Fris Groen & Klein Grut Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2017-1

Welkom

Het was een koud voorjaar. Maar dat hield honderden deelnemers niet tegen om op het thema FRIS GROEN & KLEIN GRUT mooie, grappige, vertederende natuurfoto’s in te zenden. Een bloemlezing, bestaande uit drie winnaars en dertien bijna-winnaars, laten we hier zien. Geniet ervan!

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Louise Schippers – Sign of spring

Winnaar: Louise Schippers

Ontelbare hoeveelheden krokussen bloeien er in de lente in Zuid-Holland. Louise Schippers (1964) uit Kapelle wist ze op een bijzondere manier op de foto te zetten.

Vroege bloeiers

“Zeker één keer per week ga ik eropuit met mijn camera. Vooral na de kale winterperiode vind ik het heerlijk om weer de vroege voorjaarsbloeiers te ontdekken. Eind februari, misschien was het begin maart, heb ik van heel dichtbij deze paarse krokusjes vastgelegd.”

Zelf geleerd

“Ruim vijf jaar geleden begon ik met ‘kiekjes maken’ van de omgeving tijdens fietstochten. Dat deed ik met mijn iPad. Al vrij snel maakte ik meer gedetailleerde foto’s van dingen die ik tegenkwam. Zo ontstond bij mij de liefde voor macrofotografie. Ik kocht een spiegelreflex camera en heb mezelf geleerd om eruit te halen wat erin zit. Veel proberen, veel doen.”

Petra Martens - Net geboren kalf vindt moederuier

Winnaar: Petra Martens

“Woow! Wat een verrassing! Ik ben hier echt blij mee,” was de reactie van Petra Martens (1961, Vianen) toen ze van de jury hoorde dat zij één van de winnaars was. We kregen veel foto’s binnen waarop jonge dieren te zien waren. Dit beeld van Petra onderscheidt zich, omdat het precies op het juiste moment geschoten is. Je ziet een nog onhandig kalfje onbeholpen zoeken naar moedermelk.

Langs de Lek

“Het is een min of meer toevallige foto,” vertelt Petra. “Moeder en kind kwam ik tegen langs de Lek. Ik woon vlak bij deze rivier en wandel er vaak en graag. Meestal heb ik dan ook mijn camera bij me.”

Niet storen

“Een mooi moment! Het kalfje was echt net geboren. Ik ben op een afstandje gaan zitten, omdat de moeder nerveus en waakzaam was. Niet vreemd, want er komen daar vrij veel honden langs die met hun baasje een ommetje maken. Vanaf een behoorlijke afstand heb ik deze foto gemaakt. Dat kon, ik ben in het gelukkige bezit van een 600 mm lens. Daarmee kan ik de dieren heel dichtbij halen zonder te storen.”

Luce Vriens - Alleen op de wereld

Winnaar: Luce Vriens

We zien moeder de gans in april, mei vaak met een hele rits aan klein grut. Maar hier heeft de fotograaf één enkel kuikentje ‘gevangen’. De foto is genomen in het natuurgebied Lentevreugd, langs de N441 tussen Katwijk en Wassenaar.

Nieuwsgierig

“Het verhaal achter deze foto gaat een jaar terug,” vertelt Luce Vriens (1974) uit Wassenaar. “Op 13 mei 2016 was ik in Lentevreugd, waar ik vaak kom, om weidevogels te fotograferen. Op een bepaald moment zag ik Canadese ganzen met kuikens door het gras lopen. Dit kuiken was erg nieuwsgierig en ondernemend en liep vaak van het groepje weg. Duidelijk een Einzelgänger.”

Alleen

“Om dit beeld te maken heb ik het kuiken door het gras gefotografeerd (voor de liefhebbers: f 6.3, t 1/800, ISO 200). Zo werd de indruk van ‘alleen op de wereld’ extra versterkt.”

Uitgelicht

De jury moet drie foto’s kiezen. Maar tussen de honderden inzendingen sprongen er nog veel meer uit. Zoals…

Nia Rietsema
Het voorjaar laat zich langzaam zien… nog niet met het blad, wel met de eerste wilgenkatjes.
Ingrid Herrebout
Helder groen en helder geel: dotters in de polder laten er geen twijfel over bestaan dat het lente is.
Bianca Dusink
Dit blauwtje fladderde al vroeg rond en landde op speenkruid.
Silvia Boer
Het kleine grut bleef nog warm binnen, terwijl de ouders al naar buiten mochten. “Ik vind dit een mooi beeld in de vroege morgen: de koeien weer buiten,” schrijft Silvia bij haar inzending. “Het is iets waar wij Nederlanders zuinig op moeten zijn en onze boeren voor moeten waarderen.”

Gelukkig zet het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil je je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Jolanda Bakker
Moeder Gans met haar elftal langs de oever van de Rotte nabij Rotterdam.
Cor van Binsbergen
“Zo heerlijk moet dat zijn, lekker tussen de voorjaarsbloemen luieren met broertjes en zusjes, terwijl papa en mama die fotograaf in de gaten houden! In de buurt van de Nieuwkoopse Plassen zaten deze jonge zwanen heerlijk relaxed jonge zwaan te wezen. Nog jong en schijnbaar onbezorgd,” aldus Cor.
Ingrid Crijns
Hiermee sluiten we het ganzen-drieluik af.
Ingrid Crijns
Nog steeds is Ockenburgh in de verbouw, maar wat deert dat als je er op déze manier naar weet te kijken?
Eric van Wijk
De pruimenbloesem steekt prachtig af tegen de strakblauwe voorjaarslucht. Een beetje Japan, een beetje Van Gogh in Zuid-Holland.
Marietje Langendoen
En met deze foto van Marietje komen we nog dichterbij. Het wachten is op de wilde bijen. En daarna op de pruimen.
C. de Heer
Zuid-Holland ten voeten uit. Of moeten we zeggen: ‘ten koeienpoten uit’?
Petra Martens
Prijswinnaar Petra zond meerdere foto’s in. Haar ‘jonge zwaluwen krijgen eten’ was ook een echte bijna-winnaar.
Danielle Wesseling
Met deze paardenbloem blazen we het voorjaarssprookje uit…

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Voor het zomerseizoen heeft het Zuid-Hollands Landschap natuurlijk weer een fotowedstrijd. Iedereen kan meedoen! Het thema van de nieuwe wedstrijd is EB & VLOED. In onze provincie betekent dat verrassend genoeg niet alleen fotograferen langs de Noordzee. Ook in natuurgebieden langs de rivieren zie je de wisseling van eb en vloed. Klein Profijt, De Zaag, de Oude Maas, Natuureiland Sophiapolder, de Rhoonse Grienden… Ga eropuit en verras iedereen en jezelf met de mooiste natuurfoto’s. Wie weet geeft het je een plekje in het volgende fotoboek!

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Tim Remmel (online campaigner). Foto titelpagina: Pimpelmees tussen de bloesem, Ron Westbroek

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.