Loading

FIREWALL wel of niet nodig?

Het is helaas tegenwoordig zo, dat indien je met het internet verbonden bent, je niet meer veilig bent. Spyware, malware, hackers, noem maar op. Ze liggen op de loer. Natuurlijk gebruikt u een anti-virus programma, mogelijk een anti-malware programma en let u goed op welke websites u bezoekt op het internet

Maar hoe zit het met de firewall?

Een firewall is een softwarepakket of hardwarematige firewall, dat moet voorkomen dat ongewenst verkeer tussen het internet en uw computersysteem plaats vindt. . Het moet uw computersysteem beschermen tegen misbruik van buitenaf. Het ongewenste verkeer bestaat bijvoorbeeld uit aanvallen van hackers en computerkrakers, inbraken en/of uitbraken van computervirussen, spyware, spam en denial of service attacks.

Bij de meeste thuisnetwerken tref je persoonlijke firewalls aan, programma’s die eigenlijk alleen de lokale machine beschermen waarop ze geïnstalleerd zijn. Dat kan een firewall zijn die wordt meegeleverd met een (betaalde) internetbeveiligingssuite, maar bij de meeste gebruikers is dat ongetwijfeld de in Windows ingebouwde firewall.

Je hebt er als gebruiker in principe weinig omkijken naar. Pas wanneer een (nieuw) programma over het netwerk wil communiceren, duikt een pop-upvenster op waarin de firewall om je toestemming vraagt. Standaard stelt de firewall voor dat alleen voor particuliere netwerken te doen, zoals je thuisnetwerk, maar als je dat zo aangeeft, maakt de firewall ook een regel aan voor openbare netwerken, bijvoorbeeld wanneer je je verbindt met een wifi-netwerk op de luchthaven of in een hotel.

Veel besturingssystemen - zoals Windows - beschikken over een firewall. Deze staat niet altijd standaard aan. Het is goed om zelf te controleren of de firewall is ingeschakeld.

Voor Windows 10

Ga naar zoeken en typ in: firewall. Selecteer vervolgens Windows Firewall. Hier kun je kiezen voor het in- of uitschakelen van de firewall. U wordt aangeraden om Windows Defender Firewall altijd te gebruiken, zelfs als u een andere firewall hebt ingeschakeld. Als u Windows Defender Firewall uitschakelt, wordt uw apparaat (en netwerk, indien van toepassing) kwetsbaarder voor onbevoegde toegang. Als u Windows Defender Firewall wilt in- of uitschakelen, selecteert de Startknop en selecteert u vervolgens Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows-beveiliging > Firewall- en netwerkbeveiliging. Kies een netwerkprofiel en wijzig vervolgens onder Windows Defender Firewall de instelling van Aan in Uit.

Voor Windows 8

Ga naar het zoekscherm > klik op instellingen en typ in: firewall. In het linkerdeelvensteer kun je kiezen voor Windows firewall in- of uitschakelen. Het kan zijn dat je ter bevestiging je wachtwoord moet invoeren.

Voor Windows 7

Ga naar Start > Configuratiescherm > typ in: firewall. Vervolgens klik je op Windows Firewall. In het linkerdeelvensteer kun je kiezen voor Windows firewall in- of uitschakelen. Mogelijk word je gevraagd je wachtwoord in te voeren om de wijzigingen door te voeren.

OS X (Apple)

Ga naar het Apple-logo linksboven en klik op systeemvoorkeuren. Ga naar 'Beveiliging en privacy' of 'Beveiliging'. Klik op het tabblad Firewall. Hier kun je de firewall in- of uitschakelen.

Moet je wel of niet een softwarematige firewall gebruiken.

Hier enkele van de redenen die nodig zijn om een softwarefirewall wel te gebruiken:

Omdat we allemaal internet gebruiken voor communicatie en navigatie naar sites, kunnen we niet zeker zijn van alle gegevens die we van de buitenwereld ontvangen. Als we een virus ontvangen, zullen we in het ergste geval persoonlijke documenten kwijtraken, ons besturingssysteem opnieuw moeten installeren of in zeldzame gevallen afscheid nemen van onze harde schijf.

We kunnen een Trojan of een worm ontvangen die onze computer en onze verbinding kan gebruiken om zichzelf naar andere computers te sturen en deze te infecteren, of in het ergste geval onze vertrouwelijke informatie zoals naam, bankrekeningen, visakaartnummers te stelen en te verzenden naar de persoon die ze heeft gemaakt.

Antivirusprogramma's zullen ons waarschuwen en bekende bedreigingen blokkeren. Een softwarefirewall zal ons ook informeren over onbekende bedreigingen (die verbinding maken met het net), en laten deze blokkeren voordat ze ons echt kunnen schaden. Het zal controleren welke applicatie gegevens naar de buitenwereld probeert te verzenden en ons daar voor waarschuwen.

Als we het dan als een veilige toepassing beschouwen, kunnen we het toestaan deze gegevens te verzenden; of we kunnen het blokkeren als we het onveilig vinden. Dat is de mogelijkheid die softwarefirewalls wel aanbieden en hardwarefirewalls niet; het vertelt ons welke applicaties verbinding maken met internet. De keus is aan U.

Sommige mensen zullen u vertellen dat de Windows Firewall onvoldoende is, omdat die het verkeer maar naar één richting blokkeert: van internet naar uw computer. Hun punt is dat als iets uw computer infecteert en probeert toegang tot het internet te krijgen, Windows Firewall die toegang niet zal blokkeren, zodat u andere software van derden nodig heeft, die toegang blokkeert in beide richtingen.

De Windows Firewall is verrassend krachtig, maar als je op zoek bent naar meer geavanceerde functies, overweeg dan Windows Firewall Control te installeren. Dit biedt een keuze aan filtermodi- Hoog (waardoor alle uitgaande en inkomende verbindingen geblokkeerd worden), Medium (blokkeert uitgaande verbindingen op basis van uw regelsset), Laag (waardoor uitgaande verbindingen mogelijk zijn op basis van uw regels) en Nee (schakelt de firewall uit)

Wil je liever niet de ingebouwde firewall van Windows gebruiken, dan zijn er (gratis) alternatieven.

Een aanrader is: ZoneAlarm

Een bekende gratis firewall is Check Point ZoneAlarm Free Firewall. Standaard raadpleegt die de online database SmartDefense Advisor op basis waarvan de regelset (lees: de toelatingen voor gekende en vertrouwde programma’s) wordt opgebouwd. Deze is ook prima geschikt voor beginnende gebruikers , door dat je met behulp van een schuifknop de veiligheidsmodus van je netwerkprofielen kunt instellen

Alternatieven:

Comodo Free Firewall

De Comodo Firewall beschermt tegen virussen, malware en hackers. Deze gratis firewall wordt wereldwijd gewaardeerd door vele gebruikers en professionele reviewers. CNET waardeert de firewall met vijf sterren.

GlassWire

GlassWire bestaat uit vier onderdelen. Er is een grafische monitor waarmee u uw netwerkactiviteit per applicatie kunt bekijken, een zeer gebruiksvriendelijke firewall, een zeer gedetailleerde module die het netwerkverkeer telt en een berichtencentrum waarin u terugleest welke programma’s actief zijn geweest. Dit alles is in een fraai en overzichtelijk jasje gestoken.

TinyWall

Voor alle duidelijkheid: TinyWall is geen firewall op zich. Je kunt deze tool vooral zien als een grafische schil rond de bestaande firewall van Windows. De bedoeling is eigenlijk tweeledig: de (vervelende) pop-ups van de firewall onderdrukken en de meer geavanceerde functies toegankelijker maken.

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate