Loading

Med arkitekturen i sikte bli en kreativ fotograf

Velkommen til fotokurset "Med arkitekturen i sikte"! Her vil du få tips om hvordan du kan bli en kreativ fotograf ved å ta bilder av arkitektur. Kurset tar utgangspunkt i fotografering med mobilkamera og er utarbeidet av fotograf Sara Tanderø i samarbeid med Kunst i Skolen.

På fotokurset lærer du om komposisjon og oppbygging av bilder. Kanskje oppdager du også noe nytt når du ser deg rundt. På slutten av kurset får du noen raske øvingsoppgaver. Du vil også få tre fotooppgaver som skal løses utendørs. Lykke til!

Først så vil vi at du skal tenke gjennom hva du mener er god arkitektur?

Vi har snakket med arkitekt Kaja Melbye om hva hun mener er god arkitektur:

​ Arkitektur handler om å lage steder og rom som er gode å oppholde seg i, ​ enten det er innendørs eller i uterommene mellom husene. God arkitektur er arkitektur som er tilpasset det som er rundt den!

Liker du å fotografere? Fotograferer du mye med mobilen?

Her kommer noen tips til hvordan du kan ta bedre bilder med mobilkameraet ditt:

Pass på at linsen er ren
Ikke bruk zoom
Hold telefonen stødig
Trykk på skjermen der du vil bildet skal være skarpest
Bruk gjerne HDR-modus
Ta bildet med volum-knappen

Hva bør du tenke på når du fotograferer? Nå skal vi vise deg hvordan du kan rydde i bildene dine og tenke komposisjon. Vi håper du blir inspirert til å tenke litt mer på motivet, og gå videre fra å ta raske "snapper" med mobilen!

Komposisjon - rydde i bildet
Ikke ta med for mange element
Overrask!
Utforsk
Det handler om å se det andre ikke ser

Tenk at du er på skattejakt, på jakt etter motiv. Overrask og utforsk nye vinkler når du fotograferer ditt motiv.

Løft blikket
Legg merke til lys og skygge

Lys er essensielt når man fotograferer. Å fotografere betyr opprinnelig å male med lys. Med lys og skygge kan du skape stemningsfulle og spennende bilder.

Legg merke til hvordan lys og skygge faller på arkitekturen rundt deg. Er skyggene myke? Eller harde? Skyggene påvirker bildet ditt. Prøv å plassere deg forskjellig i forhold til lyset, og se hva det gjør med bildet.
Hva er komposisjon?

Komponister komponerer musikk. Kunstnere og fotografer komponerer bilder.

Komposisjon betyr å sette sammen og brukes til å rydde i bildet. Vi kaller det for komposisjonsprinsipper. Et godt bilde er et puslespill av flere komposisjonsprinsipper.

Nå skal vi gå igjennom noen begreper du skal tenke på når du komponerer bildet ditt: perspektiv, utsnitt, speiling, tredeling, balanse, kontrast, repetisjon og luft.

På dette bildet er kameraet vendt rett opp og holdt litt ut i luften for å se hva det gjør med motivet.
PERSPEKTIV

Perspektiv gir dybde. Du kan leke med ulike perspektiv og få ulike uttrykk. Beveg deg. Sett deg ned på huk eller legg deg ned for å få froskeperspektiv. Ta bilde fra en høyde, så får du fugleperspektiv.

Dette er et eksempel på fugleperspektiv. Legg merke til at fotografen også bruker gjentagelse ved at fargen på gresset går igjen i vinduet.
Her ser du fugleperspektiv som gir en spennende spiraleffekt.

Når vi tar bilde nedenfra kaller vi det froskeperspektiv. Sett deg ned, eller legg deg ned på bakken. Du kan også legge mobilen på bakken og snu kameraet mot himmelen og ta et bilde. Froskeperspektiv kan også kalles for maktperspektiv, for eksempel hvis du bruker det når du fotograferer mennesker.

Her er mobilen plassert helt ned på bakken for å få bakken som forgrunn og bygget som bakgrunn.

Sentralperspektiv skaper dybde i bildet og er et viktig virkemiddel innen fotografi og billedkunst. Sentralperspektiv er når forsvinningspunktet er i øyehøyde. Linjene i bildet fører til et og samme forsvinningspunkt.

Du kan leke deg med forsvinningspunktet ved å bevege deg og sette deg på huk.

UTSNITT

Utsnitt handler om hvor mye av motivet vil du ta bilde av. Du velger. Du trenger ikke få med alt. Det er som om du klipper ut et motiv med blikket. Ikke bruk zoom knappen på mobilen. Gå tett på og få med en del av motivet, eller beveg deg lengre fra og få med hele bygget. Det kommer an på hva du vil fortelle med bildet.

Hvilket utsnitt du bruker, påvirker hvordan bildet blir. Du kan leke deg med innholdet i et bilde. Her kan det se ut som huset flyr.
Ved å ta bilde av et utsnitt av et bygg, kan bildet bli grafisk med form og flater.
Prøv å ta forskjellige utsnitt av ett og samme bygg, så kan du velge ut det du liker best. Når du får med hele bygget og noe av omgivelsene, kaller vi det for totalbilde.
Utsnitt av en blokk i fugleperspektiv. Det grønne gresset står i kontrast til den grå asfalten og bygget. Som du ser, så bruker man nesten alltid flere komposisjonsprinsipper i ett og samme bilde.
SPEILING

Speiling kan også kalles refleksjon. Du kan ta spennende bilder ved å finne motiver i vanndammer, vinduer, på fasader og i sjøen. Bildene kan bli abstrakte og kunstneriske. Abstrakt betyr at man ikke helt ser hva motivet forestiller.

Speiling er et kreativt virkemiddel for å få kunstneriske bilder. Bildene kan få flere lag. Ser du først byggene i bakgrunnen eller teksten?

Speiling kan gi uventede effekter.

Speiling kan gjøre bildet av et bygg mer levende.

TREDELING

Når du plasserer viktige elementer inn i et bilde, kan du tenke på tredeling. Da plasserer du et element en tredjedel inn i bildet, enten en person, eller et bygg, eller en ting. Motivet blir behagelig for øyet å se på.

Hovedelementene i bildet - vinduet og den grønne boksen, er plassert omtrent en tredjedel ut på siden vertikalt. Det samme er asfaltkanten og skiltene.
Gutten og bygget plassert omtrent en tredjedel ut på siden. Det gjør bildet mer interessant enn om du plasserer elementene i midten. Du vil se nesten det samme bildet senere i presentasjonen, så da kan du sammenligne bildene og se hvilket du liker best.

Du kan også tenke på tredeling når du deler opp bildet og plasserer viktige elementer i motivet.

Motivet er delt inn i tre – bakken i forgrunn, glassfasaden som mellomgrunn, og himmel og bygget i bakgrunnen.
BALANSE

Det er bra å etterstrebe balanse når du komponerer bilder. Bildet blir mer stødig. Da blir det også behagelig for øyet å se på. Bilder trenger ikke å være helt symmetriske for å være i balanse, men det er fint at elementene veier omtrent det samme så bildene ikke blir for «tunge» på en side.

Ved å plassere bygget midt i bildet blir bildet symmetrisk.
Vinduene er plassert tilnærmet likt på hver side for å få en balansert effekt noe som gir en ro i bildet.
Husker du at du så en annen variant av dette bildet? Her er bygget plassert mer mot midten. Hva gjør det med bildet?
Prøv å se om du kan plassere hovedelementet i midten, slik som dette dørhåndtaket.
Dersom det er tunge elementer på den ene siden av et bilde, kan du skape balanse ved å plassere elementer på motsatt side som på dette bildet.
KONTRAST

Kontrast betyr motsetning eller forskjell. Kontrast kan skape spenning i bildet. Du finner kontraster overalt i arkitektur – teksturkontrast, størrelseskontrast, fargekontrast, formkontrast, lys/mørk kontrast, forgrunn/bakgrunnskontrast.

Tar du bilde av to ulike materialer mot hverandre, kaller vi det teksturkontrast.
Skarp forgrunn og uskarp bakgrunn skaper kontrast og dybde i dette bildet.
Eksempel på mørk mot lys kontrast, sol mot skygge.

Hvilke kontraster kan du se her?

REPETISJON

Repetisjon kan også kalles gjentagelse. Når noe repeteres mange ganger kan det skape et mønster. Her kommer noen eksempler.

Repetisjon kan bli til et mønster som linjene på denne gamle døra.

Repetisjon kan skape rytme i bildet.

Gjennom å skape rytme i et bilde, så blir ikke bildet så kjedelig.

Man må ikke alltid ha med så mange elementer når man jobber med repetisjon.

LUFT

Å bruke mye luft kan være veldig virkningsfullt når man rydder i bilder. Luft skaper rom i bildet, og mottakeren får pusterom og tid til å oppfatte innholdet.

Man kan si at luft i et bilde er like viktig som elementene.

Luften gjør at bildet blir mer behagelig å se på.

Få elementer og mye luft kan skape ro i et bilde.

Å ramme inn motivet med en helt ren flate kan fremheve motivet og skape nysgjerrighet.

Redigering

Når du redigerer kan du bruke enkle justeringer som er på mobilkameraet ditt. Du kan gjøre lyse områder mørkere, eller omvendt, justere kontrast og fargetoner. Du kan justere så du får horisonten rett. Ikke bruk filtre og apper med ulike effekter for å redigere bildene i denne oppgaven. Her er det motivene som er viktige.

Om å publisere bilder av folk

 • Du må alltid spørre om lov å ta bilder av andre
 • Du må alltid spørre om lov å publisere bilder av andre.

