Loading

Iconische kledingstukken

Elk jaar komt het wel een keer voorbij: het lijstje met "kledingstukken die elke vrouw in de kast moet hebben". We gaan eens kijken welke dat zijn en waarom dat gezegd wordt.

Trenchcoat van Burberry

De trenchcoat is van oorsprong een jas die gemaakt werd voor het leger. Thomas Burberry ontwierp in 1901 deze jas voor de officieren van het leger. Hij was de uitvinder van gabardine (stof) waar de jas van gemaakt was. Hij bood het ontwerp aan, aan het Britse ministerie van Defensie. In eerste instantie was de jas alleen bedoeld voor de officieren maar ze moesten die wel zelf aanschaffen. De jas heeft veel specifieke en handige details zoals de schouderflappen, epauletten, de vele zakken en de dubbele rij knopen. De jas was speciaal gemaakt voor de loopgraven - in het Engels trenches - vandaar de naam.

Na de oorlog namen de officieren de jas mee naar huis en kwam die zodoende ook in het straatbeeld terecht. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de jas weer gedragen en ook andere landen kwamen met hun eigen versie van de trenchcoat. Later zag je de trenchcoat ook terug in films en televisieseries met detectives in de hoofdrol.

Humphrey Bogart in Casablanca
Blue jeans

De geschiedenis van de blue jeans is heel bekend. Van de goudzoekers werkbroek naar de broek voor de boeren en arbeiders en zo naar de vrijetijdskleding van de Amerikanen vóór de tweede wereldoorlog en zo via de bevrijders naar onze anarchistische protestkleding naar de broek voor iedereen. Met dank aan Levi Strauss.

Onslow uit de serie "Keeping up appearances" in een Marcelleke, wifebeater of onderhemd.

In Belgie is dit onderhemd bekend als een Marcelleke. In eerste instantie werd gedacht dat dat kwam omdat een bekende bokser (Marcel Cerdan) deze altijd droeg maar naar alle waarschijnlijkheid komt het door de maker van deze hemden: "Etablissements Marcel".

De term wifebeater komt uit Amerika. In 1947 werd James Hartford gearresteerd voor de moord op zijn vrouw. Hij had haar doodgeslagen. Op foto's in kranten droeg hij een vuil onderhemd. Er werd steeds over hem gesproken als de 'wifebeater'. Zo werd het hemd geassocieerd met de naam van de man.

Rappers dragen ze veelvuldig

Zo'n hemd komt natuurlijk geweldig tot zijn recht als er een mooi afgetraind lijf onder zit...

LBD bekend geworden door Coco Chanel

Coco Chanel was de eerste die een jurk bedacht die een (werkende) vrouw altijd zou kunnen dragen. Naar gelang de gelegenheid kon ze de accessoires aanpassen en zou ze er altijd goed uitzien. En dat met één jurk. Het idee is natuurlijk zowel simpel als geniaal. Inmiddels heeft bijna iedereen wel tien kleine zwarte (of blauwe) jurkjes in de kast hangen en is het idee erachter niet meer zo hard nodig. Toch zal de naam altijd blijven bestaan.

Wit herenoverhemd

Het is een hardnekkig misverstand dat elke vrouw er leuk uitziet in een wit herenoverhemd. Het liefst van HEM en dan na een wilde nacht gedragen - door haar - aan de ontbijttafel. Het ultieme romantische beeld in feelgood movies. Het hoort ook in het je-ne-sais-quoi rijtje thuis. Letterlijk klopt het natuurlijk niet, het witte herenoverhemd is gemaakt op een platte bovenkant dus je D cupje krijg je daar echt niet ingeperst. Het is 'geleend' uit de mannenmode en - in een vrouwenuitvoering - voor vrouwen die het staat een geweldig kledingstuk.

All stars

De Converse All Star schoenen zijn oorspronkelijk basketbalschoenen en ontworpen in 1917. Chuck Taylor was zo'n basketbalspeler en had last van pijnlijke voeten. Hij kocht een paar All Star schoenen en was zo'n fan dat hij vertegenwoordiger/ambassadeur werd van het merk. Zijn handtekening staat dan ook op de schoen. Inmiddels is het merk overgenomen door Niké.

Deze schoenen horen natuurlijk in het rijtje anarchistische kledingstukken thuis. De jeans horen daar ook bij. En in sommige gevallen ook de wifebeater. "Kan mij het schelen dat ik in m'n ondergoed, vrijetijdsbroek en sportschoenen naar mijn werk ga..."

Kelly bag

De Kelly bag van Hermès werd eerst anders genoemd, namelijk Sac à Dépechês. Hij was ontworpen in de jaren dertig. Grace Kelly (Prinses Gracia van Monaco) droeg hem voor haar buik om te verbergen dat ze zwanger was van haar eerste kind in 1954. Ook daarna droeg ze hem altijd. In 1977 is de naam officieel veranderd in Kelly bag.

Het is een prachtige, simpele en tijdloze tas die iedere vrouw zou willen hebben. Jammer dat hij zo duur is én dat er een enorme wachtlijst voor is. Maar heb je er zo'n 10.000 euro voor over en minimaal een jaartje wachten dan heb je wel iets bijzonders in huis.

Chanel jasje

Coco Chanel verdient een standbeeld wat mij betreft. Ze heeft veel voor de vrouwenmode en vrouwenemancipatie gedaan. Zo ook dit jasje- weer afgekeken van de mannenmode, iets wat ze heel veel deed. Het jasje is tijdloos, honderd jaar geleden was het mooi en nu nog steeds. Door het kraagloze model is het minder snel uit de mode. (Revers geven heel vlug een tijdsbeeld aan.) En door de manier van combineren kun je het chique, sportief of casual dragen. Niet voor niets is er in bijna elke Zara collectie zo'n jasje te vinden.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.