Loading

Nyhedsbrev December 2020 - Kultur & Traditioner

Velkommen til den femte udgave af Nyhed At Have Det I, som også bliver årets sidste.

Kultur og traditioner er noget, som binder os sammen på mange forskellige måder, og særligt julen er en tid, som er fyldt med traditioner. I skolen bliver der klippe-klistret, gået lucia og til juleafslutning er mange til julegudstjeneste i kirken.

Vi kommer jo ikke uden om, at 2020 har været et år, hvor traditionerne er kommet en smule på prøve, men på magisk vis har det alligevel været muligt at fastholde mange af de gode ting, og selv om intet er som det plejer, så håber vi, at julefreden inden længe vil sænke sig, og at I alle får en rigtig dejlig jul.

Månedens historier

  • Det' fra børn og unge: I denne udgave af nyhedsbrevet er det Vesterkærets Skoles tur til at fortælle om, hvad de har fokus på i forhold til kultur og traditioner. Mange af de faste traditioner er dog, som på alle andre skoler, blevet påvirket af corona.
  • Det' til fælles: For blot 3 uger siden, var der en frisk lærer fra Vester Hassing Skole, som fik en god idé. Hvad det var for en idé, og hvordan den blev til virkelighed, kan du læse mere om længere nede. Og så kan du se eller gense årets julehilsen til os alle sammen fra Tina og Jakob.
  • Det politiske hjørne: Denne gang kan du læse om, hvad politiker Kristoffer Hjort Storm forbinder med julen og hvad han synes er vigtigt, at vi giver videre til vores børn og unge i folkeskolen.

Du er igennem hele nyhedsbrevet på cirka 9 minutter. Rigtig god fornøjelse :)

Vesterkærets Skole

I denne udgave af ”Noget at have det i” er det Vesterkærets Skoles tur til at fortælle om, hvad de har fokus på i forhold til kultur og traditioner.

Vesterkærets Skole er en moderne skole med en stolt historie, der går helt tilbage til 1953. Skolens værdier #dannelse, #mangfoldighed, #fællesskab, #viden, #trivsel udgør DNA´en i vores kultur og traditioner. På Vesterkærets Skole har vi rigtig mange gode traditioner, men mange af vores faste traditioner er som alle andre skoler påvirket af corona

Traditioner og juleklippedag i en coronatid

Vi har spurgt elever i mellemtrinet om, hvordan de synes det var at afvikle juleklippedag uden forældre, som vi ellers plejer.

Vesterkærets Skole er en skole med mange traditioner, som for eksempel juleklippedag. Men som alle andre skoler er vores traditioner påvirket af corona. Så på grund af corona har vi ikke kunne have forældre på besøg, som vi plejer.

På Vesterkærets Skole pynter vi vores døre og klasseværelser op med julepynt.

Juleklippedagen har selvfølgelig stadig været hyggelig, men der var nogle store forskelle. Man måtte for eksempel ikke gå rundt og se de andres døre og æbleskiverne blev serveret klassevis, hvorimod de plejer at blive serveret for alle samtidig.

De mindre klasser er blevet mest påvirket af, at forældrene ikke måtte være der. Da de har mere brug for forældre end de højere klasser.

Vesterkærets Skole har også andre traditioner, som for eksempel motionsdag. På motionsdagen plejer vi at samles hele skolen i samlingssalen også bagefter løbet. Men i år på grund af corona har hver årgang løbet hver for sig. Så det har været meget anderledes under corona, men vi synes stadig at det har været hyggeligt og sjovt på trods af retningslinjerne.

Skrevet af Fie og Sastre 6. klasse på Vesterkærets Skole

Praksisfaglighed og makerspace som en del af kulturen

På vores gamle skole forsøger vi på bedste vis at udnytte de mange forskellig rum, som i tiden har haft mange forskellige funktioner. Her fortæller en elev fra udskolingen om at arbejde med praksisfaglighed og læringsrum.

På Vesterkærets Skole havde vi et gammelt lokale med grønne vægge. Det blev kun brugt ekstremt få gange, og dette når folk skulle bruge en green screen. Da det stod ubenyttet hen, og vi elever havde et ønske om mere praksisfaglighed, blev det besluttet, at vi skulle bruge det til Makerspace.

Makerspace er en gren af kreativitet, hvor man gennem computeren kan forme forskellige figurer og kopier, gennem for eksempel en 3d printer, folieskærer eller lasercutter. Er man computerinteresseret lærer man at være kreativ, og mange bliver fanget af aktiviteten. Vejen fra en fed ide til færdigt produkt bliver meget kortere.

Rummet er indrettet med 3d printere, 3d pinde, en scan and cut folieskærer, og en masse andet grej såsom limpistoler, værktøj og gammelt nyttigt skrammel. Vi er en gruppe, som er udvalgt, ud fra interesse og efterspørgsel.

Vi har haft besøg af en ansat i Ung Aalborg, Søren Andersen, og han har lært os om “Makerspace”. Vi kan udfolde vores kreative evner og får lavet nogle fede ting. Allerede nu har vi lavet klistermærker til vores computer og telefoner. Vi har også lavet nogle sjove kreative ting med 3d pindene. I processen fik vi noget forældet elektronik, som vi skulle skille ad. Her kiggede vi på magneterne fra højtalerne og motorerne fra printerne.

Personligt fik jeg 3d printet hvide knapper til mit tastatur. Det gør så tasterne lyser op.

Nu printer vi ting, og kan gå derned i vores frikvarter, og for eksempel bruge det til projekter, som vi arbejder med.

Fremadrettet ser skolen på at lave et KREA-rum i vores gamle toiletter i skolegården. Det er dejligt for os, når gamle ubenyttede rum på vores gamle skole bliver til praksisfaglig læring. Nu venter vi spændt på vores nye laser cutter.

Skrevet af Kasper 8. klasse

Elevproduktioner på gangene

På Vesterkærets Skole er vi stolte af vores elever, men vi er også stolte af vores elevers mange produktioner, som fylder gangene med kunst og inspirerende værker og produktioner. Vores elever på valgfagsholdet billedkunst fortæller her om deres syn på elevproduktioner som en del af vores kultur.

Her på billedkunstholdet bruger vi meget af tiden på at være så kreative som mulig. Ofte ender vores kreativitet som udstilling. Udstillingerne giver os et indblik i, hvordan andre har løst opgaverne, da der kan være flere løsninger til dem. Vi lærer meget om, hvordan intet af det vi laver, er forkert.

Vi lærer, at vi skal prøve os frem, til at finde den rigtige løsning, og indrømme over for os selv, hvis noget ikke er blevet, som det skulle. Mangfoldigheden, som er en af skolens mærkesager, bliver udstrålet ved den store elevproduktion, af alt fra ostevoks figurer, trykbilleder og surrealisme til dekorerede skraldespande.

Vi som billedkunst elever synes, det er interessant, og nyder at gå rundt og se de andres fjollede og spøjse ideer. Vi kan godt lide den udfordrende del af billedkunst, som indebærer at tænke ud af boksen og gøre ting, man ikke er vant til. Vi arbejder ofte med lange processer, hvor vi får tid til at fordybe os, men også korte forløb for at lære at benytte mange forskellige billedkunstfaglige metoder. I billedkunst lærer vi ganske meget om os selv, og lader vores kreative sind udfolde sig, ved hver opgave vi får.

Det er bare med at tænke fantasifuldt!

Skrevet af Oana og Astrid 8. klasse

Håb og drømme i en coronatid

Alle elever har fået udleveret et orange hjerte, hvor de kunne skrive om ønsker for 2021. Det er blevet til denne lille film, samt en flot hjerteinstallation, som man kan se på vores biblioteksgang.

Årets julegudstjeneste går online - fra idé til virkelighed

For blot 3 uger siden var der en frisk lærer på Vester Hassing Skole, som fik en ide. Han hedder Morten Vangsted og kunne se, at den traditionelle juleafslutning for alle skoler i de lokale kirker, var ved at gå i vasken på grund af Corona. Derfor fik han en ide med at lave en online gudstjenesten i Budolfi Kirke for alle elever i hele Aalborg Kommune og for alle andre, som har lyst til at se med online.

Morten tog via sin skoleleder Søren Madsen kontakt til mig. Sammen med Aalborg Stift, Budolfi Kirke og forvaltningen blev der hurtigt arbejdet videre med ideen. TV2 Nord blev også kontaktet, og de synes, at ideen med en online julegudstjeneste var fantastisk.

Fredag den 10. december var der optagelser i Budolfi Kirke (dagen før de nye Corona restriktioner) med præst Hanne Dahl, Biskop Henning Toft Bro, oplæsning af juleevangeliet ved en elev, lystænding, flotte børnekor, musik og sang med Hjalmer, indslag med rådmand Tina French Nielsen, orgel, trompeter. Alt hvad der skal til for at komme i rigtig julestemning.

Gudstjenesten bliver vist på TV2 Nords kanal Salto i morgen den 22. dec. kl. 10, på TV2 Nords Facebookside og alle er selvfølgelig velkommen til at kigge med.

Kan du ikke vente, så kan du se et lille sneak peak her:

Årets julehilsen fra Tina og Jakob

Bare fordi, de ikke kan mødes fysisk, skal I ikke snydes for årets julehilsen.

Så ligesom så mange andre ting i år, har Jakob og Tina sat sig til rette i hver sin ende af internettet og sender her en hilsen til alle medarbejdere i Skoleforvaltningen.

Julen er hjerternes fest

Som en fast del af Nyhed At Have Det i, har vi vores politiske hjørne. Her møder vi vores politiske udvalgsmedlemmer, og denne gang har vi haft lejlighed til at stille et par spørgsmål, om månedens tema, til Aalborg Kommunes viceborgmester, byrådsmedlem og skoleudvalgsmedlem, Kristoffer Hjort Storm (DF).

Hvilken betydning har kultur og traditioner i folkeskolen i dag?

Folkeskolen er der vores børn bliver dannet til dem de bliver, når de bliver voksne. Derfor er det vigtigt, at vi fastholder at videregive de gode traditioner og den kultur, som vores land bygger på.

Hvad holder du mest af ved julen?

Det jeg holder allermest af ved julen er, når vi samles i familien. Jeg kan godt lide, når vi sætter os sammen, og på en måde trækker vi os ligesom ind i os selv og laver lige de ting, vi godt kan lide. I virkeligheden er jeg faktisk ikke den store fan er selve julen, men hyggen i det, kan jeg rigtig godt lide.

Hvad skal vi lære børn og unge om julen?

Julen er jo hjerternes fest. Det er den tid på året, hvor man skal huske at fokusere på de gode ting og skubbe de dårlige ting til side.

Jeg synes det er vigtigt, at vi husker at tilgive det, der kan tilgives og så komme videre. På en måde synes jeg, at Arnes julesang fra, 'Jul på Vesterbro', på sin egen humoristiske måde, rammer meget godt, hvad julen handler om; hans hjerte vil have julefred, og det tror jeg, vi skal huske at fortælle børnene, at det er det, det handler om.

De fleste mangler ikke noget for at have et godt liv, men der kan godt mangle noget hygge og nærvær, og derfor er det vigtigt, at det er den del vi taler.

Med corona in mente, hvad synes du så kendetegner den kultur, vi har på skoleområdet?

Jeg synes det vidner om, at vi har en god kultur her i Aalborg Kommune. Vi har en god evne til at sige til hinanden, at vi har en udfordring, som ingen af os er skyld i, men vi løser det sammen.

Jeg havde forventet meget mere tumult med nedlukning og fjernundervisning, og at mange ikke kunne få det til at hænge sammen. Men man er bare gået til opgaven, og selv om man måske har været uenig i nogle ting, så har man bare fået det bedste ud af det.

Det vidner også om, at vi har en god kommunikationskultur, hvor både børn og voksne har forstået den information, der er kommet ud, og et personale der samtidig har håndteret hele situationen rigtig godt.

Der er jo ingen tvivl om, at i år har været et specielt år, og jeg er da ærgerlig over at frygten for corona har sat sine begrænsninger særligt for mange sammenkomster. Det er helt sikkert godt, at vi har fået fokus på hygiejne og at være sund og ren, men en klippeklister-dag uden bedsteforældre er bare ikke det samme, og børn har godt af socialt og i læringssammenhænge at lave noget på en anden måde, som man for eksempel gør ved julens klippedage på skolerne.

Tak, fordi du læste med. Forhåbentlig har du lyst til at læse med igen i januar 2021, hvor vi sætter fokus på vores allesammens kerneopgave - Børn og Unges læring og trivsel.

Rigtig glædelig jul og godt nytår!

Har du kommentarer, ris, ros eller input til de næste nyhedsbreve, er du altid velkommen til at kontakte kommunikation-skole@aalborg.dk 😊

Credits:

Oprettet vha. billeder af ExposureToday - "christmas tree decorations christmas ornament" • AnnieSpratt - "christmas bauble christmas tree bangle"