Tar du bilder av en klassekamerat, så spør alltid før du publiserer i sosiale medier. Dette er et gjensidig tillitsforhold, som gjelder i alle sammenhenger. Du må alltid spørre om å ta bilder av folk. Husk at du må spørre om lov til å publisere bilder på nett. Dersom noen er under 15 år, må du spørre foreldrene om lov. Det er strenge regler rundt dette, så det er lurt å sette seg inn i disse .

Du kan lese mer på https://www.ung.no/nettvett/1956_Regler_for_bruk_av_bilder_på_internett.html

Speed-oppgave

Nå har du fått noen tips til hva du skal se etter når du tar bilder. Her kommer en liten oppvarmingsoppgave du kan gjøre i maks 10 minutter:

 1. Løft mobilen opp i været - ta bilde.
 2. Sett deg ned på huk - ta bilde.
 3. Legg mobilen ned på gulvet - ta bilde. (Husk å snu kameraet så du ikke får et svart bilde av gulvet)
 4. Ta bilde av en del av et motiv.
 5. Ta bilde gjennom noe.

Se igjennom bildene du har tatt og velg ut ett. For eksempel det morsomste, det rareste, det mest overraskende, det styggeste eller det du liker best og vis det frem. Fortell hvorfor du valgte nettopp det bildet.

Oppgave: P-U-S

Nå skal du ta bilder ute og bruke det du har lært i dette fotokurset. Oppgaven er å lete etter PERSPEKTIV (P) - UTSNITT (U) OG SPEILING (S). Det finnes mange spennende motiver i arkitekturen rundt deg, og det blir din oppgave å finne dem. Tenk at du er på skattejakt! Det viktigste er å ha et åpent blikk og å lete. Se deg rundt når du er ute, se opp, ned og rett frem. Overrask, utforsk og velg nye vinkler!

Oppsummering!

 1. PERSPEKTIV - Legg deg ned på bakken, beveg mobilen rundt og se om du får en spennende vinkel. (Froskeperspektiv) Se om du kan klatre opp på en høyde og ta bilde ovenfra. (Fuglepersspektiv) Sett deg ned på huk, og lek deg med perspektivet.
 2. UTSNITT - Gå tett på et motiv. Velg ut noe du vil ta bilde av. Du trenger ikke å få med alt. Gå lengre unna. Hva skjer det med bildet da?
 3. SPEILING - Se i vanndammer, sjøen, fasader, vinduer og speil om du kan finne spennende motiver.
 4. TREDELING -Ta et bilde med tredeling. Tenk forgrunn, bakgrunn og mellomgrunn.
 5. BALANSE -Ta et bilde hvor du prøver å få elementene tilnærmet likt på begge sider.
 6. KONTRAST - Finn et motiv med kontrast. Kontraster kan være lys/mørk, stor/liten, opp/ned, forgrunn/bakgrunn.
 7. REPETISJON -Se etter repeterende elementer og noe som gjentar seg. Finner du noen repeterende elementer i arkitekturen du kan ta bilde av.
 8. LUFT - Ta et bilde hvor du får mest mulig luft. (Det betyr ikke himmel, men at ikke det er andre forstyrrende elementer).

Husk før du starter:

 • Ikke bruk zoom
 • Bruk gjerne HDR
 • Trykk på skjermen der du vil bildet skal være skarpest
 • Hold telefonen stødig
 • Ta bilde med volumknappen

Tips til slutt: Prøv å ikke se ned i mobilen mesteparten av tiden når du er ute, du kan se på bildene når du er ferdig med å fotografere. Se deg rundt! Å ha et godt blikk er mye viktigere enn å ha et bra kamera! Øynene dine er det viktigste hjelpemiddelet du har når du skal fotografere!

Utvelging og innlevering av bildene

Når du er ferdig med å fotografere kan du se på bildene dine og plukke ut tre bilder, ett med perspektiv, ett med utsnitt og ett med speiling. Plukk ut bilder du selv liker. Sett ord på hvorfor du liker bildene du har plukket ut. Hvilke følelser og tanker får du når du ser på bildet? Beskriv hvilke hjelpemidler du har brukt i bildet, for eksempel perspektiv, utsnitt eller speiling. Avtal med læreren din hvordan du skal levere oppgaven.

Ble du ekstra fornøyd med ett bilde?

I Kunst i Skolens digitale kunstrom lager vi en utstilling med bilder elever sender inn. Ønsker du å levere inn et bilde, velger du om bildet er "Perspektiv", "Utsnitt" eller "Speiling" og skriver navn, klassetrinn og skolen du går på, og sender det til kis@kunstiskolen.no. Bildet må ikke være større enn 1Mb.

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen.

Created By
Kunst i Skolen
Appreciate

Credits:

Alle foto ©Sara Tanderø. Kurset er utarbeidet av Sara Tanderø i samarbeid med Kunst i Skolen. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen.