Loading

Case Study – Woongoed Zeist en Cloud Energy Optimizer! Een terugverdientijd korter dan vijf jaar én een besparingsgarantie.

Woongoed Zeist is dé sociale huisvester van de gemeente Zeist. Woongoed Zeist zorgt voor betaalbare woningen in Zeist voor mensen met een krappe beurs. Er wordt gewerkt met wijkteams die ‘hun’ wijk goed kennen, dichtbij, op maat en persoonlijk dus! En die maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit de manier waarop wordt omgegaan met duurzaamheid. Naast de zonnepanelen op het dak is namelijk ook gekozen voor besparing met Cloud Energy Optimizer…

Project facts:

- Er wordt op het kantoor in Zeist gewerkt met maximaal 70 medewerkers, verdeeld over verschillende afdelingen.

- Een hele korte doorlooptijd: De opdracht is 7 januari 2020 gegeven en Cloud Energy Optimizer was op 21 januari al live.

- Een verwachte terugverdientijd van maximaal 4,3 jaar.

- Energetische besparing op de klimatisering van minimaal 15%.

- CO2-footprint reductie van 8.284 kg CO2 per jaar.

Hieronder geven we het woord aan de installateur en de gebouwbeheerder van Woongoed Zeist.

Hans Rosier - Projectleider Meet en Regeltechniek bij Croonwolter&dros

“Woongoed Zeist is – als ik mij niet vergis - mijn 10e project in samenwerking met Cloud Energy Optimizer.” Rosier vertelt het volgende over de beginfase bij Woongoed Zeist: “In het voortraject overleg ik altijd samen met Niels de Jong (Project- en innovatiemanager bij Cloud Energy Optimizer) vragen als: Wat houdt de installatie in en waar kan Cloud Energy Optimizer op sturen en corrigeren? De software wordt hierop aangepast en daarna geïmplementeerd in het bestaande gebouwbeheersysteem (GBS). Bij Woongoed Zeist was dit alles in een handomdraai gepiept.”

LBK’s en vloerverwarming

Specifiek aan het GBS van Woongoed Zeist is voornamelijk de aanwezigheid van twee luchtbehandelingskasten welke door middel van een Modbuskoppeling aangesloten zijn op het Priva-systeem. Daarnaast hangt er aan het afgiftesysteem alleen een vloerverwarming.

Een prettig binnenklimaat

Waarom Cloud Energy Optimizer in eerste instantie is aangeraden aan Woongoed Zeist was – naast energiebesparing – ook om de reden dat medewerkers ontevreden waren over het binnenklimaat. “En sinds Cloud Energy Optimizer live is, zijn er geen klachten meer binnengekomen bij de gebouwbeheerder Hans van der Wal. Dat is natuurlijk erg fijn.”

Hans van der Wal - Senior technisch beheerder bij Woongoed Zeist

“Woongoed Zeist heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dat moeten we natuurlijk ook tot uiting laten komen in ons kantoor!” Drie jaar geleden is het gebouw – gevestigd aan de Steniaweg 44 in Zeist – daarom ook grondig verbouwd. “We hebben sindsdien zonnepanelen op het dak liggen, maar de klimaatinstallatie speelt uiteraard ook een grote rol als je het over duurzaamheid hebt. In die tijd is – ook in overleg met Croonwolter&dros – energiebesparing door middel van de Cloud Energy Optimizer ter sprake gekomen.”

Comfort is een belangrijk aandachtspunt

Van der Wal vertelt dat het binnenklimaat altijd een gevoelig puntje is. “Want hoe regel je het binnenklimaat op zo’n manier dat elke werknemer zich er 100% prettig bij voelt? Dat is erg lastig. In de winter van 2019/2020 heb ik gemerkt dat sommige zones in het gebouw te koud waren, maar door bijstelling (ook later door Cloud Energy Optimizer) is dat helemaal in orde gekomen.”

Implementatie

“Het plaatsen en opleveren van de Cloud Energy Optimizer ging geruisloos. Roel Derks (Business Development manager bij Cloud Energy Optimizer) heeft mij destijds ook laten zien hoe de Portal van Cloud Energy Optimizer werkt. Ik kijk daar nu regelmatig op en het is natuurlijk harstikke leuk om te zien wat de precieze besparingen zijn. En met behulp van de Cloud Energy Optimizer draagt Woongoed Zeist toch haar steentje bij aan een beter klimaat, daar doe je het uiteindelijk voor!”

Daarom raad ik Cloud Energy Optimizer aan:

 • Bijdragen aan het duurzaamheidsvraagstuk
 • Minder energie = minder euro’s
 • Installatie gaat geruisloos
 • Een beter binnenklimaat
 • Het overzichtelijke dashboard
 • Eventuele storingen zijn snel inzichtelijk en opgelost

Michel Tap over Cloud Energy Optimizer

Bij het eerste contact met onze klanten zijn de uitgangspunten altijd hetzelfde:

 • Zo aangenaam mogelijke werkomstandigheden in een gebouw creëren
 • Energie besparen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen inzetten
 • Zo min mogelijk handmatige werkzaamheden aan de complexe technische installatie
 • Terugverdientijd korter dan 5 jaar
 • Besparingsgarantie

Wij analyseren alle energiestromen die invloed hebben op het gewenste comfort. Op basis hiervan bepalen we het energetisch DNA van een gebouw. Dan weten we hoe het gebouw zich thermisch gedraagt. Op basis hiervan bepalen we 24 uur vooruit hoeveel energie we nodig hebben om de installatie zo efficiënt mogelijk aan te sturen. We doen dit met behulp van zelflerende software die vooruit 'denkt'.

Human Comfort Experience

We sturen niet op temperatuur maar op de Human Comfort Experience. Hoe mensen het binnenklimaat ervaren, wordt niet zozeer bepaald door de temperatuur maar of de energie wordt overgedragen door straling, stroming of geleiding. Een beetje technisch verhaal maar als je bijvoorbeeld in de zon zit bij 17˚C ervaar je dit anders dan als je in een kantoor zit bij deze temperatuur. Bewegende lucht, ook wel tocht genoemd, wordt heel anders ervaren als stilstaande lucht. Je koelt dan eenvoudigweg harder af. Daarom sturen wij op de Human Comfort Experience en niet op temperatuur. Via onze portal is die eenvoudig op afstand in te stellen.

Continu optimaliseren

Onderdeel van onze dienstverlening is dat we de performance continu blijven optimaliseren. Niet alleen om het comfort maar juist ook om zoveel mogelijk de benodigde handmatige werkzaamheden aan de technische installatie te verminderen. De installaties worden steeds complexer en er zijn steeds minder technisch geschoolde mensen beschikbaar.

Benieuwd geworden?

Neem gerust contact met mij op. We analyseren met alle plezier de situatie in uw gebouw en werken hiervoor kosteloos een voorstel uit.

Michel Tap, +31 (0) 651 509 474, michel.tap@cloudenergyoptimizer.com

www.cloudenergyoptimizer.com

©2021

Credits:

Gemaakt met een afbeelding van Peter Conlan - "A fellow traveller had to have that classic jumping photo in this amazing place in the middle of the Andes."Esther Derks