Loading

Toen & Nu Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2018-3

Welkom

TOEN EN NU was het thema van onze vorige natuurfotowedstrijd. Dat leverde verrassende inzendingen op. Soms met een nostalgisch sfeertje, soms super modern. En natuurlijk ook een combi van die twee. We laten je zo’n twintig mooie inzendingen zien, te beginnen met de drie winnaars.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Thomas van Bennekom – Oude molen

Winnaar: Thomas van Bennekom

Thomas van Bennekom (2004) uit Ridderkerk kreeg de meeste stemmen van het publiek. Misschien niet zo vreemd als je weet dat hij heel regelmatig zijn natuurfoto’s op Instagram zet. “Ik fotografeer veel,” aldus Thomas. “Wil je mij volgen, ga dan naar Instagram (thomasvb_pictures).”

Bewerken

“Ik ben blij dat ik heb gewonnen! Deze foto maakte ik 18 september dit jaar in de Donckse Velden bij Ridderkerk. Ik woon er vlakbij, dus ik kom daar wel vaker om te fotograferen. Er is aan planten en dieren veel te zien. En deze molen natuurlijk. Eerst had ik eigenlijk niet eens door dat ik een mooie opname had gemaakt. Dat zag ik pas later, toen ik mijn foto’s van die avond ging bewerken.”

Compositie

Een mooie compositie in kleuren en lijnen! Op het metaal van de molenbladen komt het blauw van de avondlucht terug. Het silhouet van de bomenrij rechts en de blauw-wit-grijze strepen in de lucht gaan van rechtsonder naar linksboven door het beeld. De molen zorgt voor een lijnenspel dat daar voor een deel weer tegenin gaat.

Corrie Noordergraaf - Nu lijkt het op toen

Winnaar: Corrie Noordergraaf

“Deze foto”, vertelt Corrie Noordergraaf (1959) uit Groot-Ammers, “heb ik genomen bij ons in Achterland. De koeien van onze buurman lopen in een oude boomgaard. Als je goed kijkt, zie je een stukje van de nieuwe koeienschuur. Ik kwam langs, zag de koeien staan en heb meteen afgedrukt. Ik ben wel een hobby-fotograaf, maar ga niet speciaal op pad om foto’s te maken. Ik heb gewoon altijd een camera in mijn tas. Als ik op onze boerderij aan het werk ben, dan neem ik de camera ook altijd mee als het even kan.”

Toen & Nu

De afsnede van deze foto is goed gekozen! Zou je méér van de nieuwe schuur rechts zien, dan ben je het tafereel van vroeger kwijt. Je bent als kijker dan meteen in 2018. Nu geeft de foto een beeld van ‘hoe het was’ en voor de heel oplettende kijker: ‘van hoe het nu ook is’. Een foto waar je langer naar kijkt.

Bas Ris – Sombere honingzwam

Winnaar: Bas Ris

Bas Ris (1949) uit Wateringen vond het leuk om te horen dat hij met deze foto in de prijzen was gevallen. Maar de prijs – een mooie afdruk – hoefde hij niet te ontvangen. Waarom niet? “Omdat ik zelf al een afdruk op canvas heb laten maken en die hangt sinds kort in mijn achtertuin!”

Staelduinse Bos

Bas neemt op zijn fiets- en wandeltochten vaak een fototoestel mee. Zo ook op 10 oktober toen hij in het Staelduinse Bos bij ´s-Gravenzande deze honingzwammen in een oude, omgevallen boom zag groeien. Het bos wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Voor wandelaars (mét camera) lopen er twee gemarkeerde routes door het bos. Zo kom je alle fotogenieke plekjes bijna vanzelf tegen. Zie www.zhl.nl/staelduinse-bos

Honingzwam

Het zachte herfstlicht strijkt van opzij over de topjes van dit ‘boeketje’ honingzwammen. Het zorgt ervoor dat de kleur van deze – nog jonge – paddenstoelen heel goed tot zijn recht komt. Straks zijn de zwammen oud en verkleuren ze tot viezig bruin of zwart.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over, zoals...

Piet Broekhof
Piet Broekhof kent landgoed Nieuw Leeuwenhorst bij Noordwijkerhout als geen ander. Hier vangt hij de weemoedige sfeer van de vroege herfst in spinnenwebben. Maar gelukkig is het hek niet gesloten en kunnen we elke dag genieten van het prachtige landgoed.
Piet Broekhof
Wie de plekjes kent, kan jonge vossen zien spelen in de duinen bij Noordwijkerhout. Nu zijn ze nog speels en lief bezig in de buurt van hun eigen hol...
Henk Moor
... later gaan de roofdieren op jacht. Soms worden ze zelf gevangen, zoals hier: in de telelens van Henk Moor.
Ferry Krauweel
‘Toen en nu’ was het thema van de fotowedstrijd. Op dit beeld moet je goed zoeken naar het ‘nu’. Achterin doemt industrie op, maar voor het overige lijkt de tijd op deze vroege ochtend stil te hebben gestaan.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil jij je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Jan Engelblik
Ook hier, bij Simonshaven (op het voormalige eiland Putten), zorgt de ochtendmist voor een bijzondere sfeer. Het kerkje uit 1852 lijkt nóg mooier dan het (overdag) al is.
Bas Verschoor
Van deze koe mag de ochtend nog uren duren... Zij droomt met ons over mooie dagen van lang geleden. Dat – nu nog - waterige morgenzonnetje achter haar zal weldra de illusie gaan verbreken.
J. Abbel
Ook paarden kunnen genieten van de vroege morgen, zoals hier in Lentevreugd bij Wassenaar.
Nicole van As
“Oud en nieuw in beeld,” aldus Nicole. Zij vangt de molen van toen en de molen van nu in één foto. Geen mystiek ochtendlicht, maar de realiteit in Zuid-Holland.
Willem Berends
Oók een foto die de realiteit weergeeft, maar nu is het alsof de moderne tijd geen vat heeft gekregen op dit stukje Zuid-Holland.
Nannie Boersma
Hier heeft de tijd duidelijk wél toegeslagen. Dit is ‘toen’, in zijn volle - vergane - glorie. Bij Heenvliet werd rond 1250 Kasteel Ravesteyn gebouwd. De ruïne levert ruim 700 jaar later prachtige foto’s op
Johan Buitelaar
Bewerk je foto met technieken van nu en je schept een sfeertje van toen. Dat deed Johan met een van zijn Kinderdijk-foto’s.
Marion Arnold
Te leuk en te goed om niet te laten zien! Dit beeld heeft dan misschien niets met het thema van de afgelopen fotowedstrijd te maken, het is wel super! ‘Spreeuw dineert op Hooglander’ is de titel.
Nicole van As

Nieuwe fotowedstrijd van start

Met deze foto kijken we vooruit naar de volgende wedstrijd. WINTERLICHT is het thema. Je kunt meteen al meedoen! Wat stuur jij in? Juist in dit seizoen betovert bijzonder licht het landschap. Een zwak winterzonnetje, rijp op kale bomen in het ochtendlicht, sneeuwwitte duinen, de zon op de veren van meeuwen of zilverreigers. Tot 24 januari kun je foto’s uploaden.

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: Harry, molen Haastrecht