Loading

augustijn & jook Augustijn Vermandere en Joke Neyrinck, een koppel in tijden van corona

De wereld verkeert momenteel in woelige tijden. Het coronavirus beheerst niet alleen het nieuws maar ook ons dagelijkse leven. Hoe trachten we desondanks alles onze routines verder te zetten of hoe passen we ons aan? UiT in Oostende stak zijn licht op bij enkele bekende en minder bekende Oostendenaars. Augustijn Vermandere moeten we ondertussen al lang niet meer voorstellen als ‘zoon van’. Hij heeft net een tweede plaat uit en die klinkt wat ons betreft nog straffer dan zijn debuut. Zijn vrouw Joke Neyrinck kent als ‘Jook Doodle Woman’ internationaal succes met haar herkenbare tekeningen. Maar terwijl Augustijn stond te popelen om op tour te vertrekken en Joke alweer naar een nieuwe tekenstift greep, barstte de coronacrisis los. Welk effect heeft dat thuis bij een kunstenaarsduo vroegen wij ons af.

door Jan Dewulf

Hoe ervaren jullie deze coronacrisis en hoe dichtbij is corona volgens jullie?

Augustijn: Eigenlijk is er niet zoveel veranderd voor ons, aangezien we voor corona ook al van thuis uit werkten. Behalve dan dat al mijn liveconcerten zijn weggevallen uiteraard. Corona is heel dichtbij en overal. Je kan er niet aan ontsnappen, tenzij je in een plastic bubbel gaat wonen. Immuniteit opbouwen en er gezonde levensgewoontes op nahouden is volgens mij het enige wat nu zinnig is.

Jook: We werken allebei al jaren fulltime van thuis uit en zitten dus al lang in een soort van quarantaine. Die bubbel is er altijd een beetje geweest.

Dit is de ultieme periode voor een kunstenaar. Er zijn geen verplichtingen, er is enkel tijd voor jezelf. (Jook)

Hoe houden jullie je bezig dezer dagen?

Augustijn: Liedjes schrijven, onder andere ook coversongs en verzoekjes die ik in een Augustijn-jasje steek en op Facebook en YouTube post. Mijn tweede plaat Gin oge toe werd onlangs op de wereld losgelaten en daar komt van alles bij kijken. Maar in plaats van een live cd-voorstelling, werd dat dan een Facebook-livestream. Cd'tjes moeten per post worden opgestuurd... Dan zijn er natuurlijk nog de schooltaken van onze zoon Mozes, koken, opruimen en klusjes in huis. We wonen in een belle-époquewoning en daar is altijd wel iets aan te renoveren...

Jook: Dit is de ultieme periode voor een kunstenaar. Er zijn geen verplichtingen, er is veel tijd voor jezelf. Door de coronacrisis viel mijn grafisch freelancewerk weg waardoor ik plots meer tijd had en het roer volledig kon omgooien. Ik heb mijn canvassen wat geordend en heb me opnieuw aan het schilderen gezet. Soms werk ik oudere werken wat bij in mijn lineaire stijl. Voor mij is dit alvast een heel creatieve periode. Op mijn website vind je tal van tekeningen die je kan downloaden en inkleuren.

Wat moeten jullie momenteel missen in Oostende? En wat is het eerste wat jullie zullen doen als deze crisis achter de rug is?

Augustijn: We missen de omgang met onze vrienden en familie uiteraard. Het eerste wat we gaan doen is veel feestjes/bijeenkomsten organiseren zoals een barbecue bij mijn ouders en schoonouders, op café en restaurant gaan met vrienden…

Jook: In Oostende mis ik vooral het zwembad. In normale omstandigheden ga ik graag zwemmen met Mozes, maar zodra dit allemaal achter de rug is, zullen we eerst en vooral onze ouders bezoeken. Mozes mist zijn grootouders enorm. Ik kan me voorstellen dat deze lockdown ook voor kinderen heel moeilijk moet zijn. Mozes is enig kind en mist ook het rondcrossen met zijn vriendjes. Zelf vind ik die quarantaine een pak minder erg.

Welk vervelend klusje heb je nu (eindelijk) kunnen doen?

Augustijn: Ik heb nu eens grondiger kunnen opruimen. Ik ben trouwens nog steeds bezig! De muur en de ramen in onze slaapkamer heb ik eens geschilderd.

Jook: Na acht jaar met een lelijke muur, hebben we dat nu eindelijk mooi kunnen maken. Mijn zolderatelier is ook grondig opgeruimd. Dat was alweer vijf jaar geleden. De rommel ligt nu in de kelder beneden. Voorlopig is het daar nog een puinhoop. (lacht)

Augustijn, je nieuwe album is net uit. Ga je door corona op een andere manier promo voeren?

Augustijn: De promo voor mijn nieuwe album is maar een klein beetje veranderd door corona. Het grootste gemis zijn de liveconcerten waar we het nieuwe album hadden kunnen voorstellen. Onder meer Antwerpen (Arenberg), Wevelgem, Deerlijk en Geraardsbergen stonden op de agenda. Er zijn geen liveconcerten en de babbels voor de radio zijn vervangen door telefoongesprekken. De fotograaf van de krant kwam wel langs, maar bleef op veilige afstand. Voor de rest loopt de promo als vanouds vooral online.

Jammer dat mijn optredens onderbroken zijn, want we waren goed bezig. Ik gebruik de tijd om nieuwe dingen te creëren. (Augustijn)

Hoe is het voor een muzikant om niet te kunnen repeteren met anderen of te kunnen optreden?

Augustijn: Het is heel jammer dat de optredens onderbroken zijn. We waren – al zeg ik het zelf – goed bezig en elk optreden was telkens beter dan het vorige. Aanpassen is de boodschap. Dus gebruik ik de tijd om te creëren – dat is altijd al een solitaire bezigheid geweest in mijn geval – en om songs te repeteren en mijn techniek op peil te houden.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2020)

Foto’s: Augustijn Vermandere, Joke Neyrinck & Pieter Clicteur

Meer interessant leesvoer op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate