Loading

Henk en Linda in ZA Augustus 2019

Een hartelijke groet vanuit de winter hier in Zuid-Afrika. Zoals je op de foto kunt zien, zijn er ook hele mooie dagen tussendoor. Het heeft veel geregend en dat is erg goed geweest om de waterreserves in de dammen rondom Kaapstad weer aan te vullen. In deze nieuwsbrief geven we graag weer een update over hoe het met ons als gezin en met ons werk in 7de Laan gaat.

(Mocht je deze nieuwsbrief op je mobiel bekijken, dan kun je je telefoon kantelen voor de beste weergave van de foto's.)

In de vorige nieuwsbrief doelde ik er al een beetje op, maar nu kunnen we het echt vertellen.. We mogen een derde kindje verwachten half december!

In oktober hebben we genoten van twee weken Nederland en een week Turkije. De vakantie naar Turkije was een prachtig cadeau, heel bijzonder om dat met de hele familie van de Geest mee te kunnen maken. (Ook al kon één kleinkind er vanwege haar bevalling niet bij zijn.) Ook de tijd in Nederland was speciaal; een nieuw nichtje ontmoeten, met opa Joop en oma Klara naar het dolfinarium gaan, een Schreuder dagje, met vrienden afspreken, grootoma's bezoeken, enzovoorts!
Als we in Nederland zouden wonen, zou Micha nu naar groep 1 gaan. Hier in Zuid-Afrika, gaan de kinderen pas naar school in het jaar dat ze zes worden. Micha gaat wel met veel plezier naar een speelschooltje. In Nederland ben ik bij een vriendin in de klas geweest die les geeft aan groep 1/2, om een goed beeld te krijgen van wat Micha in Nederland op school zou doen.We willen graag dat hij bij blijft met het Nederlandse onderwijssysteem, dus ik, Linda, doe een paar keer per week 'een lesje' met Micha. Er is veel materiaal online beschikbaar en als we in Nederland zijn, nemen we weer van alles mee. We hebben een manier gevonden waarop we het allebei leuk vinden om 'een lesje' te doen.

Op dit moment weten we niet hoelang we in Zuid-Afrika zullen blijven. Richting HOSA houden we een opzegtermijn aan van een jaar indien nodig, zodat als we vertrekken de organisatie de kans krijgt om onze taken te herverdelen of vervanging te vinden. We plannen dus één jaar vooruit en zullen over een paar maanden een nieuw visum gaan aanvragen. In mei 2020 zijn we hier 3 jaar en verloopt ons visum. We kunnen niet met zekerheid zeggen of we het nieuwe visum zullen ontvangen.

In juli zijn we met de vaste bezoekers van onze vrouwenavond in 7de Laan een nachtje weg geweest.
Naast lekker eten, gezelligheid en een boottochtje in de haven van Kaapstad, hadden we als thema het herkennen van leugens in ons leven en die leugens vervangen door Gods waarheid.
Het was een speciaal weekeinde waarin we dichterbij elkaar en dichterbij God konden komen.

Het is heel gaaf om te zien dat de mannen- en vrouwenavonden die we organiseren in 7de Laan een impact hebben. De vrouwengroep liep altijd een beetje achter op de mannengroep. Op de mannenavond werd er veel gedeeld en kon er open over verslaving en trauma gepraat worden. De vrouwen hadden meer tijd nodig om op dit punt van vertrouwen te komen. De mensen zijn het ook gewoon niet gewend om empathie van elkaar te verwachten, iedereen heeft genoeg aan zijn eigen problemen en zit er niet op te wachten nog meer ellendeverhalen te horen. Iedereen is gewoon bezig met overleven. Nu komt hier in onze vrouwengroep een verandering in. Twee vrouwen zijn inmiddels met succes door het rehabprogramma van de Ark gekomen. De eerste vrouw had daarna een tussentraject nodig. Ze mocht deelnemen aan het programma van U-turn, waar ze op dit moment werkervaring opdoet en nog steeds intensief begeleid wordt. De andere vrouw, Janine, is weer in 7de Laan komen wonen en praat open over de weg die ze gegaan is. Zij is een inspiratie voor anderen. Een bewijs dat verandering mogelijk is.

Het is een grote, moeilijke, belangrijke en mooie stap als mensen starten met een rehabprogramma.

