Loading

Gatas folk rydder gatene Scroll nedover for å lese mer.

Kirkens bymisjon lønner rusmisbrukere for å plukke søppel i byen. Det er så populært at det ofte er loddtrekning for å være med, men det er ikke pengene som lokker.

Kirkens Bymisjons lokaler i Engene er i ferd med å fylles opp med folk. Ti personer har møtt opp for å plukke søppel denne torsdagen. Men før de skal ut i gatene skal Ken Roger Gundersen, Roger Haug og de åtte andre ha seg en matbit.

- Jeg har vært her to ganger i uka i fem år. Det er ikke penga. Det er det sosiale. Vi er stort sett den sammen gjengen, sier Ken Roger som er glad for å ha noe å gjøre. Resten av uka sitter han mye hjemme i sofaen og ser på TV.

Roger Haug syntes også dagene ble lange og tomme, og trengte noe meningsfyllt å fylle dagene med etter at han mistet samboeren i fjor.

- Jeg ble med for å få en aktivitet. Å komme meg ut av det destruktive, sier Roger som har vært gjennom en tung periode. Å ha en aktivitet å gå til hjelper å holde ham oppe, en grunn til å stå opp om morgenen.

- Også føler jeg at jeg bidrar til noe positivt. Vi holder byen ren, sier han.

De ti som sittter rundt bordet er heldige. Tilbudet om å plukke søppel for 220 kroner dagen er så populært at det ikke alltid er plass til alle.

- Vi har bare plass til ti. Det hender vi må ha loddtrekning. Vi har vært oppe i 14-15 personer, men det slipper vi i dag, sier miljøarbeider Bent Hansen.

Etter frokost er de klare for dagens jobb, og tar på seg de selvlysende refleksvestene. De skal bare ha en røykepause i bakgården først.

Så er de klare til å gå.

Gjengen går samlet over til Strømsø hvor de skal plukke søppel i dag. Med refleksvester og søppeltraller vekker de oppsikt når de går over torget.

- Vi får mye reaksjoner når vi er ute og går. De sier at det er flott at vi gidder. Også blir det noen klemmer, forteller Knut som er med som frivillig.

- Vi får ofte høre at vi er flinke og at det er flott at vi holder byen ren, sier Ken Roger.

På Strømsø torg deler gruppen deler seg i tre, og fordeler seg utover gatene. Vi blir med Knut som triller tralla mot Globusgården. Etter ham følger Ken Roger, Roger og Roar Hansen. Det er ikke lenge før de finner noe å plukke opp. Utenfor Globusgården finner de en haug med sneiper.

-Synes dere at folk kaster mye?

- Det varierer veldig, synes Ken Roger.

- Noen steder er verre enn andre, sier Roger mens han plukker sneiper med klypa.

Søppelplukkerne finner mye rart når de går gatelangs. Noe av det de finner mest av er sneiper, snus og krus. Klikk på bildene for å forstørre.

Kirkens Bymisjon ser på ordningen som vinn-vinn. Gatene blir ryddet, og rusmisbrukere får noe meningsfullt å gjøre.

- Ved å jobbe opplever gjestene å få tillit, at det er bruk for deres arbeidskraft og evner, at de mestrer nye oppgaver og glede over fellesskap med kollegaer. Slikt gir stolthet og mening i hverdagen.

- Vi føler at vi bidrar til noe. Vi holder byen ren, sier Ken Roger.

- Det er ålreit å se at det blir fint. Folk haster bare forbi, men jeg velger å tro at de setter pris på det vi gjør, sier Roger Haug.

Credits:

Rune Folkedal

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.