Loading

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ,

κ. Wilbur Ross

Με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Wilbur Ross, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση κατά την οποία παρουσιάσαμε τον αναπτυξιακό νόμο που κατενθουσίασε τους Αμερικανούς, καθώς θεώρησαν ότι μεταμορφώνει τη χώρα και καθιστά το περιβάλλον κατάλληλο για την άφιξη σοβαρών αμερικανικών επενδύσεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Με τον Υφυπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ,

κ. Keith Krach

Κατά την επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη συνάντησα τον Υφυπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Keith Krach και είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση αναφορικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Έρχονται πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ.

ΕΡΓΑ

Αμερικανικές επενδύσεις: Χάρη σε δική μου προσωπική παρέμβαση κατόπιν διαπραγματεύσεων, πετύχαμε την είσοδο της Blackstone στην ελληνική αγορά. Παράλληλα έχουμε ήδη μιλήσει με ενδιαφερόμενα funds για ναυπηγεία, για βιομηχανία, για τουριστικές επενδύσεις.

Αφάντου: Ξεκολλήσαμε όλη τη διαδικασία. Aπό τις 25 εκκρεμότητες έχουν ολοκληρωθεί οι 22.

Κασσιόπη: Άμεση απεμπλοκή του έργου το οποίο σέρνεται επί μία δεκαετία. Έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ξεκινήσει τα έργα.

Υδατοδρόμια: Συντονίσαμε τις δράσεις των Υπουργείων και συμβάλαμε στο να αναλάβει ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τη σύνταξη του νέου νόμου.

Ελληνικό: Ολοκληρώθηκαν και οι δύο επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκκρεμούσαν και προχωρήσαμε στη διενέργεια του διαγωνισμού.

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συμμετείχαμε στην έγκριση και τον διαγωνισμό της πώλησης του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Pfizer: Σε συνάντησή μου με εκπροσώπους της εταιρείας τον Ιούλιο τους έπεισα ότι είναι καλή επιλογή να έρθουν στην Ελλάδα, να κάνουν το κέντρο για την ψηφιακή τεχνολογία το οποίο τελικά ιδρύεται αμέσως στη Θεσσαλονίκη.

Φαρμακοβιομηχανίες: Ξεκινάμε την εφαρμογή του νόμου για το αναπτυξιακό claw back σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Έρευνα και τεχνολογία: Ξεκολλήσαμε τον διαγωνισμό για την έρευνα και τεχνολογία σε ακριβώς δυόμισι χρόνια σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Χρίστο Δήμα.

Έργα ΣΔΙΤ: Εγκρίναμε το έργο κομβικής σημασίας «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος. Ενθαρρύνω την προώθηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει δείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία. Τα συγκεκριμένα έργα έχουν κριθεί από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT, ότι δεν επιβαρύνουν το χρέος και το έλλειμμα.

Αντιμετώπιση παραεμπορίου: Ασταμάτητες δράσεις κατά του παραεμπορίου σε ΑΣΟΕΕ, Ερμού, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Αίτηση προστασίας πρώτης κατοικίας: Διαπραγματευόμαστε με τις τράπεζες και τους θεσμούς νέο πλαίσιο πιο ευέλικτο, με λιγότερη γραφειοκρατία.

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Ολοκληρώσαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «Εξοικονομώ ΙΙ» με απόλυτη επιτυχία. Την πρώτη ημέρα εφαρμογής του φέτος είχαμε 9.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις, ενώ πέρσι το «Εξοικονομώ Ι» επί ΣΥΡΙΖΑ, 530 αιτήσεις.

Ενημέρωση για τις τιμές καυσίμων: Με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρακολουθήσαμε ακόμη πιο στενά την επίδρασή τους στην εσωτερική αγορά καυσίμων. Αυτή κινήθηκε σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν παρατηρήθηκαν αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Επιβολή διοικητικών κυρώσεων

Ιεραρχώντας ως υψηλής προτεραιότητας την προστασία του κόσμου της εργασίας και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και οικογενειών, προβήκαμε, έπειτα από πολυετή αδράνεια, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας, περιλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών κυρώσεων.

Για παραβίαση της νομοθεσίας περί ακατάσχετου λογαριασμού: Μετά από διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών για παράνομη και καταχρηστική παρακράτηση ποσών από λογαριασμούς μισθοδοσίας και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επέβαλε διοικητική κύρωση ύψους 110.000 ευρώ στο πιστωτικό ίδρυμα.

Για καταχρηστικό όρο σε ασφαλιστήρια συμβόλαια: Έπειτα από καταγγελία καταναλωτή για καταχρηστικό όρο σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, ο οποίος προέβλεπε τη μονομερή αναπροσαρμογή του εκπιπτόμενου ποσού σε ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς να καθορίζει σαφώς το πλαίσιο της αναπροσαρμογής, επιβάλαμε πρόστιμο ύψους 240.000 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία.

Παρέμβαση για την αναστολή πλειστηριασμού Α κατοικίας: Με αφορμή δημοσίευμα για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οικογένειας, που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παρενέβη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επιτυγχάνοντας την αναστολή του πλειστηριασμού.

ΒΟΥΛΗ

Απάντηση για τις εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών

Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των οφειλετών από δικηγορικές εταιρίες που αναλαμβάνουν ρόλο εισπρακτικής, διασαφήνισα ότι το πρόβλημα έγκειται σε μια νομική γκρίζα ζώνη, καθώς δικηγόροι και δικηγορικά γραφεία δεν εμπίπτουν στον Ν. 3758/2009, που αφορά στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών. Ως Κυβέρνηση μας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται πρωτοβουλία από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης για να ρυθμιστεί αυτό το γκρίζο σημείο, το οποίο δεν ρυθμίστηκε ούτε και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

MME

Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη

Συναντήθηκα με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, για να πάρω την Ευλογία Του. Είναι φωτισμένος Ιεράρχης και ήρθε εδώ την κατάλληλη στιγμή.
Είχα την Τιμή να συναντηθώ με ένα από τα πιο σπουδαία και δραστήρια μέλη της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ, με τον κ. Γεώργιο Τσούνη από την ορεινή Ναυπακτία, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Chartwell Hotels LLC. Τέτοιοι Έλληνες μας κάνουν υπερήφανους.
Σε τυχαία συνάντηση συζήτησα με τον τέως Δήμαρχο της Νέας Υόρκης κ. Ρούντολφ Τζουλιάνι. Και αυτός μίλησε για την Ελλάδα με τα πιο θερμά λόγια και μας ενεθάρρυνε να συνεχίσουμε έτσι. Η εικόνα της Ελλάδος μας στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων στις ΗΠΑ βελτιώνεται διαρκώς.

ΔΕΘ

H ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο

Στην υπέροχη ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μίλησε με όραμα για την Ελλάδα που Αξίζουμε και Μπορούμε να έχουμε. Χαίρομαι που αξιώθηκα να είμαι παρών και να τη ζήσω από κοντά.

ΔΕΘ

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ινδίας κ. Hardeep Singh Puri

Σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη συνάντηση με τον ομόλογο μου Υπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου της Δημοκρατίας της Ινδίας, κ. Hardeep Singh Puri, ανοίξαμε πολλούς δρόμους αυτές τις μέρες εδώ για την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων.

ΔΕΘ

Mohegan Gaming & Entertainment - Hard Rock

Το τεράστιο ενδιαφέρον και των δύο εταιριών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για το Καζίνο στο Ελληνικό αποδεικνύεται και από την παρουσία τους στην ΔΕΘ, η Mohegan με δικό της περίπτερο και η Hard Rock με πολυπληθή αντιπροσωπεία. Εύχομαι καλή επιτυχία και στους δύο!

ΟΜΙΛΙΕΣ

Σε εκδήλωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)

Στα επιχειρηματικά βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Ελλάδα ως Κέντρο Επενδύσεων» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Στο 2019 LeadingRE Global Symposium

Σε χαιρετισμό, στο 2019 LeadingRE Global Symposium, όπου εταιρίες και σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας και ανάπτυξης γης αναφέρθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο "7ο Συνεδρίο Περιφερειακής Ανάπτυξης"

Σε ομιλία μου στο "7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης" στην Πάτρα, μίλησα για τις επενδύσεις, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων

Σε χαιρετισμό μου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με θέμα "Το Όραμα της Ευρώπης".

Στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος

Δώσαμε με τον Υφυπουργό, κ. Παπαθάναση την πολιτική μας που θα περνούσε σε νόμο τον επόμενο μήνα για τα Επιμελητήρια και τη συνεργασία μας με τους Επιμελητηριακούς θεσμούς.

Στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Αναλύσαμε διεξοδικά την πολιτική μας για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε Έλληνες και Γερμανούς επενδυτές.

Στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της ΕΕΝΕ

Στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της ΕΕΝΕ με τον Πρόεδρό της, κ. Βασίλη Αποστολόπουλο.

Στην ΕΕΝΕ μιλήσαμε για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας και εισπράξαμε πολύ θετικό κλίμα.

Στην εταιρία Corallia

Στην εταιρία Corallia είδαμε από κοντά με τους κυρίους Νίκο Παπαθανάση και Χρίστο Δήμα την Ελλάδα που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Είναι απίστευτη η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας σε επιχειρήσεις R&D, που αγνοεί πολύς κόσμος.

