Loading

Realizat de către Biroul Județean al filialei Brașov

Coordonator ediție: Naomi Reniuț Ursoiu

Contributori: Ioan Baboi, Tudor Benga, Codruț Bucur, Luana Cîrstolovean, Allen Coliban, Dan Corolea, Ambrozie Irineu Darău, Andreea Dumitrache, Mihaela Mușan, Ovidiu Paraschivescu, Bogdan Popovici, Andrei Miftode, Gabriel Munteanu, Andy Lăzărescu, Mihai Tatu, Adi Sabău, Marian Spiridon, Ovidiu Zachia

Grafică: Cătălin Fodor, Silviu Ivan-Nunvailer

CUPRINS

I. Intro

II. Structura filialei județene și echipele locale

III. USR Brașov pe plan intern:

a. Implicarea la nivel național

b. Proiectele desfășurate la nivel intern județean

IV. USR Brașov pe plan extern:

a. Proiectele filialei județene

b. Raportul activității parlamentarilor

I. Intro

Dragi USR-iști,

A trecut un an de zile de când comunitatea brașoveană a devenit cu adevărat reprezentată în Parlamentul României. Acest lucru s-a întâmplat doar cu ajutorul vostru, al celor care ați decis să vă implicați, al celor care credeți că România are nevoie de o nouă clasă politică, o clasă politică reprezentativă, construită pe principii solide ce corespund idealurilor noastre de democrație, transparență și profesionalism.

Suntem un partid tânăr, dar unic în peisajul politic românesc, USR Brașov fiind una dintre filialele puternic implicate în dezvoltarea organizațională și crearea unui model instituțional.

Evoluția și maturizarea organizațională a USR este un proces în desfășurare, care necesită timp, mai ales atunci când ne propunem să nu ne abatem de la principii care asigură agrearea unor reguli prin dezbatere și consens. De aceea e important să conștientizăm că, în acest proces de formare a identității organizaționale, vocea fiecărui membru contează, acesta fiind modul cel mai eficace de a veni în întâmpinarea așteptărilor electoratului nostru.

În ceea ce privește activitatea filialei noastre, încercăm să răspundem cu promptitudine tuturor provocărilor din arena politico-instituțională, dar acesta este un efort bazat în mare parte pe implicarea voluntară a membrilor. Concretizarea oricărei inițiative depinde în mare măsură de responsabilitatea și determinarea fiecăruia dintre noi de a schimba răul în bine.

Vă mulțumim pentru implicarea de până acum! Doar împreună vom reuși ceea ce ne-am propus.

Bogdan Popovici,

Președinte Filiala Județeană USR Brașov

II. Structura /echipele

Filiala judeţeană Braşov

Filiala județeană este o structura organizată la nivelul județului Brașov, alcătuită din totalitatea filialelor locale. Componența efectivă a acestei structuri este dată de acei membri ai filialelor locale care sunt desemnați ca delegați județeni și care constituie Conferința Județeană. În prezent, fiecare filială locală are alocat din oficiu câte un membru cu drept de vot în Conferința Județeană, iar pe lângă acesta, mai sunt desemnați alți delegați cu drept de vot, al căror număr este direct proporțional cu numărul voturilor pe care USR le-a primit în localitatea respectivă.

Numărul delegaților în filiala județeană este de 104, din care 89 sunt desemnați de către filiala locală Brașov, 8 de către filiala Făgăraș, 4 de către filiala Codlea și 3 desemnați de către filiala Râșnov. Delegații sunt aleși în cadrul Adunării Generale a fiecărei filiale locale.

În cadrul filialei județene, au avut loc, până în prezent, 2 rânduri de alegeri. Primele alegeri democratice ale filialei au avut loc în octombrie 2016, la scurt timp după înființarea acesteia în septembrie. Datorită faptului că majoritatea membrilor erau rezidenți ai municipiului Brașov, s-a agreat ca filiala municipală şi cea judeţeană sa aibă o conducere temporară comună.

În septembrie 2017, a avut loc un nou rând de alegeri la nivelul filialei județene, în urma cărora au fost desemnate pentru organismele de conducere, arbitraj și control următoarele persoane:

 • Preşedinte: Bogdan Popovici
 • Biroul politic judeţean: Naomi Reniuţ Ursoiu (vicepreşedinte), Andrei Miftode (vicepreşedinte), Adrian Sabău (vicepreşedinte), Allen Coliban, Irineu Darău, Sebastian Lupu
 • Comisia judeţeană de arbitraj: Mihaela Muşan, Marian Spiridon, Mihaela Chirvasă, Cristi Oprea, Călin Ciurea
 • Comisia judeţeană de cenzori: Sabina Avram, Eugen Cucu, Ion Corbu

Pe parcursul anului 2017, s-au coagulat mai multe grupuri locale de acțiune, din care s-au concretizat sub formă de filiale USR grupurile locale de la Făgăraș, Codlea și Râșnov. Odată cu formarea noilor filiale, au avut loc alegeri, inclusiv în filiala Municipală Brașov, în urma cărora au fost desemnate următoarele persoane:

Filiala locală Brașov

 • Preşedinte: Codruţ Bucur
 • Biroul politic local: Andreea Dumitrache (vicepreşedinte), Andrei Dănilă (vicepreşedinte), Mihai Tatu (vicepreşedinte), Dan Corolea, Silviu Ivan-Nunvailer, Ovidiu Zachia
 • Comisia de arbitraj: Florin Lupu, Cezar Crican, Vlad Cârcu
 • Cenzor: Eugen Cucu

Filiala locală Făgăraş

 • Preşedinte: Dan Pulţea
 • Vicepreşedinți: Cosmin Cătănaş, Irineu Darău, Marius Milu, Valentin Șerban
 • Comisie locală de arbitraj: Erwan Joliff, Iulian Jurcovan, Cristina Paicu
 • Cenzor: Ligia Darău

Filiala locală Codlea

 • Preşedinte: Manuela Leşinschi
 • Vicepreşedinte: Nadia Sergiu, Adrian Jorj
 • Comisia locală de arbitraj: Luana Cîrstolovean, Cristina Maria Buzatu, Nicuşor Cojocaru
 • Cenzor: Raul Leșinschi

Filiala locală Râşnov

 • Preşedinte: Marius Lungu
 • Vicepreşedinte: Sebastian Lupu, Horia Motrescu
 • Comisia locală de arbitraj: Gabriel George Boureanu, Vlad Nicolae Popescu, Tudor Plugaru
 • Cenzor: Sabina Motrescu

Pe lângă structurile de conducere, arbitraj și control, mai există și structuri tehnice – departamente și grupuri de lucru - pentru anumite proiecte sau domenii. Dinamica activității structurilor tehnice fluctuează în funcție de disponibilitatea și implicarea membrilor voluntari. Aceste structuri nu au o componență fixă, cu excepţia coordonatorilor responsabili, de aceea ele sunt deschise participării oricărui membru.

Coordonatorii unui departament sunt, în general, membrii aleși ai Biroului Județean, a căror responsabilitate este de a asigura executarea și punerea în aplicare a strategiei politice a filialei. Strategia politică a filialei județene este orientată spre dezvoltarea a cât mai multe soluții pentru problemele locale și județene, câștigarea unui număr cât mai mare de voturi la alegerile europarlamentare din 2019, coagularea cât mai multor grupuri de acțiune locale sau filiale, precum și identificarea/pregătirea cât mai multor persoane pentru a candida la alegerile locale din 2020.

Coordonatorilor le mai revine responsabilitatea de a urmări strategia națională, precum și de a se asigura că acțiunile locale corespund cu obiectivele naționale și județene.

III. USR Braşov intern

Filiala USR din Brașov este foarte hotărâtă să accelereze schimbarea clasei politice împânzite de corupție și care se manifestă constant împotriva intereselor acestei națiuni.

Încă de la geneza filialei, membrii ei au urmărit să promoveze în funcții publice persoanele cu experiență profesională de necontestat, implicate civic și ale căror interese personale sunt subordonate interesului colectiv al comunității brașovene - toate acestea prin vot democratic.

În campania de strâns semnături, USR Brașov, prin cei aproximativ 40 de membri, a reușit să adune 17.000 de semnături, depășind de 3 ori obiectivul alocat pe județ și clasându-se pe locul 2 din țară.

De asemenea, în perioada campaniei electorale, USR Brașov a desfășurat activități de promovare a candidaților, de comunicare on-line și off-line, a acoperit cu reprezentanți peste 75% din secțiile de votare, s-a implicat în strângerile de fonduri de reprezentare în instanță și apărare a listelor de candidați etc. Autonomia și inițiativa de organizare proprie a campaniei electorale au rezultat într-un scor foarte bun, depășind atât așteptările (sondajele pentru județ), cât și scorurile altor partide cu care concurăm: PNL, ALDE, PMP, etc. Astfel, USR a devenit al 2-lea partid ca anvergură la nivelul municipiului Brașov.

Dintre membrii și voluntarii care au participat la campania electorală și cărora li se datorează o mare parte din succesul înregistrat în alegeri, ne gândim la:

 • Naomi Reniuț Ursoiu - manager de campanie
 • Allen Coliban - manager de campanie și candidat
 • Bogdan Popovici - coordonator resurse umane și candidat
 • Andrei Miftode - coordonator comunicare- IT și candidat
 • Adi Sabău - coordonator financiar-logistică și candidat
 • Candidați: Tudor Benga (CDep), Ovidiu Paraschivescu (Senat), Paul Ciocan (Senat), Camelia Clem (Senat), Nicoleta Cârjan (CDep-responsabil comunicare), Mihai Tatu (CDep), Cezar Crican (CDep- coordonator reprezentanți/delegați în secții), Ciprian Dascălu (CDep), Cătălin Botescu (CDep), Andrei Lăzărescu (CDep), Andreea Dumitrache (Senat-rezervă), Mihaela Chirvasa (CDep), Gabriel Munteanu (CDep), Daiana Colceriu (Cdep)

a) USR Braşov la nivel național

USR este o organizație democratică, unde fiecare membru are posibilitatea să decidă direcția strategică pe care ar trebui să o urmeze acest partid. Principiile care stau la baza acestui organism politic sunt descentralizarea puterii și consultarea membrilor în situații critice. Această formulă este esența prin care USR-ul se deosebește de oricare alt partid din România. Pentru a ajunge la această formulă, USR Brașov a avut o contribuție semnificativă la realizarea unui Statut nou.

Una dintre reformele modului tradițional în care are loc implicarea membrilor în procesul decizional dintr-un partid a fost introducerea referendumului intern prin votul consultativ al tuturor membrilor, la inițiativa lui Cristian Ghinea, Tudor Benga și Naomi Reniuț Ursoiu. Introducerea acestui mecanism în Statutul USR permite USR-ului să funcționeze în baza inteligenței colective a membrilor săi și nu după voința unei persoane.

Alte aspecte total diferite în organizarea structurală a acestui partid au fost păstrarea comisiilor de arbitraj locale, delimitarea competențelor Secretariatului General, astfel încât aceasta să nu devină de facto o structură decizională, validarea candidaților doar după obținerea unui aviz conform de compatibilitate cu criteriile de aderare, stabilirea unor situații de conflict de interese, sancțiuni noi (suspendarea - la propunerea Mihaelei Mușan), etc.

În timpul perioadei de consultări cu membrii filialelor, s-a constituit un grup de lucru care a transmis nenumărate propuneri care aveau la bază dorința de a crea o structură națională transparent.

Dezbaterile cu președinții filialelor și parlamentarii USR pentru Statut au fost destul de intense și s-au desfășurat pe parcursul a 5 zile. Punctele de vedere ale USR Brașov au fost exprimate de către Tudor Benga și Naomi Reniuț Ursoiu, aceasta din urmă înaintând aproximativ 30 de amendamente, dintre care în Statut se regăsesc mai mult de jumătate.

USR Brașov a reușit să-și promoveze câte un reprezentant în 2 foruri superioare care asigură un echilibru de putere raportat la rolul Biroului Național:

 1. în Comisia Națională de Arbitraj a fost ales Ovidiu Paraschivescu, care a câștigat încrederea delegaților din Congresul USR prin implicarea sa în multiple proiecte civice;
 2. în Comisia Națională de Cenzori a fost ales Andrei Lăzărescu, care a câștigat respectul delegaților USR prin expertiza pe care o deține în consultanță pe fondurile structural, dar și printr-un background academic solid, acesta fiind absolvent al universității WWU Münster.

De asemenea, USR Brașov este singura filială care a avut un profesionist specializat pe managementul funcției publice - Naomi Reniuț Ursoiu - nominalizat de către Biroul Național pentru depunerea candidaturii în vederea reprezentării Parlamentului în Consiliul de Coordonare a Institutului Național de Administrație. USR susține principiul meritocrației, astfel încât fiecare post să fie ocupat de către un om competent și integru. Totuși, această candidatură va trece printr-un proces de negociere politică, alături de nominalizările celorlalte partide.

b) Proiectele desfășurate la nivel intern județean

Extindere

Obiectivul acestui proiect este atragerea de oameni competenți și integri care promovează cauze şi proiecte benefice pentru comunitățile locale, și nu interesele proprii, USR fiind singura alternativă la clasa politică actuală.

