A Reclaimed Retreat A Gramophone case study

Our client had a finished basement space that was not functioning for the entire family. He spent a lot of time in his gym, which was not large enough to accommodate all his equipment, and did not offer adequate space for aerobic activities.

To appeal to the client's entertaining habits, a bar, gaming area, and proper theater screen needed to be added as well. Some ceiling and lolly column restraints played a significant role in the layout of the new design, but the Gramophone Team was able to create a retrofit space in which every detail appeared to be there from the beginning.
Rustic wood columns and rafters, weathered brick, and an exposed metal support beam all add to this design effect becoming real.

For expanded functionality throughout the home, Gramophone provided a whole-house electrical overhaul, and made sure all technologies including HVAC, lighting, and AV could be operated via mobile devices. Each room is outfitted with a centralized dimming panel by Lutron, negating the need for lightswitches, which there are now none of in the home.

Theater features custom Leon Speakers surround sound and a 100" Screen Innovations theater screen with an LED lighting kit
Details include purple heart bow tie joints, and railroad tie hooks in the gym that were specifically selected to tie into the "reclaimed" design of the space

The space also features whole-house control via Lutron Homeworks centralized dimming panels.

Created By
Jo Bayne
Appreciate

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.