Eén van de vrouwen die met ons weekeinde mee geweest is, heeft ook de stap genomen om naar de afkickkliniek De Ark te gaan. Nu we meer en meer mannen en vrouwen uit 7de Laan en de omringende gemeenschappen mogen begeleiden richting een rehabilitatieprogramma, krijgt ons pre-rehab programma steeds meer een vaste vorm. Naast dat we bekend zijn geworden met de gezondheidstesten en praktische zaken die geregeld moeten worden, volgt de persoon die zich voorbereid op de rehab een aantal stappen. Hij of zij moet actief deelnemen aan onze mannen of vrouwenavonden zodat we het contact met hem of haar kunnen verdiepen. Op deze manier is het geen impulsief besluit om af te gaan kicken, maar bereidt de persoon zich degelijk voor. Voor onze relatie met de afkickcentrums is het belangrijk dat we geen mensen sturen die eigenlijk er nog niet klaar voor zijn. Als de persoon deel wordt van onze vrouwen of mannengroep, leren we de persoon goed kennen, kunnen we beter support geven en voor de persoon bidden. De persoon weet dan ook dat er een hele groep achter hem staat, voor hem bidt en ernaar uitziet om samen de diplomering te vieren. De persoon heeft ook een aantal gesprekken met onze maatschappelijk werkster. Zij bereidt de mensen voor op de moeilijke momenten in de rehab, en hoe het überhaupt zal zijn in de rehab; hoe het programma eruit ziet. Dit vergroot de kans dat de persoon het programma ook daadwerkelijk afmaakt.

Vanaf hier schrijft Henk verder..

Een sfeerimpressie van de mannen op vrijdagavond..

In de afgelopen weken mochten we weer vier mannen naar een afkickkliniek brengen!
Deze mannen gaan naar een rehab buiten Kaapstad.

In de vorige nieuwsbrief heb ik geschreven over Ricky. Hij heeft met succes een rehabprogramma doorlopen. Hij werkt nu parttime voor Hosa en is een enorme aanwinst. Hij laat aan de hele community het verschil zien tussen een leven met Jezus en zonder Hem.

Ricky in zijn HOSA bodywarmer naast een man die inmiddels ook naar de rehab is gegaan! Een bijzonder verhaal, want hij heeft de stap genomen nadat zijn vriendin en de kinderen vertrokken zijn naar een rehab ver weg; een plek waar ook kinderen welkom zijn. Ook Janine, helemaal links heeft de rehab doorlopen en helpt nu bij het aansporen van anderen!

Afgelopen zondag mochten we op de bruiloft van Ricky en Bernadine zijn! (De foto bovenaan deze nieuwsbrief.) Een bijzonder moment. Het dieptepunt was toen Bernadine Ricky verliet en hun zoontje meenam. Dit omdat Ricky verslaafd was en totaal niet voor hen zorgde. Het feit dat ze inmiddels weer samen zijn, allebei een baan hebben, een studie volgen en nu zelfs getrouwd zijn is een groot wonder.

Ook schreef ik vorige keer over Brumando en zijn kans om weer te kunnen gaan studeren. Over hem kunnen we ook goed nieuws delen. Aanstaande zaterdag is de diplomering van zijn goed doorlopen voortraject bij Communiversity. Dit traject maakt de stap naar een hogeschool mogelijk. Eind augustus zal hij starten met een discipelschapstraining van drie maanden in Muizenberg en vanaf januari mag hij de boeken induiken op het False Bay College!

En nog meer feest; drie mannen uit onze groep zijn vorige week gedoopt!

We zijn dankbaar dat er zoveel goed nieuws is om te delen! Tegelijkertijd zijn er ook héél veel trieste verhalen die we nu niet vertellen. Veel jonge kinderen in 7de Laan (vanaf misschien 7 jaar!) roken wiet en gaan regelmatig niet naar school. Het lijkt soms érg moeilijk om op deze leeftijd de cirkel van ellende te doorbreken, met name als de kinderen uit een gezin komen waar ouders geen positieve keuzes maken. Graag vragen we jullie gebed voor de kinderen van 7de Laan!

Liefs van ons!

Heb je onze vorige nieuwsbrief gemist dan kan je hem hier vinden.

Of neem een kijkje op onze website www.henkenlindainafrika.nl

Created By
Linda van de Geest
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.