Apelul sub care s-a lansat acest proiect către membrii este: “Găsește oameni mai buni decât tine și ajută-i să schimbe România în bine!”

Principiile care stau la baza extinderii USR în județul Brașov sunt sintetizate după cum urmează:

 1. Autonomie - filialele au dreptul să se organizeze și să funcționeze după reguli proprii, să abordeze campaniile electorale locale după cum consideră că mesajul va fi mai bine recepționat de către votanți, să-și definească propriile linii de acțiune și activități la nivel local, să-și dezvolte capacitatea organizatorică și managerială, să-și selecteze resursa umană fără a comite abuzuri. Principiul Autonomiei este limitat doar prin prevederile statutare și prin regulamentul filialei județene.
 2. Reprezentativitate – filiala locală este reprezentată de un număr de delegați în cadrul Conferinței Județene. Numărul de delegați se stabilește de către Filiala județeană în raport cu numărul de voturi exprimate la ultimele alegeri. Acest număr se aprobă de către BN.
 3. Integritate – membrii filialei sunt compatibili cu criteriile de adeziune. Excepțiile sunt propuse de către Biroul Politic local, dar se admit doar cu acordul Biroului Judeţean, fiind transmise către Biroul Naţional. De asemenea, orice activitate sau acțiune a filialei, reprezentanților sau membrilor săi sunt circumscrise de loialitatea față de obiectivele USR, precum și de normele legale care privesc conflictul de interese, incompatibilități sau alte infracțiuni.
 4. Transparența, Consultarea și Predictibilitatea – acțiunile strategice, negocierile cu reprezentanți/membri ai altor partide sau luările de poziție care ar putea afecta imaginea sau interesele filialei județene sunt prezentate Biroului Politic Judeţean, înaintea realizării efective a acestora.

Echipa de extindere: Naomi Reniuț Ursoiu (coordonator), Bogdan Popovici, Allen Coliban , Ambrozie Darău, Andrei Miftode, Adrian Sabău, Sebastian Lupu, Tudor Benga și coordonatorii zonali.

USR Brașov are un rol organizațional important în județ dar și în regiune. În primul an de activitate, s-au conturat mai multe grupuri de acțiune locală și regională din care s-au concretizat ca filiale Făgăraș, Râșnov, Codlea.

De asemenea, USR Brașov a avut un rol foarte important în dezvoltarea filialelor Covasna - Sfântul Gheorghe și Harghita - Toplița și Miercurea Ciuc, unde procesul de recrutare și formalizare a filialelor a fost coordonat de Bogdan Popovici și Naomi Reniuț Ursoiu.

Membrii USR Brașov au mai participat și la campania electorală pentru alegerile parțiale care au avut loc la Bușteni, sprijinindu-l astfel pe candidatul USR Prahova - salvamontistul George Haiduc.

Aplicația "Schimbăm Brașovul"

Timp de 27 de ani, politicienii au învățat că, dacă promit câte ceva la 4 ani, e suficient pentru a fi votați, iar oamenii au acceptat că e mai bine puțin decât deloc și că mai bine nu se poate.

Noi trebuie să facem ceea ce nu s-a făcut deloc până la noi: dacă ajutăm oamenii, aceștia apreciază. Nu le cerem nimic la schimb, doar îi întrebăm ce probleme au și, dacă putem, îi ajutăm ori îi învățăm să le rezolve singuri.

Aplicația "Schimbăm Brașovul" exact asta face: ne pune în legătură directă cu oamenii din județ și problemele lor. Din câteva click-uri și cu o poză, ei descriu nevoile locale.

“USR Cultural”

Este un proiect adresat atât comunității USR, cât și publicului. Prin acest proiect ne propunem să deschidem sediul USR către comunitate, prin organizarea unor evenimente culturale - lansări de carte, concerte de cameră, expoziţii.

IV. USR Brasov extern (activități locale adresate cetățenilor)

La nivelul județului Brașov, USR își dorește revitalizarea infrastructurii și a circuitelor turistice, încurajarea mediului cultural, universitar, a industriei IT și a investitorilor care creează locuri de muncă. Pentru ca aceste deziderate să devină fezabile, e nevoie de un mediu politic predictibil, susținut prin oameni competenți și integri, care promovează cauze/proiecte benefice comunităților locale și nu interese proprii.

În acest cadru, USR Brașov își propune coagularea cât mai multor vectori de opinie locali, grupuri de inițiativă care să conducă la dezvoltarea cât mai multor filiale locale. Filialele locale vor funcționa ca niște incubatoare care pregătesc/susțin viitori consilieri și primari și care vor promova brandul USR.

Protejarea patrimoniului

Protejarea patrimoniului este însăși fundamentul pe care s-a clădit întreaga mișcare civico-politică din care facem parte. Acest obiectiv este codificat în statutul (constituția) partidului, care precizează că valorificarea patrimoniului cultural este un factor strategic de dezvoltare sustenabilă a României.

USR Brașov este cu atât mai hotărât să susțină lupta pentru protejarea patrimoniului și coerența planificării urbanstice cu cât deputatul Tudor Benga este membru în Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului a Camerei Deputaților.

În Brașov, filiala USR a inițiat mai multe activități menite să protejeze situri cu valoare istorică deosebită care sunt strâns conectate cu identitatea culturală și istorică nu doar a brașovenilor dar a tuturor românilor.

1. Schei/ Centrul vechi

Rezumat: USR militează pentru respingerea proiectelor care nu respectă legea şi care alterează linia urbanistică a centrului istoric. Solicităm actualizarea cât mai rapidă a Planului Urbanistic General, printr-un proces transparent și incluziv de analiză, consultări și dezbateri publice.

Observații: Zona istorică trebuie protejată de construcții monolitice care alterează linia urbanistică (ex: American Dream / Warthe / Petofi Sandor). USR Brașov, prin membrii săi, s-a opus permanent proiectelor imobiliare care nu doar că nu respectă linia arhitecturală, dar aduc și disconfort rezidenților acestor zone. Investițiile care vizează construirea unor locuințe colective în această zonă nu sunt opportune, deoarece aglomerează infrastructura de transport și pe cea de utilități, acestea fiind subdimensionate pentru viziunea arhitecturală de tip cartier promovată de actuala primărie.

Acțiuni: campanie Facebook, petiţii online și offline, comunicate în presă, monitorizări ale hotărârilor de Consiliu Local, organizarea de dezbateri publice de către Allen Coliban, coagularea unui grup de reacţie civică, sintetizarea argumentelor dezbătute şi înaintarea lor către autorităţi în formă oficială, organizarea de conferinţe de presă, participarea la ședințele Consiliului Local, solicitări de informații de la autoritățile locale, studii asupra documentelor care stau la baza proiectelor, plângeri către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, solicitarea actualizării PUG-ului.

2. Brukenthal

Rezumat: Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos, monument de clasă A vechi de peste 250 de ani, devenise aproape o ruină și risca să se prăbușească. USR Făgăraș luptă pentru restaurarea Castelului Brukenthal din Sâmbăta de Jos prin petiții, presiune pe autorități și generarea dezbaterii publice.

Observații: USR Făgăraș susține protejarea patrimoniului și exploatarea lui în scop cultural și turistic. Castelul Brukenthal are potențialul să devină un pilon turistic al Țării Făgărașului, având în vedere caracteristicile sale: 35 de camere, cramă subterană, arhitectură și decorațiuni, plasament excelent (la poalele munților, lângă herghelia Sâmbăta de Jos și în imediata apropiere de drumul european E68/DN1). Solicităm deci ferm autorităților să ia urgent toate măsurile necesare pentru restaurarea Castelului Brukenthal şi reintroducerea lui în circuitul public, în acord cu potențialul și semnificația excepționale pe care le are.

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: strângere de semnături în stradă și online, vizită de documentare la faţa locului, interpelări la Romsilva / Ministerul Apelor şi Pădurilor / Ministerul Culturii, comunicate de presă.

Stare actuală (07/12): peste 1200 semnături pe hârtie (din care peste 1000 din Țara Făgărașului) + peste 1800 semnături online.

Mediu

USR Braşov are o activitate amplă pe probleme locale de mediu, fiind reprezentată în Senat de Preşedintele Comisiei pentru Mediu, Allen Coliban.

1. Harta deșeurilor

Rezumat: „Harta deșeurilor” e o inițiativă deschisă tuturor locuitorilor dornici să se implice în curățarea județului nostru. Principiul este simplu: cu ajutorul cetăţenilor, identificăm zonele unde sunt depozitate în mod ilegal deșeuri şi cerem organelor abilitate să acționeze pentru remedierea situației, identificarea făptașilor şi prevenirea reapariției problemelor. Căutăm apoi soluții de responsabilizare a autorităților locale responsabile cu ordinea publică, în special Poliția locală și Primăria.

Observații: Localitățile în care USR a forțat curățarea zonelor poluate sunt: Codlea, Dumbrăvița, Săcele, Vulcan - Colonia 1 Mai, Râșnov, Șinca Nouă, Beia, Cristian, Brașov

2. Forest Watch - proiect de monitorizare a tăierilor de păduri

Rezumat: În ultimul an, au existat multe semnale de alarmă venite din rândul societăţii civile, prin care se reclamau posibile cazuri de tăieri ilegale de păduri, unele dintre aceste cazuri fiind chiar în preajma ariilor protejate. USR Brașov a demarat un proiect de analiză și urmărire a acestor cazuri, pe termen mediu, având ca scop o analiză a sustinabilității exploatărilor forestiere din județ și a zonelor cu potențial de risc.

Observații: Au fost întreprinse acțiuni pe teren pe Tâmpa, în Piatra Craiului, Săcele, Pădurea Bogății.

3. Calitatea aerului

Rezumat: Incendiile spontane de la groapa de gunoi a orașului au ridicat problema impactului acestor accidente asupra calității aerului. În paralel, ancheta întreprinsă de Comisia pentru Mediu a Senatului a scos în evidență faptul că depozitul ecologic din Brașov nu are un sistem funcțional de captare și tratare a hidrogenului sulfurat (H2S).

În paralel, am tras semnale de alarmă cu privire la infringementul pe poluarea aerului (particule PM10) cu care se confruntă Brașovul, solicitând Primăriei să achiziționeze mijloace de transport public “verzi” și nu diesel, urmând recomandările și tendințele de la nivel european.

Observații: Analizele au fost făcute la nivelul Municipiului Brasov.

4. Gropile de gunoi

Rezumat: Am analizat problema gropilor de gunoi din Brașov, județul nostru fiind în topul situațiilor de infringement pe deșeuri, cu 6 depozite neconforme, aflate în diverse faze ale procedurii de închidere. În plus, cu ocazia vizitei desfăşurate în cadrul anchetei parlamentare a Comisiei pentru Mediu a Senatului, a fost analizat stadiul actual al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Brașov, a cărui implementare se află în întarziere. Cu ocazia confruntării datelor, s-a constatat că există o diferență între cantitătile prognozate și cele ajunse la groapă, de cel puțin 20.000 de tone de deșeuri pe an, punct de pornire al unor investigații ulterioare.

Observații: A fost analizată situația deșeurilor la nivelul întregului județ.

5. Protectia animalelor si biodiversitate

Rezumat: Analiza pe problemele cu urșii din județul Brașov, luări de poziție în apărarea ariilor și speciilor protejate.

Observații: Am dezvoltat o colaborare bună cu ONG-uri din domeniu și am avut luări de poziție la nivel parlamentar pe problema biodiversității, a animalelor fără stăpân și a situației urșilor. Milităm pentru măsuri care să asigure siguranța cetățenilor și protecția animalelor și care să cuprindă analize obiective cu privire la populațiile de specii protejate existente și la arealele acestora.

Încurajarea educației în comunități defavorizate

Un sfert din copiii din România nu au acces la sistemul de învățământ. În acord cu viziunea noastră despre dezvoltarea economică a României, viziunea despre învățământ are în centru școala, care reprezintă un motor de incluziune socială. Trăim vremuri în care inclusiv mașinile folosite în agricultură sunt computerizate. În lumea de mâine, competențele digitale înseamnă acces pe piața de muncă, de orice fel. În egală măsură, într-o lume tot mai globalizată, cunoașterea limbilor străine înseamnă mai multe șanse de reușită la nivel individual și mai multe șanse de bună cooperare la nivel colectiv. Și totuși dezvoltarea competențelor de adaptare la realitatea socio-economică pare utopică, în condițiile în care unele școli din județ nu pot asigura nici măcar standarde minime de igienă.

1. Acțiuni de identificare a copiilor din familii marginalizate aflaţi în prag de abandon școlar Stupini/Prejmer, Râșnov

Rezumat: Obiectivele sunt de a descuraja abandonul școlar prin formarea unor conexiuni cu familiile copiilor vulnerabili

Observații: USR Brașov încurajază copiii din familii marginalizate să continue frecventarea cursurilor din ciclul primar sau gimnazial. În acest sens au fost organizate mai multe acțiuni prin care copiii cu rezultate bune la școală, dar aflați în prag de abandon școlar, au fost premiați cu rechizite și încurajați să-și continue educația

2. Prevenirea abandonului școlar al copiilor din comunităţile marginalizate din Apața

Rezumat: În urma unor discuţii cu membrii USR Diaspora, care au ajutat familii din comunităţile sarace din jud. Braşov (Apaţa), stabilite temporar în alte ţări, facilitând accesul copiilor în şcoli, am identificat necesitatea continuării monitorizării frecvenţei şcolare pentru copiii acestor familii la întoarcerea în ţară, urmând ca acţiunile întreprinse pentru comunitatea din Apaţa să fie replicate şi la nivelul altor comunităţi sărace.

Observații: Proiectul necesită dezbatere in cadrul filialei judeţene Braşov, pentru a atrage mai mulţi participanţi.

3. Identificarea școlilor fără avize ISU și DSP

Rezumat: Obiectivul proiectului este reducerea numărului unităților de învățământ care funcționează fără avize de sănătate și/sau cel de securitate la incendiu prin responsabilizarea instituțiilor competente.

4. Fără lacăte pe curtea şcolii

Rezumat: USR Brașov a decis să se alăture ONG-ului Reactiv Braşov pentru susținerea proiectului demarat de aceștia "Fără Lacăte Pe Curtea Şcolii"

Proiectul constă în promovarea unei inițiative cetățenești de HCL care să redeschidă publicului brașovean, în special elevilor, terenurile de sport în aer liber din incintele unităților școlare din Municipiul Brașov.

Infrastructură și transport public

Proiectele mari de infrastructură (aeroport, autostrăzi montane, căi ferate de viteză) au o durată mare de implementare, de 5-20 de ani, de la concept până la inaugurare. Avem nevoie de competență și stabilitate în implementarea marilor proiecte de investiții în infrastructura de transport, precum și de alocarea resurselor necesare de timp și bani în etapa-cheie de pregătire. Județul Brașov însă suferă și la acest nivel, în ciuda promisiunilor date de partidele de guvernământ în fiecare campanie electorală.

1. Aeroportul

Rezumat: USR Brașov susține, prin amendamente și propuneri de soluții, construcția unui aeroport care ar revigora situația economică și ar valorifica potențialul turistic al județului.

Observații: pe parcursul anului 2017, deputatul USR Braşov, Tudor Benga, a realizat o documentare cu privire la situația Aeroportului. Această situație a fost prezentată într-o serie de articole, publicate și pe site-ul USR Brașov, urmărind să constrângă autoritățile să fie mai transparente și să-și asume realizarea proiectului. La momentul actual, aeroportul se află la stadiul în care a fost semnat contractul de servicii în vederea elaborării studiului de fundamentare privind finalizarea și operarea Aeroportului Brașov.

Din perspectiva mediului, senatorul USR Brasov, Allen Coliban, a atras atenția că amenajările hidrografice privind râul Bârsa şi parte din Beselcin revin Ministerului Apelor şi Pădurilor, depunând amendamente la bugetul de stat şi susţinând punctul de vedere al judeţului în relaţia cu Ministerul, obţinând promisiunea demarării procedurilor pentru efectuarea lucrărilor, lucrări care trenează de 3 ani de zile.

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: au fost depuse mai multe interpelări către Ministrul Transportului, amendamente la buget, discuții la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, s-a solicitat o dezbatere publică cu toate autoritățile implicate, s-a propus implicarea cetățenilor în luarea deciziei și realizarea unui pact transpartinic la nivelul tuturor formațiunilor politice locale, astfel încât aeroportul să iasă din zona de joc politic și să devină ceea ce este de fapt: proiect critic de infrastructură al județului.

2. Autostrada Brașov - Comarnic

Rezumat: USR susține realizarea acestei autostrăzi și face apel la CNAIR să trateze cu maximă seriozitate acest proiect foarte important pentru România. Este ruta de traversare a Carpaților cu cel mai mare volum de trafic de pe teritoriul României, iar construcția unei autostrăzi intre Brașov și Comarnic ar produce cea mai mare economie de timp (10 ani) pentru cetățenii ce o parcurg raportat la costul investiției.

Observații: Autostrada Brașov - Comarnic este un proiect de importanță națională de a cărui realizare depinde însăși dezvoltarea din punct de vedere economic a întregii țări.

Ruta Comarnic - Brașov este, din punct de vedere al volumului de trafic, cea mai circulată trecere a Carpaților din România. Timpul ce ar putea fi economisit zilnic dacă această autostradă ar fi realizată este de 10 ani, dar din cauza lipsei de competență și de implicare a autorităților pierdem cel puțin cu câte o oră mai mult decât ar trebui pentru fiecare cetățean ce tranzitează Valea Prahovei.

Această autostradă este eligibilă pentru accesarea de fonduri europene.

Echipa: Dan Corolea (coordonator), Tudor Benga, Allen Coliban

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: amendamente la bugetul național pe anii 2017 și 2018, patru interpelări parlamentare, nenumărate solicitări de informații, o petiție trimisă către Ministerul Transporturilor; licitația pentru actualizarea studiului de fezabilitate a fost anulată, se dorește tergiversarea și îngreunarea construcției pentru tronsonul Cristian-Râșnov. Am atras atenția CNAIR asupra problemelor de proiectare la nivelul nodului de legătura din Cristian.

3. Transport Verde

Rezumat: USR susține transportul public “verde” și abordările inovative în domeniu. În vreme ce Mihai Tatu a organizat o conferință pe tema transportului electric în Brașov și a oportunității reintroducerii tramvaiului, Primăria a votat achiziționarea a 105 autobuze diesel pentru RATBV, printr-un credit BERD. Vorbim de autobuze diesel care aduc poluare în oraș și care, per ansamblu, sunt mai puțin eficiente decât troleibuzele, ca raport cost-capacitate de transport. În plus, creditul BERD înseamnă îndatorare pentru Brașov. USR Brașov este împotriva acestei achiziții și cere în schimb dezvoltarea transportului electric, în special troleibuz și tramvai.

Context: Primăria Brașov și-a asumat prin PMUD, la punctul PT5, „Pregătirea și implementarea unui plan de revigorare a rețelei de troleibuze din municipiul Brașov printr-un program de reproiectare a rețelei, de înlocuire a flotei și de modernizare a infrastructurii.”

Finanțare: Obiectivul specific 4.1 din POR 2014-2020, prin care sunt sprijinite acele proiecte care dovedesc că au un impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2, generate de transportul rutier motorizat de la nivelul municipiilor reședință de județ și al zonelor funcționale urbane ale acestora. Aici intră finanțare nerambursabilă pentru sistemele de troleibuz și tramvai. Prin această finanțare, Primăria are de pus o contribuție de doar 2%.

Demersul a beneficiat de sprijinul senatorului Allen Coliban, care a avut o interpelare în ședința CL, prezentând și situația pe calitatea aerului raportat la transportul public și traficul auto.

Observații: Transportul public este una din temele principale ale USR Brașov.

4. Codlea - Stop Inamicilor bunului simț în Codlea

Rezumat: O mare parte dintre situațiile care fie cresc riscul de accidente, fie generează pagube materiale, poluare și implicit costuri materiale pe teritoriul municipiului Codlea sunt evitabile și țin de sfera educației civice și a bunului simţ. USR Codlea a promovat în online, timp de mai multe săptămâni, materiale foto ce descriu situațiile respective și încearcă să educe locuitorii înspre prevenirea acestora.

Observații: cu un buget dedicat, proiectul merită declinarea în print și apoi împărțirea sub formă de afișe/flyere în localitate

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: comunicare online pe pagina de Facebook USR Codlea și în grupul de Facebook Codleanul. Coverage de aproximativ 7000 de cititori, aproximativ 60% din audienţa online a orașului

5. Infrastructura rutieră județeană

Rezumat: Infrastructura rutieră județeană este una dintre principalele cauze de accidente mortale din județ, în special în perioada de primăvară, după ce o mare parte dintre drumuri prezintă gropi și probleme de semnalizare. USR Brașov a solicitat constant IPJ si CNDR Brașov, în baza Codului Rutier, repararea și securizarea E60 (Hoghiz - Măieruș), DN73A (Râșnov - Predeal), E68 (Codlea - Dumbrăvița)

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: sesizarea legală a autorităților responsabile și urmărirea lucrărilor de reparație și securizare, comunicat de presă

6. Infrastructura feroviară

Rezumat: Infrastructura feroviară se degradează în mod accentuat din cauza lipsei lucrărilor de mentenanță, astfel că timpii de parcurs pe calea ferată au ajuns sa fie mai mari decât în urmă cu un secol.

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: Amendamente la bugetele de stat pe anul 2017 și 2018, două interpelări parlamentare, două petiții către Ministerul Transporturilor, nenumărate solicitări de informații. Ministerul Transporturilor tergiversează atribuirea contractului de reabilitare a căii ferate Brașov - Apața şi Caţa - Sighișoara și amână nejustificat declararea unui câștigător. Proiectul de reabilitare al secțiunilor de pe raza Județului Brașov din coridorul IV plan-european este singurul ce nu a fost încă atribuit.

7. Infrastructura ciclo-agro-turistică

Rezumat: În județul Brașov, primele 9 luni din 2017 au adus 30.000 de noi înmatriculări de mașini, față de 20.000 în 2016. În acest ritm, județul, dar mai ales orașul Brașov, vor deveni ale mașinilor și nu ale oamenilor. Prin dezvoltarea unei rețele de piste de biciclete interconectate, atât în interiorul Brașovului, cât și în restul județului, se va crea o alternativă sănătoasă și mult mai plăcută de deplasare, cu implicații directe în dezvoltarea turismului în Brașov.

Observații: Acest proiect trebuie sincronizat cu celelate proiecte de urbanism, infrastuctură și dezvoltare a mobilității, pentru maximizarea rezultatelor. Trebuie coagulate diversele inițiative din Brașov pentru a stimula transferul de know-how și pentru a ajunge la cea mai buna variantă posibilă.

Echipa: Naomi Reniuț Ursoiu (coordonator proiect), Munteanu Gabriel (coordonator dezvoltarea infrastructurii de trasee), Mihaela Chirvasă, Allen Coliban,Cezar Crican, Ovidiu Murzea, Silviu Nunvailer, Mihai Tatu, toți cei pasionați de bicicletă ca mijloc de transport și agrement

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: Crearea unei hărți cu infrastuctura actuală de marcaje și piste de biciclete. Colectare documentație, PMUD 2015 Brașov, normative și reglementări. Deplasare în teren pentru studierea posibilităților și propunerea câtorva opțiuni de piste de biciclete.

Economie

“Ca urmare a programului de guvernare al PSD, intervențiile în economie sunt majore și făcute experimental. USR Brașov s-a limitat momentan doar la monitorizarea acestor intervenții și a efectelor produse de acestea, înainte de a emite recomandări. Instabilitatea din domeniul economic a condus evident la scăderea principalilor indicatori din economie (rata inflației la sfârșitul acestui an se estimează a fi 2.7%, ROBOR a ajuns la un maxim de 2,22% în luna decembrie 2017, iar euro este cotat la 4.63 lei față de cotația de 4.50 în urmă cu un an” (Andy Lăzărescu - membru în Comisia Națională de Cenzori a USR).

1. Masă rotundă cu oamenii de afaceri - opoziție la split TVA

Rezumat: USR Brașov a organizat o masă rotundă cu reprezentanți ai mediului de afaceri brașovean, pe tema recentelor modificări asupra legislației fiscale, cu scopul de a identifica posibile soluții care să fie transpuse în propuneri legislative de către parlamentarii USR. Din discuții a rezultat că așa-zisa Revoluție fiscală va da toate planurile și cifrele antreprenorilor peste cap, că măsurile au fost aplicate fără niciun fel de consultare publică, în special cu antreprenorii, iar semnalele de alarmă trase de către aceștia, prin diferite asociații patronale, au fost ignorate de către guvern.

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: Ca proiecte viitoare, USR Brașov intenționează să organizeze consultări cu diferite asociații profesionale, de a sintetiza și centraliza problemele cu care acestea se confruntă, de a învăța din experiența lor și ulterior să redirecționeze aceste probleme și recomandări reprezentanților USR din Parlamentul României.

Sănătate

Indicatorii de sănătate referitori la speranța la viață, mortalitate, morbiditate și detecție maladii sunt printre ultimii în rândul țărilor UE, iar în unele cazuri, chiar și non-UE. Sistemul de sănătate național a rămas undeva în tranziție, fără a suferi o reformă substanțială în trecerea sa de la unul socialist la unul modern. Din păcate, Brașovul este cu atât mai mult afectat de aceste probleme cu cât infrastructura spitalicească este în ruină.

1. Spitalul

Rezumat: USR Brașov, prin parlamentarii săi, susține proiectul privind construcția unui Spital Clinic de Urgență, proiect care a fost depus la Parlament și se află în parcursul legislativ.

Observații: Aparent, între parlamentarii USR și ceilalți parlamentari de la celelalte partide (PNL, PSD, UDMR, ALDE), precum și Asociația Noul Spital al Brașovului, s-a ajuns la consens, care a condus la încheierea unui Protocol de susținere a construirii unui nou spital clinic de urgență. Recent însă, unul dintre senatorii PSD a schimbat regimul de încadrare a acestui spital doar adăugând un cuvânt: spitalul clinic regional de urgență. În fapt, încadrarea spitalului în categoria spitalelor regionale reduce șansele de finanțare a construcției și conduce la inutilitatea a însăși propunerii legislative de a transfera terenul necesar spitalului de la Insititutul Cartofului în administrarea Consiliului Local Brașov.

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: Proiectul a trecut de Senat, unde Allen Coliban a susținut ferm proiectul în forma sa inițială, atat în plen cât și în comisie, unde i-a invitat și pe doi dintre membrii marcanți ai ANSB - doctorul Dan Grigorescu și domnul Dumitru Prunariu. În prezent, proiectul de lege se află la Camera Deputaților pentru votul final.

Tudor Benga este unul dintre inițiatorii legii. El a depus amendamente la una dintre comisii pentru revenirea la încadrarea originală de spital clinic de urgență, dar care nu au avut sprijinul celorlalți parlamentari de la alte partide, în ciuda faptului că aceștia și-au dat acordul pentru un protocol de susținere a acestui proiect.

Bună guvernare

“Considerăm că instituțiile publice au ca scop unic realizarea intereselor cetățenilor. Acestea trebuie să funcționeze predictibil, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie urmărite și respectate principiile bunei guvernări: transparența datelor și informațiilor, consultarea și participarea societății civile la actul decizional, creșterea răspunderii și responsabilității decidenților, eficientizarea cheltuielilor din banii publici, respectarea drepturilor omului și protejarea mediului înconjurător” (Naomi Reniuț Ursoiu - vicepreședinte filiala județeană USR Brașov).

1. Trage-i de coadă!

Rezumat: Proiectul își dorește să identifice vulnerabilitățile sistemice ale administrației publice locale și să determine ameliorarea acestora în scopul eficientizării interacțiunii dintre cetățean și instituții, astfel încât cetățenii să nu mai fie umiliți prin a pierde ore interminabile la coadă.

Observații: aparatul birocratic care deservește servicii deconcentrate, precum cele de la pașapoarte, înmatriculări auto, starea civilă, este o structură administrativă care funcționează după mecanisme vechi și planificări deficitare, de la alocarea resurselor umane până la cele financiare. Aceste servicii sunt total inadaptate la fluctuațiile de solicitări sau la cele de personal.

Acțiuni întreprinse: documentare, analiză și solicitări adresate instituțiilor în cauză cu privire la cauzalitatea cozilor, presiune publică și solicitări privind remedierea situației, monitorizarea în continuare a modului de soluționare și pentru viitor identificarea unei alternative de ameliorare

2. Cât plătim pentru incompetență?

Rezumat: USR Brașov își propune să identifice autoritățile locale care în mod sistematic încalcă legislația în vigoare, care au cauzat prejudicii și care sunt datoare cu despăgubiri către cetățeni.

Observații: identificarea instituțiilor care în mod sistematic creează prejudicii indică o problemă la nivel de competență a resursei umane a acelei instituții. USR Brașov poate propune soluții de ameliorare, dar dorește să identifice cât ne costă deciziile ilegale sau nefundamentate.

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: stadiu incipient - solicitări adresate instanțelor de contencios administrativ

3. Nivelul de transparență în mediul online al primăriilor din județul Brașov

Rezumat: De la posibilitatea contactării unui consilier local sau accesarea unei hotărâri locale, până la urmărirea planului de investiții bugetare pe anul în curs, multe dintre nevoile localnicilor nu pot fi încă rezolvate folosind site-urile web ale primăriilor, deși marea majoritate a locuitorilor are acces la internet. Plata de taxe și impozite, mai ales pentru cei plecați din țară, este un alt exemplu de servicii „non-stop” prin care administrațiile pot îmbunătăți relația cu cetățenii. USR Brașov monitorizează respectarea legilor în vigoare privind comunicarea cu cetățenii pe site-urile primăriilor, solicită remedierea lipsurilor și solicită intervenția Prefecturii Brașov în cazul refuzului acestora.

Observații: Din cele 58 de primării ale județului, doar 4 îndeplinesc criteriile minimale de transparență luate în considerare:

 • În anul 2017, încă mai există 8 comune care nu dețin un site web, adică 14% din totalul localităților.
 • 88% dintre localități nu afișează declarațiile de avere şi de interese ale aleşilor.
 • Peste jumătate dintre primării nu au publicat bugetul local pe 2017 şi nicio hotărâre a consiliului local pe anul în curs.

Acțiuni întreprinse/stadiul de soluționare: solicitări către primării în vederea confirmării documentelor și serviciilor publice online pe care acestea le pun la dispoziția cetățenilor. Urmează o noua rundă de verificări și sesizarea Prefecturii Brașov în vederea forțării intrării în legalitate a primăriilor

IV. Activitatea parlamentară

Tudor Benga

Deputat USR Braşov, membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului

Inițiative legislative:

 • completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 cu completările şi modificările ulterioare şi a Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, cu completările şi modificările ulterioare
 • modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale
 • abrogarea articolelor 49 şi 50 din legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi pentru abrogarea Legii nr.357/2015 pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor
 • completarea şi modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată, cu completările şi modificările ulterioare şi a Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, cu completările şi modificările ulterioare
 • dezvoltarea antreprenoriatului validat de piaţă şi stimularea creării de noi locuri de muncă
 • modificarea şi completarea Legii nr.114 din 11 octombrie 1996 privind locuinţele, republicată
 • modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
 • transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al Municipiului Braşov, pentru realizarea obiectivului de investiţie Construire Spital Clinic Regional de Urgenţă Braşov
 • modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011
 • modificarea art.4 alin.(2) lit.a) din Legea nr.98/2016 privind achiziţiile publice
 • modificarea şi completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local
 • modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice
 • modificarea şi completarea Legii nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii
 • modificarea şi completarea Legii nr.99/2016 privind achiziţiile sectoriale
 • modificarea şi completarea Legii nr.98/2016 privind achiziţiile publice
 • modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor
 • completarea art.234 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
 • modificarea şi completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului
 • abrogarea pensiilor speciale
 • modificarea Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European
 • modificarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României
 • modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanante
 • modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali
 • modificarea art.22 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici
 • promovarea folosirii de mijloace tehnologice pentru reducerea poluării
 • modificarea art.15 alin.(1) şi (2) din Legea cooperaţiei agricole nr.566 din 2004
 • modificarea unor dispoziţii din Codul Fiscal
 • completarea dispoziţiilor art.97 din Codul Fiscal

Amendamente (15):

 • Amendamente la forma adoptata de Senat a PLX 476/2017 - schimbarea denumirii obiectivului din “construire spital regional clinic de urgenţă” în “ construire spital clinic de urgenţă” și darea în administrarea consiliului local a terenului (2)
 • Amendamente Legea bugetului 2017 (4)
 • Amendamente Legea bugetului 2018 (9)

Interpelări, întrebări privind:

 • Proiecte de investiţii de transport în zona Braşov
 • Reabilitare DN 73, autostrada Braşov-Sibiu, autostrada Braşov-Comarnic
 • Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos, Braşov
 • Reabilitarea căii ferate Braşov-Predeal
 • Reabilitarea căii ferate Braşov-Sighişoara
 • Autostrada Comarnic - Braşov, tronsonul Râşnov - Cristian

Luări de cuvânt referitoare la:

 • Discuţii procedurale privind comunicatul de presă al preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României
 • Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" (PL-x 481/2017) (adoptat)
 • Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2017 privind unele măsuri pentru asigurarea participării României la procesul de relocare a instituţiilor/agenţiilor Uniunii Europene (PL-x 286/2017) (rămas pentru votul final)
 • Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale (Pl-x 210/2017) (respinsă)
 • Dezbateri asupra Propunerii legislative privind realizarea Muzeului Dictaturii Comuniste în imobilul "Casa radio" situat în Bucureşti, str.Ştirbei Vodă nr.174-176 sect.1 (Pl-x 117/2016) (retrimisă comisiei)
 • Dezbaterea Propunerii legislative pentru reglementarea şi organizarea votului electronic (Pl-x 406/2016) (rămasă pentru votul final)
 • Dezbateri asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017 (L10/2017)

Dezbateri publice:

 • Rolul USR ca partid de opoziție în procesul legislativ
 • Criza de identitate a USR in perspectiva referendumului intern
 • Perspective de dezvoltare a Brașovului
 • Mecanisme de alterare a echilibrului puterii și legile justiției prin lentila PSD

Allen Coliban

Senator USR Braşov, Preşedinte al Comisiei pentru mediu

Inițiative legislative:

 • completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
 • modificarea art.16, litera b) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat
 • Propunere legislativă privind înfiinţarea şi funcţionarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice
 • completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi
 • Propunere legislativă pentru modificarea art.22 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici
 • modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali
 • modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanante
 • modificarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României
 • modificarea Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European
 • regimul cumulului pensiilor de serviciu din sistemul public de pensii cu unele categorii de venituri salariale sau asimilate salariilor
 • abrogarea pensiilor speciale
 • modificarea şi completarea Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător
 • modificarea şi completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local
 • abrogarea articolelor 49 şi 50 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi pentru abrogarea Legii nr.357/2015 pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor
 • modificarea şi completarea Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe dreptului de autor
 • propunere legislativă privind conţinutul de Acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman
 • modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Amendamente: 6 (4 admise, 2 respinse)

Interpelări, întrebări privind:

 • numărul de posturi neocupate la această dată în cadrul IPJ Brașov
 • sursele de H2S din zona Chiajna
 • incendiul de la Măldărești
 • autorizația de mediu a Fineco Brașov
 • depozitele de deșeuri istorice
 • Romsilva - activitatea de creștere a cabalinelor și Castelul Brukenthal
 • depozite de deșeuri care ard - impactul asupra mediului
 • depozitul de deșeuri de la Mestecăniș
 • situația interoperabilității sistemelor informatice din administrația publică.
 • standardele europene EN 16841-1:2016 ȘI EN 16841-2:2016 pe calitatea aerului
 • Federațiile Sportive Naționale
 • evaluarea Federațiilor Sportive Naționale
 • situațiile semnalate Ministerului Mediului și Gărzii Naționale de Mediu cu privire la disconfortul olfactiv
 • numărul de cazuri identificate și sancționate de practicare a ghidăriei montane ilegale
 • Raportul Corpului de Control
 • solicitarea refacerii soluţiei tehnice a racordului cu Parcul Industrial Braşov de pe autostrada Comarnic-Braşov
 • Publicarea pe site-ul Inspectorul Pădurii a istoricului avizelor de transport masă lemnoasă
 • Interpelare adresata Primului Ministru nr. 276 / a din 18.4.2017: groapa de gunoi din Mestecăniş

Luări de cuvânt - total 52, exemplificative:

 • Propuneri legislative privind transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al municipiului Braşov, pentru realizarea obiectivului de investiţie „Construire Spital Clinic de Urgenţă” în municipiul Braşov (L322/2017)
 • Dezbaterea și adoptarea Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule (L203/2017)
 • Dezbaterea şi adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, republicata, cu modificarile ulterioare (L133/2017)
 • Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea art. 62 şi modificarea art. 110 din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic (L294/2017)
 • Dezbaterea şi respingerea Propunerii legislative pentru reglementarea exploatării şi exportului masei lemnoase provenind din România (L196/2017)
 • Dezbaterea şi adoptarea Proiectului de lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (L13/2017)

Alte proiecte:

 • Lansarea platformei de comunicare a Clusterului de Mediu al USR: “USR pentru mediu”
 • Lansarea de policy briefs pe probleme de mediu
 • Necesitatea taxei de depozitare la groapă
 • Problema incineratoarelor
 • Problema urşilor

Uniunea Salvaţi România - Filiala Braşov

Adresa: Bulevardul 15 Noiembrie nr. 1, etaj 1, ap. 9-10 (int. 04)

Telefon: 0732 371 957

Created By
USR Brasov
Appreciate

Credits:

https://pixabay.com/

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.