Στην εκδήλωση της Green Colar Greece και της Stevia Hellas

Κατά τον χαιρετισμό μου στην κοινή εκδήλωση της Green Colar Greece και της Stevia Hellas με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος!

Η Ελλάδα καθίσταται σιγά σιγά κομβικός χώρος παραγωγής της στέβιας με μεγάλες προοπτικές.

Σε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνο Μαραγκό και την κ. Claudia Dörr-Voß, Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας
Στο επίσημο δείπνο του Ελληνοισραηλινού Επιμελητηρίου με φίλους επενδυτές από το Ισραήλ

Πρωινό εργασίας με τη το ΔΣ της Black Sea Trade & Development Bank - BSTDB

Σε πρωινό εργασίας με το ΔΣ της Black Sea Trade & Development Bank - BSTDB στα Κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Παρόντες οι Υφυπουργοί μου, κύριοι Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης. Θέσαμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ανακατασκευής της ΔΕΘ και άλλων έργων στη Χώρα.

Στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της Pharmathen

Εγκαινίασα παρουσία όλων των Υφυπουργών μου και των ιδιοκτητών της εταιρίας, το νέο εργοστάσιο της Pharmathen, μίας από τις σπουδαιότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες. Τέτοια Ελλάδα θέλουμε.

Στο εργοστάσιο της μπύρας "Βεργίνα"

Η παρουσία μου στο εργοστάσιο της Μπύρας "Βεργίνα" ήταν μία έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία της προσπάθειας ανθρώπων που από το μηδέν έφτιαξαν παραγωγή και εξαγωγές από την Ελλάδα. Εύγε!

Στο εργοστάσιο ξυλείας της Shelman

Επισκέφθηκα το κλειστό, από το 2014, εργοστάσιο ξυλείας της Shelman. Οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση το έχουν κρατήσει σε άριστη κατάσταση προστατεύοντας το από τη λεηλασία. Πρέπει να το ανοίξουμε πάλι και να δουλέψουν οι άνθρωποι.

Στα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής του Intereg

Με τον αρμόδιο Υφυπουργό μου, κ. Τσακίρη και την Ειδική Γραμματέα, κ. Δανδόλου επισκεφθήκαμε τα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής του Intereg.

Στην Κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος»

Στην Κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος» Νάουσας. Μία εκπληκτικής ποιότητας βιομηχανία που χρειάζεται όμως τη μεγαλύτερη ταχύτητα από πλευράς των Τραπεζών. Είναι κρίμα να έχεις πελάτες για εξαγωγές και να μην μπορείς να καλύψεις τη ζήτηση λόγω μειωμένης παραγωγής. Είμαστε δίπλα τους

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ

Επισκέφθηκα το εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί οικονομικά μόνον στις υπηρεσίες. Πρέπει να στηρίξουμε και την παραγωγή μας!

ΔΕΘ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση», κ. Norbert Barthle, παρουσία του Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Ernst Reichel, μιλήσαμε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, την παρουσία της Γερμανίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και για πολλά θέματα που θα συζητήσουμε για να προωθήσουμε την ελληνογερμανική φιλία.

Με τον Πρόεδρο κ. Zhang Gangfu, τον Αντιπρόεδρο Liu Chunlai και αντιπροσωπεία της Mendova Technology συζητήσαμε για τη δημιουργία μεγάλου τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα.

Με τη νέα Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα, κ. Charlotte Sammelin συζητήσαμε για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των χωρών μας και τη διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων και επενδυτικών δραστηριοτήτων
Με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Luigi Marras μιλήσαμε για θέματα συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Με την Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zhang Qiyue συζητήσαμε για τις πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Με τον πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα, κ. Nguyen Manh Cuong, και αντιπροσωπεία της κυβερνήσεως του Βιετνάμ συζητήσαμε για θέματα συνεργασίας των δύο χωρών.
Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda κ. Αθανασίου μετά την επίσημη ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που είχαμε αναλάβει να διευθετήσουμε για την επένδυση στο Ελληνικό.
Με τον κ. Charlie Kirk ανταλλάξαμε απόψεις για την Παγκόσμια Οικονομία, την πορεία των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα.
Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη ξεκινήσαμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με ειδική χρηματοδότηση για τη Δυτική Μακεδονία ώστε να μην καταστραφεί στο πλαίσιο της θεμιτής προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Με τον Δήμαρχο Παγγαίου, κ. Φίλιππο Αναστασιάδη συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Με τους επιχειρηματίες κυρίους Δ. Καλία και N. Oltramare της VIOChemicals, παρουσία του Υφυπουργού Ι. Τσακίρη, μιλήσαμε για μια πρωτοποριακή επένδυση στην Ελλάδα.

Credits:

Created with an image by geralt - "industry industry 4 web"