Loading

1 Minuut Documentaires Maak een korte documentaire

De Opdracht

Suggestie voor een vrije opdracht:

We willen binnen D&I wat meer gaan kijken naar het computer gebruik in de verschillende beroepen, daarom de volgende opdracht:

'De professional en zijn/haar software'. Maak een documentaire van 1 minuut lang van een persoon die in zijn of haar werk een software programma's gebruikt en waaruit duidelijk is waarvoor het gebruikt wordt.

Natuurlijk is het ook mogelijk om ergens anders over een documentaire van 1 minuut te maken, bijvoorbeeld de werking van een apparaat, een festiviteit op school of in je dorp, en ga zo maar door. De keuze is aan jou, maar de voorbeelden zullen hier in de tekst naar de hoofdopdracht gaan.

Team of alleen

Deze opdracht is heel geschikt om in een team te maken, je kunt dan taken verdelen bij het interviewen en filmen van je hoofdpersoon onderwerp. Maar je kunt deze opdracht ook alleen maken, als je dat fijner vindt

Het invullen van je startopdracht

Opdracht 1 is natuurlijk te bedenken wie je zou willen interviewen en dan contact opnemen of die persoon zich ook wil laten interviewen. Pas dan kun je je plan uitwerken.

Download het start/finish-formulier voor de vrije opdracht. Bij de software zul je waarschijnlijk Premiere Pro gebruiken en bij de hardware zul je een camera met microfoon gebruiken. Je mag natuurlijk ook je telefoon gebruiken voor het maken van de beelden, maar denk er aan dat je wel in landscape filmt.

Waaraan moet je documentaire voldoen? Dit bepaal je natuurlijk zelf, door een lijstje met acceptatiecriteria te maken, maar let erop dat je geluid goed is, dat de beelden scherp zijn en niet te veel bewegen, gebruik een statief. Denk ook aan het maken van extra opnamen, de B-roll, die je later in je film kunt verwerken. Ook zou je een eigen intro logo kunnen maken, bijvoorbeeld in Illustrator of Photoshop.

Hoeveel punten zou je voor dit project aan kunnen vragen? Dat ligt er natuurlijk helemaal aan wat je gaat doen, zorg er wel voor dat je al die werkzaamheden ook opslaat als bewijs bij je documentaire. Punten zijn te behalen voor:

 • Het maken van een storyboard, met interview vragen, camera standpunten en B-roll opnames.
 • Het zelf maken van de opnames, hoewel B-roll ook van het internet kan komen.
 • Het bewerken van de opnames tot een lopend verhaal.
 • Het toevoegen van titles, teksten in de film en afkondigingen.
 • Het zelf maken van een intro logo voor 1 minuut documentaires.

Heb je je startopdracht ingevuld, dan komt het echte werk en daarvoor kijken we naar wat achtergrond informatie.

1. Voorbereiding en filmen

Achtergrondinformatie

‘Doing a documentary is about discovering, being open, learning, and following curiosity’ - Spike Jonz

Als start van deze achtergrond informatie staat hieronder een korte documentaire over een project over huizen van gerecycled materiaal. Kijk hoe het verhaal door alle beelden heen gaat.

Wat is een documentaire?

Een documentaire is een soort non-fiction media product, met daarin een feitelijk verslag van een gebeurtenis of ander onderwerp. Documentaires variëren in vorm van humoristisch tot ernstig, of zelfs verontrustend, en alles daar tussen in. Ze variëren ook in lengte. Zo is de lengte van een tv-documentaire het liefst 51 minuten en 50 seconds. Samen met de reclame past dat mooi in een uur. Als je strikt naar de definitie kijkt, dan geeft de Academy Awards definitie de grens tussen lange en korte documentaires bij 40 minuten. - pbs.org

Wat vinden documentairemakers, een documentaire? In de onderstaande video een aantal makers van BBC-ducumentaires.

Het plannen van je documentaire

Met de keuze om een documentaire te maken, zet je jezelf in de positie om een verhaal te vertellen. Vanuit welk gezichtspunt ga je naar iets kijken, wat laat je zien. Hoe ga je beslissen welk verhaal je gaat vertellen?

In zo'n korte documentaire als de onze, moet je heel duidelijk weten wat je wil. Wat wil je horen en wat wil je zien. Het is eigenlijk te kort voor een vraag en antwoord vorm. Gebruik dan alleen de antwoorden, maar dan moet in het antwoord natuurlijk wel de vraag zitten om een duidelijk verhaal te krijgen. Als je zelf je commentaar bij de documentaire vertelt, laat de beelden dan wel een verduidelijking zijn van je verhaal. In onderstaande video een documentaire met een voice over.

Het opstellen van de vragen

Nadat je je voorwerp of persoon hebt bepaald, is het tijd om de vragen voor het interview te verzinnen of de tekst voor de voice over te schrijven. De opdracht die wij in deze workshop mee geven is een opdracht van een opdrachtgever (in dit geval het vak D&I) en die heeft bepaalde eisen. Als je zelf iets verzint om een documentaire over te maken, bepaal je zelf je uitgangspunt.

In onze documentaire serie over 'de professional en zijn/haar software', willen wij de volgende antwoorden:

 • Wie is de professional, wat is het beroep, bij welk bedrijf?
 • Wat doet het bedrijf?
 • Wat houdt het beroep in?
 • Welke software gebruikt hij of zij? (1 software per documentaire)
 • Waarvoor wordt deze software gebruikt?

Een ding om op te merken is, dat tijdens het maken van je documentaire je niet alles kunt plannen en je dus een beetje flexibel met je script moet omgaan.

Shooting Your Footage

Hier zijn 5 tips voor het opnemen van een interview:

 • Doe aan onderzoek - zorg voor vragen, die leiden naar de uitkomst van wat je wil laten zien in je documentaire.
 • Bereid diegene die je interviewd voor - geef niet de vragen vooraf, dan lijkt het al gauw op toneelspel, maar geef wel aan waarover het gaat, zodat de geïnterviewde niet te lang over de antwoorden hoeft na te denken.
 • Wees vriendelijk - het is een vraaggesprek geen ondervraging.
 • Geef de vraag in je antwoord - Zorg dat je de geinterviewde vertelt dat het belangrijk is om de vraag in het antwoord te stoppen, zodat je de vragen uit je video kan knippen.
 • Neem op zonder afleiding - Vind een lokatie om te filmen, waarbij je zo min mogelijk gestoord wordt. Denk aan achtergrond geluiden of lichtwisselingen.
 • Maak meerdere opnames - Als het enigszins mogelijk is neem het interview dan twee keer op, of werk met twee camera's. Soms krijg je de tweede keer een beter antwoord en het is altijd fijn om footage vanaf verschillende standpunten in je verhaal te verwerken. Een aparte audio opname van het interview is ook handig.

Mocht je in je interview de vragensteller en de geïnterviewde allebei willen laten zien, houd dan rekening met de 180 graden regel, uitgelegd in de video hieronder.

Nu nog een video over hoe een interview op te nemen.

What is B-Roll?

Als je je interview gaat filmen, is het een goed idee op een collectie aan extra opnames te maken, bijvoorbeeld buiten bij het bedrijf, de logo en naam, de kamer waarin gewerkt wordt, de producten die er gemaakt worden, enz. Vraag wel altijd even of dit ook mag, zeker binnen in een bedrijf is dit niet altijd goed. Deze extra beelden staan bekend als de B-roll.

Je weet welke B-roll je moet opnemen als je van te voren goed nagedacht hebt of onderzoek gedaan hebt naar je onderwerp, maar ook tijdens het interview kan er iets naar voren komen, waarvan je denkt dat je dat achteraf ook moet filmen. Luister dus goed naar de antwoorden, maar vanuit het standpunt van de filmer. Ook kun je later bijvoorbeeld foto's en grafieken toevoegen, die je van het internet haalt.

B-roll kan ook goed gebruikt worden om het gevoel van je video uit te drukken, door sfeerbeelden te plaatsen. In deze video een mooi voorbeeld van het gebruik van B-Roll door Ethan Brooks.

Als je geen tijd of spullen hebt om je B-roll zelf te schieten, dan kun je overwegen om in royalty free video sites zoals pixels.com te zoeken naar materiaal. Maar dit past natuurlijk nooit zo goed als zelf opgenomen B-roll.

Stap 1

Maak een story board, met daarop de scenes die je wil opnemen, de vragen die je wil stellen en de B-roll die je wil filmen.

Als je een story board gaat maken kun je in onderstaan de button een sjabloon downloaden. Je kunt deze uitprinten. bewerken en aan het eind foto's van nemen, die je als bewijs van je project kunt gebruiken en in je presentatie.

Stap 2

Film je interview en je B-roll. Denk ook aan de mogelijkheid om geluidsopnames te maken, bijvoorbeeld van je interview, maar misschien ook van het geluid van een productieproces of iets dergelijks.

Als je een afspraak hebt gemaakt met degene die je wil interviewen, dan kun je aan de slag. Regel op tijd dat je apparatuur reserveert, check die apparatuur, verdeel de taken en maak je footage. Hieronder nog wat tips voor het filmen.

2. Bewerken van je gemaakte opnames

Stap 3

Maak van de gemaakte opnames een eerste ruwe versie, de zogenaamde rough cut, via de stappen hier onder.

Als je alles hebt gefilmd, dan download je alles op de computer in een apart mapje op je Z-schijf. Je zet al je bestanden in Premiere Pro en je plaatst je hoofdfilm met je interview als basisfilm in de tijdlijn. Je kunt hier al een eerste ruwe bewerking op loslaten, waar bijvoorbeeld gaten in de tekst zitten of jij vragen stelt. Zo breng je de tijdsduur al vast een stukje terug.

Daarna zet je op een regel er boven de B-roll op de plekken waar die ongeveer moet komen. Zodat je een idee krijgt van het eindproduct. Sla deze rough cut op en maak er ook een mp-4 file van. Deze kan weer als bewijs dienen voor je project.

Achtergrond informatie

Voordat we naar het verder bewerken of editen van onze video gaan, eerst wat achtergrond informatie over filmovergangen.

Editing de Footage

Nu je een eerste ruwe versie van je interview hebt, ga je naar een nettere uiteindelijke versie toe. Dit kan vaak best veel tijd in beslag nemen, omdat je nu steeds weer kleine aanpassingen gaat doen. In het echt zijn hier hele teams mee bezig, de zogenaamde editors.

Let’s start with a couple of simple tips and techniques for editing your footage, starting with J cuts and L cuts; two of the most common cuts used in both movies and TV to transition between scenes. Both cuts describe transitions involving both video and audio, and get their names from the shape they create in the editing timeline - as shown below.

In deze cursus behandelen we twee manieren om je video aantrekkelijker te maken, maar er zijn. er natuurlijk veel meer. Daarvoor zou je nog andere cursussen videobewerking moeten doen.

Het volgende gaat over de J cuts en de L cuts, twee van de meest gebruikte overgangen in de filmwereld. Een cut is een knip in je film, daar stop een fragment video of audio en begint een nieuwe. Die knip of cut zit meestal niet gelijk in de video en audio. De tekst gaat wat langer door of de tekst begint al eerder. Zo krijg je de L en J cut, zoals je hier onder in het paars en groen ziet.

Zoals je ziet, een L cut ontstaat wanneer de audio van de ene scene door blijft gaan in de volgende scene, terwijl een J cut het tegenovergestelde is, je hoort het geluid of de tekst al en dan pas verschijnt het beeld.

Voor een nadere uitleg van J en L cuts, met veel voorbeelden, bekijk de onderstaande video door Fandor.

Om je documentaire samen te voegen tot een geheel, is de audio van groot belang, denk er aan dat het geluid van de B-roll heel anders kan zijn dan de hoofdfilm. Het makkelijkst is om het geluid van de B-roll uit te zetten en alleen de beelden te gebruiken, maar soms is dit geluid juist mooi om te gebruiken

Stap 4

Bewerk je video zo dat je een video van 1 minuut krijgt, waarbij je de aparte delen precies op de juiste plaats zet, je overgangen tussen de stukjes video maakt, de tekst goed te volgen is en het een duidelijk verhaal wordt.

Hoe je dit doet heb je in eerdere beginners tutorials geleerd en als je het niet meer weet, kijk die dan nog eens na.

Stap 5

De laatste afwerking aan de video. Maak met de graphics een titelpagina en een credits pagina en plaats er een (zacht) muziekje onder.

Maak de lengte van de titelpagina en de credits pagina niet te lang, maar ook niet heel kort. De tijd die deze scenes duren hoort niet bij de 1 minuut.

Stap 6

Deze mag je er ook bij doen, om een extra punt te behalen: Maak een eigen logo in bijvoorbeeld Illustrator, maak daar een .png van met een transparante achtergrond en gebruik deze in de titelpagina van je documentaire.

Zorg er voor dat van je deze tekening ook weer een .png en een .ai bestand meestuurt voor je bewijslast van de examen.

Punten

De hoeveelheid punten die je voor deze opdracht kunt krijgen is 1 per stap. Je hoeft niet alle stappen te maken, maar dan krijg je dus minder punten.

Nadat je klaar bent vul je de finish opdracht in, zet deze in je portfoliomap en stuur deze naar je docent, samen met de bewijzen, die je voor deze opdracht hebt opgeslagen.

Credits:

Created with an image by KAL VISUALS - "untitled image"