Internet Fashion Sartorialist, the blond salad, amayzine.com

Je kunt alles wat je wilt vinden op het internet. Je kunt alle soorten kleding kijken en kopen op het web maar je kunt ook ideeën opdoen over je nieuwe hairdo. Met de komst van internet - vooral toen internet voor iedereen makkelijk en goedkoop verkrijgbaar werd - kwamen ook de bloggers die ons dagelijks op de hoogte houden van alles wat er op mode gebied te melden is. De invloed van het internet op de mode is niet te onderschatten.

Scott Schuman

In 2005 stopt Scott Schuman met zijn werk als directeur van een mannenmode bedrijf om voor zijn dochter te zorgen. Hij gaat met een digitale camera op stap om foto's te maken van gewone mensen die er heel leuk uitzien. Die foto's zet hij op een blog - the Sartorialist - die door enorm veel mensen worden bekeken. Soms zet hij er een klein verhaaltje bij of een paar zinnen, soms ook helemaal niet. Deze streetstyle blog wordt erg populair.

Garance Doré

Een jaar later (in 2006) begint in Garance Doré in Frankrijk met eenzelfde soort blog. Zij is illustratrice en fotograaf. Scott Schuman en Garance Doré ontmoeten elkaar en hebben een relatie vanaf 2007 - 2015.

Scott en Garance

(Een opmerking voor alle personal styling studenten: hij heeft heel duidelijk kortere benen. Je kunt dit goed zien aan het gedrongen lijf. Als je dat alleen zou zien dan zou je een grote man verwachten. Dus soms weet je het ook al door de rest van de lichaamsbouw, zonder dat je iemand duidelijk voor je ziet. Hij doet zichzelf hier geen plezier door zijn broekspijpen op te rollen, het maakt zijn benen voor het oog nog korter en zorgt ervoor dat hij er totaal uit balans uitziet. Het zou mij niet verbazen als zij ook (iets) kortere benen heeft. Door de hoge hakken wordt dat prima gecompenseerd.)

Foto the Sarorialist
Foto the Sartorialist

Scott Schuman werkte onder andere samen met de Italiaanse Vogue en de Franse Vogue, met DKNY, Gap en GQ magazine. Hij geeft niet zozeer een mening over mode maar registreert wat er op straat gebeurt.

Illustratie Garance Doré
Chiara Ferragni

Chiara Ferragni begin in 2009 met een outfit blog. Inmiddels is 'the Blond Salad' een begrip geworden en claimt nu een 360 graden Lifestyle Experience aan te bieden in haar blog. Veel van haar blogs gaan over fashion en reizen. Inmiddels ontwerpt ze zelf ook kleding en verkoopt ze kleding via haar webshop.

Chiara Ferragni

Er zijn veel bladen die ook een soort blog hebben op internet. Amayzine.com is een internet magazine met daarbij een mode en lifestyle blog.

May-Britt Mobach

Oprichtster is May-Britt Mobach, ze is begonnen bij de televisie en later overgestapt naar de bladenwereld.

Beau Monde en Marie-Claire

Ze heeft mee geholpen de Beau Monde op te zetten en werkt later als hoofdredacteur bij Marie-Claire. In 2012 heeft ze Amayzine.com opgericht, een volledig online magazine. Inmiddels is bekend geworden dat er eind januari 2017 een papieren versie van het magazine op de markt komt.

Hillary Clinton

De Marie-Claire is een blad waar ook veel maatschappelijke dingen worden besproken, allemaal op vrouwengebied. Dat heeft May-Britt Mobach ook doorgevoerd in haar online magazine. Ze heeft zich in dagelijkse columns expliciet uitgesproken vóór Hillary Clinton als president van Amerika. Het is niet echt een gewoonte om zulke stevige uitspraken te doen in een fashion magazine. Daar worden wel meer onderwerpen besproken maar niet met zo'n duidelijke (persoonlijke) mening.

Le blog de Betty
Betty Autier

Le blog de Betty is een blog dat al langer bestaat. Betty is een jong meisje die al haar gekochte kleding (laat) fotograferen en ook zegt waar het vandaan komt. Inmiddels is het wel een stuk commerciëler geworden doordat ze gesponsord wordt door grote merken.

Een van onze studenten is ook een blog begonnen.
Duidelijk gericht op jonge vrouwen net zoals zijzelf is.

Trinny Woodall is vooral bekend als de helft van het duo Trinny and Suzannah van "What not to wear". Inmiddels heeft ze een eigen Facebookpagina waar ze hilarische filmpjes op plaatst. Haar modegevoel druipt er van af.

Behalve beauty en modebloggers zijn er nu ook de influencers. Jonge mensen die enorme hoeveelheden foto's en filmpjes plaatsen op diverse sociale media kanalen waarbij hun eigen leven centraal staat. Dus de dingen die ze gekocht hebben, waar ze gegeten hebben, waar ze naartoe gaan op vakantie, welke producten ze gebruiken om hun gezicht schoon te maken / het haar te wassen, enzovoorts. Alles wordt benoemd. De aantallen volgers kunnen enorm oplopen en dat is uiteraard een goudmijn voor een adverteerder die zijn spullen aan de man gebracht wil hebben. Anna Nooshin is één van hen.

Anna Nooshin op Pinterest

De invloed van jongeren is niet weg te denken. Vroeger was het uiteraard de adel of de rijke burgers die veel invloed hadden op de mode. Sinds de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw zijn het vooral de jongeren die de mode of de nieuwe 'manieren' bepalen. Op dit moment is alles wat nieuws is op modegebied te vinden op het internet. Met heel veel bloggers, vloggers, bladen, influencers en merken die zich op een andere manier profileren. Het wordt een stuk vluchtiger en alles gaat razendsnel omdat elk nieuw bericht zo weer overruled kan worden door een ander bericht of foto. Zo is alles continu in beweging, zoals het ook hoort.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.