Loading

Andre verdenskrig

Her finner du filmer som handler om den globale krigen som har satt sitt preg på hele verden. Filmene er hentet fra inn og utland, og flere av filmene har tilhørende filmstudieark og pedagogisk opplegg.

Dokumentarer

Det tyske skipet Blücher ble torpedert i Drøbaksundet natt til 9. april 1940. Dette forsinket den tyske invasjonen i Oslo, og gav kongefamilien og Regjeringen en mulighet til å flykte. Over 60 år senere kommer to tyske veteraner som overlevde Blücher tilbake til Oslo i dokumentaren Blücher - Skipet som forandret Norges historie.

Blücher - Skipet som forandret Norges historie (Fenris Film), Strengt hemmelig (Hollywood Film AS) og Natt og tåke (Nonstop Entertainment).

Filmskaper Benedicte M. Orvung oppdager en mørk familiehemmelighet. Nazipolitisjefen i Oslo under krigen, Karl Marthinsen viser seg å være hennes morfars bror - som var tyskernes viktigste samarbeidspartner i Norge. Dokumentaren Strengt hemmelig har tilhørende filmstudieark.

Natt og tåke kom ut kun ti år etter krigen. Denne dokumentaren blir regnet som den viktigste filmen om Holocaust, og gir et sterkt innblikk i hvordan det var i konsentrasjonsleirene.

Internasjonale spillefilmer

The Imitation Game er en spennende historie om matematikeren, krypteringseksperten og krigshelten Alan Turning. Han var med på å tolke Hitler-Tysklands såkalte uløselige koder, som forkortet verdenskrigen og reddet tusenvis av liv. Filmen har tilhørende filmstudieark.

Saras Nøkkel er basert på boken med samme navn og som har solgt over 110 000 eksemplarer. En jødisk jente gjemmer lillebroren sin i et klesskap minutter før familien blir arrestert. 60 år senere dukker historien opp da den amerikanske journalisten Julia Jarmond skal skrive en artikkel i anledning minnedagen for jødearrestasjonen Vel' d'Hiv.

Elser er historien om en mann som nesten endret verden. Hadde Georg Elser hatt 13 minutter ekstra, hadde bomben hans gått av og drept Hitler og hans nærmeste.

Flere gode internasjonale spillefilmer verdt å sjekke ut:

Norske filmer

Under andre verdenskrig ble Norsk Film revy (Filmavisen) utvidet og riksdekkende. På Filmrommet finner du to gode eksempler på hvordan noen av reportasjene i Norsk Film revy ble brukt som propaganda under andre verdenskrig.

Norsk Films revy 1941 nr. 8 og nr. 11 (Filmparken AS)Kristiansand i krig og fred (Kristiansand Kino) og Krigsseilerne - med æren i behold (EML Maritime AS).

I filmen Kristiansand i krig og fred får vi se sort-hvitt bilder fra krigsårene på Sørlandet. Vi møter krigsseilerne som ofret livet for Norge, men som ikke ble verdsatt i filmen Krigsseilerne - med æren i behold.

Serier

Fem venner drar ut i krigen, og lover hverandre å være tilbake til jul. Krigens unge hjerter er en serie bestående av 6 deler. Det er en historie om mot og heder, men også svik og umenneskelighet. De aner ingenting om hvordan krigens slutt vil påvirke verden, og dem selv.

Krigens unge hjerter (Horse Creek Entertainment) og Kampen om tungtvannet (SF Norge).

Serien Kampen om tungtvannet består av 6 deler, og er basert på ekte hendelser og virkelige mennesker. Vi følger historien om kampen om å utvikle atomvåpen først. Vi får innblikk i tungtvannsaksjonen mot Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan, og opptakten til aksjonen og hvilke historiske konsekvenser den fikk.

  1. Forsidebilde hentet fra "Kampen om tungtvannet" - SF Norge.
  2. Bilde under "internasjonale filmer" hentet fra "Fannys flukt" - SunTower Entertainment Group