Loading

Henk en Linda Feb '21 Een maandag in Zuid-Afrika..

Het originele plan was om in deze nieuwsbrief onze werkweek in selfies te laten zien, maar omdat er alleen over de maandag al zoveel is wat we leuk vinden om te delen, hebben we het daar voor nu bij gelaten. En aan het einde van de nieuwsbrief vind je een korte update over het wel en wee in ons gezin.

De foto hierboven is in het weekend gemaakt, maar verder laten we graag zien hoe een maandag (en dat is afgelopen maandag) er hier voor ons uitziet. Ergens tussen 6.15 en 7.00 wordt één van onze spruitjes wakker en begint de dag. Rond 8.00 zetten we Micha en -drie keer in de week- Felie af op school en gaat één van ons door naar het werk. Maandag en dinsdag zijn mijn (Linda) werkdagen! Voor Henk is maandag vooral een papadag, al had hij bijvoorbeeld afgelopen maandag een vergadering met het mannenteam bij ons thuis.

Twee weken terug ben ik op de maandag een cursus begonnen voor zwangere vrouwen in 7de Laan en omgeving. Ik doe dit samen met iemand uit 7de Laan die succesvol een afkicktraject heeft doorlopen. Ze zit nu in het 'Step Up' programma. Dit programma zijn we sinds kort gaan aanbieden, omdat we steeds meer mensen krijgen die terug komen nadat ze afgekickt zijn, maar nog in een kwetsbare fase zitten. Deze vrouw doet het stage onderdeel van het Step Up programma bij mij.

Mijn maandag begon met thuis nog even het programma voorbereiden en een bijpassend Bijbelvers kiezen. Daarna ben ik vertrokken naar 7de Laan.

Onderweg heb ik rompertjes gekocht; het tweede deel van het programma doen we iets gezelligs/creatiefs en vandaag mogen de zwangere dames een rompertje voor hun baby maken. Een manier om steeds meer te beseffen dat er een baby aankomt en deze baby ook welkom te heten. Veel van deze zwangerschappen waren ongepland en in sommige gevallen ook ongewenst. Ik geef aandacht in het programma aan dat er negatieve emoties kunnen zijn en dat het belangrijk is deze niet tegen de baby te richten. Een kind kan ongepland zijn door de ouders, maar is altijd gepland en vanaf het begin geliefd door zijn of haar hemelse Vader.

Als ik in ons Hope Centre bij 7de Laan mijn materialen geprint heb, heb ik nog wat tijd over en loop ik 7de Laan in. Er staat muziek aan en kleine kinderen zijn aan het dansen. Een paar mensen zitten er omheen. Helaas kan ik in verband met privacy niet zomaar filmpjes delen, maar het was een vrolijk sfeertje.

Ik praat met een jonge vrouw die eerder aan het 'Belly Baby & Me' programma heeft deelgenomen. Ik begrijp van haar dat ze nog steeds geen geboortecertificaat voor haar kindje heeft kunnen regelen. Hierdoor krijgt ze ook geen 'kinderbijslag'; een klein bedrag van de overheid dat voor deze vrouw een verschil zou maken. Ze kan geen geboortecertificaat krijgen, omdat ze zelf nooit een ID heeft gehad. Haar moeder is overleden toen ze zelf nog jong was. Ik verwijs haar door naar onze maatschappelijk werkster, die een aanvraag van dit soort documenten kan begeleiden.

Daarna rijd ik met het Hands and Feet busje vanaf 7de Laan naar twee andere 'informele wijken' om de zwangere dames op te halen.

Het thema van deze week is 'getting pregnant'. Alhoewel dit al een gepasseerd station is, is het goed voor de vrouwen om te weten wat er in hun lichaam gebeurt is en hoe je zwanger wordt. In deze gemeenschappen maken maar weinig kinderen hun school af en bij deze vrouwen is de algemene kennis beperkt. Het blijkt bijvoorbeeld dat niemand een idee heeft van wat er nou eigenlijk bij een menstruatie gebeurt en waar het goed voor is. Door vrouwen toe te rusten met dit soort kennis, neem je een stukje onzekerheid en onwetendheid weg, waardoor vrouwen sterker in hun zwangerschap kunnen staan.

Halverwege het programma lunchen we samen, een goed moment voor de vrouwen om elkaar te leren kennen en ervaringen en misschien wel onzekerheden te delen.

Het rompertje versieren valt helemaal in de smaak!

Nadat ik een aantal dames die niet uit 7de Laan komen weer terug gebracht heb, heb ik een afspraak met iemand van 9Miles, een organisatie met wie we regelmatig samen werken. We hadden een mooie donatie gekregen om aan de schoolgaande kinderen de benodigde schoolmaterialen uit te delen. Ik neem samen met 'Parel' de lijst even door om te kijken welke kinderen nog geen pakketje gehad hebben, doordat ze er bij het uitdelen niet waren.

Veel gezinnen kunnen het niet opbrengen om alle spullen te kopen waar de school om vraagt, of, in sommige gezinnen is het simpelweg geen prioriteit. Door een pakketje uit te delen met een aantal essentiële items voorkomen we dat er kinderen met lege handen op school aankomen, of waarvoor dit de laatste druppel is om helemaal niet meer naar school te gaan.

Daarna ga ik op tijd naar huis, want Henk doet 's avonds mee aan een Transforming Society training. Dus toch nog een selfie van Henk in deze nieuwsbrief!

Nog even een kleine update over ons als gezin..

De afgelopen tijd waren er bij ons op persoonlijk vlak veel veranderingen en gebeurtenissen. We zijn verhuisd van Muizenberg naar Fish Hoek, Linda heeft corona gehad, Henk heeft zijn pols gebroken en is geopereerd, de kinderen zijn naar nieuwe scholen gegaan en bij Felie moesten twee voortandjes getrokken worden nadat deze waren gaan ontsteken na een vervelende val in Nederland. We vinden het fijn dat het nu weer wat rustiger is, waarin we kunnen genieten van alles wat we krijgen in ons werk, gezin en nieuwe plekje.

Micha moet op school helaas een masker dragen. Ook moet je hier overal buiten een masker dragen als je 6 jaar of ouder bent.

Het huis waar we nu mogen wonen is een stuk ruimer en heeft een heerlijke tuin. Ook is de omgeving veiliger en bevinden we ons in een subwijk waarin we naar winkels en zelfs naar het strand kunnen lopen.

Henk heeft nog wel last van zijn pols, dus dat blijft een gebedspunt. We hopen de komende tijd weer vaker een blog of berichtje te delen, zodat we iedereen die meeleeft op de hoogte kunnen houden.

Jullie gebed voor ons en ons werk waarderen we erg!

Een lieve groet van ons! Henk en Linda, Micha, Felie en Liane

Onze website is www.henkenlindainafrika.nl

Created By
Linda van de Geest
Appreciate