Loading

stine sampers is de nieuwe programmator ‘Woord’ bij KAAP

Zondagochtend wordt bij KAAP vaak gewijd aan literatuur en debat. In december laten ze via livestream twee klasbakken hun nieuwe boek voorstellen, namelijk Stefan Hertmans en Jeroen Olyslaegers. Maar eerst stellen we je graag Stine Sampers voor, de nieuwe programmator ‘Woord’.

door Melopee Dedeurwaerder

Stine Sampers groeide op in Alveringem, een kleine gemeente in het hartje van de Westhoek. Ze studeerde Kunstwetenschappen aan de UGent en Drama aan het KASK. Ze is sinds haar zestiende actief als kunstenaar, aanvankelijk voornamelijk binnen fotografie en performance. Ze verhuisde daarom al snel naar de grootstad Brussel, en later ook naar Antwerpen. Het was niet zozeer dat de provincie te klein werd, maar vooral het gevoel dat ons land en de wereld zoveel groter waren. Nu woont ze in Oostende waar ze eind oktober aan de slag ging bij KAAP om er het luik Woord verder te ontwikkelen.

Ik hou ervan om samen diep te graven, hetzij met woorden in debat of poëzie, hetzij fysiek tijdens het dansen, maken of genieten. Connecties maken en onderhouden.

Hongerig naar ontmoetingen en nieuwsgierig naar de vele verschillende gezichten van onze maatschappij, verdiepte Stine zich in de tijd dat ze in Brussel verbleef in queerliteratuur en intersectionele politiek of ‘kruispuntdenken’. Continu lezen was daar een belangrijk onderdeel van. Bij voorkeur las ze werk van zo divers mogelijke auteurs, vanuit de drang en de noodzaak om in contact te komen met uiteenlopende visies. Sindsdien gaat ze steeds meer op zoek naar andere vormen en toepassingen van tekst in onder andere debat, radio, film, performance of artist writing.

Je verhuisde van Antwerpen naar Oostende. Wat trekt je aan in de badstad?

Omdat ik op zoek was naar een iets rustigere omgeving, was het dilemma al toen ik uit Brussel vertrok, Antwerpen of Oostende. Oostende heeft voor mij een gelijkaardige mix van schoonheid en ruwheid als Brussel, wat ik best wel interessant vind. Telkens ik van de trein stapte in Oostende deed de lucht me zo goed! Nu ik er ook woon besef ik wat een luxe schone lucht is geworden.

Welke auteurs staan vooraan in je kast?

Op dit moment ben ik vrij geobsedeerd door de poëzie van June Jordan, haar Haruko/Love Poems is wellicht een favoriet voor het leven. In mijn tas zitten The Blue Clerk van Dionne Brand en Whore Foods van L.A. Warman. Mijn troostboek is Kitchen van Banana Yoshimoto. Het boek dat ik ieder jaar herlees is Agua Viva van Clarice Lispector.

Wat inspireert jou?

Dingen en mensen die onmiskenbaar zichzelf zijn in hun veelzijdigheid en openheid. Samen diep graven, hetzij met woorden in debat of poëzie, hetzij fysiek tijdens het dansen, maken of genieten. Connecties maken en onderhouden. Geheimen. Transformaties.

Wat zijn je verwachtingen voor 2021?

Ik ben steeds in de war wat betreft verwachtingen, hoop, dromen of angsten. Het is duidelijk dat we nog even in de ban van COVID-19 zullen blijven, dus ik ben ontzettend benieuwd naar de alternatieve artistieke projecten en manieren van presenteren die we gaan creëren.

Als het over nieuwe manieren van presenteren gaat, heeft KAAP alvast de livestream omarmd. In december staan twee literaire ontmoetingen op het programma. Je kan beide livestreams volgen op de Facebookpagina van KAAP, telkens om 11.00 uur. Het is bovendien mogelijk om een gesigneerd exemplaar van de boeken te kopen.

Op zondag 13 december komt Stefan Hermans spreken over zijn nieuwe roman ‘De Opgang’. Daarin vertelt hij over een SS’er die in een huis in Gent gewoond heeft waar ook Stefan zelf twintig jaar lang woonde. Dit ontdekte de schrijver toen hij ging graven in de geschiedenis van het pand naar aanleiding van de verkoop van het huis. ‘De Opgang’ werd een intrigerende roman op basis van waargebeurde feiten.

Een week later, op 20 december, verwelkomt KAAP Jeroen Olyslaegers en zijn vrouw Nikkie Van Lierop (alias de Sater en de Nimf). De Sater stelt met plezier zijn nieuwe boek ‘Wildevrouw’ voor dat zich afspeelt in het Antwerpen van de zestiende eeuw. De Nimf verwerkt de moeilijke relatie met haar moeder in haar debuutroman ‘Te dom voor de duivel’, naar eigen zeggen, een echte smartlap. Maak tijdens deze ‘double bill’ samen met hen een trip door duistere plekken in ruimte, tijd en geest.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (december 2020)

Foto: Senne Van der Ven

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate