Loading

bunker Live sessions Jeugdhuis OHK vormt oude zwembadcafetaria om tot livestudio

Het OHK focust zich als jeugdhuis vooral op muziek, ondernemen en ontspanning. Ze ondersteunen en motiveren jongeren die hun creatief ‘ei kwijt willen’ Het jeugdhuis is tijdelijk gevestigd in de leegstaande cafetaria van het oude zwembad. In 2022 verhuist OHK naar een nieuwe locatie in het centrum, onderaan het Europacentrum. UiT van Thuis sprak met Tuur Soete, Thomas Van Troostenberghe en Toon Van Biervliet van OHK.

door Margaux Vansteelant

Wat hebben jullie gedaan om de cafetaria van het oude zwembad in te richten als ‘een thuis’ en hoe verloopt het daar?

Thomas: Als eerste stap namen we contact op met de Kringloopwinkel in Oostende. Ze hadden een hele hoop oude zetels, ‘bommazetels’ noemen wij dat. Dat zette de toon voor de verdere inrichting.

Tuur: Het zijn dikke, stevige retrozetels met grote leuningen. We hebben ook van die typische oude lampenkappen. We wilden echt een ouderwetse, maar toch moderne vibe creëren. Gezien we ook een concert- en muziekzaal zijn, hebben we de ruimte ook ingericht met muziekelementen. Zo hebben we een ‘muziekmuur’ gebouwd. We deden hiervoor een oproep om oude versterkers en ander muziekmateriaal te doneren.

Kunnen jullie al iets meer vertellen over de locatie die uiteindelijk jullie vaste stek zal worden?

Tuur: De locatie waar we nu verblijven is groter dan de nieuwe locatie, maar we zullen proberen opnieuw een sterke combinatie te maken van zowel muziekelementen als de ondernemende en ecologische elementen.

Thomas: Door corona moeten we op relatief korte termijn nadenken over hoe we de huidige locatie coronaproof kunnen openen. Dat zal al een grote uitdaging zijn. We kijken er alvast naar uit om binnenkort iedereen welkom te heten in de cafetaria van het oude zwembad.

Thomas, Toon en Tuur in de Bunker

In welke mate heeft de coronacrisis een impact op jullie werking? Hebben jullie het gevoel nog steeds te slagen in jullie opzet; er zijn voor de jongeren?

Thomas: Er zijn voor de jongeren is een belangrijk onderdeel van onze opzet, maar lang niet het enige. Tijdens corona probeerden we het mogelijk te maken voor jongeren om nog creatief bezig te blijven. Dit heeft ervoor gezorgd dat we een erg waardevolle werking hebben kunnen opbouwen die ook na corona kwalitatief en relevant blijft. Zo riepen we bijvoorbeeld Bunker Live Sessions in het leven. We zijn niet zomaar een jeugdhuis waar iedereen komt om over koetjes en kalfjes te praten, we zijn ook een plaats waar jongeren terechtkunnen die plannen hebben om iets te ondernemen of te creëren.

Tuur: Het is een hectische periode geweest, door coronamaatregelen en de verhuis naar de cafetaria van het zwembad. Desondanks merkten we tijdens deze periode ook dat we ons nog meer en beter willen inzetten om hulp te bieden aan de jongeren en de vrijwilligers die bij OHK aankloppen om iets te ondernemen.

Thomas: We hebben nagedacht over manieren om OHK de place to be te maken voor jongeren die met een ei zitten, die iets willen doen met muziek of camera bijvoorbeeld, maar die niet de tools of kennis hebben om het te doen. OHK heeft de locatie, het materiaal en de knowhow om hen te begeleiden. We ondervinden dat er een grote interesse is bij de jongeren, omdat ze merken dat er zowel financieel als inhoudelijk geïnvesteerd is.

Welke online events staan er binnenkort op het programma?

Thomas: We zijn vorige week van start gegaan met een minireeks Bunker Live Sessions ‘Intiem’. Drie Oostendse artiesten geven in maart het beste van zichzelf op het terras van het oude zwembad. Augustijn trapte vorige week zaterdag 6 maart de reeks af. Het was meteen een succes, want het concert werd online behoorlijk bekeken en gedeeld. Op zaterdag 13 maart om 21.00 uur is het aan Sander Vandamme, een artiest die ons onderdompelt in de wereld van Americana. Op zaterdag 20 maart om 21.00 uur geeft Bwana het beste van haarzelf. De 16-jarige schrijft haar eigen muziek met een flinke portie lef. We willen uiteenlopende muziekgenres een platform geven, ondanks onze focus op het stevigere, alternatieve werk.

Tuur: Daarnaast werken we ook samen met verschillende culturele partners in Oostende aan het muziekkanaal Lijfstroom dat performances en reportages brengt op eigenzinnige locaties met een kleurrijke schare aan artiesten. We vergaderen samen en denken inhoudelijk mee over bijvoorbeeld de communicatie en programmatie. Thomas maakt ook deel uit van de videocrew. De nieuwe Lijfstroom-afleveringen komen online op 26 maart, 28 april en 31 mei.

Volg de Bunker Live Sessions op Facebook.

Via het YouTube-kanaal kan je de Bunker Live Sessions bekijken van I Am Batman, Scarificator, Mother, Monnik, The Purplemachine, L'itch, NEVA, Sweden, Ruishuis, Ponykamp en Motsus.

Een greep uit de bands die een Bunker Live Sessie speelden: Ponykamp, The Purplemachine en NEVA.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (maart 2021)

Meer artikels op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate