Wedding Information Alles wat je moet weten op het gebied van fotografie

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen!

Er komt een spannende tijd aan waarin veel geregeld moet worden. Met mijn ervaring als bruidsfotograaf help ik jullie graag een handje mee. Hier lees je alles wat je moet weten over de fotografie op jullie speciale dag.

Voorbereiding

De voorbereiding is één van mijn favoriete momenten tijdens een bruiloft. De combinatie van gezonde zenuwen, het speciale samenzijn met familie, vrienden en vriendinnen, de chaos, maar vooral de onbewaakte spontane momenten die de voorbereiding met zich mee brengt, wil ik zo goed mogelijk vastleggen.

Zowel bij de voorbereiding van de bruid als de bruidegom geldt dat een ruime en lichte kamer de mooiste foto’s oplevert. Bij het opmaken van de bruid is het verstandig om de spiegel voor het raam te zetten. Zorg er verder voor dat er zo min mogelijk storende elementen in de kamer te vinden zijn. Het is leuk om persoonlijke attributen wel in de kamer te laten staan. Indien er mooie en bijzondere sieraden of kledingstukken zijn die je op de foto wilt hebben, raad ik het aan deze klaar te leggen zodat ze niet vergeten worden.

De voorbereiding kan aardig wat tijd kosten. Het laatste gedeelte van deze voorbereiding is het mooiste om vast te leggen. Bij een gemiddelde bruiloft zijn dit de laatste 60 minuten van de voorbereiding, dit is voldoende tijd om de sfeer goed over te brengen op foto’s. Indien je hier andere ideeën voor in gedachten hebt, laat het me dan weten.

First See

Het zogeheten ‘first see’ moment is voor iedereen verschillend. Natuurlijk hoort dit volgens traditie bij de voordeur van het ouderlijk huis van de bruid. Maar hoe leuk is het om elkaar te zien op een plekje die bijzonder is voor jullie, of gewoon op een mooi plekje buiten? Voor het resultaat van de foto’s is dit zeker aan te raden.

Reportage

Locatie

De locatie van de trouwreportage bepaalt de stijl van de foto’s. Ik vind het fijn om met jullie in gesprek te gaan om de perfecte locatie voor jullie vast te stellen. Denk er vast over na, maar maak het niet te moeilijk. Het gaat tijdens deze dag om jullie, van bijna iedere locatie kunnen we iets leuks maken. Tijdens het gesprek zullen we ook een alternatief plan vastleggen, mocht het gaan regenen in ons kikkerlandje. Een bruiloft is nog nooit verpest door het weer, maar het is fijn om een alternatief plan achter de hand te hebben. Denk hierbij aan de feestlocatie of een andere fotogenieke binnenlocatie in de buurt van jullie trouwlocatie. Enkele dagen voor de bruiloft zullen we aan de hand van het weerbericht bepalen of we gebruik gaan maken van het alternatieve plan.

Tijd

De tijd voor een trouwreportage bedraagt gemiddeld anderhalf uur, exclusief reistijd. Wanneer de trouwreportage plaatsvindt, ligt helemaal aan jullie planning. In de meeste gevallen vindt de reportage voor de ceremonie plaats. Dit omdat er dan vaak de meeste tijd beschikbaar is.

Party Props

Tegenwoordig zie je party props overal terugkomen (letterslingers e.d.). Ze geven net dat beetje extra aan de foto’s. We kunnen de party props gebruiken met de trouwreportage, maar ook tijdens een ander moment. Zelf kan ik voor de volgende props zorgen: thank you slinger, just married slinger, datum blok, picknick set, scrabble letters. Heb je zelf ook leuke ideeën of props, neem ze dan vooral mee!

Ceremonie

De foto’s die ik tijdens de ceremonie van jullie ga maken, zullen jullie bijna niet merken. Spontane momenten, zoals een foto van je ouders die een traantje wegpinken, de schaterlach van je oma of een trotse blik van je beste vriend(in), maakt dat deze foto’s een waardevolle herinnering zullen zijn. Deze spontane acties zijn vaak onzichtbaar tijdens de grote opvallende momenten, waardoor ik het als een uitdaging zie om deze juist vast te leggen. Na de bruiloft zullen jullie hier zeker van genieten.

Groepsfoto's

De groepsfoto’s worden meestal na de ceremonie gemaakt. Mijn tip is om een lijstje te maken van de groepen waarvan je een foto wenst. Doordat er zoveel mensen bij betrokken zijn, kan het moment rommeling verlopen en door het lijstje wordt het georganiseerder. Geef het lijstje naast mij ook aan de ceremoniemeester. De ceremoniemeester kan er dan voor zorgen dat iedereen op het juiste moment op de goede plek staat.

Nog een tip is om het lijstje niet te lang te maken. Natuurlijk zijn de foto’s met daggasten belangrijk en onmisbaar. Maar de spontane ongedwongen momenten zullen veel waardevoller zijn.Een voorbeeldlijst met de basisopstellingen:

  1. Bruidspaar + alle gasten
  2. Bruidspaar + familie bruid
  3. Bruidspaar + beide families
  4. Bruidspaar + familie bruidegom
  5. Bruidspaar + getuigen
  6. Bruidspaar + vrienden bruid
  7. Bruidspaar + vrienden bruidegom
  8. Bruidspaar + alle vrienden

Diner

Ik raad altijd aan om mij alle aspecten van de dag te laten fotograferen. Zo heb je uiteindelijk een mooie en vooral complete serie foto’s. Ik krijg vaak vragen over het diner. Eerlijk is eerlijk, niemand wordt blij van een foto, waar je net een lekker hapje van je biefstuk neemt. Ik zorg er daarom voor dat ik fotografeer wanneer iedereen net aan tafel gaat. Ook zorg ik dat ik in de buurt ben voor eventuele speeches en stukjes.

Avondlicht

Typerend voor de stijl van mijn foto’s is het licht, en dan met name het avondlicht. Daarom wil ik dit ook graag op jullie dag toepassen. Dit hoeft niet lang te duren. Ik raad het aan om een kort fotomoment in te lassen in het zogenoemde ‘gouden uur’. Zo kunnen we nog even naar buiten gaan voor enkele foto’s tijdens de zonsondergang. Het tijdstip is afhankelijk van de maand waarin jullie trouwen en uiteraard zijn we ook afhankelijk van het weer.

Suprises en stukjes

Surprise! Een onverwachts lied, emotionele speech of een toneelstuk. In de meeste gevallen zullen jullie niet weten wat er gaat gebeuren. Er is één persoon die over deze kennis beschikt en dat is de ceremoniemeester. Geef je ceremoniemeester de opdracht om mij op tijd over deze stukjes in te lichten. Zo kan ik er voor zorgen dat ik altijd op het goede moment gereed sta.

Feest

Een goed feest wordt steeds gezelliger naarmate de avond vordert. Als trouwfotograaf probeer ik de sfeer van het feest vast te leggen, maar daarvoor is het niet noodzakelijk om de hele avond aanwezig te zijn. Meestal is er een bepaald moment dat het feest officieel van start gaat, zoals een openingsdans, speech of andere act. Vanaf dat moment raad ik aan nog ongeveer een uur door mij de foto’s te laten maken. Op deze manier leg ik wel de sfeer vast, maar voorkom je dat je straks een album met veel dezelfde soort foto’s krijgt. Indien je mij wel het hele feest wil laten vastleggen, is dit natuurlijk wel mogelijk.

Album

Er is niets mooiers dan jou bruidsfoto’s terug te zien in een prachtig handgemaakt trouwalbum. Omdat de albums handgemaakt worden is eigenlijk alles mogelijk, van cover en bewaarbox tot papiersoort en aantal spreads. Neem voor meer informatie contact op dan bespreken we uw wensen.

Hoe werkt het?

Nadat jullie de foto’s van mij hebben ontvangen gaan we kijken naar het album. Jullie mogen zelf een selectie met foto’s maken of ik kan dat doen. Nadat de beelden gekozen zijn, ga ik het album voor jullie opmaken. De proefversie krijgen jullie digitaal toegestuurd waarna jullie deze nog twee keer mogen wijzigen. Na goedkeuring van de definitieve versie ga ik het album bestellen.

Ouder albums 15 x 15 cm

Pin It!

Heeft jullie bruiloft een thema of heb je mooie inspiratie beelden gevonden op bijvoorbeeld Pinterest? Deel deze dan vooral met mij. Zo krijg ik een nog beter beeld van jullie wensen!

Iedere bruiloft en ieder bruidspaar is natuurlijk anders. Dit is dan ook algemene informatie. Persoonlijk contact is erg belangrijk voor mij als fotograaf. Ik bespreek daarom graag jullie persoonlijke wensen, tijdens een gesprek.

Bekijk meer van mijn werk:

Created By
Elke Smit
Appreciate

Credits:

© Elke Smit Fotografie Met dank aan: Ankie van Rijssel

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.