Loading

theatertips van de UiT in Oostende-redactie

Geen Theater aan Zee (TAZ) dit jaar, het is voor de cultuurliefhebbers niet minder dan een stomp in de maag. Of er eventueel een mini-versie van het festival kan plaatsvinden, weten we nog lang niet zeker. Zoals zovelen, wacht ook onze redactie af wat de Oostendse zomer brengt. Het initiatief Podium aan Huis verzamelde heel wat opgenomen voorstellingen die je thuis kan (her)bekijken. Wij sommen er alvast enkele op die ooit op TAZ te zien waren. Daarnaast zoeken gezelschappen naar creatieve manieren om je toch (een vorm van) theater voor te schotelen. Bekijk hierna onze tips!

Haal TAZ naar je woonkamer

Vaste TAZ-gangers zullen het weten, er werden al een pak prachtige voorstellingen gespeeld op Theater aan Zee. Verschillende van die voorstellingen kan je nu integraal bekijken op www.podiumaanhuis.be.

1 >> Boris Van Severen (foto) was onlangs te zien in de serie GR5 op Eén. Met The Only Way is Up bracht hij in 2017 een muzikale voorstelling waarin de sleutelmomenten in het leven centraal staan. Hoeveel verandert een mens tijdens het ouder worden? En welke dingen worden al van jongs af aan bepaald? Boris Van Severen en kompaan Jonas Vermeulen brengen bij hun verhaal een zelfgeschreven soundtrack door middel van twee dj-booths. Maak je klaar voor een ‘elektro-opera’.

2 >> In Al te luide eenzaamheid van Theater Zuidpool probeert een papierenpletter de mooiste boeken van de vernietiging te redden. Met wat hij vindt, geeft hij zin aan het leven. De man ontpopt zich tot filosoof, estheet en levensgenieter. Deze voorstelling, gebaseerd op het boek van de Tsjechische auteur Bohumil Hrabal, werd geselecteerd voor het Theaterfestival in 2015.

3 >> Ook te zien op TAZ enkele jaren geleden, was de voorstelling Groupe Diane met onder andere Sara Vertongen en Michaël Pas. Het Nieuwstedelijk brengt een rauwe voorstelling over activisme, idealen en de vicieuze cirkel van geweld.

4 >> Het gezelschap De Koe bestaat uit Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem De Wolf en maakte een trilogie over het ‘Westen’. In deze drie delen nemen de spelers je mee in een stroom van persoonlijke herinneringen, politieke anekdotes, historische gebeurtenissen en filosofische inzichten. In Wit staan de jeugdherinneringen van de personages centraal. In Rood neemt De Koe het leven van Elisabeth Taylor als model voor onze westerse manier van leven. In Zwart richten de spelers zich op een culturele wedergeboorte van de renaissance.

Zin in nog meer podiumvoorstellingen? Check www.podiumaanhuis.be

Virtueel theater via Whatsapp

Het zijn bizarre tijden voor iedereen, maar het is bijna nergens zo bang afwachten als in de cultuursector. Skagen en De Studio gingen op zoek naar een innovatieve manier om theater te maken tijdens corona. Ze lanceerden een voyeuristische voorstelling die zich volledig afspeelt in de berichtenapplicatie Whatsapp. De hoofdpersonages Emmi en Leo ontmoeten elkaar via Whatsapp en jij kan drie weken lang meekijken in hun gesprek. Je ontvangt hun berichten in realtime op je eigen smartphone. Je weet nooit exact wanneer je een bericht zal krijgen.

Het verhaal: Emmi wil haar abonnement op een magazine beëindigen, maar door haar dyslexie verwisselt ze twee cijfers in het telefoonnummer. Het bericht komt terecht bij ene Leo. Stap voor stap ben je getuige van hun ontluikende vriendschap en liefde.

Benieuwd naar deze nieuwe vorm van theater? Het verhaal start op woensdag. Hier info en tickets voor WatchApp #1 - Emmi & Leo.

De Nwe Tijd op maandagavond

Het gezelschap De Nwe Tijd zet één keer per maand op maandagavond de deuren van hun stek in Antwerpen open voor een intieme theatervertelling met soep en brood. Voor editie #25 zouden ze het thema De Terugkeer aan bod laten komen. Door corona blijven de deuren van het huis dicht, maar De Nwe Tijd besloot er een lockdown-editie van te maken. Ze maakten een podcast van hun theatervertelling waarin ze hun ‘verlangen naar de terugkeer’ bespreken. De muziek komt van Studio Tropics en Poolhert die muzikanten vroegen om een nummer te brengen vanuit hun kot. Geniet van deze podcast-theatervertelling met een eigen soepje naar keuze.

De niet zo serieuze sprookjes

Ook in deze serieuze tijden mag er al eens (of net meer?) gelachen worden! Jeron Dewulf is een kei in improvisatie. In De niet zo serieuze sprookjes verzint hij ter plekke een sprookje met een hoek af. De opname verschijnt telkens online. Aflevering 69 is het eerste Skype-sprookje zonder publiek in coronatijd. Voor Een prinses met okselvijvers krijgt Jeron hulp van stand-upcomedian David Galle. Met dit soort sprookjes ga je gegarandeerd zonder coronazorgen slapen. Beluister alle afleveringen hier.

Pssst… Fan van stand-upcomedy? Ook op www.podiumaanhuis.be staan heel wat comedyvoorstellingen integraal online.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (mei 2020)

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate