Nasjonal interesse for skolemåltidsprosjektet i Trøndelag
Som en del av vårt arbeid for aldersgruppen 0-24 år har vi valgt å satse på innføring av skolemåltid. Hensikten er å utvikle en modell som sikrer barn og unge sunn og næringsrik mat i løpet av skoledagen. Det er vår helse- og omsorgsavdeling, landbruksavdeling og oppvekst- og velferdsavdeling som sammen står bak satsingen. Arbeidet skjer i samarbeid med en rekke ulike aktører.
Piloter i åtte kommuner
Siden oppstarten i 2018 er det arbeidet aktivt med å finne egnede modeller for innføring av skolemåltid. I første omgang gjennomføres det piloter i åtte utvalgte kommuner. Der testes det nå ut ulike modeller for innføring av skolemåltid. Slik får vi høstet erfaringer, med tanke på erfaringsoverføring til andre kommuner i Trøndelag og i resten av landet.
Så langt er erfaringene positive, og det ser ut til at prosjektet kan komme opp med flere gjennomførbare modeller for skolemåltid. Satsingen her i Trøndelag vekker nå nasjonal interesse.
Skolemåltid handler om bedre læringsmiljø, sosial utjamning og forebyggende folkehelsearbeid
Målet
I første omgang skal det:
- Utvikles bærekraftig(e) modell(er) for skolemåltid ved barne- og ungdomsskoler i Trøndelag
- Gjennomføres piloter ved utvalgte skoler i Trøndelag
- Dele gjennomførbar(e) modell(er), slik at skolemåltid kan innføres på enhver skole - både i Trøndelag og ellers i landet
De åtte utvalgte
2018
- Indre Fosen - Alle barn i skolen får tilbud om skolelunsj flere dager i uken. Dette skjer gjennom ulike modeller som er tilpasset den enkelte skole. Kommunen har er reelt tilbud til alle.
- Lierne - Lokalprodusert mat skal være et daglig tilbud i det som serveres på barnehagene og skolene. Varmmat er etablert som et tilbud flere dager i uken.
- Røros - Serveres ett skolemåltid hver dag til alle elever i grunnskolen.
- Verdal - Tilbyr et gratis skolemåltid til alle elever for å bidra til bedre læringsutbytte, bedre helse og utjevning av sosiale ulikheter.
- Vikna - Legge til rette for læring og bedre psykisk- og fysisk helse gjennom tidlig innsats med fokus på gode kostholdsvaner gjennom sunne skolemåltid.
2019
- Ørland (Bjugn) - Elever på ungdomstrinnet får daglig tilbud om sunn og næringsrik mat på skolen. Hybelboere på Fosen videregående skole skal få tilbud om varme måltid i forlengelse av skoledagen. Dette skal skje ukentlig. Barn og unge får medvirke og bestemme tilbudet.
- Hitra - Sunne matvaner, trivsel og god helse. Inkludering og sosialt fellesskap. Et godt og trygt læringsmiljø. Måltidet er også en arena der høytider kan markeres.
- Røyrvik - Sunt kosthold for alle barn i barnehage og skolen i Røyrvik kommune.
- Lierne - Ønsker å videreutvikle etablerte skolematordninger og matordninger i barnehagene med to nye retninger/mål: Økt fokus på lokal mat og økt fokus på varmmat i barnehagen/skole.
Det handler om vilje
Erfaringene så langt viser at lokal forankring og politisk vilje må være på plass. Lokal utforming og tilpasning er også en forutsetning for å kunne gi et tilbud om et måltid.
Tilbakemeldingene tilsier at skolemåltid, basert på et sunt og næringsrikt kosthold, fremmer et godt læringsmiljø. Elevene er mer "fokusert".
Den største utfordringen ser ut til å handle om logistikk og økonomi. Hvordan skal flere elever kunne spise på kort tid? Dette gjelder særlig når skolen ikke har egen kantine, eller tilpasset kjøkken. Et annet funn er at det er lettere å komme i mål med skolemåltid på skolene om elevene og foreldrene involveres i satsingen.
Hva med tiden fremover?
Prosjektet er avhengig av godt samarbeid med prosjektkommunene. Fylkesmannen har gitt muligheter, stimulert og lagt til rette for erfarings- og kunnskapsdeling.
I løpet av høsten 2020 vil prosjektet ha en samlet oversikt over gjennomførbare modeller for innføring av skolemåltid. I etterkant av det vil arbeidet i stor grad handle om å dele kunnskap og aktivt implementere skolemåltid i kommunene. Det er lagt opp til følgeforskning av prosjektet.
Credits:
Alle foto: Colourbox