Loading

Nyhedsbrev Nr. 7 - Muligheder og drømme

Velkommen til endnu en udgave af Nyhed At Have Det I, hvor vi denne gang sætter fokus på muligheder og drømme.

Månedens historier

  • Det' fra børn og unge: Vestbjerg Skole har været i fuld gang med at producere indhold til denne udgave af nyhedsbrevet, og her kan du blandt andet læse om de muligheder og drømme, som skolen har for fremtiden som Rettighedsskole.
  • Det' til fælles: Hvordan er det at være ung under en pandemi? Det sætter Emma fra Kongerslev Skole et par ord på, og så kan du også læse om FACT, som er en ny inklusionsindsats på 5 skoler i Aalborg Kommune - og så har Skoleforvaltningen indgået et samarbejde med ultraløberen Stine Rex, som skal hjælpe os med at få endnu mere bevægelse ind i skoledagen. Scroll ned og læs mere om, hvad det går ud på.
  • Det politiske hjørne: 'Det politiske hjørne' har været en fast del af nyhedsbrevet siden første udsendelse. Denne udgave bliver dog den sidste i denne omgang, og vi gør i stedet plads til andre emner. Som afslutning på "hjørnet", har vores nye rådmand Jan Nymark Thaysen sendt os alle en lille hilse-på-video.

Det tager cirka 9 minutter at nå fra ende til anden - Rigtig god fornøjelse :)

Vestbjerg Skole

Muligheder og drømme på Vestbjerg Skole

I dette skoleår har vi fejret 40-års fødselsdag på Vestbjerg Skole. Dagligdagen på skolen tager udgangspunkt i vores 4 indsatsområder. Samarbejde, Kommunikation, Læring++ og Livsduelighed.

Vi er dedikerede i arbejdet med mestring og kompetencer - gennem dette arbejde udvikler vi elevernes livsduelighed, som giver eleverne ballast og mulighed for at skabe deres egen fremtid og drømme.

På skolen har vi gennem mange år haft fokus på rettigheder, udsyn og kulturforståelse - pakket ind i høj faglighed, hvilket var bevæggrunden til at blive certificeret Rettighedsskole.

Rettighedsskole fra elevperspektiv

Udarbejdet af Oliver, Nikolaj og Summer, medlemmer af Rettighedsrådet

For 4 år siden blev Vestbjerg Skole en Rettighedsskole. Med den titel kom der også forpligtelser, både til ledelsen, lærer og elever. Skolen har altid ønsket det bedste for dens elever, så da skolen dannede et rettighedsråd var det et skridt mere i den rigtige retning. I denne artikel har vi skrevet lidt om, hvad vi har arbejdet på over de sidste par år

4. årgang har arbejdet med muligheder og drømme i et Rettighedsperspektiv. Det er der kommet en lille video ud af, og arbejdet med produktionen har været sjovt og koldt, og bekræfter hvor dejligt det er at være tilbage i skolen.

Baseline og tryghedsvandring

Vi på Vestbjerg Skole vil sikre os, at alle elever er trygge hele skolen rundt, så hvert år laver Rettighedsrådet et spørgeskema/baseline, for at få et godt overblik over, hvor eleverne (specielt i de mindre klasser) føler sig utrygge. Efter baselinen kigger vi på elevernes anonyme svar og så tager Rettighedsrådet en tryghedsvandring, hvor vi går rundt på skolen og kigger på de steder, hvor eleverne føler sig utrygge, og sammen finder vi en løsning, så alle kan føle sig trygge.

Sidste år havde vi mange yngre børn, som følte sig utrygge på toiletterne, fordi låsene var meget hårde at få op. Da Rettighedsrådet fik det at vide, fik vi vores pedeller til at kigge på det, så alle kunne gå på toilet uden at være bange for, at låsene gik i baglås. Generelt lytter vi til eleverne og deres problemer på skolen, og gør vores bedste for at de har en god og tryg oplevelse

Rettighedsdagen

På Vestbjerg Skole deltager vi også i rettighedsdagen. Vi har valgt at gøre det sådan, at vi i Rettighedsrådet planlægger og gennemfører en rettighedsdag, med fokus på at give viden om hvilke rettigheder, man har. Det gør vi med forskellige cases og lege, fx med kimsleg, hvor man skal huske så mange rettigheder som muligt.

Gennem hele rettighedsdagen vil eleverne også være i kontakt med både folk fra Rettighedsrådet men også andre lærere på skolen, som kan besvare spørgsmål om lige præcis det emne her.

Børnetopmøde

Rettighedsrådet deltager i Børnetopmødet. Under overskriften ”Build Back Better” er elever på 35 UNICEF Rettighedsskoler med til at diskutere, hvad corona-krisen har betydet for dem. Man får på de forskellige rettighedsskoler nogle opgaver, som løses gennem dagen. Hele dagen går med mødet, hvor der bliver diskuteret meget om rettigheder, og snakket om hvordan de forskellige skoler arbejder på, og hvordan man kan hjælpe hinanden på tværs af skolerne.

Vi ser frem til at gøre skoletiden til en endnu bedre tid for alle.

Læs mere om UNICEF Rettighedsskole - Vestbjerg Skole

Tidlig tysk - Drømme og muligheder

Hvad har tidlig tysk og UNICEF Rettighedsskoler med hinanden at gøre?

Rigtigt meget, hvis man spørger Vestbjerg Skole. UNICEF Rettighedsskoler skaber positive fællesskaber og forstærker inklusionen gennem fællesskabet. Tidlig tysk fokuserer på kulturforståelse og udvikling af interkulturelle kompetencer.

Tidlig tysk og interkulturel dannelse

En af trædestenene i den proces har været indførelsen af tidlig tysk fra 3. klasse, som siden 2019 har været en fast bestanddel af elevernes skema. Med inspiration fra projektet Tidlig tysk fra Aabenraa og Tønder Kommune tager vi afsæt i lærernes entusiasme og engagement for tysk, og det kobler vi med elevernes nysgerrighed.

Vi har implementeret undervisningsmålene fra Aabenraa og Tønder, som er opbygget omkring Børne- og Undervisningsministeriets kompetencemål, færdigheds- og vidensmål. De ligner målene for den obligatoriske tyskundervisning i folkeskolen, og der er derfor også lagt op til, at andre skoler i kommunen kan anvende målene. Det fine ved målene er, at de ikke alene sigter mod elevernes receptive og produktive færdigheder inden for mundtlig og skriftlig kommunikation.

Der er mulighed for at læse mere om “Tidlig tysk” på Vestbjerg Skole på følgende link.

Eleverne siger om tidlig tyskundervisning på Vestbjerg Skole

Søren og Sofie Katinka 3.B / Djana og Viktor 3.A 

Hvad synes I om at have tysk i 3. klasse?

Søren og Sofie Katinka 3.B

’Jeg synes det er sjovt. Jeg blev meget glad i sommerferien, da jeg fik at vide af min mor, at jeg skulle have tysk.’’ Søren 3.B.

‘’Jeg synes det er sjovt at få nogle udfordringer. Jeg blev lidt spændt’’. Sofie Katinka 3.B

‘’Jeg vil også gerne lære et andet sprog end dansk. Og vi er jo allerede i gang med engelsk’’ Søren 3.B

Hvad er det ved faget, du godt kan lide?

‘’Det er sjovt at få udfordringer, så er det sjovere at lære’’. Sofie Katinka 3.B.

Hvad vil I sige til de elever, der endnu ikke har fået tysk på skoleskemaet?

‘’I skal glæde jer! For det er rigtigt sjovt.’’ Søren 3.B

‘’De skal glæde sig, fordi det er sjovt og fordi det er udfordrende.’’ Sofie Katinka 3.B

Hvad tænker du om at have tysk tidligere? Det er jo kun Vestbjerg Skole, der har det.

‘’Jeg kan godt lide det. Det er anderledes end de andre fag vi har. Det er spændende.’’ Djana 3.A

‘’Jeg synes det er sjovt. Jeg kan godt lide, at man lærer noget nyt.’’ Viktor 3.A

‘’Man lærer det hurtigere og man kommer til at vide mere. Min kusiner og fætre fik det først i 5.-6. klasse. Jeg kan meget af det, som de også kan.’’ Djana 3.A

Fortæl lidt om, hvad vi laver i tyskundervisningen

‘’Vi snakker om kroppen, frugt og grønt og tal.’’ Viktor 3.A.

‘’Og cykler, biler og dyr.’’ Djana 3.A.

Om at vende tilbage til skolen efter nedlukning og holde fastelavn i en Corona-tid

Luna og Erik 1.B / Olivia og Astrid 1.A

“Dejligt! For det var ret kedeligt derhjemme og man skulle hele tiden lave noget”. Erik 1.B

“Det var fedt at komme i skole igen”. Erik. 1.B

Jeg har glædet mig, for så skulle jeg se alle mine venner og lege med dem igen”. Luna 1.B

“Godt” Man kan lære de andre at kende igen”. Olivia 1.A

“Dejligt, i stedet for at være derhjemme og man kan være sammen med sine venner” Astrid 1.A

“Det var også lidt kedeligt derhjemme”. Olivia og Astrid 1.A

“Man kunne ikke slå katten af tønden og klæde sig ud - øv”. Olivia 1.A

“Vi har været på et sjovt løb og kodeordet var udklædning.” Astrid 1.A

“Vi har lavet fastelavnsris, klippet ting ud til det og lavet tønder, vi har skrevet på og tegnet”. Olivia 1.A

Hvad er godt ved at gå på Vestbjerg Skole?

“At der er mange søde børn og man kan få nye venner”. Astrid 1.A

Hvad er jeres drøm?

“At børnene har det godt og det har lærerne også”. Olivia 1.A

“At alle har det godt”. Luna 1. B

“At corona snart er slut”. Erik 1. B

“At man har det godt i skolen og lærer noget” Astrid 1.A

Tak til eleverne fra Vestbjerg Skole, for de mange fine historier!

Livet som ung under corona

Emma, 9. årgang - Kongerslev Skole

Emma går i 9. klasse på Kongerslev Skole, og er én af de mange unge, som i længere tid har savnet fritidsaktiviteter og fællesskabet med vennerne. Her fortæller hun om at være ung i en Coronatid.

Hvordan er det med hjemmeskole?

Jeg synes, at det er noget hårdt. Jeg synes ikke, at jeg lærer helt det samme som i fællesskabet på klassen. Jeg kan ikke rigtig lige snakke med lærerne som på klassen, og det der med lige at få hjælp online, kan være lidt svært. Lærerne gør så meget for os, men jeg synes alligevel ikke, at det er det samme, men sådan er det jo i en periode for os alle.

Online kan lyden drille og nettet kan hakke, så pludselig kan man miste en vigtig pointe, som man skal bruge i en opgave.

Hvad med fritiden?

Når vi har fri fra skole, sidder klassen sammen og snakker i flere timer online på Meet eller Teams. Vi er gode til at snakke sammen, men det er bare ikke helt det samme, som når vi mødes hjemme hos hinanden. Heldigvis ser vi da hinanden online, så det er godt, fordi vi kan følge med i, hvad der sker med de andre i klassen, og hvad de laver derhjemme.

Vores klubleder har taget initiativ til, at vi kan gå ture sammen om onsdagen. Det er skønt, for så er vi sammen. Vi går med god Corona-afstand, så vi har helt styr på det.

Ellers synes jeg, at jeg er meget hjemme sammen med familien, men det er vi jo alle sammen. Jeg har et par fritidsjob, men de ligger også stille nu på grund af Corona. Jeg arbejder i Øster Hurup Legeland, og jeg træner små børn i motorik sammen med en veninde i hallen. Jeg ser frem til, at jeg skal i gang med det igen.

Jeg er et meget socialt menneske, og jeg glæder mig virkelig til, at det hele bliver normalt igen, så jeg kan være sammen med ALLE mine venner. Vennerne betyder SÅ meget for mig.

Projekt FACT - 5 skoler i Aalborg Kommune er med

I januar sidste år besluttede Skoleudvalget at oprette en ny indsats på 5 af kommunens skoler, som frem til 2023 skal arbejde med prøvehandlinger og indsatser, der skal styrke skolernes arbejde med inklusion.

Projektet hedder FACT, som står for: F for fællesskaber - A for alle skal med - C for co-teaching og klasseledelse - T for trivsel og læring.

Med i projektet er Gandrup Skole, Langholt Skole, Filstedvejens Skole, Sofiendalskolen samt Vadum Skole, og projektet sker i tæt følgeskab med PPR og Fagcentret for Forebyggelse og Fællesskaber.

- Formålet med FACT er, at skolerne får styrket elevernes deltagelsesmulighed, i inkluderende læringsfællesskaber, ved at satse på klasseledelse og co-teaching, siger chef for Forebyggelse og Fællesskaber Susanne Nielsen.

Skolernes personale i indskolingen, ledelsen og skolens PLC har siden projektets start deltaget i fælles kompetenceudvikling, og vejlederne skal nu tilbage i klasselokalerne og co-teache sammen med deres kollegaer.

På Sofiendalsskolen i Aalborg er indskolingsleder Kirsten Pedersen begejstret for projektet.

- Jeg kan godt lide tanken om, at man organisatorisk siger, at nu vil vi prøve noget andet, og nu går vi all-in. Vi satser tid på det, vi satser midler på det og vi sætter kompetenceudvikling i halen af det. For det er afgørende, at vi får tilført den rette viden og kompetencer til hele organisationen, hvis vi skal lykkes, siger Kirsten Pedersen.

Som et led i projektet skal alle 5 skoler arbejde med co-teaching og tydelig klasseledelse, og selvom corona-præmissen har lagt en lille dæmper på arbejdet, er Kirsten Pedersen ikke i tvivl om, at de kommer til at opleve gode resultater undervejs i forløbet.

- FACT handler jo om fællesskaber for alle, og at der er deltagelsesmuligheder for alle. Her bliver co-teaching et vigtigt greb. Vi er ikke optaget af, om børnene har nogle bogstaver, men mere hvad de har brug for fra os voksne, så de kan opleve at blive bedre hver dag, være glade for at gå i skole, at de trives og leger med andre børn hver dag, siger Kirsten Pedersen.

FACT er introduceret som et forsøg på systematisk at booste 5 skoler, der har udfordringer med inklusionsarbejdet, dels med kompetenceudvikling omkring klasseledelse og co-teaching og dels med konkrete prøvehandlinger på egen skole. Når resultaterne er samlet sammen og evalueret ved projektets afslutning til foråret 2023, er håbet, at de konkrete erfaringer kan overføres til andre skoler i kommunen.

Træning i Fællesskab

5 minutters bevægelse hver dag med Stine Rex

Sandsynligvis har du hørt om Stine Rex, og måske har du også set ryggen af hende, når hun suser rundt i hele Nordjylland, ja hele verden, på sine stærke løbeben. Men ud over at være bidt af en gal løbesko, så er Stine også mor til 2 børn på en af skolerne i Aalborg Kommune.

Alle skoler har siden 2020 arbejdet med Bevægelsens År, og der er blevet hoppet, sprunget, danset og sendt bevægelsesstafetter mellem skolerne – alt sammen for at få mere bevægelse ind i skoledagen.

Men under nedlukningen har det naturligvis været lidt sværere at gøre bevægelsen til en naturlig del af skoledagen, og her har Stine Rex set en mulighed.

Træning i Fællesskab

Sammen med Vejgaard Østre Skole har hun derfor lavet en række bevægelsesvideoer, som skolen har delt på sin Facebookside og som er blevet brugt i undervisningen, og tiltaget er så godt, at Skoleforvaltningen nu udbreder konceptet til flere skoler under navnet Træning i Fællesskab. Hver uge vil Stine Rex og en medhjælper eller to tage ud på en ny skole og lave 5 bevægelsesvideoer, som bliver delt i løbet af ugen og som kan bruges i undervisningen.

Videoerne kan allerede nu findes på nogetathavedeti.dk, og øvelserne kan bruges som et naturligt afbræk i undervisningen, når både krop og hjerne trænger til en lille bevægelsespause. Hver mandag vil der blive lagt 5 nye videoer ind på siden.

Direkte link til videoer: Træning i Fællesskab

I det politiske hjørne, har vi nu næsten været været hele vejen rundt om vores Skoleudvalg. Der er et enkelt medlem, som vi endnu ikke har haft med, og det er selvfølgelig vores nye skolerådmand Jan Nymark Thaysen.

Jan tiltrådte som rådmand den 1. februar, og hvordan den første tid har været, kan du høre lidt om i denne lille hilse-på-video, som naturligvis er optaget med håndholdt mobil på hjemmekontoret i Kongerslev.

Det politiske hjørne runder af for denne gang, og vil fremover give plads til andet spændende indhold. Hvis du har input til historier, er du som altid velkommen til at kontakte Skoleforvaltningens kommunikationsteam på kommunikation-skole@aalborg.dk.

Tak, fordi du læste med. Forhåbentlig har du lyst til at læse med igen næste gang!

Har du kommentarer, ris, ros eller input til de næste nyhedsbreve, er du altid velkommen til at kontakte kommunikation-skole@aalborg.dk 😊