Pelillistäminen/kaveritaidot Tanja Vänttinen

Taustatarina

Olipa kerran koulu, jossa kaikkia ei otettu leikkiin mukaan. Joskus joku läpsäisi ohimennen kaveria, ilman mitään syytä. Joskus, kun joku vastasi tunnilla väärin, joku luokasta naurahti ilkeästi. Naulakolla oli riitaa. Välitunnilla oli riitaa. Oppitunneilla oli riitaa. Iltapäiväkerhossakin oli riitaa. Koulun vintillä asusti hiiri, salainen vuokralainen. Hän oli seurannut ikäviä tilanteita pitkään ja mietti, mikä avuksi? Eräänä iltana hän löysi vintin nurkasta kiinnostavan näköisiä pieniä pastilleja. Uteliaana hän päätti maistaa niitä. Hetken aikaa suussa oli makea maku. Sitten maku voimistui ja suussa tuntui kuplintaa. Hiirulaisen jalat pettivät alta, ja hän köllähti lattialle. Hetken kuluttua hiiri heräsi lattialta ja huomasi, että hän oli muuttunut Supersankariksi! Punaisessa puvussa oli rinnassa iso S-kirjain merkkinä siitä, että hän oli Superkaveri! Siitä hetkestä lähtien päiväsaikaan näkymätön Superkaveri kävi koululaisten luona ja syötti heille pieniä pastillinpaloja. Aina, kun joku sai pastillin suuhunsa, hän teki luokkakaverille kivan teon. Kerran yksi oppilas pyysi yksin olevan luokkakaverin leikkiin mukaan. Toisena päivänä eräs oppilas kertoi toiselle, että onpa sinulla kauniit silmät. Hurjin juttu sattui eräänä maanantaina, kun useasti kaveria töninyt kysyi, että voisitko leikkiä kanssani, sillä olet niin kivaa seuraa! Superkaveri oli ollut pitkään yksinäinen ja hän päätti, että aina kun joku luokasta tekee tai sanoo kaverille jotain kivaa, tämä saa pisteen. Pisteitä keräämällä pääsee aina uudelle tasolle tässä kaveripelissä. Aluksi kaikki ovat Hyväkaveri -tasolla. Kymmenellä pisteellä sinusta tulee Tosihyväkaveri, 15 pisteellä Huippukaveri ja 20 pistettä saatuaan on oikeutettu Superkaverin arvonimeen. Luokka innostui tästä pelistä ja nyt kauniit sanat ja kivat teot ovat arkipäivää. Salainen vuokralainen oli luonut koululle huippukivan Superkaveri GO -pelin. Haluaisitko sinäkin pelata sitä?

Pelin säännöt

Jos oppilas näkee luokkakaverin olevan ysävällinen toiselle, voi hän ilmiantaa kaverin teon. Ilmiantaminen tapahtuu seuraavasti: Oppilas lukee QR-koodilukijalla opettajan tekemän QR-koodin, joka johdattaa oppilaan Microsoft Formsin lomakkeelle. Oppilas täyttää lomakkeen. Opettaja saa ilmiannon tiedoksi. Hyvän tekijä saa kaksi pistettä, ilmiantaja saa yhden pisteen. Itseään ei voi ilmiantaa QR-koodin kautta.

Aluksi kaikki ovat Hyväkaveri -tasolla.

Kun oppilas saa 10 pistettä, hän saa Tosihyväkaveri -arvonimen.

15 pisteellä pääset seuraavalle tasolle, joka on Huippukaveri.

20 pistettä oikeuttaa Superkaverin arvonimeen.

Kaverimagneetit valmiina

Jokaisella tasolla on oma kunniamerkkinsä, jonka saa oman nimen viereen taululle. Aluksi kaikilla on Hyväkaveri -taso ja arvomerkki näkyvissä.

Oman toiminnan ilmiantaminen

Jos olet tehnyt hyvän teon kaverille tai sanonut hänelle ystävällisiä asioita, voit kirjoittaa tekosi opettajan valmiiksi tulostamaan lehden muotoiseen paperiin, jonka saat kiinnittää luokan "Ystävyyden puuhun".

Lehdet ystävyyden puuhun

Pelin aloitus

Peli alkaa heti vapun jälkeen perjantaina. Opettaja lukee oppilaille aloitustarinan. Mietitään yhdessä, mitä hyviä tekoja toiselle voi tehdä. Opettaja muokkaa lomaketta oppilaiden ehdotusten mukaiseksi. Sen jälkeen näytetään oppilaille, miten QR-koodi luetaan ja miten lomake täytetään ja lähetetään. Esitellään Ystävyyden puu. Oppilaiden nimikylttien viereen laitetaan Hyväkaveri -tason kunniamerkit. Superkaveri GO!!!!

Sääntöehdotus oppilailta

Pelin säännöt kuultuaan oppilaat miettivät, mitä seuraa, jos kuitenkin joku lyö tai on muuten väkivaltainen kaveria kohtaan. Oppilaat toivoivat, että väkivaltaisesta käytöksestä tulee 3 miinuspistettä. Tämä lisättiin sääntöihin pelin aloituspäivänä.

Oppilaat kirjoittivat padlet-seinälle
Koko luokka on alussa Hyväkaveri -tasolla

Arviointi

Viimeisellä kouluviikolla ennen kesälomaa katsotaan eniten pisteitä saanut Superkaveri. Superkaverit palkitaan omassa luokassa todistustenjaon yhteydessä.

Arvioidaan yhdessä, onko peli muuttanut oppilaiden käytöstä toisiaan kohtaan.

Arvioidaan peliä; oliko säännöt hyvät, oliko pistemäärät sopivat uudelle tasolle pääsyyn, mitä muita sääntöjä pelissä pitäisi olla...

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.