populaţiei, prin care să se prevină apariţia unor asemenea cazuri.-

Ca membru al Comisiei de anchetă recent înfiinţate privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, m-am angajat să îmi aduc în mod constructiv aportul la strategia de combatere a traficului şi dispariţiei de persoane, prin analiza cauzelor care duc la dispariţia copiilor, a modalităţilor de prevenire şi combatere a acestui fenomen.

Acțiuni întreprinse:

  • Întrebări către Ministerul Justiţiei și Ministerul Afacerilor Interne privind Strategia Naţională Antitrafic
  • Întrebare către MAI cu privire la Situaţia copiilor dispăruţi din judeţul Suceava şi România

Demersuri parlamentare, declarații și comunicate de presă:

  • 9 iulie 2020: Apel către societatea civilă, mass-media şi instituţiile abilitate să solicite acces la şedinţele Comisiei parlamentare pentru anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi!
  • 30 iunie 2020: Am solicitat conducerii şi biroului Comisiei de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi să asigure publicitatea şedinţelor prin mijloace online
  • 19 iunie 2020: "Apel în Camera Deputaţilor la o mai bună gestionare a acestui fenomen, inclusiv prin măsuri de informare şi educare a populaţiei, prin care să se prevină apariţia unor asemenea cazuri"

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice

“DNA-ul Pădurilor” adoptat de Camera Deputaţilor - Uniţi Salvăm Pădurile României!
  1. Am adoptat in plenul Camerei Deputaților proiectul USR privind înființarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu -- “DNA-ul pădurilor”!

"DNA-ul Pădurilor" va reprezenta o schimbare fără precedent în activitatea autorităților statului față de acest subiect și o investiție într-un trai mai bun și un mediu mai curat al viitoarelor generații. Vom avea procurori specializați pe infracțiuni de mediu, polițiști dedicați acestor teme și specialiști care să lucreze împreună cu aceștia, astfel încât să scoatem România de pe lista țărilor care nu se dedică protecției mediului, precum și prezervării și valorificării sustenabile a resurselor naturale.

Am depus la ministerul mediului mai multe interpelări privind: reîmpădurirea terenurilor forestiere din județul Suceava,viziunea pentru Inventarul Forestier Naţional, solicitarea de informații privind exploatarea materialului lemnos din Suceava, 

Am votat împotriva iniţiativei Guvernului din decembrie 2019 de a desfiinţa Garda Naţională Forestieră
Co-inițiator al Proiectului de Lege pentru asigurarea condițiilor superioare de bunastare a animalelor vii în timpul transportului de lunga durata în afara spatiului comunitar

Am dezbătut la Comisia pentru agricultură Proiectul de Lege pentru asigurarea condițiilor superioare de bunăstare a animalelor vii în timpul transportului de lunga durata în afara spatiului comunitar (PLx nr. 637/2029). Sunt co-inițiator al proiectului de lege, iar din decembrie 2019 fac parte din subcomisia pentru îmbunătățirea acestui domeniu.

Alaturi de alti colegi parlamentari, anul trecut am tras un semnal de alarma în Comisia pentru agricultura asupra neconformităţilor privind sănătatea animalelor în timpul transportului animalelor vii, mai ales ovine, din România către state terţe (zona Golfului). De asemenea, am notat şi condiţiile paguboase din punct de vedere economic ale comerţului cu animale vii. Sunt printre co-initiatorii proiectului de lege privind respectarea condiţiilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în afara Uniunii Europene, până la destinaţie, conform Regulamentului 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe.

Proiectul a inclus prezenţa unui medic veterinar la bord pe toată durata călătoriei, care să completeze un raport zilnic de transport, un raport de sfârşit de călătorie, precum şi criterii de respingere a îmbarcării animalelor la bord.

CONSULTARE PUBLICĂ pentru Proiectul de lege privind înființarea Camerelor Agricole

Am avut mai multe dezbateri la care au participat reprezentanții Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, AFR, ProAgro, APPR, Clubul Fermierilor Români, LAPAR; UNCSV, Asociatia Comunelor din România etc. Vreau să punem în discuție recomandările și sugestiile celor interesați cu ocazia ședinței de săptămâna viitoare. Este important să întărim reprezentativitatea fermierilor pentru a înlătura orice suspiciune privind favorizarea unor grupuri de interese. Se discută de mult prea mult timp despre acest proiect și mă tem că propunerea legislativă nu va răspunde nevoilor pe care le au fermierii. Avem nevoie de o nouă lege pentru Camerele Agricole, una utilă și ușor aplicabilă pentru fermierii români.

  • Am adoptat, în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege nr. 221/2017 care modifică şi completează Legea apiculturii nr. 383/2013. Am adus o serie de modificări la lege, în urma consultărilor cu apicultorii și specialiștii din județele Suceava, Bistrița-Năsăud și Călărași. Proiectul merge la preşedintele României pentru promulgare.
  • Am votat pentru adoptarea proiectului de Lege nr. 474/2019 pentru modificarea anexelor nr.1-5 la Legea nr.195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie
  • Am solicitat Ministerului Agriculturii clarificări imediate cu privire la acordarea derogărilor în utilizarea unor produse din categoria neonicotinoidelor

Criza de sănătate declanșată de noul CoronaVirus - Celula Comună de Criză USRPLUS din Suceava

Am solicitat Guvernului testarea în regim de urgenţă a cadrelor medicale de la Spitalul Municipal din Vatra Dornei şi asigurarea punerii în funcţiune, în cel mai scurt timp, a noilor aparate PCR pentru Spitalele Municipale din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc

Am solicitat măsuri urgente, ferme şi eficiente împotriva răspândirii coronavirusului, pentru ca nordul Moldovei - în special judeţul Suceava - să nu devină o adevărată Lombardie a României.

Am cerut guvernului să intervină urgent, ferm şi eficient, prin trimiterea echipamentelor de protecţie necesare cadrelor militare

Am solicitat testarea tututor cadrelor medicale din judeţul Suceava

Ridicarea stării de urgenţă şi a măsurii de carantinare pentru municipiul Suceava şi zona limitrofă NU înseamnă că pericolul a trecut. Mă înclin și le mulțumesc tuturor celor care sunt în continuare în prima linie, care se expun la riscuri și care nu stau comozi deoparte în vreme de criză
În astfel de momente, este nevoie să ne păstrăm calmul, raţiunea şi încrederea că respectarea strictă a regulilor de igienă şi a măsurilor impuse de autorităţi poate duce la rezolvarea acestei crize epidemic

Împreună cu Celula Comună de Criză a Alianţei USRPLUS din Suceava am trimis Guvernului României solicitarea de a înfiinţa în regim de urgenţă un spital militar mobil, care să deservească zona carantinată din acest municipiu.

Am cerut Guvernului înfiinţarea în regim de urgenţă a unui spital militar mobil în municipiului Suceava

IV. Inițative legislative

127 de proiecte legislative inițiate din care 15 promulgate legi, alte 9 inițiative cu raport depus și șanse mari pentru promulgare, iar 45 de proiecte sunt încă în dezbatere la comisiile de resort

Vă invit să vizitați pagina oficiala a Camerei Deputaților, secțiunea Inițiative legislative pentru a consulta lista tuturor proiectelor legislative pe care le-am susținut în această sesiune parlamentară. Printre cele mai importante inițiative se numără:

  1. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii
  2. Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile
  3. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni
  4. Propunere legislativă pentru acordarea stimulentului de risc persoanelor care lucrează în servicii de îngrijire pentru vârstnici
  5. Proiect de Lege pentru Programul Naţional Prima Lumină
  6. Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală
  7. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar
  8. Proiect de Lege pentru digitalizarea administraţiei publice, prin eliminarea hârtiei din fluxul intern şi inter-instituţional, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică
  9. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal
  10. Proiect de Lege pentru modificarea art.6 alin.(4) din Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
  11. Proiect de Lege privind modificarea Legii nr.248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
  12. Proiect de Lege pentru completarea anexei nr.1 la Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător
  13. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale
  14. Propunere legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
  15. Proiect de Lege pentru modifcarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice
  16. Proiect de Lege pentru asigurarea condiţiilor superioare de bunăstare a animalelor vii în timpul transportului de lungă durată în afara spaţiului comunitar
  17. Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor
  18. Proiect de Lege privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic la distanţă
  19. Propunere legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist
  20. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii protecţiei mediului nr.137/1995
  21. Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
  22. Proiect de Lege privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
  23. Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a IV-a - Reţeaua de localităţi şi a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001
  24. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi

Întrebări și interpelări

Vă invit să vizitați pagina oficială a Camerei Deputaților, secțiunea Intrebări și Interpelări, pentru a consulta baza de date a întrebărilor și interpelărilor pe care le-am adresat structurilor de stat în această sesiune parlamentară.

Trecem printr-o perioadă în care este imperativ să fim mai uniți, mai solidari și sa lucrăm mai mult împreună cu cei de acasă - pentru viitorul acestei țări și pentru românii care au făcut și continuă să facă sacrificii pentru un nivel de trai mai bun în străinătate, dar și în România. Să nu uităm că și cei rămași în țară au dus și duc în continuare o mare parte din greul luptei pentru schimbare.

Priorități pentru sesiunea următoare

  • Sprijin pentru oprirea punerii în funcțiune a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș
  • Continuarea activității parlamentare în teritoriu prin organizarea de audiențe parlamentare publice și adresarea cu celeritate a problemelor aduse la cunoștință de către cetățeni
  • Continuarea monitorizării și informarea românilor afectați cu privire la evoluția negocierilor pentru BREXIT
  • Monitorizarea atentă a următoarelor cicluri de alegeri și implicarea în evenimentele de pre-campanie și campanie în jud. Suceava.