Loading

Review JURA X-serie The New Kids on The Block

Dít is de nieuwe JURA traktor. Dat klinkt natuurlijk niet bijster positief, maar dat is het wel. Het is de geuzennaam van de oer-JURA: de Impressa X90. Die heeft nu, na bijna 25 jaar(!), het veld moeten ruimen voor The new kids on the block: JURA X6 & X8

Vanaf maart 2019 is er ook de JURA X10. Dat is een JURA X8 met een 4,3"touchscreen. Verder is het een gelijke machine aan de X8 Platina.

Omdat de Nederlandse markt altijd wat achter de Duitse markt aanhobbelt, zijn we begin september (2017) even de grens over gescheurd om de machines in het echt te aanschouwen. Wat dan opvalt is dat de machines een wel heel aanwezig waterreservoir hebben. Daardoor zou het model uit balans zijn. In de praktijk zullen we echter naast bijna ieder X8 een melkkoeler zien die het geheel weer in evenwicht brengt.

Normaal gesproken is een JURA voor zakelijk gebruik een afgeleide van een huishoudelijk apparaat. Grote watertank, bonenreservoir en lekbak erop en klaar. Dat is bij de nieuwe JURA X-serie niet het geval. Een heel eigen chassis en vormgeving. Het lijkt op een kruising tussen een We8 en Xj9 maar dat maakt 'm nog geen bastaard. Op packshots zoals onderstaande is dat altijd wat lastig te zien.

JURA X8: 2 cappuccini

Met de JURA X8 maak je met één druk op de knop 1 of 2 varianten met melk. Cappuccino of latte, maar ook macchiato ('bevlekte' melkschuim op een espresso). De melkschuim is heerlijk lobbig en zelfs goed genoeg om latte art mee te maken mocht je willen flirten met je collega en daar de handigheid in hebben.

Verse melk is altijd een beetje een probleem in een zakelijk omgeving. Het onderhoud van de melkschuimer in de machine en de melkkoeling is een klusje dat weinig mensen beheersen en zin in hebben. Bij de JURA X8 is dat onderhoud tot een minimum bepekt door het uitgebreide melk reinigingsprogramma dat ingebakken zit in de software van de machine. Ook hier is een druk op de knop voldoende om het programma te activeren.

JURA X8

Mocht het onderhoud niet of te weinig worden uitgevoerd, dan zijn de uitlooppijpje makkelijk wisselbaar voor nieuwe en hebben we uiteraard handige instructies om het dagelijks onderhoud op niveau te krijgen.

Aanbieding

Voor de JURA X8 hebben we diverse aanbiedingen samengesteld (kijk onderaan de pagina). De meest bestelde uitvoering is de X8 *Pro Pack*. Dat is de machine, aangesloten op de waterleiding, met een JURA Cool Control ernaast die ervoor zorgt dat er 1,1 liter melk gekoeld aan het apparaat staat aangesloten. Geïnstalleerd en geïnstrueerd op de gewenste locatie met maar liefst € 560,- voordeel.

Er zijn dus 2 nieuwe JURA's in de X-serie. De meest complete is dus de JURA X8: daarmee maak je met één druk op de knop 2 cappuccini in net geen 1,5 minuut (afhankelijk van dosering). De machine beschikt over 1 pomp, 2 elementen en 2 automatische keramiekventielen. Normaal werd de werking van een 2e automatisch keramiekventiel gedaan door een ingewikkeld stelsel van magneetventielen in bijvoorbeeld de JURA Giga X9, maar vanaf de JURA Z8 gebruiken ze nu ook in de X8 een 2e automatisch keramiekventiel. Een automatisch keramiekventiel is een zegen in gebruik en tijdens een onderhoudsbeurt. Het scheelt enorm in het aantal koppelingen, o-ringen en elektrische aansluitingen.

Door gebruik te maken van de optionele professionele melkkoeler (4 L) of de Wireless Cool Control (1,1 L) met niveaucontrole, heb je altijd voldoende gekoelde melk beschikbaar. Wanneer de melk op is, wordt dat in de display van de machine weergegeven.

2 cappuccino!

De melkschuimer is een afgeleide van de JURA Giga-serie waarmee je 2 cappuccini tegelijk zet. Deze uitloop zou overigens ook op de toekomstige Z10(?) passen waardoor je met die machine ook eindelijk 2 cappuccini tegelijk zou kunnen maken. Of de Z10 er dan eindelijk komt, dat weten we nog niet.

Verwisselbare melkuitlooppijpjes op de X8 (art. 24047)

De uitloopjes van de X8 zijn verwisselbaar en vaatwasbestendig. Een mooie ontwikkeling, want de 'oude' versie was kostbaar om te vervangen en onmogelijk om handmatig te reinigen.

Bij de JURA X8 wordt een speciale spoelbak meegeleverd. Hier sluit je de melkslang op aan en je start via het menu de melkreinigingsfunctie. De machine regelt in 2 minuten de rest, zonder interventie van de gebruiker. Daarna is de melkschuimer schoon en gedesinfecteerd.

JURA key technologies

Natuurlijk is de nieuwe JURA X-serie voorzien van de nieuwste technieken die wel al in andere machines zagen: P.E.P. (Pulse Extraction Process) voor een heerlijk intense ristretto of espresso, een Vacüuum Clean zetgroep zodat je geen restwater in het kopje vindt en de Aroma+ G3 molen die elk kopje verse koffie voor je maalt. Die 3 technieken samen maken dat JURA in het compacte segment volautomatische espressomachines voor zowel particulier als zakelijk gebruik ver vooruitloopt.

Als je meer wil weten over de technieken die JURA heeft ontwikkeld, lees dan hier verder:

XL waterreservoir

Op de JURA X6 & X8 zit een (afsluitbare) watertank van 5 liter (ca. 40 kopjes gewone koffie) en die komt overeen met de afvalbak voor koffieresidu: ook daar passen voor 40 kopjes residu in. Een echte vaste wateraansluiting is er niet, maar is als accessoire verkrijgbaar: de intelligente watertankvuller. Niet écht meer van deze tijd, maar het functioneert prima.

JURA intelligente watertankvulling (art. 24045)

De X6 & X8 zijn op de afvoer aan te sluiten met een speciale slang. De machine is ook in staat om zijn koffieresidu door te voeren naar een afvalbak. Dan kan je lekker doorwerken zonder de lekbak of residubak te legen.

JURA restwater- en residu afvoerkit (art.nr. 24047)

Deze accessoires zorgen er samen voor dat je langere tijd niet naar de machine hoeft om te kijken. Er is nagenoeg geen beperking aan het verbruik.

Wil je het helemaal voor elkaar hebben, dan is er nog het extra grote bonenreservoir. Normaal is het reservoir zo'n 500 gram groot (ca. 60 kopjes) maar door gebruik van de optionele adapter voor het bonenreservoir wordt het 1 kg groot (120 koppen). Zowel het standaard bonenreservoir als de XL uitvoering zijn standaard voorzien van een slot om misbruik te voorkomen.

Een hele kilo bonen in de machine zorgt voor 125 kopjes koffie zonder bijvullen.

'Genderneutraal' bedieningsconcept

Touchscreens zijn natuurlijk helemaal van deze tijd. Dat de JURA X-serie dan werkt met 'ouderwetsche' drukknoppen is misschien een gemiste kans. In mijn visie is het een logische keuze want met gelnagels (ook genderneutraal?) zijn druktoetsen een stuk minder kwetsbaar en makkelijker in het gebruik dan een touchcreen. De feedback die je van toetsen krijgt is in een zakelijke omgeving prettiger.

De toetsen voor de instellingen en het dagelijks onderhoud van de machine zijn naar wens te blokkeren, zodat niet iedereen toegang heeft tot belangrijke functies in de machine.

Eindelijk...een kannetje koffie tappen met een zakelijke JURA

JURA Giga X-modellen konden natuurlijk al in een kannetje tappen, maar daar heb je een dikke knip voor nodig. En qua volume houdt het niet over: een kannetje van 1 liter is de limit.

Espressokoffie in een kannetje is door de cremalaag op de koffie visueel niet erg aantrekkelijk. Het eerste kopje ziet er nog verzorgd uit, maar de rest steeds minder. Het laatste kopje moet het stellen zonder dat 'dekseltje' op de koffie.

JURA X6

Een tweeling is de JURA X-serie niet. De JURA X6 is het kale broertje van de X8. Met de X6 maak je alleen zwarte koffie variaties. Géén cappuccino uit de X6. Die JURA X6 is overigens uitgevoerd in Dark Inox, de modekleur van JURA sinds 2017. Geen lelijke kleur hoor, maar zakelijk gezien is zwart of zilver toch gebruikelijker.

JURA X6 Dark Inox

De JURA X6 is een stuk voordeliger dan de X8. Dat komt omdat de machine geen onderdelen nodig heeft om melkschuim voor cappuccino te maken. Dat scheelt aanzienlijk, want er zijn nogal wat componenten nodig om dat allemaal in goede banen te leiden. De onderhoudskosten van een X6 zullen dan ook lager uitvallen.

Afrekensystemen

Zowel de X6 als de X8 is compatibel met MDB protocollen voor muntautomaten of aansluiting op kassasystemen. Hiermee kan je de machine inzetten voor eigen betaald gebruik. Omdat er hiervoor vele mogelijkheden zijn qua configuratie, wordt dit niet hier besproken.

Nog wat opvallends?

Niets verontrustends, maar goed om vooraf te weten: de JURA X6 en X8 hebben géén vulopening voor gemalen koffie. Een voorgemalen decaf koffie kan dus niet. Die optie wordt zó weinig gebruikt dat die in het geheel is komen te vervallen. Dat luikje is dus exclusief bestemd voor reinigingstabletten.

Waterfilters

Wanneer de machine op een watervulsysteem wordt aangesloten, kan je de machine niet op een normale manier ontkalken. Dus ben je aangewezen op het gebruik van JURA Claris Pro Smart waterfilters. Waterfilters van derden kunnen wel aangesloten worden, maar niet geprogrammeerd worden op capaciteit.

Bestel informatie

We hebben diverse configuraties samengesteld, zodat het totaalplaatje voor de boekhouding snel helder is. Deze 'Packs' zijn zo samengesteld dat er voor diverse doelgroepen een samenstelling is bedacht die het meest voor de hand liggend is.

JURA X8 *Full Option*

De JURA X8 Full Option is het meest geschikt voor hotels, vergaderzalen en buffetten

De naam verraadt het al; alle opties en accessoires zijn toegepast op deze set. Deze set zou je kiezen wanneer je een compacte alleskunner zoekt waar je een hele dag niet naar om hoeft te kijken (dus niets hoeft bijgevuld of geleegd te worden gedurende ca. 120 koppen koffie). De voorraad gekoelde melk bedraagt 4 liter, de machine krijgt automatisch vers gefilterd water en residu wordt afgevoerd naar de afvoer en afvalbak onder het werkblad.

 • JURA X8
 • Koffie proefpakket
 • Onderhoudspakket
 • Vaste wateraansluiting
 • JURA Claris Pro Smart waterfilters
 • Afvoer van restwater
 • Doorvoer van koffieresidu
 • Professionele 4L wireless melkkoeler
 • XL bonenreservoir
 • Installatie op locatie
 • Gebruikersinstructie voor gebruik en onderhoud

JURA X8 *Pro Pack*

De JURA X8 Pro Pack is logisch in een zakelijke omgeving met een gebruikersgroep tot ca. 30 personen.

De JURA X8 Pro Pack is een complete set voor een zakelijke omgeving waar ca. 30 personen dagelijks gebruik maken van de machine.

 • JURA X8
 • Koffie proefpakket
 • Onderhoudspakket
 • Vaste wateraansluiting
 • JURA Claris Pro Smart waterfilters
 • JURA Cool Control 1,1L wireless
 • Installatie op locatie
 • Gebruikersinstructie voor gebruik en onderhoud

JURA X8 *Starter Pack*

De JURA X8 Starter Pack is bedoeld voor kapsalons en showrooms

Het Starter Pack is een 'plug & play' set. Je hebt alleen 2 wandcontacten nodig om alles aan te sluiten (machine en melkkoeler) en binnen 15 minuten is alles klaar voor gebruik. Uiteraard wordt deze set (naar wens) ook door ons geleverd, aangesloten en geinstrueerd. De machine gebruikt dan de interne watertank van 5 liter en na 40 handelingen leeg je handmatig de residubak en lekbak.

 • JURA X8
 • Koffie proefpakket
 • Onderhoudspakket
 • JURA Wireless Cool Control 1,1L
 • Aflevering door koerier

Wanneer je niet wil hoeven omkijken naar de mogelijke moeilijkheden met verse melk, bijvoorbeeld in een omgeving zonder toezicht, is de JURA X6 een betere optie. Alleen zwarte koffie in diverse variaties en heet water.

JURA X6 *Pro Pack*

De beste koffie voor je klanten, gasten of relaties. Ook als ze het zelf mogen tappen

Gebruik je alleen zwarte koffie variaties zoals espresso, ristretto en 'gewone' koffie in grotere hoeveelheden? Dan is de X6 Pro Pack dé samenstelling om snel aan de lang te gaan.

 • JURA X6
 • Koffie proefpakket
 • Onderhoudspakket
 • Vaste wateraansluiting
 • JURA Claris Pro Smart waterfilters
 • XL bonenreservoir
 • Installatie op locatie
 • Gebruikersinstructie voor gebruik en onderhoud

JURA X6 *Starter Pack*

Plug & play: stekker erin en binnen één minuut aan de slag met de JURA X6
 • JURA X6
 • Koffie proefpakket
 • Onderhoudspakket
 • Aflevering door koerier

25 september 2017 worden de machines geïntroduceerd voor de Nederlandse markt. Pas dan mogen we alle details bekend maken, tot die tijd werken we deze productreview natuurlijk bij met de laatste details.

Wie zijn wij?

Wij zijn The Coffee Factory, in Nederland al vele jaren de grootste specialist op het gebied van JURA volautomaten. In onze showrooms in Vlaardingen (Rotterdam) staan alle particuliere en zakelijke concepten werkend opgesteld. Je bent welkom van maandag tot en met zaterdag, een afspraak maken is handig, maar niet noodzakelijk. Je parkeert gratis en recht voor de deur.

Onze concepten zijn helder samengesteld: op alle machines die wij leveren kunnen wij zelf de service uitvoeren en hebben wij alle producten voor het concept op voorraad. Van accessoires tot de kleinste onderdeeltjes.

Wij bieden service aan 'huis' op afroep via (preventieve) servicecontracten (optioneel).

Created By
Ron Hagestein, The Coffee Factory
Appreciate

Credits:

JURA Elektro AG

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.