Loading

I storesøster fotspor på folkehøgskole Storesøster har alltid rett. Det kan Thale Rudi (19) bekrefte, som nå stortrives på Skogn Folkehøgskole hvor storesøster også har vært elev.

- Jeg ville veldig gjerne ha et friår. Jeg orket ikke tanket på enda et år med ordinær skole. Så hadde jeg hørt mye fint om det å gå på folkehøgskole, blant annet fra min storesøster som også har gått håndballinja her på Skogn. Så jeg visste at det var bra her og fikk bekreftet det da jeg kom hit selv, smiler 19-åringen fra Heidal i nærheten av Otta.

Elsker å spille håndball

Skolen ligger i en liten bygd i Nord-Trøndelag med umiddelbar nærhet til både fjord og fjell, cirka sju mil nord for Trondheim. Som elev på Håndball Brasil står utfordringene i kø dette skoleåret.

- Jeg søkte meg hit fordi jeg ville ha et roligere år og spille mye håndball. Det er det jeg liker aller best å gjøre. Og så kunne de friste med en studietur til Brasil som jeg gleder meg veldig til.
Thale Rudi (19), Heidal

Inkluderende lærere

Den varme mottakelsen var om mulig enda bedre enn hun hadde forventet, basert på sin storesøster beretninger.

- Som sagt så hadde jeg hørt mye fint om skolen fra før av, men jeg ble likevel positivt overrasket da jeg kom hit selv. Det var enda bedre enn jeg trodde. Spesielt lærerne gjorde et godt inntrykk. De er veldig inkluderende og ser at alle elevene er forskjellige. De er en del av oss elevene, tuller og har det artig. Det fører til at det er ingen elever som smisker.

- Dessuten er plassen kjempemessig. Det er fint å gå turer her og kort vei til hallen hvor vi trener og spiller kamper.

Koselig å bo på internat

Med daglige treninger er det også en stor fordel med et sunt kosthold og tilstrekkelig med søvn.

- Maten her er supergod. Det er rett og slett et gjennomført kantinetilbud. Fire måltider hver dag, variert og sunn mat, samt ubegrenset tilgang på frukt, skryter Thale.

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 18-åringen.

- Det er koselig å bo så tett på de andre elevene som vi gjør på internatet. Her er det folk fra hele landet, en god blanding av folk fra bygd og by, og vi lærer alle slags dialekter og mye ellers om landet vårt. På fritiden kan vi velge mellom et hav av aktiviteter, som for eksempel biljard, bordtennis, kort- og brettspill, TV-titting og mye mer, ramser hun opp.

Tur til Brasil og seriespill i håndball er noe av det elevene på håndballinja får oppleve i løpet av skoleåret.

Ny trener med nye innspill

Den treningsvillige 19-åringen er klar på hva hun vil få ut av dette året på folkehøgskole.

- Jeg ønsker først og fremst å bli en bedre håndballspiller. I tillegg er det positivt å få en ny trener som kommer med nye innspill til hvordan du kan utvikle deg på håndballbanen. Jeg ser også fram til å bli kjent med nye folk, få venner for livet, lære meg å bli enda mer sosial og forholde meg til ulike personligheter. Det er mye å lære i et år på folkehøgskole.

Sterkt møte med barnehjemsbarn i Rio

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på Håndball Brasil på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til Brasil.

- Brasil-turen blir helt klart høydepunktet i skoleåret. Da skal vi besøke favelaen i Rio de Janeiro og et barnehjem i Sao Paulo. Det er mange unger som ikke har det like bra som oss og jeg tror det vil bli et sterkt møte. Det blir også godt å få trene i varmere strøk, selv om dette ikke er en sydenferie. Men det blir noe nytt og spennende, jeg har i alle fall aldri vært i Brasil eller Sør-Amerika før og gleder meg stort til det.

På spørsmål om hun kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole, er hun ikke i tvil.

- Jeg kan anbefale et år på folkehøgskole på det sterkeste. Her kan alle være seg selv, man trenger ikke tenke på karakterer. Man får utfordret seg selv, får nye venner og får virkelig levd ut hobbyen som håndballspiller et helt år. For meg er det motiverende for videre skolegang.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.