En Återblick

Reflektion över eMedborgarveckan 2016

Under årets eMedborgarvecka nådde över 170 aktörer tillsammans fler än 20000 deltagare, varav ca 15000 nåddes via olika digitala interaktioner där deltagande mättes. Bland dessa fanns Skogsstyrelsen som erbjöd digital rådgivning via telefon eller dator till skogsägare om Skogsstyrelsens olika digitala tjänster. Digital aktivitet erbjöd också SIU (Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala) bland annat via en radiokanal, Radio RIU, som är den enda radiostationen i Sverige som sänder på 12 olika språk. Syftet med SIUs närradioverksamhet är att skapa en mångkulturell plattform, där man kan nå ut med information om aktuella samhällsfrågor i samarbete med myndigheter, förvaltningar, och andra organisationer för att öka integrationen och minska utanförskapet. Radio RIU sänder två gånger i veckan på Uppsala 98,9 FM eller via internet på http://www.siuppsala.se/radio

Aktiviteterna under eMedborgarveckan har inriktat sig mot alla olika målgrupper. Det ser vi i att antalet deltagare med andra språk än svenska ökar kraftigt och allt fler aktörer har under eMedborgarveckan erbjudit delar av sitt program på andra språk eller med tolkstöd. Åldersfördelningen har också fått en större spridning med en tydlig inriktning på en åldersgrupp. Fortfarande är gruppen 51-70 år den största.

Under de senaste årens kampanjveckor har också samarbetet på länsnivå blivit mer genomgripande och regionalt koordinerat med ett gemensamt eller delvis gemensamt program mellan olika kommuner i ett specifikt län, Västernorrland, Östergötland och Kalmars län har kommit långt i den processen.

Bland det nya trender vi sett jämfört med tidigare eMedborgarveckor är att vi i år ser att flera aktörer har arrangerat mässliknande events där olika myndigheter och företag samlas under samma tak för att lättare nå ut till medborgarna, svara på frågor och lära ut en mängd olika digitala tjänster. Vi ser en ökning av deltagande från landstingen med bland annat tjänsten 1177.se och ett större fokus på e-hälsofrågor.

Ett mervärde i att arrangera en mässa är att deltagarna har en möjlighet att interagera och utbyta erfarenheter och samarbeta sinsemellan. Det är också lättare att marknadsföra och nå flera deltagare med en samlad satsning

Även medverkan från olika länstrafikbolag har ökat, bland annat deltog Dalatrafik, Östgötatrafiken och Länstrafiken Örebro. Under eMedborgarveckan besökte Länstrafiken Örebro åtta stycken orter runtom Örebros län, det var välbesökta och uppskattade träffar med många tacksamma besökare som fick hjälp med att ladda ner Länstrafiken Örebros app och lära sig hur den fungerar.

Här ser ni Emelie Andersson, Kundservice på Länstrafiken Örebro när de besökte orten Fjuggesta under eMedborgarveckan
Fritt internet en demokratisk rättighet

Fritt internet en demokratisk rättighet

På Göteborgs stadsbiblioteket föreläste Rebecka Bohlin utifrån sin bok ”Tackla hatet” deltagarna fick se en väldigt lärorik och omskakande föreläsning om näthat och många frågor ställdes kring det aktuella ämnet.

Christina Ternström Frostegren mer känd som Pektanten höll en uppskattad föreläsning om surfplattans möjligheter. Hon återknöt till gammal teknik och tjänster som nu finns lättillgängligt som appar i telefon och surfplatta och hur den kan förenkla vardagen. Hon påvisade och vikten av ett fritt internet som en demokratisk rättighet.

Två återkommande aktiviteter är Läs Smart och Digitalt, ett drop-in där alla är välkomna för individuell handledning för att komma igång med bibliotekets e-tjänster eller få hjälp med surfplatta och telefon. Det andra återkommande aktiviteten är Hitta rätt på Internet där man kan få individuell handledning med informationssökning på bibliotekets söktjänster och databaser och söka information på nätet på ett medvetet och källkritiskt sätt.

Nya vägar att nå medborgarna

Kommunikation och filmer på bussar.

I Karlstad har man i år satsat mycket på kommunikation för kommunens olika e-tjänster, bland annat genom bland annat inlägg på Facebook och en film som gått i bussar och entréhallar.

Kampanjens budskap är :Har du upptäckt våra e-tjänster? Med våra e-tjänster kan du snabbt, enkelt och säkert utföra dina ärenden när det passar dig. Du hittar kommunens e-tjänster på karlstad.se/etjanster.

Här nedan exempel på film, Facebookinlägg och affischer som använts.

För att stänga filmen klicka på krysset i högra hörnet

Vardagslivet och tekniken

Hur kan den nya tekniken göra betalningar och vardagslivet enklare?

Det fick de drygt 250 besökarna information om som kom på Länsstyrelsens Örebro läns mässa kring betaltjänster och digitalisering. Mässan hade en inriktning mot senior. där fick de bland annat träffa bankerna, lokala tidningen, polisen, SeniorNet och IT-guide.

Länsstyrelsen kommer ha tre liknande mässor runtom i länet under våren.
Kan man tro på allt man hör och ser i medier?

Källkritik för barn

På Kramfors bibliotek inleddes eMedborgarveckan med "Kan man tro på allt man hör och ser i medier?". Det var IKT-pedagog Ida Nordvall som berättade, visade och tillsammans med barnen testade hur både bild och film går att manipulera med väldigt enkla medel. Med appen Poshlight fick de bära magi i sina händer, appen Levitator gjorde så att de kunde sväva fritt i rummet och med iMovie såg det ut som 3 personer kunde få plats i ett litet skåp.

Även Bibliotekets nya service Digitala Hjälpen invigdes och demonstration av Bibiliotekets hemsida och Legimus, Myndighetens för tillgängliga mediers, bibliotek hölls. Aktörer från banker och kommunen erbjöd utbildningar på sina olika e-tjänster och fritidsgården berättade och visade PokemonGO för nyfikna besökare.

Nintendo Wii för att träna upp motoriken och koordinationen

Smarta hjälpmedel

På biblioteket i Åtvidaberg visade Robin Törnqvist från Hagdahlska huset smarta hjälpmedel.

Hagdahlska huset – Seniorcenter i Linköping är en central mötesplats för människor från 65 år och äldre. Dit kan man komma för en pratstund över en kopp kaffe och använda deras IT-kafé och få hjälp med användandet av mobil, surfplatta och dator. Eller varför inte träna i deras minigym, där finns t.ex. tv-spelet Nintendo Wii för att träna upp motoriken och koordinationen.

Nyhetsmaterial som inkluderar alla barn

Nyheter för barn.

På Stockolms Stadsbibliotek visade Maria McShane bland annat MiniBladet.se - nyhetsmaterialet som inkluderar alla barn, oavsett behov och bakgrund, barnen får stöd i sin läsning med nyheter i tre språkliga nivåer och talsyntes.

Maria McShane visar minibladet.se

Bromma medborgar kontor informerade om vad du kan få för information och stöd på ett medborgarkontor och visade några av de vanligaste e-tjänsterna på stockholm.se, till exempel hur man lämnar in en felanmälan eller lämnar ett medborgarförslag till staden.

Carl Michael Bellman och e-dejting

Bort allt vad oro gör

”Bort allt vad oro gör”. Carl Michael Bellmans rader fick bilda motto till en välbesökt samling där Pensionärsorganisationerna PRO och SPF i Håbo tillsammans med Håbo kommun blandade information och underhållning på temat datorskräck, e-tjänster och e-dejting i sann infotainment-anda.

Hur kan föräldrar hjälpa sina barn och hålla koll på att de inte råkar ut för tråkigheter på nätet? Det var temat för en kvällssamling där kommunens e-tjänstutvecklare Jonnie Wistrand besvarade frågor från Pernilla Maxe Nordenstam och den vetgiriga publiken.

Bland smartphones och läsplattor

Microföreläsningar och workshops för barn och vuxna

I samarbete med Stadsbiblioteket i Helsingborg erbjöd IT-Gymnasiets elever hjälp med bland annat smartphones och läsplattor, hur de används säkert, hur man förlänga batteritiden i telefoner och läsplattor hur man kopplar epostkonton till mobil & dator.

”Stäng inte ner de program du har igång i mobilen. Det innebär bara att de laddas om och drar extra batteri”. Eleverna Sani Mehmeti, Jesper Svefelt, Simon Appeltofft och Oliver Pålsson från IT-gymnasiet var på plats på biblioteket för att hjälpa besökarna med deras IT-funderingar. Bild: Mats Roslund hd.se

Tillsammans genomförde vi eMedborgarveckan 2016

Folkbibliotek i:

Ale, Alvesta, Aneby, Arvika, Bjurholm, Boden, Borås, Borgholm, Boxholm, Edsbyn, Eksjö, Enköping, Eskilstuna, Finspång, Gävle, Gnosjö, Göteborg, Götene, Gotland, Habo, Håbo, Hagfors, Haninge, Härnösand, Hedemora, Helsingborgs, Huddinges, Järfälla, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Kinda, Knivsta, Köping, Kramfors, Kungsbacka, Kungsör, Lekeberg, Leksand, Lerums, Lidköping, Linköping, Lundby, Malmö, Mjölby, Mönsterås, Motala, Mullsjö, Nacka, Nässjö, Norbergs, Nordmaling, Norrköpings, Nyköping, Osby, Piteå, Rättviks, Robertsfors, Sala, Salem, Sandvikens, Säter, Sävsjö, Sigtuna, Skövde, Söderköping, Södertälje, Sollentuna, Solna, Stenungssund, Stockholm, Strängnäs, Strömsund, Sundbyberg, Sundsvall, Surahammar, Timrå, Tjörn, Torsby, Tranemo, Trelleborgs, Trollhättan, Uddevalla, Ulricehamn, Umeå, Uppsala, Vadstena, Vaggeryd, Valdemarsviks, Vallentuna, Vännäs, Vetlanda, Vilhelmina, Vindeln, Ydre, Ånge, Åtvidaberg, Ödeshög, Örebro, Örnsköldsvik och Östersund

SeniorNet i:

SeniorNet Södermalm-Stockholm, SeniorNet Kalmar, SeniorNet Karlstad, SeniorNet Värmdö, SeniorNet Nacka, SeniorNet Märsta-Sigtuna, SeniorNet Östersund

Studieförbund och folkhögskolor:

Fornby folkhögskola, Folkhögskolornas Serviceorganisation FSO, Ljungskile Folkhögskola, Medborgarskolan Umeå och Mora Folkhögskola

Samt:

Alingsås kommun, Campusbiblioteket Skellefteå, Datatrafiken, Essunga kommun, Falkenbergs kommun, Fridegårdsgymnasiet, Gävle kommun, Gislaveds kommun, Hagdahlska huset - Seniorcenter, Härryda Kommun, imCode Partner AB, IT-Guide, IT-Gymnasiet Helsingborg, Karlskrona Kommun, Katrineholms kommun, Kumla kommun, Landstinget Västernorrland, Länsbibliotek Västernorrland, Länsstyrelsen Örebro, Länstrafiken Örebro - En del av Region Örebro län, Mjölby kommun, Motala kommun, Norrköpings kommun, Norrtälje kommun, Regionbibliotek Östergötland, Regionbibliotek Region Jönköpings län, Regionbibliotek Stockholm, Regionbiblioteket i Kalmar län, SIU - Samarbetsorganisationen För Invandrarföreningar I Uppsala, Skatteverkets Servicekontor i Nyköping, Skatteverkets Servicekontor i Södertälje, Skogsstyrelsen, Solna stad, Tyresö kommun, ULVIS Unga Lär Vuxna Internet på eget Språk, Värmdö kommun, Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan, VRSverige.se, Ådalsskolans bibliotek och Östgötatrafiken

Och Digidelnätverkets nationella samverkansgrupp:

Studieförbunden (Folkbildningsförbundet), Folkbildningsrådet, Föreningen Sambruk, Internetstiftelsen i Sverige IIS, Sveriges kommuner och landsting SKL, Kungliga biblioteket KB, Landsorganisationen i Sverige LO, Myndighetens för delaktighet MFD, Myndigheten för tillgängliga medier MTM, SeniorNet Sweden, Svensk biblioteksförening, Sveriges Digital Champion Jan Gulliksen och Sveriges länsbibliotekarier SLB

Över hela landet har ännu fler landsting, föreningar och företag medverkat vid arrangemangen samt lokala och regionala banker berättat om Bank-id och bankernas internettjänster.

För mer information om digidelnätverkets verksamhet besök www.digidel.se

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.