Loading

Hendrik Braet Fotografie met een knipoog

In de Nieuwe Gaanderijen ontdek je tot 5 juli een fototentoonstelling van Hendrik Braet. Hij is gespecialiseerd in straatfotografie en voor deze reeks wandelde hij de dijk van verschillende badplaatsen af. Het resultaat zijn foto’s vol humor en kleur die de Belgische bevolking perfect weerspiegelen.

Hendrik Braet studeerde fotografie aan de Academie in Gent. Hij is zelfstandig fotograaf en werkt ook deeltijds voor de socioculturele organisatie Linx+, waar hij bezieler is van de fotowerkgroep Revolver en de jaarlijkse Grote Prijs voor Sociale Fotografie.

Hendrik is gespecialiseerd in straatfotografie. Zijn grote voorbeelden zijn Martin Parr, William Eggleston en Josef Koudelka. Hendrik ziet zijn eigen cultuur als een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zijn motto is: ‘de hele wereld begint voor je deur’. Hij reist niet vaak, maar gaat ‘op safari’ in zijn eigen omgeving.

De laatste jaren maakte hij een fotoreeks langs de Belgische kust met klemtoon op Oostende. Hij verblijft met zijn gezin regelmatig aan de kust om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. ‘De Dijk’ verbindt de dertien badplaatsen aan de kust en biedt Hendrik een fascinerende weerspiegeling van de Belgische bevolking. Humor, kleur en uitzuivering van het overbodige spelen een grote rol in zijn beelden. Hij wil de toeschouwer de alledaagse wonderlijkheid tonen waar je zo aan voorbijloopt. Zijn foto’s zijn niét geënsceneerd: “Wanneer je lang genoeg stilstaat op een plek, zie je altijd wel iets dat de moeite waard is. Vaak zijn dat situaties die ik zelf nooit had kunnen verzinnen” (De Morgen, juni 2019).

Humor, kleur en uitzuivering van het overbodige spelen een grote rol in mijn beelden

Hendrik Braet: “De allure van onze Belgische kust laat op het eerste zicht niet vermoeden dat wij een kuststrook hebben van amper 65 kilometer lang. De kustgemeenten zijn praktisch ononderbroken verbonden door de dijk als promenade. Op deze dijk tref ik een weerspiegeling aan van de Belgische bevolking die elk hun stukje kust op hun manier afbakenen: de daguitstappen van de frigoboxtoerist, de hardwerkende Vlaming die na zijn pensioen een appartementje heeft kunnen kopen, de fils à papa die in Knokke het mooie weer maken,…”

Enkele van Hendriks tentoongestelde foto’s worden bovendien gebruikt voor de nieuwe campagne van Beaufort 2021, de triënnale voor hedendaagse kunst. Westtoer was op zoek naar zomerse, humoristische beelden en had de foto’s op de website van Hendrik Braet gespot. In totaal zijn er drie foto’s uit de reeks van ‘De Dijk’ gebruikt voor Beaufort-affiches. Hendrik stelt telkens een alledaags veelvoorkomend object aan de kust centraal dat poëzie, kleur en esthetiek uitstraalt.

Momenteel werkt hij aan een boek met straatfoto’s genomen in Gent dat in 2022 verschijnt.

Een voorproefje van de expo 'De Dijk'

De expo ‘De Dijk’ is vrij te bezoeken in de Nieuwe Gaanderijen tot en met 5 juli 2021.

Meer werk van Hendrik Braet vind je op zijn website.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (mei 2021)

Meer artikels op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate