Loading

de kunstbar Ewout Vanhoecke over de Kunstbar van mu-zee-um

Onder de noemer ‘Kunstbar’ pakt mu-zee-um vzw tijdens de zomermaanden uit met een exclusief aanbod voor gezinnen en/of andere bubbels. Verwacht je aan een degustatie van wat ‘de Oostendse kunstcollectie’ te bieden heeft in denken en doen. Dé ideale manier om aan tafel te gaan met familie en vrienden in een decor van veel fraais. UiT in Oostende sprak met coördinator Ewout Vanhoecke.

door Tim Heddebauw

Vanwaar het idee van deze kunstbar?

Omdat er lange tijd twijfel was over zomeractiviteiten voor kinderen of die wel of niet konden doorgaan én omdat ook TAZ geannuleerd werd, besloten we om al onze activiteiten zoals de kunstmeerdaagsen, theaterweken, circusweken en de jongerenjury, af te gelasten. We staken de koppen samen en bedachten een nieuw project, iets creatiefs, fris, stijlvol en coronaproof. En zo ontstond Kunstbar!

Ons nieuwe atelier in de Edith Cavellstraat is subtiel omgetoverd tot een creatief restaurant, laagdrempelig in kostprijs en ontspannend creatief.

Hoe gaat het in zijn werk? En wat valt er zoal te beleven?

Je boekt een tafeltje via www.kunstbar.be, net zoals je op restaurant een tafeltje zou reserveren. Je komt alleen of met je bubbel (vrienden, familie,...) op het afgesproken moment. De Kunstbar-obers ontvangen jullie met open armen maar met de nodige afstand (lacht). Eénmaal aan tafel kan je onmiddellijk starten met een ‘smaakmakertje’. Ondertussen kies je een menu of à la carte, maar je kan je ook laten verrassen door het menu van de dag. Je moet het project een beetje zien als een theatrale vertoning waarbij een vrijblijvende kunstworkshop verpakt wordt in een setting van een restaurant of bar. Ons nieuwe atelier in de Edith Cavellstraat is subtiel omgetoverd tot een creatief restaurant, laagdrempelig in kostprijs en ontspannend creatief!

Hoe hebben jullie binnen mu-zee-um de coronacrisis ervaren?

De week voor de lockdown begon, hing het al in de lucht. Een aantal scholen zegden af en andere scholen vroegen of ze nog welkom waren… Uiteindelijk hebben we de deuren gesloten van midden maart tot eind april. Als team werkten we verder van thuis uit. Dat was wennen, zeker omdat we in normale omstandigheden allemaal in hetzelfde kantoor zitten en dus constant op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen. Dagelijks hadden we een team-online-meeting om 13.30 uur en zo konden we goed doorwerken. We waren genoodzaakt om alle LABO’s en schoolgroepen te annuleren terwijl de maanden april, mei en juni normaal topmaanden zijn als je kijkt naar het aantal scholen dat in die maanden reserveert.

Onze Duitse en Finse vrijwilliger keerden aanvankelijk terug naar hun ‘thuis’ maar ze zijn intussen opnieuw in Oostende. Sinds begin mei zijn de collega’s op kantoor en dat was een verademing. In allerijl zijn we gestart met het uittekenen van de publiekswerking voor de expo over Permeke (in de Venetiaanse Gaanderijen, nvdr). Pas eind april werd beslist om de expo toch te laten doorgaan. We moesten dus op zoek naar een vorm van publiekswerking die coronaproof is. Al snel kwamen we op het idee om een familietocht te organiseren en via Tom Van Dyck – waarmee we vroeger al tal van projecten deden – kwamen we terecht bij niemand minder dan Jan Decleir! Hij was meteen enthousiast over het concept. Script schrijven, props, callsheets,… en plots waren de opnamedagen een feit. Midden in coronatijd stonden we te filmen op de visserskaai en het oude staketsel met één van de beste Vlaamse acteurs. Wie benieuwd is naar het resultaat, moet zeker eens de familietocht bekijken in de Venetiaanse Gaanderijen!

Wat staat er verder nog op het mu-zee-um programma deze zomer?

De Kunstbar is open van half juli tot half augustus. Voor de rest werken wij met het team volop aan de coronaproof-rondleidingen in Mu.ZEE, want vanaf september zijn alweer tal van scholen te gast voor een interactieve rondleiding gevolgd door een atelier. Een nieuwe uitdaging dus!

Je vindt de Kunstbar in de Edith Cavellstraat 10b

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (juli 2020)

Foto’s: mu-zee-um

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate