Loading

Technolab jaarverslag 2020

HALLO allemaal,

Dit is ons beeldverhaal van 2020. Niet om terug te kijken, maar om samen met jullie vooruit te kijken. Voor een duurzame wereld is het nodig dat alle jongeren leren om actief hun rol in te nemen en hun talent te ontwikkelen. Samen leren doen. Dat is de missie van Technolab.

Samen met scholen en meer dan 100 teamleden werken wij aan techniek onderwijs waarbij kinderen leren onderzoeken en ontwerpen. Nu al meer dan 11 jaar, en vanaf 2020 vanuit een mooie ruime, nieuwe locatie.

Ondanks het coronavirus vinden wij nog steeds veel mogelijkheden om actief techniek onderwijs te geven aan scholen, leerlingen en studenten. Daar zijn we trots op. En dat willen we jullie graag laten zien in dit verslag. Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Ben Schippers, oprichter en directeur

2020 in Cijfers

Technolab in een notendop

Technolab Leiden is een leerwerkbedrijf met passie voor onderwijs, techniek, wetenschap en talentontwikkeling. Technolab verbindt leerlingen, leerkrachten en bedrijven met elkaar en verrijkt zo het onderwijs.

Bij Technolab maak je kennis met alle ins en outs over onderwijs en ontdek je of het bij je past voordat je jouw volgende grote stap zet. Zo leer je hoe het is om in team te werken en doe je ervaring op met lesgeven, ontwikkelen van workshops, organiseren van projecten, zelfstandig werken en de omgang met verschillende leeftijdsgroepen. Of je nu veel of weinig diploma’s hebt, het even niet meer weet, werkervaring op wilt doen of wilt (re)integreren: iedereen is welkom. We bieden een veilige plek om te leren, om fouten te maken en om samen iets moois neer te zetten. Samen leren doen, dus! Onderstaand filmpje laat goed zien hoe dit werkt.

uitgelicht

Meesterchallenge

De MeesterChallenge is in het leven geroepen om in te haken op het ontstane lerarentekort en om de instroom naar het (pabo)onderwijs te verbreden. Het leerwerktraject voor jongeren met een tussenjaar, of die gestopt zijn met hun studie helpt hen bij persoonlijke een jaar groeien, uitproberen, werken in teamverband en verantwoordelijkheid nemen. Misschien zijn zij de meester of juf van de toekomst! Het is dé ideale proeftuin om te ontdekken of het onderwijs iets voor je is en waar jouw talenten liggen.

“Loop je uitdagingen tegemoet en je zult zien wat je allemaal kan en wat er in je zit!”
uitgelicht

Talent en Toekomst

Talent en Toekomst is een LOB-project om 3-mavo leerlingen globaal inzicht geven in hun gekozen profiel. Door middel van een speciaal samengesteld programma verdiepen leerlingen zich een week lang in techniek, zorg, onderwijs of ondernemen. Vier dagen krijgen de leerlingen een actieve rol bij bedrijven en andere organisaties, op verschillende locaties en steeds buiten de school. Dit doen ze in groepjes van vier tot zes leerlingen. Op de vijfde dag presenteren ze een kort filmverslag aan hun klas. In 2020 deden 180 leerlingen van VO-scholen mee aan de Talent en Toekomst-week. Deze leerlingen waren afkomstig van het Da Vinci College Lammenschans en het Bonaventura locatie Burggravenlaan.

uitgelicht

Innovatie Challenges

Technolab is gestart met de Innovatie Challenges om bij te dragen aan de oplossing voor het tekort aan techniekstudenten. Voor de Innovatie Challenges van Technolab gaan studenten van de universiteit, hbo en mbo aan de slag met echte uitdagingen uit het bedrijfsleven. Het is een unieke kans voor de studenten om zich te verdiepen in de uitdagingen van het bedrijfsleven, contacten te leggen met experts en te werken aan hedendaagse technieken.

Aquilla van den Berg

Tweedejaars student bio-informatica

Ik doe voor de tweede keer mee aan de Innovatie Challenges van Technolab. Om het meeste uit jezelf en de challenge te halen zijn we veel bezig met zelfreflectie. We stellen goede, meetbare leerdoelen op met een stappenplan om gericht naar je doel toe te werken. Aan het eind kijk je welke leerdoelen zijn gehaald en welke leerdoelen hierop volgen. Bij de tweede challenge heb ik me daarom veel meer gericht op een leidende rol. Hierdoor kwam ik in een situatie terecht waarin ik zowel nieuwe vaardigheden verkreeg als deze direct toe kon passen. Dit zorgde voor een intensief maar geweldig leerproces. De challenges waren een inkijkje in het bedrijfsleven: waar houden bedrijven zich tegenwoordig mee bezig, hoe zijn ze georganiseerd en waar ligt de focus, en daarmee baankansen.

technolabbers in het onderwijs

Hoera! Verschillende Technolabbers stroomden door naar het onderwijs. Ze delen graag hun ervaringen:

Annette ter Haar

Voormalig manager communicatie, fondsenwerving en nieuwe projecten bij Technolab; nu directeur van de Daltonschool in Oegstgeest.

Ik gun iedereen een tijdje Technolab. Er is altijd ruimte om van alles uit te proberen en je wordt er geaccepteerd voor wie je bent. Je kwaliteiten worden gezien en ook daadwerkelijk ingezet. Ik werk nu als directeur bij de Daltonschool en dat had ik eerder nooit gedurfd. Niet dat ik daarvoor zo’n schijterd was maar de kracht van het gewoon doen, dát is de grote meerwaarde van Technolab. Als ik iets heb geleerd is dat werken vanuit je hart en passie je heel erg ver kan brengen. Vanuit mijn huidige functie zoek ik naar verbindingen met Technolab. Ik denk dat het huidige onderwijs namelijk iets weghaalt van het plezier aan het leren, iets wat Technolab juist wél brengt.

Kim ter Harmsel

Zij-instromer, nu leerkracht op de Montessorischool in Leidschenveen.

Ik heb bij Technolab een oriëntatietraject gevolgd om te kijken of ik in het basisonderwijs wilde werken. Werken bij Technolab is soms redelijk chaotisch en kan daardoor uitdagend zijn, vooral als je erg gestructureerd bent. Daar heb ik zelf veel van geleerd want ik was gewend om veel na te denken over hoe je iets gaat doen. Dingen simpelweg dóen betekent je eigen grenzen verleggen en angsten overwinnen, maar uiteindelijk komt daar iets heel moois uit. Ik beveel werken bij Technolab dan ook aan iedereen aan; je krijgt er een realistisch beeld over wat onderwijs inhoudt. Én het is ook gewoon een fijne, inspirerende plek waar je allerlei creatieve geesten ontmoet.

“Ik zag het meteen toen ik voor het eerst binnenkwam; hier gebeurt iets moois.”

Alex Scheffer

Voormalig Technolabber, nu leerkracht op PI-school De Brug in Leiden (speciaal onderwijs).

Improviseren op wat voor konijn er nu weer uit de hoed komt... dát omschrijft wel hoe het er bij Technolab aan toe gaat. Ik heb er 7 jaar gewerkt. Ik begeleidde de stagiairs en stampte af en toe zelf een project uit de grond. Ik hou ervan om vanuit een leidraad te werken maar bij Technolab leer je zelf creëren. Wat ik dan ook heb meegenomen naar mijn huidige werk is om de standaardmethode soms wat los te laten, een onderwerp te pakken en daar gewoon een les bij te maken. Technolab laat je kennis maken met de wondere wereld van onderwijs en laat zien dat je je horizon op heel veel verschillende manieren kunt verbreden.

Toekomst maken

Werken aan Technologie van de toekomst

Smart technology is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Bij Technolab maak je al op jonge leeftijd op een leuke, laagdrempelige manier kennis met maken en programmeren. In programma’s als Praten met Apparaten of de projectweek Maken en programmeren brengen we leerlingen in aanraking met een diversiteit aan programmeerbare elektronica, zoals Cubetto, Dash en Dot, Ozobot, Littlebits, Makeymakey, Microbit en Maqueen. Spelenderwijs kennismaken met verschillende programmeertalen en vervolgens zelf programmeren en toepassen. Zo stijgt het vertrouwen in eigen kunnen en wordt ook innovatieve techniek een stuk toegankelijker.

uitgelicht

Workshop 'Ontwerp je eigen attractie'

“Een achtbaan!” is vaak het eerste wat geroepen wordt wanneer de leerlingen horen dat ze een eigen attractie mogen ontwerpen en in elkaar zetten. Uiteindelijk blijkt dat dat erg lastig is en komen ze met andere creatieve ideeën. Vol enthousiasme presenteren de leerlingen hun eigen attractie aan de rest van de klas. Er komen ontzettend veel spannende publiekstrekkers voorbij. Stonden deze maar echt in een attractiepark! Deze workshop is gemaakt voor groep 7 van het primair onderwijs.

“Het was leuk om samen na te denken en te overleggen hoe we het moesten doen.”

Onderzoeken & ontwerpen

zelf leren denken en maken

De workshops Onderzoekend en ontwerpend leren in de klas (OOL) - met afwisselende thema’s - zijn maatwerkworkshops volgens de principes van onderzoekend en ontwerpend leren. Verwondering wordt steeds ingezet als waardevol startpunt, van waaruit de leerlingen in de rol van onderzoeker antwoorden gaan zoeken op hun vragen. Wist je dat we ook de optie hebben om, terwijl de kinderen bezig zijn, de leerkrachten in een aparte cursus te inspireren tot het implementeren van de didaktiek van onderzoekend en ontwerpend leren in de klas?

Hannie Meiland

Leerkracht van groep 8 op de St. Josephschool in Leiden.

Wat we ontzettend leuk vinden is dat kinderen bij de OOL-workshops leren samenwerken, probleemoplossend bezig zijn en veel met hun handen werken. Er zijn geen richtlijnen over hoe je iets moet doen dus ze mogen zelf out-of-the-box denken en de gekste oplossingen verzinnen.

uitgelicht

Workshop 'Risico’s'

In de workshop Risico’s die Technolab maakte in opdracht van Omgevingsdienst West-Holland maken leerlingen van groep 6 t/m 8 kennis met kans, gevolg en risico. Waarom is het belangrijk om na te denken over risico’s en hoe kun je hier het best zelf mee omgaan? Onderdeel van de workshop is bijvoorbeeld het afleggen van een vertrouwensparcour waarbij een leerling geblinddoekt en begeleid wordt door een andere leerling. Een andere optie is het ontwerpen van een dorp, waarbij de leerlingen binnen een budget van 120.000 euro maatregelen moeten treffen om risico’s te beperken. Vanzelf halen kinderen een breed scala van onderwerpen aan: van woongenot, geluidsoverlast tot sociale kwesties, milieu en duurzaamheid.

‘Ik heb geleerd dat je goed naar elkaar moet luisteren.’

Groen doen!

Leren actief bij te dragen aan een duurzame samenleving

De nieuwe, frisse start op onze nieuwe locatie inspireerde ons om nóg meer aan duurzaamheid te doen. Samen met partners, onderwijsinstellingen en leerlingen gaan we Groen DOEN! Binnen Groen DOEN! organiseert Technolab een aantal verschillende projecten. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Workshop over Zero Waste in samenwerking met de schooltuinen en Stichting naar Buiten! over het minimaliseren van je eigen ‘footprint’ en het ontdekken van minder voor de hand liggende duurzame opties.
  • Workshop over onkruid oftewel ‘Stoepplantjes’ in samenwerking met de Hortus botanicus Leiden. Stoepplantjes kunnen erg mooi zijn en een oplossing bieden voor verschillende problemen in de stad.
  • In de workshop Biomimicry gebruiken leerlingen de natuur als inspiratiebron voor hun uitvindingen. Veel uitvindingen die de mens heeft gedaan zijn namelijk afgekeken van de natuur.
  • Workshop (W)etenschappelijk: waar komt het voedsel op je bord eigenlijk vandaan? Welk gedeelte van een plant eten we en hoe?
  • Duurzaam Technolab: het verduurzamen van Technolab zelf. Niet alleen op het gebied van afvalvermindering, hergebruik en duurzaam inkopen; ook moet het een duurzame en prettige omgeving zijn om in te werken. Bovendien is Technolab geheel vegetarisch en energieneutraal.
uitgelicht

Het Groene dak project

Op onze nieuwe locatie zijn we bezig ons gezamenlijke dak met Da Vinci Lammenschans te verduurzamen. Het schoolplein op driehoog moet komend jaar een groene oase worden waar leerlingen, docenten en medewerkers van Technolab fijn pauze kunnen houden, maar wordt ook een ideale plek om groen onderwijs te geven!

“Eindelijk snap ik waarom we het op school vaak over groen en duurzaamheid hebben!”

Hoogtepunten 2020

Een nieuw thuis voor Technolab

In maart verhuisden we naar het Bètaplein: dé nieuwe hotspot voor techniekonderwijs. De opening is was meteen de start van ons verjaardagsfeestje. Want, hieperdepiep hoera, we werden tien jaar!

een nieuw jasje

Om herkenbaar te blijven, heeft Studio Kordaat voor Technolab een DIY-huisstijl gemaakt waar de maakbaarheid van afspat. Een huisstijl die altijd in ontwikkeling is, net als Technolab zelf. In een speciaal handboek vinden we alles terug over onze huisstijl: welk lettertype gebruiken we, welke kleuren, hoe zien onze visitekaartjes eruit en nog veel meer. Vanaf nu zal alles er piekfijn uitzien!

Vakantielab

In de zomer organiseerden we voor het eerst Vakantielab: voor kinderen een leuke en speelse manier om kennis te maken maken met de thema’s en technieken van de toekomst. We organiseerden workshops en projectweken over programmeren, uitvinden en maken, en Groen DOEN! Dat werd een groot succes: ruim 700 kinderen kwamen hierop af. Ook de erop volgende herfsteditie was in no-time volgeboekt.

Keuzevakken

Vanaf school 2020/2021 zijn we gestart met keuzevakken op Technolab. Samen met het Da Vinci College Lammenschans geven we keuzevakken over economie en ondernemen, robotica en digispel. Vmbo-3-leerlingen komen naar Technolab toe om zes weken lang vakken te volgen die ze normaal gesproken op school zouden krijgen. De vakken worden voorbereid en gegeven door docenten van Technolab. Tot nu toe hebben we drie klassen gehad voor Economie en ondernemen, één klas voor Robotica en één klas voor Digispel. Ook in 2021 zullen we dit blijven organiseren voor het Da Vinci College Lammenschans.

PABO-theaterweken

Als onderdeel van de Meester Challenge werkte Technolab samen met 150 pabostudenten van de Hogeschool Leiden om een theatervoorstelling voor kleuterklassen (in totaal 700 kleuters) te ontwikkelen.

“Dat je dan in één week tijd een theaterstuk kan neerzetten met zoveel kwaliteit, dat was echt super om te doen.”

Sintweken

In de periode voor het Sinterklaasfeest waren er elke dag zo'n 100 leerlingen van de St. Josephschool in Leiden (van kleuterklas tot groep 8) op Technolab. Ze hielpen Sinterklaas met allerlei klusjes: pepernoten bakken, cadeautjes inpakken, cadeau bezorgende robots programmeren (!) en bedenken hoe Sint en zijn pieten niet uitglijden op de gladde daken. En voor de allerkleinsten was er nog een extraatje: een poppenkastspel.

En toen kwam corona...

De lock-down trok een dikke, vette streep door de opening van onze geweldige, nieuwe, eigen locatie op Bètaplein 28 èn het vieren van tien jaar Technolab.

Gelukkig werd er na de meivakantie weer iets meer mogelijk en organiseerde Technolab in de zomer voor het eerst Vakantielab. Een schot in de roos, meer dan 400 kinderen deden mee en waren dolblij weer nieuwe dingen te ontdekken en ervaren. Op onze nieuwe locatie hebben we veel ruimte en heel goede ventilatie. Door goede maatregelen kunnen we 'corona-proof' actief onderwijs uitvoeren en daar wordt door scholen dankbaar gebruik van gemaakt.

Mbo-studenten hebben veel moeite met het vinden van een stage. In samenwerking met de gemeente en Leidse scholen bedachten wij een creatieve oplossing. We verwelkomden 50 extra mbo-stagiairs van uiteenlopende studies. Morsal Toghyan van Technolab vertelt aan NU.nl: “Toen wij deze oproep hoorden, hebben wij meteen contact opgenomen met de gemeente. Wij gaven aan dat we bereid waren meer stagiairs aan te nemen, maar dat we daarbij wel financiële steun nodig hebben. De gemeente biedt ons nu die financiële ondersteuning en zo konden twee weken na de oproep van de wethouders de eerste extra stagiairs aan de slag.”

En toen belandden we op 15 december in een strenge tweede lock-down. We proberen zo goed mogelijk online met elkaar in verbinding te blijven en we hebben al veel alternatieven gevonden om ondanks corona toch actief onderwijs te blijven geven. We merken dat we hiermee verschil kunnen maken voor alle leerlingen en studenten die zich graag verder blijven ontwikkelen. Hoe lang dit virus ons nog in de ban houdt, weten we niet. Samen met leerkrachten en docenten zijn wij ervan overtuigd dat we de komende jaren - ondanks corona - actief onderwijs kunnen verzorgen.

De gezichten achter Technolab

Onze activiteiten zouden nooit mogelijk zijn zonder een enthousiaste en bijzondere groep stagiairs, vrijwilligers en freelancers. Het was een turbulent jaar, maar wat 2021 ook brengt... we hopen er samen weer wat moois van te maken!

Word jij Vriend van Technolab?

Dat vinden we leuk! Steun ons bij de ontwikkeling van nieuwe mooie onderwijsprojecten en vergroot de toegankelijkheid van de activiteiten van Technolab. Zo krijgen álle kinderen in Leiden en omgeving de kans om samen te leren én spelen. Je kunt ons steunen via een eenmalige, maandelijkse of jaarlijkse donatie. Meer lezen >

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram, Vimeo en Youtube of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de laatste nieuwtjes en meer!

Technolab heeft een ANBI-status. Lees er hier meer over. Je vindt daar ook onze financiële jaarverslagen.

Colofon

Foto's: Patricia Borger, video: Michiel Keller, opmaak en vormgeving: Kordaat en tekst: Lieselotte van de Ven.